Dexter DR

kuollut 5.6.2013

  • Dexter DR VH-61263
  • friisiläinen, ori
  • s. 02.08.2007, 3-vuotias 02.09.2007
  • 160cm, musta
  • ko: va A, va: vaikea
  • kasvattaja: Discreet
  • omistaja, kotitalli: yersinio

  • KILPAILUKALENTERI

Kantakirjattu hevosorien kantakirjaan II-palkinnolle, 72p.
           VIR MVA ch. arvonimi myönnetty v. 2007

kuva

  kuva  Dexter on käsitellessä kultapoju. Tutulla ihmisillä ei ole ongelmia harjauksien ja satulointien kanssa. Kun vieras henkilö astuu karsinan oven suuhun, saattaa ori varoittamatta kirjaimellisesti hyökätä. Dexter ahdistuu ja pelästyy helposti. Silloin se käyttäytyy uhmakkaasti ja arvaamattomasti. Orille ei saa näyttää omaa pelkoaan, niin senkin on turvallisempi olla ja usko pois, niin sinunkin.

  kuva  Tämä ori on koulupainotteinen ja rakastaa hommaansa. Dexter seisoisi kaula kaarellaan kentällä kaarrossa vaikka koko päivän ja yön - se vain odottaa käskyäsi, apujasi. Dexter ei tee mitään ilman apuja. Ratsastajan on oltava myöskin osaava, sillä tämä herra on niin pikkutarkka, että jos laukkapohje ei ole juuri oikealla kohdalla, laukka ei nouse. Vakaa käsi, hellä pohje ja määrätietoisuus ovat valttia Dexterillä ratsastaessa. Orin täytyy saada tuntea olonsa turvalliseksi, jotta voi keskittyä. Liikkeet ovat todella isot ja näyttävät ja Dexter mielellään isottelee niitä entisestään. Dexter on kouluradalla tarkkana, eikä salli itseltään surkeita suorituksia. Tämän voi nähdä kisakalenterista - paljon voittoja ja muuten vain hyviä sijoituksia. Esteitäkin Dexter hyppää mielellään ja sillä olisi kapasiteettiä myös siihen. Koska Dexter kuitenkin on herkkä hevonen, joka hermostuu helposti, on kouluratsastus lajina Dexterille huomattavasti helpompi ja vähemmän stressaava. luonnekuvaus © cery


kuva

Sukutalu
Marcos Mars
fri, m
Marccino
fri, m
Joeri
fri, m
Geertje
fri, m
Syvenlandix
fri, m
Koert
fri, m
Klasijna
fri, m
Alagarden Marymei
fri, m
Alan Sas
fri, m
Daajn
fri, m
Treesje
fri, m
Marylunei
fri, m
Fritz
fri, m
Sanne
fri, m


Jälkeläiset
ori Swear's Candy Cally emä: Jenika SK
ori Montefrio's Octavius emä: Goldbrich NLD
ori Kazimir TRH emä: Katinka TN (Ahaltekinhevonen)
ori Festive's Macho Man emä: CTN Festivé (Connemara)
ori El Toro TN emä: Thriasgha TN
ori Inspector Jaws MSC emä: Vanessa von Jaws MSC
ori Ditmer v.d. Duren VIR MVA ch., KTK-I, KRJ-I emä: Duren Anektode
ori Drelran v.d. Duren emä: Rebekah Z4
tamma Eve N-Again emä: Zolla van Wikners
tamma Denijah TN emä: Sonijah TN
tamma Chelsea v.d. Swan emä: Hayley v.d. Swan
tamma Dorien v.d. Duren KTK-II emä: Cuicait v.d. Duren
ori America v.d. Ravenwood emä: Duren Zrinka

kuva

Päiväkirja

11/2009 Dexter muutti uuteen kotiinsa Black Swaniin Ceryn omistuksesta. Seitsemän vuotias ori oli jokerennyt näyttämään taitonsa koulukentillä ja saanut muutaman jälkeläisen. Black Swanin nimiin orista ainoastaan yksi jälkeläinen, vaikka se muuten astui tammoja. Tallin lopettaessa toimintaa palasi Dexteri takaisin Ceryn omistukseen ja 04/2011 jo hieman harmaantunut friisiläisori saapui Durenin pihaan. Ori saa viettää tallissa viimeiset vuotensa pienimuotoisena päätoimenaan jalostusori. Yritän myös saada orin kantarkirjaan, jotta se olisi myös sillä saralla hyväksytty friisiläisori.

06/2011 Dexter pääsi mukaan kesäkuussa järjestettävään kantakirjaustilaisuuteen suunnitelmien mukaisesti. Vanha herra käyttäytyi tilaisuudessa hienosti ja palkittiin II-palkinnolle.

Kantakirjalausunto
17-19-18-18 = 72p. KTK-II
- piirteetön säkä
- sopusuhtainen ryhdikäs kokonaisuus
- runko saisi olla syvempi

09.01.2012, valmennus, valmentaja: turjake
Tänään olisi Dexterin aika päästä kouluvalmennukseen. Alkoi sataamaan niin siirryimme maneesiis nopeasti, missä ori katteli ihmeissään ympäriinsä. Maneesi oli jaettu kahteen osaan, koska toisella puolella oli joku hevonen joka hyppäsi esteitä, joten saimme nytt tyytä tämmöiseen vähän pienempään kenttään. Sillä aikaa kun ravasit ja laukkasit uralla ja volteilla, kerroin vähän päivän tehtävistä. Tekisimme aluksi pari laukkaympyröitä molempiin suuntiin, missä saisit lisätä ja lyhetää laukkaa. Lisäyksessä ori halusi moneen otteen lähteä, mutta sait sen kotrolliin todella nopeasti. Lyhyeessä taas pysyi hyvin tahti. Parin kierroksen jälkeen siirryimme oikeaan suuntaan ja käynnissä tekisimme ekaksi väistöjä. Saitte tulla rataa pitussuuntaanleikkaa ja sitten väistättää oikealle. Ori meni todella hyvin molempiin suuntiin, ja sitten saitte siirtyä raviin. Ravissakin sujui melko kivasti, vaikka pari kertaa lähti vähän lisäämään, muuten ok. Lopetimme tähän ja sait mennä ulos kävelemään koska ei satanu enään.

23.02.2012, valmennus, valmentaja: Ansku
Valmennukseen saapui komea ori Dexi. Tänään harjoittelisimme lähinnä lisättyä ravia ja -laukkaa. Alkuverryttelyitä tehdessä ori steppaili hieman, eikä malttanut keskittyä itse aiheeseen. Mitä tästäkin vielä tulisi? Teitte paljon suunnanvaihtoja, ja pysähdyksiä, sekä taivuttelit oria muun muassa kolmikaarisella kiemurauralla käynnissä ja ravissa. Dexi rupesi keskittymään itse aiheeseen paremmin ja pian se kulki nätisti sinne, minne ratsastaja sitä käski. Eikä mennyt kauaakaan, kun yhteinen sävel hevosen ja ratsastajan välillä löytyi, ja pääsimme aloittelemaan ravailua. Dexi nosti ravin hienosti, ja ravasitte ensin koko kierrosta tehden samalla voltteja. Dexi kääntyi melko täsmällisesti voltille, ja näin ollen volteista tuli ainakin suht. pyöreitä. Tämän jälkeen, kun ori oli hieman hikinen, pääsimme aloittamaan temponlisäykset ravissa. Dexi kuumui ensimmäisessä lisäyksessä jonkin verran, ja ratsastaja sai pidättää hevosta ihan reilusti. Otettiin aina vain uudestaan ja uudestaan, mutta nyt Dexi keksi, että se voi rikkoa laukalle. Näin ollen jouduttiin aloittamaan lisäykset voltin kautta, ja aina orin kiihdyttäessä aivan liikaa tai rikkoessa laukalle, käänsit sen takaisin voltille ja otit puolipidätteen kautta uuden yrityksen. Muutaman epäonnistuneen ja monen täydellisesti pieleen menneen yrityksen jälkeen hermot alkoivat mennä niin hevoselta, kuin ratsastajaltakin - minusta nyt puhumattakaan! Näin ollen ratsastaja päätti, että orin oli aivan pakko mennä nyt kauniisti. Ja kyllähän se sitten menikin. Ensimmäisen kerran, toisen ja kolmannenkin. Tämän jälkeen koetettiin vielä laukassa yhden onnistuneen suorituksen verran, ennen kuin päästin teidät aloittelemaan loppujäähdyttelyt.

08.03.2012, valmennus, valmentaja Assi
Itsenäisten alkuveryttelyiden jälkeen lähdimme yersinion ja Dexterin kanssa valmennuksen aiheeseen, eli laukanvaihtoon. Aloitimme kuitenkin ensin niin yersinion ja Dexterin herkistävällä tehtävällä, eli siirtymis- ja puolipidäteharjoituksella ravissa. Pitkän sivun keskellä tehtävänä oli siirtyä käyntiin parin askeleen ajaksi ravista, kun taas lyhyellä sivulla piti suorittaa viiden askeleen selvä kokoaminen. Siirtyminen onnistui, mutta nopeaälyinen Dexter ennakoi seuraavasta puolipidätteestä myöskin siirtymisen kokoamisen sijaan. Yersiniolta kestikin hetken saada apunsa juuri oikeaksi, mutta onnistuneen kierroksen jälkeen Dexter olikin huomattavasti herkempi ja kuuliaisempi, eikä enää ennakoinut tehtävää vaan odotti ratsastajansa apuja. Siirryimme laukkaan, jossa muutimme aikaisempaa ravitehtävää niin, että vaihto tuli pitkälle sivun alkuun ja takaisinvaihto loppuun, mutta kokoaminen säilyi edelleen lyhyellä sivulla. Tämä tehtävä sujui lähes moitteettomasti, niin kauan kuin yersinio itse ajoitti vaihtoapunsa oikeaan kohtaan: pari kertaa Dexterin mielestä apu ei ollut tarpeeksi selkeä, jolloin ori jatkoi tyytyväisenä edellistä laukkaa. Valmennus meni kaikenkaikkiaan niin ratsastajan kuin ratsun puolelta todella mallikkaasti, olette komea pari!

14.04.2012, valmennus, valmentaja meow
Laitoin ratsukon lämmittelemään reippaasti eri askellajeissa, jotta saimme Dexterin lihakset kunnolla lämpimiksi. Yersinio pyysi orilta pohkeenväistöä suuntaan ja toiseen ja sitä hän myöskin sai. Ori työskenteli alusta alkaen innokkaasti ja ilman sen kummempia toimenpiteitä. Lähdimme treenaamaan itse asiaa, eli siirtymisiä askellajista toiseen. Aloitimme helpoilla käynti-ravi-käynti -siirtymisillä niin, että käynnistä piti siirtyä raviin ja muutaman askeleen jälkeen siirtyä takaisin käyntiin ja toistaa harjoitus pariin kertaan. Dexter kuunteli tarkkaan ratsastajansa apuja, joten harjoitus sujui tietysti hienosti. Tämän jälkeen treenasimme ravista laukkaan siirtymistä ja laukasta käyntiin siirtymistä. Ravista laukkaan sujui hienosti, joskin yhden tai kahden askeleen viiveellä heikoista avuista johtuen, mutta laukasta käyntiin siirtyminen muuttuikin täydeksi pysähtymiseksi. Uudelleen yritettäessä yersinio antoi edellisiä tarkemmat avut, jolloin Dexter ymmärsi ja siirtyi laukasta asiaankuuluvasti käyntiin. Tässäkin oli pientä viivettä, joten hioimme ratsukon tarkkuutta siirtymisissä vielä hiukan, ennen kuin päätimme valmennuksen ja annoin loppupalautteen.


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita virtuaalihevonen