Duren Caspara

kuollut 26.10.2019
VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, VVJ-I, YLA1
  • Duren Caspara VH06-040-9247
  • friisiläinen, tamma
  • s. 09.11.2009
  • 156cm, musta
  • ko: he A, va: vaikea
  • kasvattaja/om: Duren

VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 10.10.2016
VSN Champion arvonimi myönnetty 14.09.2019
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolle, 73 p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 108,5 p.
Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 107 p.
Palkittu YLA:n tilaisuudessa YLA1-palkinnolla, 100 p.

Caspara on yksi äkäisimmistä hevosista mitä olen koskaan tavannut. Tammaa hoitaessa, oli se sitten harjausta tai kuntoon laittoa niin sen on hyvä olla kiinni vesikarsinassa. Siinä seisoskellessaan Caspara seisoo todella rauhallisesti ja esimerkillisesti paikoillaan. Karsinassa ollessaan, tamma kokee olevansa omalla reviirillään missä onnistuu kyllä lyttäämään ihmiset seinään kiinni tai ahdistamalla heidät nurkkaan. Pikkuhiljaa tamma on oppinut kuitenkin, että riimua laitettaessa päähän tai loimituksessa ei tarvitse napata hoitajaa kädestä tai tulla ovelle vastaan korvat luimussa. Casparan äkäinen olemus tuli kaikille yllätyksenä, sillä se on syntynyt meillä, joten näin ollen sillä ei ole edes aiemmista kodeista ikäviä kokemuksia. Kuitenkin, jo pikkuvarsasta asti Caspara osoitti omaa uhmakkuuttaan ja oli hyvinkin mustasukkainen emästään. Toiset vain syntyvät rohkeampina ja itsevarmempina kuin toiset.

Ratsastaessa Caspara on hyvin levoton. Itseasiassa tamma on levoton jo kentälle matkatessa ja selkäännoustessa. Jos selkään ei nouse rivakkaan tahtiin, niin se saattaa jäädä kokonaan tekemättä. Helpoiten selkäännoususta selviää kun ottaa jo etukäteen jonkun mukaan pitämään tammasta kiinni. Tällöin ratsastajalla on aikaa vyön kiristyksille ja jalustimien säädöille. Caspara ei nimittäin siedä yhtään jos ratsastaja kesken käyntien alkaa keikkumaan selässä ja kiristämään vyötä. Tällöin tamma kyllä näyttää missä kaappi seisoo ja miten hänen selässään käyttäydytään ja ratsastaja löytää itsensä takuuvarmasti kentän pohjan materiaalia tutkimassa. Muuten Caspara on ratsastaessa herkkäsuinen ja se liikkuu reippaasti eteenpäin. Tamman askeleet ovat pehmeät, mikä tekee ratsastettavuudesta miellyttävämpää ja Caspara on herkkyydestään huolimatta hyvin suosittu ratsu. Valjakossa tamma ei ole kovinkaan mukava yksilövaljakkona. Silloin tuntuu, ettei sillä keskittyminen aina aivan riitä itse työhön. Parivaljakkona se kuitenkin toimii kuin unelma, kunhan pari on rauhallinen tapaus.
Sukutalu
Casparus v.d. Sneek
VIR MVA ch., KTK-III, KRJ-I, VVJ-I, FLA1*, VPA-I*
Abel v.d. Nijefurd Nol v.d. Tibeert
Lys v.d. Nijefurd
Hiskia v.d. Sneek Weffel v.d. Dokkum
Gelia v.d. Gorredijk
Dur Jagen
VIR MVA ch., KTK-III, KRJ-I, VVJ-I
Eigenmachtig Woedeaanval
Bloeddruk
Rijbewijs Gesauteerd
Wijsheid


Jälkeläiset
tamma Catrien v.d. Duren isä: Renault v.d. Swan VIR MVA ch., KTK-II, KRJ & VVJ sijoituksia
ori Tjaare v.d. Duren isä: Tjaard KTK-I, KRJ & VVJ sijoituksia
ori Waiskii v.d. Duren isä: Wullet
ori Rollsrover v.d. Duren isä: Renault v.d. Swan KRJ & VVJ sijoituksia
tamma Pastara v.d. Duren isä: Tjaard
ori Casjen fan Lycan isä: Zechiel fan Lycan

Sukuselvitys

ii. Abel v.d. Nijefurd on jo edesmennyt, erittäin hyvin menestynyt ori, jolta olisi haluttu enemmänkin jälkeläisiä kuin nykyiset seitsemän. Ori menehtyi auto-onnettomuudessa sen jäädessä betonivallin ja rekan väliin trailerissa. Voidaan sanoa onneksi sen takia, että paikalle hälytetty lääkäri pystyi varmasti sanomaan orin kuolleen välittömästi. Abel oli todella hienoluonteinen ja sillä oli lähes täydellinen rakenne, mitkä varmasti selittävätkin ensimmäisen palkinnon Alankomaiden kantakirjassa. Ori kilpaili enimmäkseen valjakkoa, mutta myös kouluratsastusta sekä esteitäkin silloin tällöin. Valjakkotuloksia sillä oli yli 500 kilpailusta ja sijoituksia oli vähintään 300. Se kävi noin parissa sadassa kouluratsastuskilpailussa, sijoittuen kuitenkin vain noin 60 kertaa. Esteilläkään Abel ei menestynyt yhtä hyvin kuin valjakkoajossa: Se osallistui hieman yli sataan rataan, sijoittuen vain parikymmentä kertaa ja voittaen vain muutaman seurakilpailun. Säkäkorkeutta Abelilla oli reilut 160 senttimetriä ja väriltään se oli musta.

iii. Nol v.d. Tibeert ei ollut yhtä nopeatempoisessa kilpailukäytössä kuin poikansa, koska sitä käytettiin sukunsa ansiosta hyvin aktiivisesti siitoksessa. Se mitä ori kuitenkin oli kilpaillut, olivat sen arvoisia. Se kilpaili neljän ikävuoden aikana 150 koulukilpailussa sekä 230 valjakkoajokilpailussa, sijoittuen todella monta kertaa. Esteitä Nolilla hypättiin ihan vain harrastuksena, mitä nyt pari kertaa kisattiin pienissä kilpailuissa, joissa voitto oli täysin varma. Luonteeltaan ori oli eläkeaikoina "vanhuuden höperö", mutta nuorempana se oli hyvin energinen ja vauhdikas yksilö. Se ei kuitenkaan ollut missään nimessä vaikea tapaus, vaan se kunnioitti kaksijalkaisia kuin jumalia. Jälkeläisiä tämä lähes 170 senttinen, syvän musta ori jätti jälkeensä lähes kaksisataa. Vehreämmille laitumilla Nol siirtyi kuuden ansaitun eläkevuoden jälkeen 26-vuotiaana.

iie. Lys v.d. Nijefurd oli alkujaan tuntemattomampi friisiläistamma, vaikka löytyikin monien menestyneiden hevosten suvusta. Syynä tähän oli tamman upeasti kisannut emä, jonka takia Lysia käytettiin jalostuksessa ainoastaan sen takia, että saataisiin kuuluisia Reina v.d. Nijefurd hevosen sukuun. Lys on kyllä käynyt monissa kilpailuissa, mutta menestys oli alkuvuosina hyvin vaihtelevaa. Vasta vuosien kisaamisen päästä tamma alkoi sijoittua useammin ja saada enemmän voittojakin. Tämän 153 senttisen, ruskeaksi muuttuneen friisiläistamman lajina oli koulu- ja esteratsastus, minkä lisäksi se on myös ajokoulutettu. Luonteeltaan Lys on innokas työntekijä, joka ei yritä laistaa vaan enemminkin patistaa työkaverinsa kovempaan panostukseen. Vasta menehdyttyään 18-vuotiaana Lysia alettiin arvostaa, minkä ansiosta sen jälkipolvi oli hyvin haluttuja hevosia.

ie. Hiskia v.d. Sneek on varsinainen monitaitaja, koska se pärjäsi niin koulussa, esteillä, valjakossa kuin saddle seatissakin. Kyky pärjätä saddle seat -lajissa parhaimmiston joukossa on selvästi periytyvää tässä suvussa, koska kaikki ihan kymmenenteen polveen asti ovat olleet mestareita omana aikanaan kyseisessä lajissa. Taitoa on tullut niin emän kuin isän puolelta, mutta enimmäkseen kuitenkin emänisän suvusta. Hiskia on todella syvän musta friisiläistamma ja sillä on säkäkorkeutta reilut 163 cm. Luonteeltaan tamma on rehellinen ja avoin, siltä ei siis tarvitse kierrellen kerätä tietoa, mitä se on päivän aikana puuhastanut. Kilpailukokemusta Hiskialla on jo yli tuhannen kisan verran, mikä onkin jakautunut lähes tasan neljään eri lajiin, joita tamma kilpailee. Parhaiten menestystä on tullut saddle seatissa (262 kilpailua, 195 sijoitusta) sekä valjakossa (219 kilpailua, 174 sijoitusta).

iei. Weffel v.d. Dokkum oli pikimusta, 158 cm korkea friisiläisori, joka oli viimeisimpiä polvia kuuluisasta Resolveet v.d. Workum -orista. Se ei kuitenkaan jäänyt viimeiseksi, koska Weffel sai elinaikanaan 54 jälkeläistä, joista suurin osa on jo tehnyt oman osuutensa suvun jatkamisesta. Tämä ori liikkui poikkeuksellisesti eniten esteiden parissa, joista se kiinnostui jo pienenä varsana karkaamisten yhteydessä. Onneksi koulutuksen jälkeen se ei enää karkaillut, muuten se olisi varmasti jättänyt vielä enemmänkin jälkeläisiä asuessaan suuressa siittolassa (tammoja oli reilut 80 kappaletta). Weffel oli hyvin helppohoitoinen ori, joka antoi luottamuksensa jokaiselle, joka sen halusi. Hyvin ystävällinen herra, jonka kanssa on mielekästä työskennellä.

iee. Gelia v.d. Gorredijk on kauniin kiiltävän musta ja saakin joka kerta ihailuja osakseen juuri värinsä ansiosta. Näyttelyissä tamma on kiertänyt hyvin paljon ja ansainnut monia palkintoja sekä mainintoja. Kantakirjaustilaisuudesta Gelia sai toisen palkinnon jääden vain muutaman pisteen päähän ensimmäisestä palkinnosta. Luonteeltaan se on todella rauhallinen ja kärsivällinen, minkä ansiosta se tulee toimeen myös pienten lasten kanssa. Ratsuna Gelia on ensimmäisen varsan Hiskian mukaisesti todella taitava monessa lajissa: tältäkin onnistuu esteiden ylitys, koulukiemuroiden läpäisy sekä näyttävät askeleet ja loistava yhteistyö jopa kymmenen hevosen valjakossa. Säkäkorkeutta tällä kohta kisaeläkkeelle siirtyvällä tammalla on 164 senttimetriä.
isän puoli © Tuire N.

ei. Eigenmachtig on 162cm korkea friisiläinen joka syntyi saksassa ja muutti vuoden ikäisenä hollantiin valjakkohevoseksi. Eigenmachtig kilpaili valjakkoa vaativalla tasolla keräten menestystä melko niukasti. Luonteeltaan ori oli hyvin rauhallinen ja miellyttävä kaikin puolin. Jälkeläisiä sille kertyi seitsemän kappaletta joista kolme oli oreja. Jälkeläiset ovat menestyneet kilpailukentillä isäänsä paremmin ja olleet hyviä rotunsa edustajia. Ikävä kyllä Eigenmachtig menehtyi äkillisesti laitumelleen ja näin ollen siitä jäi niin vähän varsoja. Eigenmachtig asui Hollannissa viiden hevosen tallilla missä se sai paljon huomiota ja ihailua osakseen ja oli omistajan ehdoton suosikkihevonen. Eigenmachtig usein valjastettiin kärryjen eteen ja se sai toimia "naismagneettina" ja niin orin omistaja ajeli hevosellaan kyydittäen naisia jotka olivat innoissaan päästessään hevosvaunuihin.

eii. Woedeaanval oli Saksalaisen yrittäjän tilaushevonen friisiläishevosia välittävältä tallilta Hollannista. Woedeaanval tuli myyntitallin listoille viiden vuoden iässä. Tähän mennessä ori oli sisäänratsastettu, mutta oli vielä melko raaka pakkaus. Myynnissä se kerkesi olla peräti viisi päivää jonka jälkeen allekirjoitettiin omistajanvaihdospaperit ja kuukautta myöhemmin Woedeaanval matkasi Saksaan uudelle omistajalleen. Woedeaanval koulutettiin vaativa A tasolle ja se starttasi kilpailuissa omistajansa pojan kanssa. Luonteeltaan Woedeaanval oli sähäkkä ja arvaamaton. Se saattoi karata ihmisen käsistä täysin äkkiarvaamatta ja pinkoa suoraa päätä machoilemaan lähettyvillä oleville tammoille.

eie. Bloeddruk päätyi omistajalleen sattuman kautta heti vieroituksen jälkeen. Bloeddruk löi kaikki laudalta, ja siitä kehittyi omistajan sanoja lainaten varsinainen supertamma. Energinen, mutta kilttiluonteinen Bloeddruk kilpaili pitkän ja menestyksekkään uran niin kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Kouluratsastuksesta sillä on useita arvokisasijoituksia niin Saksasta kuin ulkomailtakin, ja valjakkoajossa se saavutti yhden Saksan mestaruuden. Bloeddrukilla on viisi jälkeläistä, joista kaksi on vaikuttanut Hollannissa. Tamma oli luonteeltaan nöyrä ja sillä oli aina korkea työmoraali. Se oli omistajansa suurimpia suosikkeja, ja yhden Bloeddrukin orivarsan hän pitikin itsellään.

ee. Rijbewijs on 155cm korkea tamma, joka on koko ikänsä asunut maineikkaan hollantilaisen friisiläiskasvattajan tallissa. Pienen kokonsa vuoksi se ei ole tallin suosituin siitostamma, mutta siitä ei ole raaskittu luopuakaan, koska tamma polveutuu hienoista sukulinjoista. Rijbewijsillä on erinomaiset liikkeet, ja se onkin omistajansa ratsastamana tehnyt menestyksekkään uran kouluratsastuksessa Vaativa B tasolla. Luonteeltaan Rijbewijs on hieman arvaamaton ja sähäkkä, ja ei hirveästi arvosta vieraita ihmisiä tai hevosia ympärillään. Omistaja kuvaileekin tammaa mitä suuremmissa määrin yhden ihmisen hevoseksi. Ratsuna se on kuitenkin äärimmäisen miellyttämishaluinen, eikä se koskaan kieltäydy työnteosta. Pieni ja kaunis, ryhdikkäästi liikkuva Rijbewijs on Hollannin kouluradoilla todellinen yleisömagneetti. Tammalla on tällä hetkellä kolme jälkeläistä.

eei. Gesauteerd oli Hollannissa aikansa suosittuja jalostusoriita. Kaikki halusivat omansa tästä 165cm korkeasta, upeasti liikkuvasta pitkäharjaisesta oriista. Gesauteerd vaihtoi omistajaa elämänsä aikana kaikkiaan kolme kertaa, ja poikkesi matkallaan myös Saksassa, jossa se kilpaili menestyksekkäästi maineikkaan kouluratsastajan kanssa. Gesauteerd oli luonteeltaan helppo ja hyvin käyttäytyvä ori, mikä ei ainakaan vähentänyt sen saamaa suosiota. Näyttelyissäkin kiertäneellä ja useasti palkitulla Gesauteerdilla on kymmeniä jälkeläisiä Hollannissa ja muutamia myös Saksassa, joista suurin osa on menestynyt erinomaisesti kouluratsastuksessa.

eee. Wijsheid oli valjakkoajossa kiitettävällä menestyksellä kilpaillut tamma. Se syntyi Saksassa, jossa se peruskoulutettiin. Wijsheid päätyi kuitenkin Hollantiin nuoren kouluratsastajan ihastuttua hienosti liikkuvaan tammaan puoli vahingossa vieraillessaan Saksassa. Valitettavasti tammasta ei koskaan tullut kouluratsua ja se myytiin eteenpäin valjakkoajoa harrastavalle kasvattajalle. Tämä uskoi Wijsheidin potentiaaliin valjakkohevosena, ja pian tamma jo ihastuttikin kisa-areenoilla. Pienehkö ja sirorakenteinen Wijsheid oli luonteeltaan äärimmäisen seurallinen ja utelias hevonen. Lyhyehköksi jääneen kisauransa jälkeen se toimi siitostammana, ja sillä on seitsemän hienoa jälkeläistä.


Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset kilpailut
31.01.2015, Fiktio, KRJ CUP, Helppo C, 18/301
11.07.2012, Bailador, KRJ, Helppo A, 7/70
12.07.2012, Bailador, KRJ, Helppo A, 2/70
25.07.2012, Pikkukallio, KRJ, Helppo A, 3/60
28.07.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 4/60
29.07.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 6/60
30.07.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 6/60
03.08.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 2/40
05.08.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 5/40
05.08.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 2/40
03.08.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 7/60
05.08.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 4/60
06.08.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 4/60
16.08.2012, Henkinotko, KRJ, helppo A, 4/50
12.08.2012, Dei, KRJ, Helppo A, 7/50
14.08.2012, Takkura, KRJ, helppo A, 5/45
14.08.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 4/60
07.09.2012, Taavila, KRJ, Helppo A, 7/50
13.09.2012, Kaylee Stables, KRJ, Helppo A, 6/40
13.09.2012, Eton Stud, KRJ, Helppo A, 1/50
14.09.2012, KK Energia, KRJ, helppo A, 3/40
20.09.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 1/60
21.09.2012, Clueless, KRJ, helppo A, 1/40
26.09.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 6/40
26.09.2012, Riot Ponies, KRJ, helppo A, 6/40
06.10.2012, Diega Ponies, KRJ, Helppo A, 5/40
28.09.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 3/60
02.10.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 6/60
30.09.2012, Viehättävä, KRJ, Helppo A, 1/50
02.10.2012, Viehättävä, KRJ, Helppo A, 5/50
04.10.2012, Viehättävä, KRJ, Helppo A, 1/50
11.10.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 1/60
12.10.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 5/60
01.10.2012, Kosto, KRJ, Helppo A, 1/60
01.10.2012, Kosto, KRJ, Helppo A, 4/60
29.09.2012, Dei, KRJ, Helppo A, 6/50
01.10.2012, Dei, KRJ, Helppo A, 5/50
05.10.2012, Kosto, KRJ, helppo A, 3/60
06.10.2012, Kosto, KRJ, helppo A, 5/60
07.10.2012, Rumour Ponies, KRJ, helppo A, 2/40
09.10.2012, Lai'e Welsh, KRJ, helppo A, 3/40
09.10.2012, Lai'e Welsh, KRJ, helppo A, 6/40
12.10.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 5/40
19.10.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 1/40
07.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 6/40
09.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 1/60
20.10.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 1/40
23.10.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A 6/40
24.10.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 3/40
25.10.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 2/40
17.10.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 4/40
17.10.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 3/40
23.10.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 2/40
12.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 1/60
01.11.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 6/40
05.11.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 4/40
26.10.2012, Mörkövaara, KRJ, Helppo A, 3/40
26.10.2012, Mörkövaara, KRJ, Helppo A, 4/40
27.10.2012, Mörkövaara, KRJ, Helppo A, 2/40
31.10.2012, Mörkövaara, KRJ, Helppo A, 3/40
02.11.2012, Takamaa, KRJ, Helppo A, 3/30
15.11.2012, Kaylee Stables, KRJ, Helppo A, 4/30
13.11.2012, Sinnestro, KRJ, Helppo B, 1/30
18.11.2012, Sinnestro, KRJ, Helppo B, 2/30
14.11.2012, Järviluoto, KRJ, Helppo A, 4/30
18.11.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A 5/40
23.11.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 5/40
25.11.2012, Cabin 21, KRJ, Helppo A, 5/40
20.11.2012, Taavila, KRJ, Helppo A, 7/50
20.11.2012, Taavila, KRJ, Helppo A, 1/50
22.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 3/60
07.12.2012, Duren, KRJ, Helppo A, 3/30
08.12.2012, Duren, KRJ, Helppo A, 2/30
17.11.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 5/50
19.11.2012, Lai'e Welsh, KRJ, Helppo A, 7/50
24.11.2012, Duren, KRJ, Helppo A, 5/30
25.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 1/40
26.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 3/40
27.11.2012, Fiktio, KRJ, Helppo A, 2/40
08.12.2012, Salpicar, KRJ, Helppo A, 2/30
22.11.2012, Bogart & Britanov, KRJ, Helppo A, 4/30

VVJ:n alaiset kilpailut
12.03.2013, Jindabyne, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/11
14.03.2013, Jindabyne, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/11
03.04.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/19
06.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/38
08.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/40
12.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/38
13.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/38
16.04.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/31
18.04.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/31
02.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/33
10.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/33
04.05.2013, Riihen ponitalli, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/24
06.05.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/35
08.05.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/35
11.05.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty 3/28
15.05.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/28
01.05.2013, Riihen ponitalli, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/24
06.05.2013, Riihen ponitalli, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/24
11.05.2013, Breandan, VVJ, vaikea yksilövaljakko, 1/18
17.05.2013, Breandan, VVJ, vaikea yksilövaljakko, 4/25
18.05.2013, Breandan, VVJ, vaikea yksilövaljakko, 4/25
19.05.2013, Breandan, VVJ, vaikea yksilövaljakko, 1/25
18.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/24
23.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/24
22.05.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/29
24.05.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/29
25.05.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/29
27.05.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/29
23.05.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/30
25.05.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/30
31.05.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/30
25.05.2013, KK Steward, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/30
25.06.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/23
28.06.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/23
02.07.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/23
08.08.2013, Suprant, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/10
05.08.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/17
10.08.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/17
12.10.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/16
01.10.2013, Huvitus, VVJ, vaikea pareille 2/9
02.10.2013, Huvitus, VVJ, vaikea pareille, 2/9
03.10.2013, Huvitus, VVJ, vaikea pareille, 1/9
04.10.2013, Huvitus, VVJ, vaikea pareille, 1/9
14.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/14
16.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/14
17.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty 3/14
18.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/14
09.10.2013, Salpicar, VVJ, Vaikea yhdistetty 3/10
15.10.2013, Salpicar, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/10
16.10.2013, Salpicar, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/10
17.10.2013, Salpicar, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/10
24.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/16
27.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/16
30.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/16
31.10.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/16

Päiväkirja & valmennukset

21.09.2013, Casparasta voisi sanoa, että se on yksi niistä hevosista josta ihmiset eivät ole ymmärtäneet kun hyvää on ollut tarjolla. Tamma on ollut myytävänä koko elämänsä. Ehkä enemmän hiljaisessa myynnissä, mutta hyvän kodin osuessa kohdalle olisi tamma lähtenyt saman tien uuteen kotiin. Tamman emä Dur Jagen vanhenee ja on jo poistunut aktiivisesta jalostuskäytöstä. Tamma on jäänyt niin usein tyhjäksi, joten voi olla etten siitä enää itselleni varsaa tule saamaan. Myös tamman isä Casparus v.d. Sneek näkyy omien hevosten linjoissa todella vähän, joten nyt loppui Casparan kauppaaminen. Olen tamman kanssa tehnyt jo pitkän kilpailu-uran niin koulu- kuin valjakkopuolella. Olisi suorastaan tyhmää myydä kisattu hevonen kantakirjavanhemmista ulkopuolelle kun saan siitä itselleni loistavan siitostamman. Rakenne tammalla on myös kohdillaan, joten uskon, että se tulee SERTejä saamaan näyttelyistä ja tulevaisuudessa esitetään kantakirjaustilaisuudessa.

20.10.2014, pitkään siinä meni, että sain Casparan ilmoitettua mukaan kantakirjaustilaisuuteen, mutta nyt se on vihdoin ja viimein tehty. Kurvasimme tuttuun paikkaan Suprantiin jossa tilaisuudet on viime aikoina pidetty. Caspara palkittiin kakkospalkinnolla mikä yllätti kaikki odotuksemme. Itse ajattelin, että tamma saisi kolmospalkinnon joten ymmärrettävästi olemme todella tyytyväisiä palkintoon! Myös tallin toinen jalostusori Duren Sokol palkittiin kakkospalkinnolla ja tämänkin kaveruksen kohdalla odotin kolmospalkintoa. Yleensä sitä sanotaan, että omistaja katsoo omia hevosiaan ruusunpunaiset lasit silmillään, mutta itse olen nyt tainnut olla omiani kohtaan liian kriittinen. Joka tapauksessa, Casparan jälkeläiset taitavat nyt kaikki olla KTK kelpoisia, sillä tamma on aina astutettu KTK oriilla. Itseasiassa Casparalla on jo ennestään yksi kirjoissa oleva tammajälkeläinen.

11.01.2014, Caspara varsoi tänään viidennen ja viimeisen varsansa. Tämä varsa on jo varattu vatsaan ja se lähtee vieroituksen jälkeen Sylvesterille joka omistaa myös toisen Casparan jälkeläisen. Tämän koitoksen jälkeen olisi aika alkaa ilmoittamaan tammaa mukaan laatuarvosteluihin. Jälkeläisistä ei taida kummassakaan lajissa, kouluratsastuksessa tai valjakossa, tulla täyteen, mutta onneksi Casparan isä ja emä ovat molemmat palkittu näiden lajien laatuarvosteluissa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Casparalla saattaa olla mahdolisuus saada myös ykköspalkinto vaikka jälkeläisistä tulevat pisteet jäävät vajaaksi. Ymmärsin myös, että ainakin yhdellä Casparan jälkeläisellä olisi tavoitteena pärjätä YLA:ssa. Jäin siis miettimään, että miksi ei Casparakin voisi siellä käväistä kokeilemassa millaisen palkinnon se saisi.

28.01.2014, taisi käydä Casparan jälkeläiselle Tjaare v.d. Durenille melkein samalla tavalla kuin emällensä Casparalle. Ehkä vain sillä erotuksella, että kun oria olin pistämässä myyntin, iski minuun sittenkin katumus. Se on emänsä tavoin kilpaillut kouluratsastuksessa ja edelleen niittää menestystä valjakkoajossa. Orista on myös kasvanut todella raamikas ja komea hevonen, joten uskon sen menestyvän myös näyttelyissä. Niinpä se saa jäädä Dureniin siitosorin tehtäviin vaikka tallin toiminta pieneneekin. On pienessä toimintamuodossa silti aina tilaa mustille hulmuharjoille, etenkin jos ne ovat hyviä kilpahevosia. Caspara taas on viime aikoina oireillut jaloistaan. Mystisä ontumista on silloin tällöin esiintynyt. Olen yrittänyt pitää vanhaa tammaa mahdollisimman hyvällä hoidolla ja olla rasittamatta sitä liikaa. Jos tamma on terve niin tulen ilmoittamaan sen helmikuun VVJ laatuarvosteluun mukaan. Jos taas ontumista esiintyy, niin katsotaan maaliskuussa uudelleen mikä on tilanne. Eläinlääkäri kun kävi tammaa katsomassa niin hän ei löytänyt tammasta kummoista vikaa. Määräsi pääasiassa lepoa ja jos oireet jatkuvat niin tulisi lähteä klinikalle kuviin ja tarkempiin tutkimuksiin. Turvotuksia ei kuitenkaan jaloissa ole ollut joten itse en usko murtumiin tai jänteen paukahtamiseen. Casparan hoitaja kävelyttää tammaa nyt muutaman kerran päivässä ja tamma saa ulkoilla sairastarhassa. Aika rauhallisesti se onkin sairaslomansa ottanut. Ei ole esittänyt riehumisia, vaikka ajattelin tamman pään hajoavan kun ei pääse aktiivisesti töihin.

kouluvalmennus, valmentaja: Rinsessa
Caspara pyörähti alta pois jo viidennen kerran, kun sinun piti nousta satulaan joten nousin istumapaikaltani ja kipitin maneesin poikki auttamaan. Tartuin tamman ohjaksiin ja pitelin hanakasti kiinni. Casparalla ei ollut ymmärryksessä vikaa, joten se seisoi aloillaan sen, että pääsit selkään ja sait vyön vielä reiällä tiukemmaksi. Päästin irti ja jäin katselemaan ja suunnittelemaan tunnin kulkua sinun kävellessä ja ravaillessa tammaa lämpimäksi. Caspara oli reipas ja energinen, mutta mukavan yhteistyönhaluinen. Aloitimme työt melko pian ihan perustyöllä - pysähdyksillä. Caspara ei meinannut heti hidastaa, kun otit pidätteet joten jouduit ottamaan hieman napakammin pidätteet alkuun. Caspara ymmärsi pian, että oli parempi pysähtyä kiltisti kuin olla kiskottavana joten pysähdykset alkoivat sujua. Caspara lähti reippaasti raviin viivyttelemättä avut saatuaan, ja saimmekin tehtävän sujumaan varsin mallikkaasti. Laukasta pysähtyminen oli aluksi taas hieman hakuammuntaa, mutta oikea reaktio löytyi paljon nopeammin, kun asiaa oli hiottu jo ravissa. Caspara opiskeli avoimin mielin ja korviaan pyöritellen kuunteli ääniapujasi. Vaihdoimme pysähdystehtävästä kolmikaariselle kiemurauralle. Jokaisella suoralla tekisit pienen hidastuksen. Caspara oli nyt todella herkkä ja pienestä tiivistyksestä se siirtyi käyntiin. "Pidä pohkeet kiinni, jotta se ymmärtää jatkaa ravia." ohjeistin ja teit työtä käskettyä. Caspara suoriutuikin toisella kerralla jo paremmin, ilman että ravi tippui käynnille. Kun ravissa alkoi sujua olisi sama laukassa. Olimme harjoitelleet tuota kokoamisen tapaista jo ravissa, koska laukassa tehtävä oli seuraava; suoralla tulisi ottaa samanlainen hidastus, jotta sitten voi jatkaa keskimmäisen kaarteen vastalaukkaa. Caspara on niin reipas laukassa, että sitä tarvii hidastaa entisestään ennen vastalaukkaa, ettei tamma innostuksissaan vaihtele laukasta toiseen. Caspara suoriutui tehtävästä kuitenkin ilman vaihtoja, ja vastalaukka oli puhdasta ja moitteetonta molempiin suuntiin. Loppuun vielä teimme ravissa keskiravilävistäjiä, jotta Caspara saisi venytellä itseään kaiken hidastelun jälkeen. Caspara nauttikin keskiraveista kovasti ja näytti parastaan minulle. Hymyilin sen innokkuudelle, siitä tulisi vielä upea kouluratsu!


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita virtuaalihevonen