VIR MVA ch. Rodney SIX

virtuaalihevonen / lopetettu 26.9.2014


Kantakirjattu hevosorien kantakirjaan III-palkinnolle, 66p.
VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 29.11.2010
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolle, 99,5 p.
Tervehdys! Olen Rodney SIX eli Rodny. Saavuin Dureniin suoraan kasvattajaltani Lions Gatesista. Luonteeltani olen vilkas ja ihmisten mukaan orimainen. Vahdin ja kyttään aina ympäristöäni. Minulla on tapana aina tervehtiä talliin tulevat hevoset ja pidän luonnollisesti myös meteliä aina kun itse saavun jonnekin. Meillä on tallissa useampikin ori ja ikäväkseni olen joutunut toteamaan, että itse en laumaamme johda. Tosin, en minä laumassa kuitenkaan ihan pohjasakkaa ole vaan ihan siedettävissä asemissa. Orikaartiimme kuuluu myös monta nuorta villikkoa jotka minä pistän kyllä ruotuun jos he minun ruokiini yrittävät kiinni. Yllättävän usein he minua haastavatkin. En ole ikinä ollut mikään riitapukari ja pystyn tarhailemaan hevosen kuin hevosen kanssa. Se ei ole minusta kiinni jos joku muu tulee minulle äksyilemään. Mieluitenhan minä ulkoilisin aina tallin neitien kanssa, mutta jostain syystä ihmiset eivät tätä ole vielä ymmärtäneet. Aina ulosmentäessä yritän hivuttautua tammalaitumille päin, mutta joka kerta minut tarhataan määrätietoisesti oritarhoihin. Tarhaillessa minulla on aina kova vahti päällä. Kyllähän jonkun pitää asioista olla aina perillä ja minä olen siihen hommaan paras hevonen. Mikään ei jää minulta huomaamatta.

Olen kuulemma helppo käsitellä, mutta kuitenkin sitten hankala. Mitä sekin sitten tarkoittaakin? Pidän siitä, että minua harjaillaan ja rapsutellaan, kukapa siitä ei pitäisi? Seison yleensä kiltisti paikoillaan, mutta pitkään paikoillaan seisoskelu saa minut levottomaksi ja alan tällöin kuopimaan etujaloillani. Tämä on itseasiassa aika toimiva keino saada asioihin hieman vauhtia, sillä jalalla kuopiminen usein ärsyttää ihmisiä. Suitsiessa minä myös välillä temppuilen. En yhtään pidä siitä, että kylmät kalikat tungetaan suuhuni. Jos siis kuolaimia ei ole lämmitetty tarpeeksi hyvin, osoitan mieltäni pitämällä hampaani tiukasti kiinni ja työntelemällä kuolaimia kielelläni.

Joka toinen kuukausi luonani käy jostain syystä setä jolla on aina pakottava tarve olla kavioissani kiinni. En ole itseasiassa ikinä ymmärtänyt miksi minulle on alunperinkään laitettu kengät jalkaan kun niitä pitää näin usein vuolla ja vaihtaa. Eli saatan usein olla kengittäessä hieman kenkkumainen. Kengittäjä suuttuu minulle usein. Varsinkin silloin kun en viitsisi nostaa jalkaani ylös tai silloin kun päätän laskea sen kesken kengänlaiton. Huooh, sitä huutoa ja meteliä minkä yksi ihminen voi saada aikaan.

Ratsastaessa olen eloisa ja reipas. Ei minulle tarvitse raippaa tai kannuksia näyttää. Kyllä minä osaan liikkua ihan nätisti pienemmästäkin kehotuksesta. Minulla on ratsastajieni mukaan ravi jossa on mahdotonta istua, mutta laukka on mukava ja keinuva. Minut on koulutettu hyvin ja rakenteenikin puolesta taivun vaikeisiimpiinkin kouluratsastusliikkeisiin. Vaikka koulun vääntäminen on pikkutarkkaa puuhaa ja koulutukseni ja kisaamiseni ovat painottuneet siihen niin nautin silti myös esteiden hyppäämisestä. Siinä saa mennä vähän vapaammin.

Kilpailuissa olen yleensä hieman hermona. Tai en itseasiassa hermona, mutta silloin on hirveästi hevosia ja tapahtumaa ympärilläni enkä ehdi tarkkailemaan kaikkea mitä ympärilläni tapahtuu. Verryttelyni tuntuvat olevan paljon pidempiä kuin muilla hevosillä ja ihmekäs tuo. Olen aina aluksi niin jännittynyt etten tiedä miten päin olisin ja mihin jalkani pistäisin.
Sukutalu
Hannibal of Djinn Hannibal v.d. Radon VIR MVA ch. Deboquu Kagarkuu
Deborah Lee Bell
ch. Sprietland's Moonbeam
KTK III, VVJ-III
VIR MVA ch. High Density KTK II, KRJ-II
VIR MVA ch. Midnight's Dancer KTK II
Montefrio's Valeria Tidal's Underground Chaliph
Tidal's Beyond Time
Goldbrich NLD KTK II, KRJ 2 Hearke NLD
Trientsje v. Klooster Sion
Fanny of Djinn MRT Black Major
VVJ III, KRJ IV
MRT:n Arent It Easy MRT:n Tombos Tream
MRT:n No More Lies
MRT:n Dark Marina Ivory evm
evm
Fayah v.d. Aalwyn Alexavier Duvká
KRJ-III
Baldwin Coert
Beartie Alida
Drewesje Sabe Saling III
Lambert Sabe


Jälkeläiset
tamma Zephyra v.d. Djoehem emä: Zilya v.d. Djoehem
tamma Duren Rianda emä: Duren Wellamo
tamma Duren Vadonna emä: Duren Vairea
ori Chimer fan Lycan VIR MVA ch. emä: Chimaera fan Lycan
ori Duren Rodion KRJ 2 emä: Duren Yuna
tamma Querina v.d. Duren emä: Duren Dvora
ori Randy v.d. Duren emä: Duren Yuna
tamma Doora v. Picar emä: Duren Dvora


Rodnyn kertomaa...

12.10.2009, rakas päiväkirja...
Tänään on ollut leppoisa päivä. Olen möllötellyt tarhassani aamusta asti ja sain päiväruokanikin ulos. Tällaisia voisivat kaikki päivät olla. Mikäs tässä on ulkona rentoutuessa kun on mukavan raikas ja viileä sää ja tästä on suorat näkymät tammalaitumelle. Muutenkin sijainti on hyvä, sillä pystyn seuraamaan kaikkea mitä tallilla tapahtuu. Tämä on vapaapäiväni pitkästä aikaa. Olen ollut valmennuksissa mukana ja vihdoin ja viimein minusta rupeaa tulemaan ihka oikea ratsu. Koulutusrupeama on ollut rankka ja vielä on paljon jäljellä, mutta uskon, että minä opin nopeasti.

03.12.2009, kisoja kisoja
Minulla on tässä nyt kymmenen päivän kisarupeama menossa. Kolmas päivä nyt alla. Kisat on järjestetty täällä kotitallilla Durenissa ja koko paikka kuhisee kaikennäköisiä hevosia. Olen kiinnostuneena seurannut toimintaa karsinastani. Ikäväkseni olen päässyt nyt paljon vähemmän ulos tarhailemaan johtuen siitä, että ulkopuolelta tulevien hevostenkin pitää kuulemma päästä tarhailemaan. Pöh sanon minä! Haluaisin päästä aitiopaikalta seuraamaan ja yllyttämään kilpakumppaneita järjestämään hieman viihdykettä. Joka tapauksessa. Olen mennyt kolme luokkaa per päivä. Vielä en ole väsähtänyt, mutta luulempa, että kisojen viimeisinä päivinä minäkin alan olemaan loman tarpeessa. Joululoma sitten onkin alkamassa!

02.01.2010, uusi vuosi uudet kujeet kuuluu jo niin loppuun kulutettu sananparsi. Itselläni ei uudelle vuodelle ole suunnitelmia, eikä sen enempää lupauksiakaan. Omistajallani on varmasti kasapäin suunnitelmia minun varalleni, mutta nyt tällä hetkellä olen siitoskaudella. Tosin eipä noita neitoja hirveästi ole luonani käynyt, mistä olen hieman näreissäni. Olen kuitenkin laatuori ja uskon, että minun jälkeläiseni ovat vielä jokaisen huulilla. Noh, muutamasta ulkopuolisesta ja muutamasta tallin omasta tammasta on jälkeläisiä minullekin tulossa, joten sittenhän se nähdään millaisia yksilöitä ne loppujen lopuksi ovat.

02.02.2010, talli on ollut nyt muutaman viikon remontissa. Minulla ei ole mitään hajuakaan mitä tehdään, mutta joitain karsinoiden seiniä on purettu ja uutta seinää kasataan tilalle jne. Uudesta satulahuoneesta ja uudesta toimistosta ollaan huhuttu, mutta kumpi sitten pitääkään paikkansa? Rakennusmiehet aloittavat metelöinnin jo heti aamukaurojen aikaan mikä saa minut todella huonolle tuulelle. Muiden hevosten lähtiessä pihalle minä jään kuuntelemaan sitä meteliä ja odottelemaan, että omistajani viitsisi tulla liikuttamaan minut. Liikuttamisen jälkeen pitää pari tuntia jäähdytellä tallissa, syödä ja edelleen kuunnella meteliä. Vasta päiväkaurojen jälkeen pääsen kokonaan karkuun mölyäviä miehiä tietäen, että he palaavat taas aamulla... huoh...

02.03.2010, remontti on edelleen kesken. Siitä tuli kuulemma laajempi mitä oli tarkoitus ja nyt minä asustelen väliaikaiskarsinassa joita on tallin pihalla. Onneksi ilmat ovat olleet suotuisat ja kopit ovat pitäneet lämmön hyvin, eikä minulle ole tullut edes öisin kylmä, vaikka alkuun olin hieman huolissani herkän hipiäni selviytymisestä. Muutkin tallin pojat ovat nurisematta ottaneet uudet väliaikaiskodit vastaan. Ainoastaan muutama nuorempi orinpojankloppi on silloin tällöin uhitellut pistävänsä karsinat kasaan ja ottavansa hatkat, mutta tämä nyt on vain sellaista nuorten uhoa ja käy tälläiselle aikuiselle hevoselle viihteenä.

02.04.2010, pääsin muutama päivä sitten muuttamaan uudistettuun talliimme ja mielestäni siellä ei näytä niin erilaiselta mitä olin ajatellut rempan laajuuteen nähden. Uusi loimihuone ja kunnostettu varustehuone ainakin tehtiin, niin, että tallista väheni muutama tyhjä karsinapaikka. Talliin oli taas mukava päästä. Evakossa eläminen kun oli kuitenkin loppujen lopuksi sellaista päivä kerrallaan selviytymistä. Oli vaikea rentoutua epämääräisissä olosuhteissa ja lisäksi se oli paljon rauhattomampaa. Jatkuvasti joku liikkui tai jotain rasahti jossain mikä piti hevoset jatkuvasti valppaana. Sisällä tallissa ei sentään tarvitse pelätä mörköjen hyppäävän niskaan kesken unien.


Omistajan tarinoita

27.11.2009, maastoreissu
Olimme viime kuussa päättäneet järjestää tälle päivälle suuren maastoilupäivän oli sää sitten mikä tahansa. Sää päätti suosia meitä tänään vaihtelevasti. Taivaalla oli vilkkaasti liikkuvia pilviä ja sadepisaroita ripotteli aika ajoin. Ilma oli kuitenkin selkeä ja kirkas. Olimme suunnitelleet, että matkaan lähtisi kaikki ratsuksi kykenevät hevosemme, mutta päätin karsia joukosta pois nuorimmaisia hevosiamme, jotta matka sujuisi mahdollisimman rauhallisesti ja ilman kommelluksia. Lähdimme matkaan tallin pihasta ja reitti kulki aluksi tällä hetkellä tyhjinä olevien laidunmaidemme välistä. Tulimme metsän reunaan mitä pitkin kuljimme noin kilometrin verran kunnes löysimme hyvän polun joka pitää sisällään vaihtelevaa maastoa. Kiipeilimme mäkiä ja tulimme tasaisia polkuja taas alaspäin. Pääsimme ottamaan pitkän ravipätkän metsän siimeksessä ja kaikki hevoset tuntuivat pysyvän hyvin kasassa. Saavuimme metsän toiselta laidalta ulos josta alkaa virallinen ja paljon käytetty laukkasuoramme. Tämä sai hevosiamme hieman villille tuulelle ja annoimme niiden laukata energiaansa pois. Laukkasuoralta siirryimme ravin kautta käyntiin ja siirryimme omalle pellollemme kävelemään ja annoimme jonon rikkoutua ja jokainen sai kävellä omaan tahtiin omissa porukoissa takaisin talliin. Rodny lähti matkalle pitkän harkinnan jälkeen ja olin täysin yllättynyt siitä kuinka hyvin ori käyttäytyi. Sillä on ollut viime aikoina tapana pukitella ja yrittää kiskoa ratsastajaa alas selästä kaikin mahdollisin keinoin. Rodnyn hoitaja kuitenkin vakuutti minulle, että pysyy matkan ajan kyydissä ja sai minutkin vakuuttuneeksi siitä, että pojan pitäisi päästä reissuun mukaan. Rodny nauttikin matkasta selkeästi enemmän kuin kukaan muu hevonen ja tämä oli hyvä piristysruiske sen pitkään jatkuneeseen koulutusrupeamaan.

15.07.2010, hellepäivät jatkuvat myös meillä ja mustat hevoset näyttävät siltä, että ne paistuisivat. Monelta on musta väri myös hieman auringonpaisteessa haalistunut, mutta Rodnyllä näyttäisi edelleen olevan mustansävyinen väritys yllään. Onpahan hevonen tulevassa laatuarvostelussa edustavamman näköinen edes värityksen puolesta vaikka muuten ori ei ole ihan niin hyvässä lihassa mitä se oli ennen kesän alkua. Tällä hetkellä meillä tuntuu olevan kyllä kaikki orimme treenausta vailla. Tammat ovat olleet aktiivisempia, mutta orit ovat käyneet valmennuksissa huomattavasti vähemmän. En kuitenkaan ota liikaa ulkonäköpaineita Rodneyn suhteen. On se pienimuotoisesta lihaskadosta huolimatta hyvännäköinen ja ryhdikäs poika!

16.07.2010, tänään aamulla syntyi Rodnyn toinen kesäkuun varsa tammasta Duren Yuna. Rodnyllä onkin nyt sitten kuusi varsaa joista neljä on omia kasvattejamme ja kaksi on vierailta tammoilta. Tällä hetkellä meillä olisi enemmänkin tammoja joita voisi orilla astuttaa, mutta taidan hetkeksi pistää omien tammojen astutukset Rodneyllä jäihin enkä tarjoa oria aktiivisesti jalostukseen niin katson minkälaisia jälkeläisiä nykyisistä jälkeläisistä tulee. Ainakin Chimer fan Lycan on ollut aktiivisesti esillä näyttelyissä missä olen ollut omien hevosteni kanssa. Suurin osa Rodnyn jälkeläisistä onkin minulla itselläni koulutettavana. En ole niille aktiivisesti etsinyt kotia, vaan olen ollut niiden kanssa sillä linjalla, että jos joku haluaa jälkeläiset ostaa niin tarjousta saa tehdä ja mietin sen sitten jokaisen kanssa yksityiskohtaisesti myynkö hevosta vai en.

  kuva  15.04.2011 - kantakirjalausunto
18-17-15-16 = 66p. KTK-III
- pysty lapa
- tiivis runko
- ej sapelimuotoa

Valmennukset

10.10.2009, valmentaja: broken.
Ori näytti lempeältä astellessaan kentällä pitkä harja tuulen mukana hulmuten. Tänään olisi siirtymisten vuoro, käynti ravi, ravi käynti, ravi laukka ja toisin päin. Lämmittelitte käynnissä ja ravissa, ravi voltteja ja ympyröitä, käynnissä täyskaartoja ja kokorataleikkaata. Ori alkoi asettua hyvin muotoon ja lihakset rentoutuivat hieman, enää ei jännittänyt. Kehotin lisäämään hieman käyntiä, jotta näkisin orin askeleet paremmin. Hyvinhän sen jalat toimivat, eikä hankaluuksia juurikaan ollut. Istuntasi oli tasainen, eikä ori vääntänyt ollenkaan vastaan Lämmittelyn jälkeen, nostitte ravin. Ravasitte pääty-ympyrällä ja vaihdoitte suuntaa tasaisin välein, kevennyksenvaihto sujui. Ravissakin temponvaihtelut onnistuivat mainiosti, eikä korjattavaa juuri ollut. Nuori hevonen osasi komeasti hommansa ja annoit sille tarpeeksi selvät avut. - Seuraavaksi siirtymisiä. Pitkälle sivulle pysähdys, siitä käynnin kautta ravi, seuraavalla pitkällä sivulla käynnin kautta pysähdys. Ohjeistin ja hoiditte homman kotiin, Rodney ravasi kevyesti ja huolehti jalkojen siirtelystä upeasti. - Voitte nostaa nyt laukan pääty-ympyrältä ja tehdä samalla tavalla ravi-laukka siirtymisiä, kuin äsken käynti-ravi. Mihin ori edes valmennusta tarvitsisi, sehän osaa homman jo, kuin vanha tekijä ! Hieno homma, molempiin suuntiin vaihdot osuivat nappiin ! Seuraavat ohjeet olivat: Pysähdys keskihalkaisijalle, peruutusta muutama askel ja siitä ravin nosto suoraan, ei se voisi liian vaikeaa olla, kun ori osasi jo kaikki edellisetkin tehtävät. Rodney ensin hieman mietti, mitä tässä nyt oikein pitäisi tehdä mutta pääsi jujuun lopulta mukaan. Peruutus askeleet sujuivat suht' hyvin, vaikka pientä kiemurtelua esiintyikin. Ravi nostettiin reippain mielin. Seuraavaksi oli viimeisten laukkojen vuoro. Isolla pääty-ympyrällä nostetaan laukka, joka jatketaan pitkälle sivulle jolla tehdään iso voltti, siitä jatketaan seuraavalle lyhyelle sivulle ja laukataan pääty-ympyrä, jolta lasketaan ravin kautta käyntiin. Teitte tämän hienosti molempiin suuntiin, mutta orin keskittyminen alkoi herpaantua loppua kohden. - Loppu käynnit maastossa, eiköhän se rentouta molempia.

21.06.2010, valmentaja: Kya/Keinumäki
Saavuin kentälle hieman myöhässä ja olitte kerenneet aloittamaan jo lämmittelyn. Kehotin teitä jatkamaan rauhassa lämmittelyä. Seurasin orin liikkumista ja teidän välistä yhteistyötänne. Ori liikkui tänään vaivattomasti ja yhteistyönne tuntui toimivan ilman suurempia ongelmia. Kun lämmittelyt olivat takanapäin, kehotin ratsukon saapumaan kuuloetäisyydelle, flunssani vuoksi kun en voinut huutaa. Valitsimme valmennuksen aiheeksi kokoamiset laukassa ja ravissa. Aloitimme luonnollisesti ravityöskentelyllä, ihan vain harjoitusravilla. Kehotin teitä ratsastamaan koottua ravia pitkän sivun alusta (M) loppuun. Rodny otti alkuun pari hyvää koottua askelta, mutta sitten takapää alkoi menettää ponnettaan ja askeleet muuttuivat matalammiksi, enempi eteenpäin vieviksi, vaikka kyseessä jo luonnostaan korkean askeleen omaava rotu. Päätettiin ottaa alusta. Käskin seuraavalla kerralla sinun keskittyä hyvin tarkasti apuihin, eikä suinkaan pitkän sivun alussa vaan, että koottu ravi pysyisi yllä. Tällä kertaa ensimmäiset askeleet puolestaan olivat hieman hätäisiä, mutta puolesta välistä loppuun asti sujui täysin moitteitta. Harjoitusta toistettiin toiseenkin suuntaan, kunnes se sujui molempiin suuntiin vaivatta, myös keskiuralla. Teimme myös muutaman lisäyksen vaikeuttaaksemme harjoitetta. Sitten pidimme pienen hengähdys ja jutustelutauon ja jatkoimme laukkaharjoitteella. Ratsukko laukkasi molempiin suuntiin uralla ja ympyröillä, jonka jälkeen päästin teidät takaisin uralle. Tarkoituksena oli aloittaa harjoite harjoitusravista. Laukannosto, harjoituslaukkaa lyhyt sivu ja pitkän sivun puoleenväliin asti, jonka jälkeen laukka kootaan ja pidetään koottuna aina seuraavan pitkän sivun loppuun asti. Ensimmäisellä kerralla ori otti vain alkuun mahdottoman loikan ja ampaisi sitten neliin. Toiselle kerralla syntyi jostain jälleen kummallinen loikka, mutta sitten saatiin koottu laukka, joka pysyi alusta loppuun asti. Harjoite toistettiin molempiin suuntiin, jonka jälkeen teimme muutaman kiemurauraharjoitteen ravissa ja lopetimme loppukäynteihin.

26.06.2010, valmentaja: Kaisu
Rodney oli hieno näky kävellessään ympäri kenttää. Kehotin ratsastajaa ottamaan ohjat ja aloittamaan avotaivutuksilla. Rodny kulki reippaasti, mutta taipui ja keskittyi samalla. kun tahti hieman rauhoittui, ratsu näytti hyvältä. Hetken avojen jälkeen kehotin vaihtamaan suunnan askeleenpidennyksellä. Aluksi Rodny yritti hyppiä raville, mutta loppusuoralla ymmärsi pidentää askeltaan ja se menikin ihan kohtuullisesti... "Tule sama uudestaan, mutta älä vaihda suuntaa!" Taas Rodny yritti karata raviin, mutta tajusi hetken päästä lisätä ja kun se sujui, se oli vakuuttavan näköistä... Upealiikkeinen herra. Ratsukko jatkoi hetken avoilla, jotka sujuivat hyvin. Välillä Rodny kuitenkin alkoi heilutella päätä tai sählätä jotain muuta omaa, mutta ratsastaja sai sen pidettyä hyvin kuulolla ja jatkamaan tehtävää. Valmennusta jatkettiin ravissa kolmikaarisella työskennellen. Rodny puksutti innoissaan eteenpäin ja ratsukko ei pystynyt työskentelemään. Kun yersinio sai Rodnyn hallintaan, alkoi ravi sujua. Käskin tekemään pysähdykset joka suoristuksen keskellä. Aluksi Rodny hangoitteli ja yritti luistaa tilanteesta, mutta pian tämäkin ongelma hoitui. Rodny näytti hyvältä kulkiessaan kuolaimella. Vielä pienet pohkeenväistöt keskihalkaisijalta ja sitten hetken lepotauko... Lepotauon jälkeen jatkettiin hetki kootulla ja lisätyllä ravilla, joissa ei ollut ongelmia. Sitten oli laukkatyöskentelyn aika; Laukka aloitettiin pääty-ympyrällä. Kun Rodnyn laukka alkoi rullata ja nousta hienosti, alettiin tekemään kahdeksikkoa. Laukanvaihto keskelle ja ympyröiden kokoa vaihdellen. Rodny hallitsi homman, vaikka tahti kiihtyikin hiukan. Kun yksi ympyrä onnistui, oli loppuverkkojen aika. Ratsastaja istui koko valmennuksen suorassa ja käsien asento on hyvä. Kantapää nousi välillä, mutta muuten istunnassa ei ollut huomautettavaa.. Lisäksi apujen käyttö oli selkeää, mutta hellävaraista. Välillä kuitenkin pohkeiden anto oli hiukan rajua... Ratsuna Rodny on todella osaava, enkä löydä muita kehittämiskohtia, kuin tasaisuuden, sillä vauhti tuppasi vaihtelemaan..

28.06.2010, valmentaja: Jusu
Olin odotellut teitä kentällä jonkin aikaa, kunnes viimein saavuitte. Rodny ei kuulemma ollut antanut heti laittaa kuolaimia. Nousit nopeasti komean orin selkään ja kiristit vyön. Lähditte pyynnöstäni kiertämään kenttää reippaassa käynnissä ympäri pitkillä ohjilla. Rodny katseli tarkkaavaisesti ympärilleen, mutta keskittyi kuitenkin sinuun. Jonkin ajan kuluttua siirryitte raviin ohjien ollessa edelleen pitkät. Kevensit rytmissä mukana ja Rodny ravasi reippaasti. Kun alkuravit oli ravailtu, pääsitte tekemään avotaivutuksia. Homma sujui teiltä todella helposti molemmin puolin, joten parin kerran jälkeen aloimme tehdä tosissaan töitä, kun Rodnykin oli lämmennyt. Pidin jo heti alussa tiukan linjan ja käskin sinua pitää ohjastuntuman sopivan tiukkana. Sait myös lisätehtävänä pitää kuolainta kokoajan pienessä liikkeessä, jolloin ori antautui helposti muotoon. Harjoitusraviin siirtyessä Rodny liikkuikin jo kauniisti, mutta tiukkana vaadin tietenkin enemmän. Sait tehdä hidastuksia ravin sisässä pitkän sivun keskellä. Ideana oli saada ratsu polkemaan tosissaan, melkein paikallaan. Homma sujui hyvin jo ensimmäisellä kerralla, joten lisäsin tehtävään hiukan lisää harjoituksia. Hidastuksen jälkeen lyhyen sivun keskellä nostetaan laukka ja tehdään iso pääty-ympyrä. Pääty-ympyrällä sinun täytyy asettaa hiukan ulko-ohjalla ja antaa sisäpohjetta, jolloin hevosen etuosa on hiukan ulompana ympyrällä. Tätä täytyi tehdä hiukan matkaa, suoristaa, tehdä taas ja niin eteenpäin koko ympyrän ajan. Ensimmäinen kerta oli katastrofi. Et ollut oikein ymmärtänyt, kuinka sinun täytyisi selässä olla, joten lähditte iloisesti pois ympyrältä. Neuvoinkin sinua pitämään omalla lantiollasi orin ympyrällä ja pitämällä ulkopohjetta vastassa tarvittaessa. Nyt ympyrä menikin hienosti ja Rodny liikkui upeasti. Teitte vielä pari hidastusta ja ympyrää, kunnes siirryimme lisäyksiin. Teitte kokorataleikkaa (kulmasta kulmaan) suunnanvaihtoa niin, että lävistäjällä menitte lisättyä ravia ja lyhyen sivun koottua ravia ja taas kulmasta lävistäjälle ja lisättyä ravia jne. Aluksi nähtävissä oli pientä haparointia, mutta kun jaksoit itse istua ja pitää orin muodossa, niin askeleet vain paranivat ja paranivat. Kun tätä oli tehty tarpeeksi ja lisätty ravi saatu hipomaan täydellisyyttä, saitte kävellä hetken aikaa sillä välin, kun minä tein törpöistä teille pujottelu radan. Harjoituksessa täytyisi mennä laukkaa ja tehdä jokaisen törpön kohdalla laukanvaihto, jolloin laukka olisi oikea törpön kiertämiseen. Niin helppoa! Laukanvaihtoja tehdessänne huomasin apusi turhan näkyviksi ja huomautinkin sinulle asiasta. Neuvoin ns. muljauttamaan sen puoleisen lonkan eteen, kumman puolen laukan nostit. Kun hyödynsit tätä, apusi eivät enää näkyneet lähes ollenkaan. Homma näytti hienolta ja huomasin teidän molempien olevan jo hiukan väsyksissä, joten keksin loppuun vielä tervehdysharjoituksen. Tulitte koottua laukkaa ja pysähdyitte ja tervehdit. Teimme tätä pari kertaa ja huomasin Rodnyn pysähtyvän hyvin neljälle jalalle, joten lopetimme harjoitukset kevyeseenraviin pitkillä ohjilla ja käynteihin.

01.07.2010, valmentaja: blowie
Luvassa olisi tänään kokoamisia ja sulkutaivutuksia. Rodny vaikutti lämpässä hieman poissaolevalta, joten ratsastaja sai parikin kertaa muistuttaa olemassaolostaan. Rodny näyttikin havahtuvan pienoisesta horteestaan ja sai uutta energiaa työskentelyyn. Laitoin ratsastajan ensin kokoamaan käyntiä. Rodny vastasi apuihin halukkaasti, kaula kaartuen samalla pehmeästi. Ravin kokoaminen sai puolestaan aikaan reaktion Rodnyn takapäässä; ori alkoi selvästi ottaa takajalkojaan alleen. Ennen laukan kokoamista ratsukko sai tehdä sulkutaivutuksia käynnissä ja ravissa. Ori suoriutui niistä kuin vanha tekijä, joten siirryimme tekemään sulkuja laukassa. Rodnyn takajalkojen työskentely oli hienoa katsottavaa, enkä löytänyt sulkutaivutuksistakaan moitteen sanaa. Nyt kokeiltaisiin laukan kokoamista. Oletin sen sujuvan helposti, sillä Rodny oli niin hyvin mukana työskentelyssä. Aluksi tempo meinasi kuitenkin kärsiä kokoamisista, mutta muutaman yrityksen jälkeen sekin korjautui ja Rodny kulki pyörivää koottua laukkaa keskiympyrällä. Pidimme hetken levähdystauon käynnissä pitkin ohjin ja koska valmennusaikaa olisi jäljellä vielä 25 minuuttia, ehdotin ratsastajalle muutamia laukanvaihtoja. Ratsukko ei juuri ohjausta kaivannut, vaan useammatkin vaihdot menivät putkeen tosi nätisti. Huomautin ratsastajalle, että pyöräyttäisi olkapäitään taaemmas istuen samalla ryhdikkäämmin. Kertasimme vielä laukkasulut, jonka jälkeen päästin ratsukon ravailemaan loppuverkkoja. Täytyy kyllä sanoa, että Rodnyllä riittää potentiaalia vaikka mihin!

03.07.2010, valmentaja: Tytti S.
Rodney ratsastajineen odotti jo kentällä kun saavuin paikalle. Tervehdin ratsastajaa ja kerroin, että tänään harjoittelisimme laukanvaihtoja. Alkuverryttelyiksi teimme voltteja, siirtymisiä ja väistämisiä käynnissä ja ravissa. Siirtymiset menivät hienosti, ratsukko oli erittäin kauniin näköinen ja teki yhteistyötä hienosti. Pohkeenväistökin sujui suhteellisen hyvin, Rodneyn takajalat eivät olleet aluksi kunnolla mukana, vaan se väisti vain etujaloilla. Ohjasin ratsastajaa siirtämään pohjetta hieman ja antamaan selkeämpiä apuja. Lopulta kaikki sujui hienosti, joten aloimme kunnolla töihin. Kerroin ratsastajalle, että tekisimme laukanvaihtoja suurella keskiympyrällä. Ensin ratsastaja nosti laukan ja laukkasi ympyrän, jonka jälkeen alkoivat laukanvaihdot. Muistutin, että vaihdot tehtäisiin ensin vain joka viidennellä askeleella, jonka jälkeen askelia vähennettäisiin välistä. Alku sujui hienosti, joten ehdotin, että pudotamme välistä kaksi askelta, jolloin laukanvaihdot tehtäisiin joka kolmannella askeleella. Laukanvaihtoja oli selvästi treenattu, sillä tämäkin sujui hienosti. Sitten vaihdot joka toisella askeleella. Nyt oli jo hieman hankaluuksia, ja Rodney ei vaihtanut ihan joka kerta. Ohjeistin ratsastajaa antamaan selkeämmät ja napakammat avut, sekä hidastamaan hieman laukkaa, jotta Rodney ei ryntäile ja keskittyy tehtävään. Muutaman yrityksen jälkeen laukanvaihdot sujuivat joka toisellakin askeleella. Suunnanvaihdon jälkeen ori ryntäili taas hieman, joten toistin aikaisemmat ohjeeni ratsastajalle ja muistutin häntä hitaasta vauhdista. Vaihdot sujuivat kauniisti myös tähän suuntaan. Ohjeistin ratsastajaa ravaamaan muutaman kerran kentän ympäri, vaikka pitkin ohjin, jotta ori saisi venyttää kaulaansa kunnolla, ja lähtemään sen jälkeen loppukäynneiksi maastoon. Kehotin häntä harjoittelemaan vaihtoja vielä lisää, ja kerroin että he olivat kaunis pari. Toivotin onnea tuleviin kisoihin ja lähdin kävelemään pois kentältä.

05.07.2010, valmentaja: nuppis
Odotin innoissani, minkälainen ori sieltä nyt tulisi. Maailman lempeimmät silmät omistama rodny sulatti sydämeni heti. Komea oripoika, joka omistajansa mukaan oli rehellisesti työskentelevä. Aloitimme keskiravista siirtymisen lisättyyn raviin mahdollisimman huomaamattomin avuin. Tämä sujuikin Rodnylta ilman ongelmia. Se käytti hyvin selkäänsä ja venyt askeleitaan. Yersinio ei selvästikään nauttinut oriin ravista, joten päättelin sen olevan ikävä istua. Pyysin silti, että hän kokoaisi oriin ja näyttäisi pitkällä sivulla oriin kunnollisen lisätyn ravin, mahdollisimman koottuna. Ori väläyttikin upean näköistä raviaan. Lyhyellä sivulla takaisin keskiraviin mentäessä ei ollut ongelmia, ori siis osasi siirtymiset hyvin. Rodny oli kuitenkin erittäin jäykkä, joten valitsin taivutukset tunnin harjoitukset. Aloitimmekin sulkutaivutuksilla ,jossa ori harasi vastaan pienoisesti, kuin kieltäytyen tehtävästä. Teimmekin tehtävän Rodnylle mahdollisimman mieluisaksi, pienen pätkän sulkutaivutuksilla, josta voltti, ja avotaivutuksia, voltti ja laukannosto. Ori jaksoikin tämän harjoitteen aikana keskittyä, ja tehtyämme harjoituksen muutaman kertaan alkoi ori rentoutua. Käskin nostaa laukan, ja laukassa voltteja niin paljon kuin pitkälle sivulle mahtuu, ja lyhyelle sivulle kaksi volttia. Pitkä sivu sujui jotenkuten, mutta esimerkiksi lyhyt sivu oli orille selvästi vaikea, sillä sen oli todella vaikeaa pysytellä laukassa ja pudottikin raviin monta kertaa voltin aikana. Seuraava pitkä suju voltteineen sujui hyvin, ori pysyi laukassa ja hienossa muodossa. Laukkakin oli irtonaista ja hyväliikkeistä, ei kipittelyä mihinkään suuntaan. Lyhyellä sivullakin meni paremmin yersinion antaessa selkeämmät avut ja erittäin hyvällä istunnalla. Ori pudotti vain kerran toisen voltin aikana raviin. Vaihdoin tehtävää niin, että kaksi volttia yhä lyhyillä sivuilla, toisella pitkällä sivulla avo -tai sulkutaivutuksia ja toisella kiemura uraa niin, että hidastusraviin päädyissä. Ori toimikin harjoituksen aikana erittäin hyvin, se keskittyi ja totteli Yersiniota kaikin tavoin. Sulkutaivutukset eivät edelleenkään kuuluneet orin suosikkeihin, mutta se teki ne mukisematta ja erittäin nätin näköisesti. Ori ei ollut läheskään niin jäykkä kun antoi itsestään olettaa, se vain piti orista kaivaa ulos tunnin aikana. Oriin hieno, muttei selvästikään kiva istuttava ravi oli matkaavoittavaa ja irtonaista, sekä laukka pyörivää, muttei turhaa kuopan kaivamista vaan se eteni joka askeleella hyvin. Päästin oriin ja Yersinion loppuverkkaamaan, ja kiitin mukavasta tunnista.

Kouluvalmennus tasolla Int II, valmentaja: Ireth
Rodny vaikutti oikein pirteältä tapaukselta, mutta ei kuitenkaan yrittänyt juosta alta pois. Alusta asti se kulki hyvällä tuntumalla, mutta aivan rehelliseen peräänantoon se ei taipunut, vaan tuppasi kulkemaan virkkuukoukkuna, kunnes käskin sinun vähän hellittää sisäohjaa, jolloin ori rentoutui silmin nähden ja muutaman voltin jälkeen näytti kulkevan oikein tasapainoisesti. Kun perusjutut olivat kunnossa pääsimme itse tehtävään. Aiheenamme tänään oli siirtyminen piaffesta passageen ja päinvastoin. Reippaan ja irrottelevan alkuverryttelyn jälkeen pyysin sinua kokoamaan Rodnyn ravia hieman enemmän ja se ei näyttänyt tuottavan minkäänlaisia ongelmia kummallekaan, lukuun ottamatta sitä, että sait työskennellä istunnan eteen todella paljon. Kun ori kulki nätisti myös kootumpana, aloin vaatia teiltä vielä kootumpaa muotoa, niin kauan kunnes olitte jo lähes piaffessa asti. Lopulta orin takapää alkoi toimia täydellisesti ja se esitti upeaa piaffea. Tästä pyysinkin sinua sitten pyytämään oria eteen ja vaatimaan siltä passagea. Tämä sujui erittäin hyvin alusta asti! Myös kokoaminen takaisin piaffeen onnistui moitteettomasti ja ori näytti todella keskittyneeltä, mutta hieman väsähtäneeltä pitkän valmennuksen jälkeen, joten lopetimme valmennuksen yhteen hyvin menneeseen suoritukseen ja päästin teidät loppuverryttelemään itsenäisesti. Teitä oli ilo valmentaa ja Rodny oli oikein komea ratsu!

03.12.2010, valmentaja: Ipsu
Rodny oli alkutunnista energisellä päällä, se pureskeli kuolaimiaan hermostuneesti ja käveli tanssahdellen. Alkuveryttelyssä keskityit saamaan Rodneyn rauhallisemmaksi. Pikkuhiljaa ori alkoikin käyttää takapäätään. Volttien ja pujottelujen ansiosta sait orin hyvin kuulollesi, ja askellajit rauhalliseksi. Valmennuksen aiheena meillä tänään oli lisätty ravi, sekä lisätty laukka ja lyhennetty ravi ja laukka. Ensiksi saitte työstää normaalin laukan kunnolla pyöriväksi pääty-ympyröillä, tämän jälkeen menitte lyhennettyä ravia pitkät sivut. Yrittäessäsi lyhentää Rodneyn askelia, tämä aluksi hieman hangoitteli. Orista tuli kireä, ja askeleista hätäisiä. Muutaman toiston jälkeen, lyhentäminen alkoi onnistua. Seuraavaksi sait tehtäväksesi tehdä lävistäjälle lyhennettyä laukkaa, ja pitkille sivuille pidennettyä ravia. Aluksi olit hieman liikaa Rodneyn suussa kiinni, mutta huomautettuani kevensit kättäsi ja Rodney rentoutui ja sai jutun juonesta kiinni. Lopuksi teitte muutaman kerran vielä lävistäjällä pidennettyä laukkaa. Ori oli vertynyt hyvin, ja kuunteli apujasi. Pitkä askel löytyi, ja voi miten komean näköinen se olikaan! Loppuveryttelyksi kevyttä ravia ja taivuttelua. Ratsastuksesi oli siistiä, mutta varo turhan kovaa kättä. Rodney on herkkä, ja reagoi pieneenkin pidätteeseen. Hyödynnä myös enemmän painoapuja. Kaiken kaikkiaan, olette näyttävä ja energinen ratsukko.

05.12.2010, valmentaja: kati
Rodny näytti hyvin pirteältä astellessaan turpa taivaissa maneesin uraa pitkin. Sait aloittaa lämmittelyn itsenäisesti ja aloitkin hakemaan orin huomiota asetuksilla, temponvaihteluilla ja väistöillä. Ravissa Rodny alkoi jo kuuntelemaan hieman paremmin ympyröillä ja volteilla. Kun olitte saaneet lämmiteltyä pyysin teitä siirtymään käyntiin ja tulemaan maneesin keskelle. Rodny pysähtyi nätisti tasajaloin ja kilisytteli kuolaimia. Pyysin sinua nostamaan jalustimet ristiin Rodnyn kaulalle ja selitin mitä tekisimme tänää. Et oikein ilahtunut kun kerroin meidän menevän passagea ilman jalustimia, mutta luvassa olisi kuitenkin myöhemmin sitten laukkaa. Ensin kuitenkin ravasimme suoraa uraa pitkin. Neuvoin sinua käsien asennon kanssa vaikka olitkin aikamoisessa höykytyksessä. Vähän ajan kuluttua aloimme hidastamaan ravin tahtia ja lopulta Rodny kulki oikein nättiä passagea. Montaa askelta en orilta pyytänyt, mutta teimme passagea monta lyhyttä kertaa. Suunnan sait vaihtaa käynnissä ja näitit hyvin iloiselta asiasta. Passagen jälkeen sait ottaa jalustimet jalkaan. Rodny sai levätä hetken ennen laukkoja. Kun keräsit jälleen ohjat, selostin seuraavan tehtävän. Kun tehtävä oli selvä, nostit laukan seuraavan pitkän sivun alussa. Lyhyen sivun jälkeen käänsit orin lävistäjälle jolla teit kolme laukanvaihtoa ja seuraavalla pitkällä sivulla siirryit käyntiin. Tehtävä toistettiin muutamaan kertaan ja Rodny selvitti laukanvaihdot puhtaasti. Loppuverkoissa ori oli jo hivenen väsynyt ja siirtyi lopulta mielellään pärskähtäen käyntiin. Oli oikein onnistunut tunti.

Hevonen on virtuaalihevonen
hevoset kuvat:
© Ulkoasu: NM.

kuva