Duren Sokol

lopetettu 25.1.2015 / virtuaalihevonen


  • Duren Sokol VH11-040-0220
  • friisiläinen, ori
  • s. 24.04.2010, 3-vuotias 24.05.2010
  • 166cm, musta
  • ko: va B, va: vaativa
  • kasvattaja: Duren
  • omistaja, kotitalli: yersinio, Duren

KILPAILUKALENTERI


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 21.04.2013
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolle, 72p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla, 79,5 p.
Tallin tammalaumassa alkoi olemaan jo useampi kappale kolmipolvisia tammoja harvinaisista suvuista, mutta oritalli huusi tyhjyyttään kolmipolvisten orien kohdalla. Vanhemmat kolmipolviselle orilleni löytyikin omasta tallista ja olen Sokolin sukuun erittäin tyytyväinen. Siinä on mielenkiintoisia, kehityskelpoisia yksilöitä niin omista hevosistamme kuin muutaman muunkin tallin hevosista. Esimerkiksi Sokolin isänisä GJ Shakespeare vei sydämmeni heti ensinäkemällä. Orilla oli mukavat vanhemmat, joilla ei tuntunut olevan liikaa jälkeläisiä ja itse ori oli maltillisesti kisattu ja täysin ilman minkäänlaisia jälkeläisnäyttöjä. Itse päätin ottaa riskin ja astutin tammani Sieze v.d. Djoehemin orilla ja niin syntyi Sokolin isä Duren Shakespeare. Emän puolella edustaa omien kasvattieni lisäksi Montefrion kasvatteja, jotka asuvat nykyyän siis Friesians of Djinnissä. Sokol syntyi 24. huhtikuuta ollen jo heti ensiaskeleista lähtien päättäväinen pieni hevonen joka tutki karsinan jokaisen nurkan, emänsä ja karsinan vierellä tuijottavat ihmiset perusteellisesti. Uteliaisuutta Sokolissa siis riittää ja myöhemmällä iällä se on osoittautunut ajoittain hieman ärsyttäväksikin ominaisuudeksi kun hevosen pitäisi päästä jokainen vaatteenruttu ja harjan mutka päästä tutkimaan. Harvinaissukuiselle, kolmipolviselle friisiläiselle tuntui olevan tarvetta myös muilla kasvattajilla. Ensimmäiset astutukset Sokolille olisi haluttu varata jo ennen sen syntymää ja jouduin hieman toppuuttelemaankin tammojen omistajia, sillä pääasiassa olin Sokolin itselleni halunnut pääasiassa omiin käyttötarkoituksiin ja etenkin omille tammoille. Yhden astutuksen sovin lopulta Sokolille sen syntymän jälkeen, mutta sitäkin tamman omistaja joutui odottamaan niin kauan, että orissa olisi tarpeeksi ikää ottaa tammoja vastaan. Hieman minua arvellutti antaa Sokol astua ensimmäisenä vieras tamma, sillä minulla ei ollut orille minkäänlaisia näyttöjä eikä varsinkaan jälkeläisnäyttöjä, joten en pystynyt sanomaan juuta enkä jaata tamman omistajalle, että minkälainen varsa yhdistelmästä saattaisi syntyä tai mikä Sokolille on ollut ominaista periyttää jälkeläisilleen.

Ratsuna Sokol muistuttaa paljon isänisäänsä GJ Shakeaspearea, jota olen itsekin kerran päässyt ihan selästäkäsin kokeilemaan. Sokol on isavanhempansa tavoin ajoittain hieman turta pohkeelle, mutta pienen virityksen jälkeen, etenkin laukkatyöskentelyn jäljiltä, on orin vireystaso varmasti noussut ja hallinnassa saattaakin jarrujen osalta puutteita. Sokol on myöskin herkkä suusta, mutta tämä ei näy ratsastaessa niinkään sillä tavalla, että kun ohjista vetää niin ori pysähtyy kuin seinään vaan jos ratsastajalla on liian kova käsi niin Sokol alkaa helposti puremaan kuolaimeen kiinni ja pyrkimään kokonaan kuolaintuntumalta pois. Sokolin kanssa on siis ajoittain vaikeaa löytää yhteistä säveltä ja se vaatiikin ratsastajaltaan useamman ratsastuskerran ennenkuin se alkaa edes hitusen toimimaan niin, että olisi mahdollista edes alkaa miettimään oikeasti kouluratsastuksen vääntämistä.Sukutaulut & jälkeläiset

Duren Shakespeare
KRJ 1
GJ Shakespeare
fri, m
Yank Garden
fri, m
Eiffel
fri, m
Sieze v.d. Djoehem
KTK-III, KRJ-II
Garbrich vd. Eweld
fri, m
Sculd v.d. Nepoli
fri, m
Duren Majka
fri, m
Montefrio's Majestic
fri, m
Majestueus Juwelier
fri, m
Bourennelle
fri, m
Duren Ourora
fri, m
Omineus
fri, m
Dur Afweer VVJ-I, KRJ-II, YLA2
fri, m


tamma
Granitsa RDL kadonnut emä: Sienna van Zeld
tamma
B.L. Sanya kadonnut emä: Vivian Zara
tamma
Thonja v.d. Duren kadonnut emä: Thoria van Zeld
ori
Sweert v.d. LAC emä: Kareltje v.d. Duren

Päiväkirja

29.04.2010 päivä alkoi pilvisellä säällä, mutta aurinko alkoi kurkkia pilvenhattaroiden takaa jo puolenpäivän aikoihin. Ilma oli kuitenkin kolea ja kylmä ja pyrin varustautumaan tulevalle matkalle mahdollisimman lämpimästi. Olimme menossa Schaffenbrückiin näyttelyihin ja minun oli tarkoitus rahdata sinne mukaan kuusi hevosta. Muutaman apumiehenkin sain onneksi mukaan, sillä Sokolin tavoin sinne lähti myös toinen nuorista oreistamme ja minua hieman jännitti, että kuinkas mahtaa poikien kanssa käydä. Hyppivätkö ne villisti ympäriinsä vai ottavatko mallia jo meidän kokeneesta kaartista ja odottavat vain hillitysti omaa vuoroaan. Paikanpäälle päästyämme Sokol joutui jonkun aikaa odottelemaan autossa. Pojan luokka oli viimeinen ja ennen sitä minun piti saada esitettyä monta muuta hevosta. Tallityöntekijämme otti Sokolin hyvissä ajoin ulos autosta hieman katselemaan paikkoja ja tutustumaan tämänkaltaiseen elämään, kiireisiin ihmisiin ja runsaaseen hevosmäärään. Poika reagoi hälinään nuoren hevosen tavoin. Se huuteli kavereilleen odottaen vaativasti vastausta yksinäisyyteen ja hätäänsä ja steppaili hermostuneena ympäriinsä. Kehään päästyämme oli Sokol jo täysin hermoraunio ja juostessa se esitteli jos jonkinmoista hyppyä ja pomppua. Sentään seisoessaan tuomarille ori osasi olla paikoillaan, aivan kuten kotona oltiin harjoiteltu. Lopulta Sokol palkittiin luokkansa kakkosena ja se sai näyttelyissä sertin.

21.06.2011 Vuoden alussa huolestuin hieman Sokolin siitosorin urasta. Se ei ole ollut vierailevien tammanomistajien mieleen ja yleensäkin kun keskustellaan astutuksista pitkäsukuisilla friisiläisoreistamme niin kaiken huomion vie yleensä ykköspalkinnon kantakirjaori Rody ja kolmospalkinnon Rodney. Vaikka itselleni Sokolin suku on todellä tärkeä ja mieluinen, niin se ei pidä sisällään huippunimiä jotka saisivat ihmiset muuten kiinnostumaan astutuksista. Viime vuonna Sokol sai tammavarsan Granitza RDL:n joka on Radeloosin kasvatti. Kuulemani mukaan varsan myymisessä on ollut hankaluuksia. Päätin ottaa härkää sarvista kiinni ja Sokol sai astua kaksi omaa tammaani. Molemmat varsat asuvat edelleen kotona ja saavat meidän resursseilla valmentautua ja kilpailla. Ehkäpä muutama hyvin pärjännyt jälkeläinen saa Sokolinkin osakkeet nousuun. Lisäksi maaliskuussa Sokol sai nimiinsä champion arvonimen, joten uskon, että pian muutkin tammanomistajat löytävät oriin.

03.12.2010, valmentaja: EmmiN.
Upea ja massiivinen ori tallusteli keinuvin askelin maneesiin sisälle. Ohjasin teidät suoraan lämmittelemään omatoimisesti uralle. Aluksi seurasin teidän työskentelyänne tarkasti. Sokol näytti olevan kuuliaisella päällä ja totteli yersinion apuja hyvin. Jo heti alusta ori oli herkkä suusta, pohkeisiin se ei tarpeeksi herkästi kuitenkaan reagoinut. Halusin hevosen lämpimäksi jo heti alustavasti. Pyysin sinua taivuttelemaan Sokolia avo- ja sulkutaivutuksilla sekä pohkeenväistöllä. Kaikki tämä käynnissä. Istuis syvällä satulassa ja pyrit antamaan orille selkeitä käskyjä. Sokol taipui kauniisti koossa, eikä vastustellut työntekoa. Pikkuhiljaa sen askeleet alkoivat venyä vielä hieman enemmän ja ori herkistyi selkeästi pohkeistakin. Pikkuhiljaa pyysin teidät raville. Piditte pienen paussin ravaillen samalla tehden pieniä voltteja. Aloimme harjoittelemaan sulku- ja avotaivutusta ravissa. Sokolille liikkeet eivät olleet hankalia. Se reagoi käskyihin heti ja suoriutui tehtävistä sulavasti. Pilkunviilasin hieman istuntaasi, mutta korjasit huomauttamisen jälkeen istuntaa paremmaksi. Loppuvalmennuksesta harjoittelimme vielä laukanvaihtoa. Sokol ei aluksi oikein ymmärtänyt ideaa. Se vain rynni pitkin maneesia ja unohti hetkeksi kuunnella. Parissa minuutissa sait orin kuitenkin takaisin hallintaasi. Sokol vaihtoi laukat hienosti, tosin vasempaan suuntaan suoritus oli hieman surkeampi. Sokol on painottunut hieman enemmän oikealle, joten tasapainoinen harjoittelu tekisi pojalle hyvää. Teidän kanssanne oli mukava työskennellä!

05.12.2010, valmentaja: kati
Sokol kulki alusta alkaen todella hyvin muodossa, vaikka askeleen tehokkuus ei aivan vastannut sitä, mitä se olisi voinut olla. Saitkin aika urakalla antaa orille pohkeita jotta se pysyi liikkeessä. Pyysin antamaan oripojalle hieman pidemmän ohjan samalla kun siirryitte raviin. Sokol yllättyi tästä ja ojensi tyytyväisenä kaulaansa niin paljon kuin sai myöten ja ojentyi eteen ja alas, kuten oli hivenen tarkoituskin. Ravailitte hetken lämmitellen, minkä jälkeen siirryttiin käyntiin. Nyt sait luvan hakea orin taas muotoon. Nyt oli orin askel jo aavistuksen terhakkaampi. Teimme muutaman avo- ja sulkutaivutuksen ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Kun Sokol ei millään ottanut lähteäkseen kulkemaan itse eteenpäin, annoin sinulle luvan nostaa laukan suoralla uralla. Pohkeiden liike sai Sokolin korvat höristymään ja ori nosti innokaasti laukan. Saitte hivenen revitellä laukassa sillä ehdolla, ettet tippuisi satulasta. Sokol revittikin ihan kunnolla suorastaan nelistäen pitkät sivut. Kun sait intoilevan orin käyntiin kulki Sokol hyvin takajalat terhakkaasti nousten. Sitten aloitimme tunnin päätehtävän eli siirtymiset. Siirtymisiä oli monia; käynti-ravi, käynti-laukka, peruutus-laukka, peruutus-ravi, ravi-laukka ja päinvastoin. Kiihdyttämisessä ei ollut ongelmia, mutta hidastimissa lopulta sitäkin enemmän. Kun siirtymiset alkoivat sujua, Sokol sai ansaitun levon pitkin ohjin. Kun keräsit ohjat, neuvoin taas antamaan hieman lisää ohjaa ja menemään loppuverkat pidemällä ohjalla. Sokol rauhoittuikin lopulta eikä kiihdyttänyt jokaisesta pohkeen kosketuksesta. Teitä oli oikein mukava katsella.

17.12.2010, valmentaja: daivive
Sokol tanssahteli kauniisti kentällä sapauessani valmennuspaikalle. Olin käskenyt ratsukkoa lämmittelemään itsenäisesti ennen saapumistani, jotta pystyttäisiin keskittymään valmennuksen aikana vain ratsukon kehittämiseen suunnittelemillani alueilla. Tänään oli tarkoitus treenata askellajeja ja niiden kokoamisia ja erinlaisia temponvaihteluita. Ratsukko aloitti nostamalla kootun ravin ja ja tekemällä siitä ravi-käynti siirtymisiä, jotta yerisino saisi Sokolin kunnolla kuulolle. Kun orii liikkui sulavasti askellajivaihdoksissa, annoin ratsukon nostaa laukan ja treenata lisäystä. Sokol lisäsi laukkaa huomattavasti, kun yerisinio alkuun hieman uistutti poikaa mistä hommassa oli kyse. Loppuun ratsukko siirtyi keskiympyrälle jossa tehtiin vielä muutamat avo ja sulkutaivutustreenit. Sokol tahtoi alkuun vain oikoa ympyrällä, mutta yerisinion ollessa kärsivällinen ja opastaessa oria oikealle uralle alkoi orii pikkuhiljaa taipua myös pyyntöjen mukaan. Kun tehtävää oli mielestäni toistettu taroeeksi ja Sokolkin alkoi näyttää hapanta naamaa, annoin kaksikon jatkaa uraa pitkin kevyessä ravissa jonka jälkeen jätin heidät jäähdyttelemään rauhassa loppuun.16.01.2011, valmentaja: Chao
Sokol olikin minulle aivan uusi tuttavuus, mutta ori kulki lämmittelyssä jo hyvän näköisesti, joten odotukseni olivat melkoisen korkealla. Suunnitelmissani oli treenauttaa ratsukolla siirtymisiä ja laukanvaihtoja, joten tunnista tulisi epäilemättä hauska. Katselin hetken aikaa ratsukon avo- ja sulkutaivutuksia, sekä lisäyksiä ja kokoamisia, ennenkuin aloimme kunnolla töihin. Sokol tosin vastasi apuihin pehmeästi, enkä uskonut oriin aiheuttavan ongelmia valmennuksen aikana. Niinpä aloitimme siirtymisten perusharjoituksilla: käynti-ravi-laukka-ravi-käynti, jokaista askellajia vuorollaan kolme askelta, sitten uusi siirtyminen. Kun perussiirtymiset sujuivat, vaihdoimme harjoitusta, pysähdys-ravi-laukka-ravi-pysähdys. Eikä aikaakaan, kun tämäkin harjoitus sujui, kuin vettä vain. Niinpä siirryimme ympyrälle ja taivuttelimme ensin oria sisälle ja ulos ympyrällä ja siitä sitten siirryimme nostamaan ensin vastalaukan ja siitä vaihtamaan sen lävistäjällä. Ori toimi kuin ajatus, ja mikä vielä parempaa - se toimi, kuin minun ajatukseni, joka tarkoitti, että vihdoinkin olin päässyt valmentamaan ratsastajaa, joka tiesi mitä tarkoitin, tunsi hevosen allaan ja tiesi mitä oli tekemässä. Harjoitusten onnistuttua niin mainiosti, jätin ratsukon jäähdyttelemään omassa rauhassaan ja siirryin itse kotia kohti.


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita
virtuaalihevonen