Dur Aanmanen

kuollut 7.7.2013
  Dur Aanmanen VH04-040-1026
  friisiläinen, tamma
  s. 03.11.2007, 4-vuotias 03.12.2007
  150cm, musta
  ko:va B, va: vaativa
  maahantuoja: yersinio
  kotitalli/omistaja: yersinio, Duren

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 94p.
Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 91p.
Palkittu Yleislaatuarvostelussa 2-palkinnolla, 119p.

KILPAILUKALENTERI    PÄIVÄKIRJA    VALMENNUKSET
Katsaus historiaan ja kummallisiin tapoihin

  kuva  Hoitaessa Dur on kiltti ja mukava friisiläisneiti. Se pitää paljon ihmisistä ja nauttii läheisyydestä. Siksi se onkin niin helppohoitoinen. Se ei yleensä yritä temppuilla mitään, mutta joskus se vähän innostuu liikaakin. Dur hamuilee hoitajaansa joka puolelta ja antaa vastavuoroisesti myös tälle hoitoa. Se rapsuttelee hoitajaansa kädestä ja niskasta ja saattaa välillä yrittää rapsutella myös hampaillaan, mutta ymmärtää kiellosta ettei niin tule tehdä ja jatkaa hamuiluja ja rapsuja huulilla. Dur antaa harjata hyvin myöskin mahan alta, jaloista ja harjan ja hännänselvittäminenkin sujuu mallikkaasti, mutta kavioitten kanssa voi joskus ilmetä ongelmia. Dur ei aina nosta kunnolla kavioitansa. Jos sen saa nostamaan kavion, on kyllä täysi työ saada se pysymään ylhäällä. Se laskee kavion välittömästi alas tai alkaa rimpuilemaan. Muutenkin kaikki kaviovoiteet, harjat ja kaikki mikä liittyy kavioiden hoitoon ei ole todellakaan sen mieleen. Tästä ikävästä tavasta ei olle pitkälläkään harjoittelulla päästy eroon, eikä meille ole selvinnyt mistä se on mahtanut tammalla kehkeytyä. Dur ei tosissaankaan ole kengittäjän lempihevosia ja yleensä helpottaaksemme ja nopeuttaaksemme kengittäjän työtä, otamme Durilta ainakin kengät jo valmiiksi pois ennen kengitystä. Varustaminen onkin sitten helpompaa. Satula on helppo laittaa, samoin suitset. Joskus saattaa pientä kenkkuilua tulla kuolainten kanssa, mutta se nyt on hevoselta normaalia! Tamma temppuilee kielensä kanssa jolloin hieman kokematon suitsija helposti päästää jo suuhun päässeet kuolaimet pois suustaan. Dur pitää vesarista oikein paljon! Mutaisen maastolenkin jälkeen se suuntaa samantien vesariin, eikä tule sieltä ihan heti pois! Pesut ovat siis nautinnollisia ja pieniä ilonhetkiä tämän neidin elämässä. Ulkona ollessa Dur on hyvin samanlainen kuin sisälläkin. Tarhassa se viihtyy varsinkin muiden hevosten kanssa. Yksin se ei niinkään viihdy ulkona, joten kaveri kannattaa ottaa mukaan. Oikeastaan Duria ei voi jättää hetkeksikään yksin ulos, sillä se rupee riehumaan ja huutamaan kavereittensa perään ja saattaa juosta itsensä aivan läkähdyksiin jos kukaan ei tule häntä sieltä pelastamaan. Yleisesti Durin saa hyvin kiinni tarhasta taikka laitumelta, mutta vain jos se on ollut siellä omasta mielestään tarpeeksi kauan. Muutaman tunnin tarhailut eivät tälle eräkävijälle riitä ja silloin se kävelee aina kymmenen metrin mitalla pois hakijastaan..

  kuva  Lastatessa Dur on ihan oma itsensä. Se kävelee yleensä itsekseen traileriin, mutta joskus sitä saa oikein kunnolla komentaa, jotta se tulisi. Matkalla Dur seisoskelee paikallaan ja käyttäytyy hyvin. Se saattaa rouskutella heiniä tai nukkuakin. Eli matkakammoa sillä ei todellakaan ole! Dur osaa mekkaloimalla ilmoittaa omasta juomistarpeestaan. Janoisena se alkaa kuopimaan, hirnumaan ja potkimaan trailerin seiniä. Tämä on yleensä tauon merkki ja yleensä siihen mennessä Dur on saanut rouskutettua myös heinänsä verkosta loppuun. Perillä ollessa Dur on yleensä iloinen, virkeä ja energinen neiti ja se yrittää päästä mahdollisimman nopeasti pois autosta. Pahimmissa tapauksissa se on kesken innokkuuden sekoittanut olonsa paniikkiin ja sitä on täytynyt rauhoitella. Kun tamma on saatu ulos autosta, ongelmat eivät enää ole mitään suurempia. Tamma vain tyytyväinen päästessään perille ja odottelee rauhallisesti seuraavaa siirtoa. Reissut ovat tälle kokeneelle kisakonkarille jo miltein arkipäivää joten se ei juurikaan jaksa niistä stressata.

  kuva  Ratsastaessa Dur on aivan ihana. Tamma on painottunut kouluratsastuksen puolelle ja taitoa sillä löytyy vaativaan B:hen asti. Tamma on rauhallinen ratsastaa, mutta ei missään nimessä kuitenkaan laiska. Melkeinpä päin vastoin. Tammaa ei hirveästi tarvitse patistella eteenpäin ja itseasiassa raippa on tämän tamman kanssa täysin turha kapistus. Durilla on todella pehmeät ja miellyttävät askeleet ja se tekee ratsastettavuudesta oikean nautinnon. Ajoittain tamma saattaa olla hieman valikoiva ratsastajiensa suhteen. Etenkin tuntemattomat ratsastajat se saattaa testata. Se saattaa tehdä pieniä pukkeja tai muuten keksiä muita kujeita ratsastajansa pään menoksi. Tuttujen tai jo tutuiksi tulleiden ihmisten se antaa nousta selkään ilmaan minkäänlaisia kommelluksia ja käyttäytyy oman arvonsa mukaisesti. Rauhallisuudestaan huolimatta Dur ei missään nimessä ole aloittelijoiden ratsu. Vaikka tamma painottuu kouluratsastuksen puolelle ja omaa melkein täysin kouluhevossuvun niin se on myös yllättävän taitava valjakkohevonen. Tamma on kilpaillut vaativissa luokissa ollen omiaan etenkin maraton osuuksilla.

  kuva  Dur on saanut elämänsä aikana viisi varsaa. Emänä se on ollut oikein mallikelpoinen ja huolehtinut varsoistaan ja siinä samalla huolehtinut myös muiden varsoista. Vaikka tamma on yleisesti ottaen kiltti, niin varsan kanssa se on hyvin ylisuojelevainen ja saattaa tällöin olla myös käytökseltään erittäin haastava. Se ei välttämättä päästä ihmisiä varsan lähelle ja saattaa tällöin kääntää takapuolensa suoraan ihmisiin päin tai hyökkiä hampaat irvessä vastaan. Tämä käytös on usein hieman rajoittanut Durin varsojen käsiteltävyyttä ennen vieroitusta. Kun varsat ovat kasvaneet luovutusikäisiksi ja vaihtaneet omiin karsinoihinsa äitinsä luota on Dur selkeästikin useamman kuukauden verran apaattinen ja huutaa usein varsojensa perään. Kotitallille jääneitä varsoja se saattaa paimentaa myös niiden aikuisiällä ja selkeästikin tunnistaa omat jälkeläisensä. Kerran myös sattui täysin yllättävä välikohtaus kun tallimestari oli ratsastamassa Durin ensimmäisellä varsalla Duren Anektodella ja Durin hoitaja oli taluttelemassa tammaa niin sepä päätti hyökätä suoraan tallimestarin jalkaan kiinni. Osittain tämän käytöksen jälkeen päätimme Durin viidennen varsan jälkeen, että se ei jää täysipäiväiseen siitoskäyttöön vaan, että vain harvoissa tapauksissa sillä teetetään lisää jälkeläisiä. Näin saamme pidettyä tämän neidin käytöksen niin miellyttävänä kuin se oikeastikin on.

   Afwezig
  friisiläinen, musta
 Jaguar
friisiläinen, musta
 Geschreeuw
friisiläinen, musta
 Spuiten
friisiläinen, musta
 Spaander
friisiläinen, musta
 Leed
friisiläinen, musta
 Geschal
friisiläinen, musta
   Rijk
  friisiläinen, musta
 Rijkdom
friisiläinen, musta
 Amuseren
friisiläinen, musta
 Vreemdeling
friisiläinen, musta
 Eigen
friisiläinen, musta
 Woest
friisiläinen, musta
 Misbruik
friisiläinen, musta

Sukuselvitys

  kuva  Durin isä Afwezig oli aikanaan yksi kotimaansa, Saksan, upeimmista ja arvostetuimmista friisiläisistä. Ori kisasi koulua vaativalla tasolla ja harvoin kisat jäivät voittamatta, vielä harvemmin sijoittumatta. Herranjestas niitä liikkeitä, joita tämä ori esitti katsojilleen, parempia ei oltu pitkään aikaan nähty! Ainut miinus orissa oli, että sillä oli luonnetta vähän liikaakin. Sen vuoksi se soveltui käsiteltäväksi ja ratsastettavaksi ainoastaan kokeneille aikuisille ja nuorille. Vieraita ihmisiä ei orin lähelle voinut päästää. Ori menehtyi 24 vuoden iässä vanhuuteen, rauhallisesti omassa karsinassaan. Tätä tulisielua jäivät monet kaipaamaan.
  kuva  Durin isänisä Jaguar oli mahdottoman pieni pikku veijari ja maailman kultaisin luonteeltaan. Herra oli 10 vuoden ikäiseksi asti ori, jonka jälkeen se ruunattiin, koska jalostus-ja kisaura ei oikein tuntunut ottavan tuulta alleen. Tätä ennen pikkiriikkinen ori ehti siittää ainoastaan yhden orin, josta syntyi Durin isä. Jotenkin kummallista, mutta heti ruunauksen jälkeen orilla kokeiltiin valjakkoajoa, josta Jaguarin ura ja kuuluisuus lähti käyntiin. Moneen kertaan on jälkikäteen harmiteltu, että ori ruunattiin niin varhain. Jaguar lopetettiin 22 vuoden iässä jalkavaivoihin, jotka johtuivat parin vuoden takaisesta onnettomuudesta.
  kuva  Durin isänemä Spaander oli iso ja kömpelön oloinen friisiläistamma. Itse asiassa todella moni Durin suvun tamma on ollut varsin kookas ja orit melko pieniä. Spaander ei ollut mitenkään kuuluisa tai arvostettu jalostushevonen. Se eli pienellä Saksalaisella tilalla tehden valjakko-ja maatilahevosen hommia koko ikänsä. Koska kellekään muulle ei Jaguar-ori kelvannut, astutettiin tämä naapurin lempeä työläistamma ja tulos oli mitä upein kuten Afwezigin esittelystä voi päätellä! Tamma oli omistajiensa mukaan luonteeltaan esimerkillisin ja kultaisin hevonen. Kookas tamma nukkui pois 31 vuoden iässä, Afwezig sai yhden pienen tammavarsan Afwezigin lisäksi, joka jäi jatkamaan emänsä hommia tilalle.
  kuva  Durin isänisänisä Geschreeuw oli poikkeuksellisesti esteratsu. Siihen aikaan ori oli Saksan maan ainut metrin luokkien friisiläisrotuinen estehevonen, joka sai aikaan aikalailla kummastelua ja ihmetystä. Mutta ei tämä raskasrakenteinen herra lainkaan huono omassa lajissaan ollut. Se sijoittui aina lähes kaikissa kisoissaan joihin meni ja ei aikaakaan kun ori oli jo kaikkien huulilla. Orin estemenestys antoi hieman potkua esteistä kiinnostuneille friisiläisten omistajille ja ori sai kerrytettyä itselleen paljon jälkeläisnäyttöjä. Estepainotuksesta huolimatta varsat olivat usein parempia kouluratsuja ja keräsivät meriittejä siltä saralta.
Durin isänisänemä Spuiten oli hieno valjakkoajoon painottunut tamma. Spuitenin ura alkoi vasta 15 vuotiaana ja se ehti kestää ainoastaan viisi vuotta, koska tamma menehtyi ratsastusonnettomuudessa. Ennen käyttöuraansa tamma toimi friisiläisiä kasvattavalla pikkusiittolalla kantatammana. Spuitenin rakenne ja liikkeet olivat mitä upeimmat ja hienoimmat. Näyttelyissä tamma kiersi eniten ja keräsi sitä kautta mainettaan itselleen.
  kuva  Durin isänemänisä Leed oli hieno ja näyttävä jalostusori, joka yleistyi kuitenkin turhan liikaa yhdessä vaiheessa friisiläisten suvuissa. Oria käytettiin aktiivisesti jalostukseen ja sen jälkeläiset vaikuttavat miltein jokaisessa maankolkassa. Leed olikin yhden ajan kohuori, jonka kaikki friisiläispiireissä tiesivät ja tunsivat. Orissa oli vähän epätäydellisyyttä: niin luonne, liikkeet, rakenne kuin taidotkin olivat kaikki kohdallaan. Ori kuoli vanhuuteen 25 vuoden ikäisenä.
  kuva  Durin isänemänemä Geschal oli kuuluisa kouluratsu omana aikanaan. Ensin se toimi 10 vuotiaaksi asti eräällä kouluratsastajien taitoja syventävällä ratsastuskoululla. Siellä sitä ratsastettiin eteenpäin ja koulutettiin. Eräs koulun oppilas nimikoitui niin vahvasti tammaan, että he aloittivat upean kouluratsastusuran, joka poiki hedelmää jo heti ensikisoista lähtien loppuun asti. Tammalla alkoivat jalat reistailemaan ja se siirtyi jalostuskäyttöön pikkuiselle maalaistallille.

  kuva  Durin emä Rijk on kuin ilmetty tyttärensä. Näissä kahdessa on paljon samaa niin ulkonäössä kuin käytöksessäkin. Kummatkin ovat luonteeltaan tasaisia ja lempeitä. Siinä yksi syy miksi juuri Rijk on astutettu Durin riehakkaalla isäorilla, jolla varsinkin tasaiset tammat sopivat kuin nenä päähän. Rijk oli sekin hieno kouluratsu ja kisasi muutaman vuoden ennen harrasteratsuksi siirtymistä vaativallakin tasolla. Tamma jätti taakseen viisi upeaa jälkeläistä, jotka kaikki kisaavat nyt koulua vaativalla tasolla.
  kuva  Durin emänisä Rijkdom oli varsinainen tähti ja ihme. Se kisasi koko ikänsä kouluratsastuksen parissa ja siirtyi 12 vuoden iässä myös esteradoille taitojaan esittelemään. Tästä orista on oikeasti syntynyt muutama hieno estefriisiläinenkin, mutta enemmän tämänkin varsat ovat kouluratsastukseen kallistuneet. Ori ei ollut luonteeltaan sieltä helpoimmasta päästä. Ori menehtyi kunnioitettavassa 26 vuoden iässä.
  kuva  Durin emänemä Eigen oli mukava pikkutallilla koko ikänsä asunut ja vain yhden varsan varsonut kookas tamma. Eigen toimi lähes koko ikänsä kokeneiden ratsastajien kouluratsastustunneilla, joilla sen taidot kehittyivät lähes äärimmilleen. Muutaman kerran tamma pääsi starttaamaan kouluratsastusluokissakin ja tulos oli aina hyvä. Tamma oli kuitenkin todella stressiherkkä eikä sen vuoksi kyennyt kisaamaan aktiivisesti ja niittämään menestystä. Yhden kilpailureissun jälkeen tamma tuntui olevan monta viikkoa hyvin apaattinen ja herkkä pienimmillekin päivärytmin muutoksille.
  kuva  Durin emänisänisä Amuseren oli hieno ja eittäin menestynyt valjakkohevonen. Oria vastaan kilpaileminen oli haaste jota monet lähtivät yrittämään ja Amuseren oli vedonlyöjien ehdoton suosikki. Amuseren oli luonteeltaan epätavallinen ori. Sille pärjäsivät lapsetkin niin selästä kuin maasta käsin. Rakastettu ystävä ja hieno kisahevonen menehtyi 33 vuoden iässä vanhuuteen omalle nimikkolaitumelleen hevostoveriensa seuraan.
  kuva  Durin emänisänemä Vreemdeling toimi elämässään lähes ainoastaan kouluratsuna. Muutaman varsan se ehti varsoa siinä sivussa. Rijkdom jäi tämän hienon tamman ainoaksi jatkajaksi, sillä toinen tamman varsoista ruunattiin. Tamma oli 10 vuotiaaksi asti hiljaiselolla ratsastettavana pienellä tallilla. Sitten sen löysi eräs nouseva nuori kouluratsastajanalku, jonka kanssa tamma aloitteli myös kilparatsun uraa. Kilpakumppanukset sopivat toisilleen ja molemmat opettivat toisiaan päivittäin kehittymään. Ratsastajan vaihtaessa nuorempaan ja pidemmälle koulutettuun hevoseen Vreemdeling siirtyi opetushevoseksi tämän vanhimmalle lapselleen.
  kuva  Durin emänemänisä Woest ei ollut mikään suuremmin tunnettu tupsujalka. Se asusteli Etelä-Saksassa maaseudulla ja oli siellä kyllä lapsien keskuudessa tunnettu ja pidetty hevonen. Tämä hevonen kuitenkin toimi vain paikallisten silmän ilona sekä omistajiensa harrastehevosena sekä työhevosena. Käytökseltään ori oli lempeä. Ikävä kyllä oria sen kummemmin jalostukseen käytetty eikä sitä tuotu juurikaan esille pikku majapaikastaan, mutta hevonen itse eli onnellisen elämän.
  kuva  Durin emänemänemä Misbruik menestyi vaihtelevasti koulukentillä, mutta kilpailu-ura tyssäsi kokonaan kun tamman takajalat alkoivat reistailemaan ja se ontui jatkuvasti. Misbruik muutti Etelä-Saksaan pienelle tallille missä asui sen lisäksi kolme muuta friisiläistammaa ja kaksi falabellaoria. Siellä tamma toimi pienimuotoisessa siitoskäytössä elämänsä loppuun asti.
Jälkeläiset

 tamma 
 Duren Anektode  KRJ 1, FLA 2  isä: Dur Dorsen
 tamma 
 Duren Guanako    isä: Tjeerd fan Ljippe
 tamma 
 Duren Rianka    isä: Retro Rav
 tamma 
 Duren Obeline    isä: Omineus
 ori 
 Duren Koren    isä: Klein Duvel
 ori 
 Duren Tumult    isä: Dur Tumort

Laatuarvostelut

31.10.2009 Yleislaatuarvostelu
17+37+30+35 = 119p YLA2
Rakennepisteet: 17
Kuvauspisteet: 37
Sukupisteet: 30
Kilpailupisteet: 35

15.02.2012 KRJ laatuarvostelu
21 (7+7+7) - 40 - 15 - 10 - 8 = 94 p. KRJ II
Rakenne: 21
Kilpailumenestys: 40
Vanhempien kisatulokset: 15
Jälkeläisten kisatulokset: 10
Lisäpisteet: 8

30.5.2013 VVJ laatuarvostelu
6 (6+6) + 40 + 22 + 18 + 5 = 91p. VVJ-II
Rakenne: 6
Kilpailumenestys: 40
Sukuselvitys: 22
Jälkeläisten kisatulokset: 18
Lisäpisteet: 5

© yersinio
kyseessä on virtuaalihevonen, kaikki tiedot ovat keksittyjä, a sim-game horse