YERSINIO' S IGORA


Yersinio' s Igora VH02-040-8465
friisiläinen, tamma
s. 23.04. 2007, kuollut
151cm, musta
KO VA A, RE 70cm, koulupainotteinen
maahantuoja: yersinio
omistaja, kotitalli: yersinio, Duren
virtuaalihevonen / a sim-game horse

21.04.2008, Yleislaatuarvostelu, 125p. / YLA2
01.05.2008, Kouluratsastusjaos , KRJ Laatuarvostelu , 66p. / KRJ III


_________________________________________________________________________

Yleisesti Igora on kiltti tamma, ei pure tai potki, mutta tammalla on myös häijympi puoli joka tulee varsinkin kiiman aikaan esille. Ratsailla tamma on aika kovasuinen mutta hyvällä ratsastajalla oikein mukava kaveri. Hoitaessa Igora on aluksi oikea hirvitys; se yrittää litata varpaat, uhkailee nostelemalla jalkoja ja luimii, mutta kun tammaa tarpeeksi jyrkästi kieltää, se lopettaa ilkeilyn. Asetuttuaan aloilleen tamma rauhoittuu ja antaa hoitajan värkätä rauhassa, mutta sitten kavioiden ollessa vuorossa tamma päättääkin olla nostamatta niitä. Siinä hoitajalla onkin suuri työ, mutta tarpeeksi kauan kun tammaa pyytää nostamaan jalkaa niin se lopulta kyllästyy ja nostaa jalkansa aivan kuin miettien "No okei, kun ei tästä näytä muuten pääsevän." ja loput jalat ovatkin sitten helppo nakki. Taluttaessa Igora kulkee oikein mallikkaasti, paitsi, että sillä on paha tapa nousta pystyy kun se tuodaan ulos tallista. Ihmisten kanssa Igora tulee hyvin toimeen, yleensä, mutta loukkaappas sitä kerran niin se on lopun päivää loukkaantunut sinulle. Eikä siitä koskaan tiedä mikä on sen mielestä töykeää, kenties liian kova käskeminen tai sitten vain se, että vahingossa harjasit liian kovaa. Olipa syy mikä vain, loukkaantuneena tamma on oikea maanvaiva, se ei suostu tekemään mitään kenellekkään, yrittää karata taluttajan käsistä tai vaikeuttaa hoitajan toimia kepposillaan. Mutta sitten hyvällä päällä ollessaan Igorasta on vaikea olla pitämättä. Jos se oikein pitää ihmisestä se saattaa nuolla tämän käsiä ja työntää päätä syliin, varsinkin jos ihminen tietää mistä rapsuttaa. Ratsastaessa Igora on myös oikein pirteä, kulkee halukkaasti eteenpäin ja työskentelee rehellisesti totellen ratsastajan apuja. Kuitenkaan suustaan tamma ei ole herkkä ja jos Igora päättää ravata niin sitä ei kokemattomampi saa helposti rauhoittumaan. Pahimmassa tapauksessa se vetää päänsä alas ja puree kiinni kuolaimeen ja laukkailee ympäriinsä. Mutta sitten varmemman ratsastajan kanssa taipuu auliisti minne tämä vain sen pyytä. Esteillä Igora alkaa olla melkein liian vauhdikas ja välillä se saattaa olla liian huolimaton lähestymisen suhteen ja välillä kouluradallakin tulee otettua mutkat suoriksi.

Laumassa tamma on yleensä se pomo, se ei suvaitse kenenkään pompottavan itseään ja laittaa pienimmänkin kapinan poikasen siltä seisomalta ruotuunsa. Orit ovat Tirinan selvä heikkous. Se hieman vaikeuttaa tamman kanssa elämistä ja kisoissa käyntiä vaikka se kisoissa onkin oikein mukava kumppani. Kisapaikalla se tutkailee ympäristöä tarkasti korvat hörössä ja hörisee ympäriinsä. Riitaakin se välillä haastaa, mutta unohtaa sen yleensä nopeasti. Kuljetus kisapaikalle ei kylläkään ole sitten se helpoin homma, nimittäin tamma aivan mielikseen päättää olla menemättä autoon. Kun se saadaan rampille, se on ehdottoman stopin paikka, mikään ei saa tammaa ottamaan enää askeltakaan. Paitsi sitten kun on tarpeeksi värkätty Igora kyllästyy ja astelee muitta mutkitta sisään.

Varsojen kanssa tamma tulee toimeen paremmin kuin hyvin, sillä on vahvat äidin vaistot ja ensimmäisinä päivinä se ei päästä kuin harvan ihmisen varsan lähelle. Koko imetysajan Igora on hieman ylisuojeleva varsaa kohtaan, mutta päätettyään lopettaa imetyksen, se varsin tehokkaasti vieroittaa varsan itsestään. Igoran äidinvaistot heräävät myös vieraita varsoja kohtaan, jos ne ovat tarpeeksi nuoria ja se saattaa käyttää johtajan valtaa ajamalla varsan emän pois hetkeksi vain päästäkseen hoivaamaan pienokaista. Eläinlääkäri on Igoralle rutiini toimenpide ja se antaa auliisti tutkia itsensä. Mutta kun lääkärin pitäisi päästä tutkimaan vaikka tuore varsa, on tamma pakko sitoa kiinni, koska muuten se luimisi ja näykkisi pitääkseen tunkeilijan loitolla. Kengitys on sitten toinen homma. Muutaman kerran tamma on laittanut aivan makuulle asti kengittäjän tehdessä työtään, siksi useimmat kengittäjät eivät haluaisi tammaa asiakkaakseen.
luonne © Draemer, muokkauksia tehnyt yersinio

_________________________________________________________________________

Primitief
friisiläinen, musta, 159cm
Rijkelijk
friisiläinen, musta, 152cm
Amusant
friisiläinen, musta, 157cm
Vreemde
friisiläinen, musta, 161cm
Gescheiden
friisiläinen, musta, 164cm
Eigenaar
friisiläinen, musta, 161cm
Woestijn
friisiläinen, musta, 159cm
Ree
friisiläinen, musta, 156cm
Wijs
friisiläinen, musta, 153cm
Helder
friisiläinen, musta, 154cm
Delicatesse
friisiläinen, musta, 162cm
Lekkerbek
friisiläinen, musta, 164cm
Misdadiger
friisiläinen, musta, 155cm
Bloeiend
friisiläinen, musta, 161cm

Isä Primitief on Belgiassa paljon vaikuttanut 159 cm korkea ori. Se hyväksyttiin jo nuorella iällä kantakirjaan erinomaisen potentiaalinsa perusteella, eivätkä valitsijat joutuneet katumaan päätöstään myöhemmin. Lähes kymmenvuotisen kilpailu-uransa aikana Primitief keräsi lukuisia sijoituksia ja voittoja kouluratsastuksessa. Siirryttyään täysipäiväisesti siitokseen 15-vuoden iässä sille tarjottiin vuosittain enemmän tammoja kuin omistaja halusi vastaanottaa. Luonteeltaan selväpäinen ja helposti käsiteltävä ori sopi hyvin niin kilpa- kuin harrastehevostakin haluavalle. Tämän kapasiteetikkaan oriin jälkeläiset ovat ympäri maailmaa erittäin himottuja suoritushevosia.
Isänisä Rijkelijk oli pienestä koostaan (152 cm) huolimatta suoritushevosena omaa luokkaansa. Se kilpaili kouluratsastuksessa voitokkaasti samoissa luokissa suurten puoliveristen kanssa. Koska oria pidettiin ensisijaisesti kilpahevosena, ei se juurikaan astunut tammoja kilpailu-uransa aikana. Omistajat ovat katuneet päätöstään syvästi, sillä Rijkelijk loukkaantui onnettomuudessa vakavasti ja jouduttiin lopettamaan. Siitä jäi vain kahdeksan varsaa, joista oreina isänsä sukulinjaa jatkaa vain kaksi.
Isänisänisä Amusant (157 cm) kilpaili satunnaisesti nuoren omistajansa kanssa. Sen varsinaista potentiaalia ei ikinä hyödynnetty, sillä ratsastaja keskittyi helppohin luokkiin. Amusant oli isäoriina kuitenkin varsin suosittu johtuen sen helposta luonteesta. Ori sopi useimmille tammoille, ja sen jälkeläiset ovat myös olleet luonteeltaan tasaisia ja varmoja suoritushevosia. Amusant oli koko ikänsä samalla omistajalla eikä sairastanut elinikänään. 32 vuotias ori nukkui uuden vuoden aattona pois.
Isänisänemä Vreemde eli koko elämänsä ajan samassa tallissa missä se jätti viisi jälkeläistä, kolme tammaa ja kaksi oria. Toinen oreista kuitenkin ruunattiin kahden vuoden iässä sen vaikean luonteen vuoksi. Vreemde toimi pääasiassa nuorten lasten ratsuna kotona ja kilpailukentillä. Se sijoittui helposti kauniin ja tyylikkään ulkomuotonsa avustuksella, mutta ei ollut kuitenkaan potentiaalinen kilpailuhevonen vaativimpiin luokkiin. Vreemde lopetettiin 18-vuoden ikäisenä sen loukattua jalkansa.
Isänemä Gescheiden tulee hienosta suvusta. Kaunis ja suurikokoinen tamma (164 cm) ostettiin suoraa emän alta siitostammaksi, joten se ei kilpaillut koskaan. Ensimmäinen varsa syntyi tamman ollessa 5-vuotias, jonka jälkeen se varsoi suht'tasaisesti. Luonteeltaan tamma oli diivamainen ja erittäin oman arvonsa tunteva leidi, joka ei sadesäällä juuri ulkona viihtynyt. Myöhemmin tamma on palkittu jälkeläisten perusteella monissa eri tapahtumissa.
Isänemänisä Eigenaar oli 161 senttinen, rungoltaan erittäin massiivinen ori. Sillä kilpailtiin pääasiassa valjakkoajossa erinomaisella menestyksellä. Omistaja harrasti Eigenaarin kanssa myös helppoja koululuokkia lähinnä omaksi ilokseen. Oriilla oli erittäin liitävät ja elastiset askellajit, joten sillä ratsastaminen tuntui nojatuolissa matkustamiselta. Ori vaikutti nuoruusvuosinaan Saksassa, josta se liisattiin kilpailuvuosiensa jälkeen Yhdysvaltoihin. 20-vuotiaana ori palasi Saksaan eläkepäivikseen, joita se ehti valitettavasti nähdä vain jonkin aikaa ennen vakavaa ähkyä, joka vei hienon oriin.
Isänemänemä Woestijn kilpaili muutaman vuoden ennen siirtymistään siitokseen. 159 senttinen tamma edusti aivan erilaista sukulinjaa, joten bongattuaan sen kilpailuista kiinnostui eräs tunnettu Belgialainen friisiläiskasvattaja tammasta suuresti. Kauppasummaa ei koskaan julkistettu, mutta sen huhuttiin olevan ainakin kuusi numeroinen. Woestijn jätti jälkeensä upeita jalostusoreja, joskaan sen jälkeläiset eivät olleet luonteeltaan pikkulasten hevosia. Herkät ja tuliset hevoset menestyivät oikeissa käsissä, mutta kokemattomien kanssa jälki oli rumaa. Tästä syystä tamma jakaa mielipiteitä yhä tänäkin päivänä erittäin vahvasti.

Tamman emä Ree oli miellyttävä 156 cm korkea tamma. Kauneudesta ja rakenteen virheettömyydestä kertoo se, että tamma on kantakirjattu toistaiseksi korkeimmilla pisteillä friisiläistammoista. Tammalla kilpailtiin kouluratsastuksessa vaativissa luokissa, eikä sitä koskaan aiottu varsinaisesti siitostammaksi. Valitettava loukkaantuminen 12-vuoden iässä johti tamman myymiseen, ja ostajana oli jalostuksesta kiinnostunut henkilö, joka samana vuonna tarjosi tamman kantakirjaan. Loppu on historiaa. Vaikka tamma olikin ensivarsojaksi iäkäs, onnistui tiineys hyvin ja vuotta myöhemmin syntyi terve varsa. Näitä varsoja tamma ehti jättää kaiken kaikkiaan kuusi, jonka jälkeen se tyytyi nuorempiensa komentamiseen. Emänsä tavoin tamman jälkeläiset ovat olleet herkkiä ja kuuliaisia, hyvin miellytämisenhaluisia hevosia.
Emänisä Wijs oli tuliluontoinen ori. 153 senttiä korkea ratsu oli useimmille liian korkea, sillä alas tultiin rytinällä. Etenkään naisten kanssa ori ei tullut toimeen lainkaan. Se olisi ruunattu, ellei pelastajaksi olisi ilmaantunut kouluratsastaja, joka etsi uutta potentiaalista ratsua alleen. Yhteistyö Wijsin kanssa alkoi tuottaa hedelmää neljäntenä vuonna, ja pian ratsukko oli lähes voittamattoman maineessa kilpailuareenoilla. Upeat ja lennokkaat liikkeet saivat tammanomistajat himoitsemaan oria omille tammoilleen. Orijälkeläisiä jäi vähän, sillä usealle perityi isänsä kovapäinen luonne, jonka seurauksena ne ruunattiin hyvin nuorella iällä.
Emänisänisä Helder ei juuri kilpailuissa säväyttänyt, ja sen sijoitukset voidaan laskea kahden käden sormilla. Oriin kanssa kokeiltiin vähän kaikkea, esteitä, koulua, valjakkoa... Mikään ei tuntunut istuvan, tosin syynä lienee se, ettei mihinkään kunnolla panostettu. Oriin harvat jälkeläiset syntyivät omistajan omista tammoista, eivätkä ne juuri Wijsiä lukuunottamatta säväyttäneet.
Emänisänemä Delicatesse perityy suvusta, joka oli muotia Ranskassa muutaman vuoden ajan. Virran mentyä ohitse sukulinjaa alettiin syrjiä sen runsauden vuoksi, joten Delicatesse myytiin harrastelijakäyttöön. Sillä kilpaili omistajan nuori tytär, jolle Delicatesse toimi erinomaisena opettajana tasaisen, lähes laiskan luonteensa ansiosta. Tamma varsoi vain kahdesti; Molemmilla kerroilla omistajan omasta oriista Helder.
Emänemä Lekkerbek oli valjakkoajossa kova nimi kilpailuvuosinaan. Sen ajettavuus ja liikkeet olivat täysin eri tasolla kilpailijoiden kanssa, jonka ansiosta tamma menestyi upeasti. 164 senttinen tamma kirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, mutta kilpailu-uransa vuoksi se ei jättänyt useita jälkeläisiä. Lekkerbek ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta kun yhteistyö alkoi sujua, oli se pitelemätön. Tamman jälkeläisistä on maksettu suuria summia, ja etenkin siitokseen ne ovat erittäin himottuja.
Emänemänisä Misdadiger oli 155 senttinen ori, joka sai astutusluvan 3-vuotiaana. Kantakirjaan tarjoamisvaiheessa sitä ei kuitenkaan koettu riittäväksi, joten ori ruunattiin. Siihen mennessä se oli ehtinyt jättää 8 jälkeläistä. Myöhemmin Misdadigerin ruunaus on koettu suureksi virheeksi, sillä sen jälkeläiset ovat kaikki osoittautuneet mitä erinomaisimmiksi kilpahevosiksi. Sen ainoat kaksi orina pidettyä jälkeläistä eivät kuitenkaan ole onnistuneet yhtä vahvasti periyttämään kilpailukapasiteettia jälkeläisiinsä. Misdadigerilla kilpailtiin vuosia kouluratsastuksessa erittäin menestyksekkäästi, ja ruunana se sai viettää leppoisia päiviä tammojen kanssa.
Emänemänemä Bloeiend periytyy upeasta tammalinjasta. 161 senttinen kaunottaren sukutaulussa on enemmän upeita hevosia kuin uskaltaa edes unelmoida. Tamma on todellisen jalotuksen helmi! Tästä syystä se onkin viettänyt elämänsä varsojen kanssa kilpailu-urasta poiketen. Emätammana Bloeiend loisti esimerkillisenä ja huolehtivana äitinä jokaiselle varsalleen. Kahtena vuonna se kasvatti oman varsansa lisäksi vierasta varsaa näiden emien menehtyessä synnytyksessä. Bloeiend oli omistajaperheessään erittäin rakastettu ja erityisasemassa, eikä sitä myyty edes miljoonan dollarin tarjouksesta huolimatta.
sukuselvitys © Destry

JÄLKELÄISET

Varsa
Meriitit
Isä
t. Duren Cultus
KTK II, FLA2, KRJ 1
Dur Dorsen
o. Duren Joe
41 KRJ sij.
Dur Tumort
t. Duren Alice
ei meriittejä
Gigantic Spherical
o. Duren Toby
VIR MVA ch., KTK II, KRJ 2
Boldwijn

KILPAILUT

Pvm
Talli
Luokka
Tulos
15.6.07
KRJ CUP
Vaativa B KRJ
9/254
15.6.07
NECK
Vaativa B
3/12
16.6.07
NECK
Helppo B
2/15
16.6.07
YT Couvert
Vaativa B
1/13
16.6.07
Charmen
Helppo A KRJ
6/40
17.6.07
Koulutalli Anion
Vaativa B KRJ
5/40
17.6.07
Itä-Laakso
Helppo A KRJ
5/45
17.6.07
Itä-Laakso
Vaativa B KRJ
3/45
19.6.07
Rinteen KK
Helppo A KRJ
11/30
19.6.07
Rinteen KK
Vaativa B KRJ
4/30
20.6.07
Rinteen kisakeskus
Helppo B KRJ
4/35
20.6.07
Conquérant
Vaativa B KRJ
1/40 seurataso
21.6.07 seurataso
Armageddon
Helppo B KRJ
10/30
21.6.07 seurataso
Armageddon
Helppo A KRJ
16/30
21.6.07
Te Adoro Estate
Helppo A KRJ
18/40
21.6.07
Te Adoro Estate
vaativa B KRJ
1/40
22.6.07
Aderla
Vaativa B KRJ
6/70
22.6.07
Luciette' s
Kür Helppo B KRJ
16/40
22.6.07
Toppari
Helppo A KRJ
7/35
22.6.07
Toppari
Vaativa B KRJ
7/35
23.6.07
FSRa
vaativa B KRJ
27/112
24.6.07
Fiktio
Helppo A KRJ
2/60
24.6.07
Fiktio
Vaativa B KRJ
4/60
25.6.07
Virnia
Helppo A KRJ
29/143
25.6.07
Virnia
Vaativa B KRJ
3/131
25.6.07
Minea Ponies
Helppo A KRJ
21/40
25.6.07
Minea Ponies
Vaativa B KRJ
4/40
25.6.07
KK Anion
Vaativa B KRJ
4/35 seurataso
26.6.07
Poem's Warmbloods
Helppo A KRJ
8/40 seurataso
28.6.07
Novice
Helppo A KRJ
9/35
6.3.08
Virnaja
Helppo C KRJ
24/68
6.3.08
Virnaja
Helppo B KRJ
79/90
6.3.08
Virnaja
Helppo A KRJ
55/76
6.3.08
Virnaja
Vaativa B KRJ
7/36
25.3.08
Bleyena
Helppo A KRJ
261/505
25.3.08
Bleyena
Vaativa B KRJ
390/500
26.3.07
Katvusto
Helppo C KRJ
818/948
26.3.07
Katvusto
Helppo A KRJ
111/1060
26.3.07
Katvusto
Vaativa B KRJ
171/960
23.3.08
KK Kimakka
Vaativa B KRJ
178/246
26.3.07
KK Kimakka
Vaativa B KRJ
29/100
31.3.08
KK Kimakka
Vaativa B KRJ
5/100
27.3.08
GoHo
Helppo B KRJ
2/40
27.3.08
GoHo
Helppo A KRJ
24/40
24.3.08
Vaellustalli Suosirrin
KN Special KRJ
5/153
24.3.08
Vaellustalli Suosirrin
Vaativa B KRJ
19/108
22.3.08
Charmeur Dressage
Vaativa B KRJ
25/200
29.3.08
Granvik Stuteri
Helppo A KRJ
22/60
24.3.08
Karies
Vaativa B KRJ
17/50
23.3.08
Championtalli
Vaativa B KRJ
14/70
23.3.08
Championtalli
Vaativa A KRJ
7/70
20.3.08
Luna F
Vaativa A KRJ
8/204
25.3.08
Nallekarkin talli
Vaativa B KRJ
7/40
25.3.08
Nallekarkin talli
Vaativa A KRJ
31/30
2.4.08
Toppari
KN Special KRJ
3/24
2.4.08
Toppari
Helppo B KRJ seurataso 0
1/34
2.4.08
Toppari
Helppo A KRJ
2/33
2.4.08
Toppari
Helppo B KRJ
3/10
3.4.08
Toppari
KN Special KRJ
3/23
3.4.08
Toppari
Helppo B KRJ
1/32
4.4.08
Toppari
KN Special KRJ
3/25 seurataso 0
4.4.08
Toppari
Helppo B KRJ
1/31 seurataso 0
4.4.08
Toppari
Helppo A KRJ
1/30
5.4.08
Toppari
KN Special KRJ
4/25 seurataso 0
5.4.08
Toppari
Helppo B KRJ
4/32 seurataso 0
5.4.08
Toppari
Helppo A KRJ
1/31 seurataso 0
5.4.08
Toppari
Vaativa B KRJ
1/7
6.4.08
Toppari
Helppo A KRJ
4/35 seurataso 0
16.3.08
Ciar Dressage
Vaativa B KRJ
5/45
16.3.08
Ciar Dressage
Vaativa B KRJ
3/45
12.4.08
Charmeur Dressage
Vaativa B KRJ
4/30
11.4.08
Charmeur Dressage
Vaativa B KRJ
3/30
10.4.08
Charmeur Dressage
Vaativa B KRJ
1/30
21.4.08
Toppari
KN Special KRJ
3/12
20.4.08
Toppari
Helppo C KRJ
4/16
20.4.08
Toppari
Helppo C KRJ
4/16
29.4.08
Whitebrook
Vaativa B KRJ
1/9
10.5.08
Duren
Vaativa B KRJ
3/15


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita virtuaalihevonen