Klazina I

kuollut 10.7.2013

kuva
  • Klazina I VH02-040-1658
  • friisiläinen, tamma
  • s. 22.12.2006
  • 167cm, musta
  • ko: int II, va: vaikea
  • maahantuoja: Ferro Tuontihevoset NLD
  • omistaja, kotitalli: yersinio, Duren

Kantakirjattu hevostammojen kantakirjaan III-palkinnolle, 69p.
VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 10.01.2011
Palkittu KRJ:n laatuarvoselussa I-palkinnolla, 101p.
Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 104,25p.
Tapasin Klazinan monet kerrat ennen kuin tamma saapui meille. Se oli ennen Dureniin muuttoa Stal Lycanin hevonen ja kävi sieltä tallin porukoiden kanssa aktiivisesti kilpailukentillä. Muistan, kun näin Klazinan ensimmäisen kerran niin ajattelin siitä, että onpas siinä luonteikas tamma solakalla ulkonäöllä. Klazinan tullessa myyntiin tallimestarini toitotti minulle moneen kertaan, että osta nyt tuo tamma. Vaikka sillä on ikää niin siinä on vielä jäljellä paljon potentiaalia. Itse olin kuitenkin niin Klazinan jälkeläisen, Berend fan Lycanin lumoissa, etten nähnyt enkä kuullut muita hevosia. Lopulta tallimestarini sai taottua minuun järkeä päähän ja päädyin ostamaan Klazinan muutaman muun vanhemman tamman lisäksi. Minua kuitenkin hiersi hieman se, että jouduin tammasta pulittamaan enemmän kuin olisin ehkä ollut valmis. Kallis hinta tulikin todettua vasta myöhemmin oikeastaan melko halvaksi hinnaksi. Klazina on maksanut hintansa jo kilpailusijoitusten ja jälkeläisten muodossa takaisin.

Nykyään, jo hyvään hevosenikään ehtinyt Klazina on samanlainen tuittupäinen tamma kuin mitä se oli vuosia sitten nuorena ja vetreänä. Klazinan tärkein asia maailmassa on hänen karsinansa, se on hänen kotinsa, hänen reviiriään, eikä sinne ole tervetulleita ihan kuka tahansa. Jos mahdollista, niin sinne ei ole tervetullut ketään eikä mitään... paitsi tietenkin ruoka. Epämiellyttävät ja ei toivotut vieraat Klazina ottaa vastaan hyvin hevosmaiseen tyyliin eli takapuoli ihmiseen päin ja kengänkuva saattaa vilahtaa hyvinkin lähellä ja tamman naama on kuin sitruunan imenyt. Klazinan ollessa pois karsinasta on se varmasti yksi tallin helpoimmista karsinoista putsata. Sieltä ei löydy yhtään ainutta heinänkortta vaan tamma järjestelmällisesti imuroi kaiken syötäväksi kelpaavan karsinastaan. Sen lisäksi tamma tekee luonnolliset tarpeensa aina siististi yhteen kasaan ja pitää huolen siitä, että pissatkin ovat mahdollisimman reunassa, aina samassa paikassa. Näin ollen tamma tykkää hyvin usein pötkötellä karsinansa keskellä, missä on aina puhdasta ja mukavaa. Karsina on myös Klazinalle, niin kuin varmasti monelle muullekin hevoselle, se tutuin ja turvallisin paikka. Yllättävän vaaratilanteen sattuessa Klazina päättää aina ensimmäisenä suunnata karsinaan turvaan, sen sijaan, että laukkaisi laumatovereittensa luokse. Karsinaan rynniminen onkin ajoittain ollut iso huolenaihe tamman ja sen ratsastajien kannalta. Tamma kun ei välitä siitä onko kyydissä tai narunpäässä ihminen, vaan se rynnii sisään vieden ovenkarmit mukanaan.

Ratsastaessa Klazina on osaava ja sen kanssa on mukava työskennellä. Ensi kertaa käydessäni Klazinan selässä olin aivan ällikällä lyöty. Hevonen sopi minulle kuin hansikas käteen ja sen ratsastaminen oli kuin satua. Minusta miltei tuntui siltä, etten olisi tehnyt mitään. Tamma vain kulki kauniisti lennokkain askelin eteenpäin ja oloni oli kuin keinutuolissa. Olen käyttänyt Klazinaa paljon ratsastustunneilla mukana sen kärsivällisen luonteen vuoksi. Tamma ei hermostu vaikka ratsastajalta tulisi ristiriitaisia apuja ja ajoittain Klazina on hieman liiankin pitkäpinnainen ja epäselvien apujen sekamelskassa se saattaa alkaa itsekseen sooloilemaan. Ei siis ole harvinaista, että laukannoston yhteydessä tamma alkaakin tarjoamaan väistöjä kun avut eivät olleetkaan oikeat. Opetuksen kannalta tämä on tietysti vain hyvä, sillä siitä tietää helposti ratsastajan apujen painon. Ongelman korjaaminen on vain usein vaikeaa sillä Klazinassa asuu myös pieni jäärä ja jos jotain pitää aloittaa niin homma suoritetaan myös loppuun. Näin ollen väistöjä tehdään pienimmästäkin avusta mikä vain voisi viitata niihin. Välillä tamman kyljet tuntuvat pahvisilta ja se näyttää kulkevan kaviouralla puoliunessa. Tällöin ovat joko muhkeat jalkalihakset tai näpäkkä raipalla napautus tarpeen - eikä Klazina havahdu hereille välttämättä silloinkaan. Se kun ei ole erityisen herkkähipiäinen. Onneksi vastaavanlaiset etanavauhtipäivät ovat suhteellisen harvinaisia ja yleensä niitä on silloin kun tammalla on muutenkin ollut pitkä ja puuduttava sileäntyönjakso. Ajo-ominaisuuksiltaan Klazina on kuuliainen. Tamma opetettiin ajolle vasta aikuisiällä joten tietyt ratsastukseen liittyvät avut ovat istuneet siinä tiukassa ja ajoittain on ollut hankaluuksia esimerkiksi niinkin pienissä asioissa kuin eteenpäin menemisessä. Klazina kuitenkin suorittaa hyvin ja homman jujun tajuttuaan se on ollut oiva peli valjakkoajossa. Parhaimmillaan Klazina on ollut kuitenkin parivaljakossa jossa sillä on käytetty kokenutta valjakkohevosta toimimassa muistutuksena, että vaikka ratsastajaa ei ole selässä niin eteenpäin mennään.
 Fardau II
friisiläinen, musta
 Severino
friisiläinen, musta
 Severiano
friisiläinen, musta
 Nastja
friisiläinen, musta
 Rozene
friisiläinen, musta
 Rouslan
friisiläinen, musta
 Piyanna
friisiläinen, musta
 Liesbeth vd. Elke
friisiläinen, musta
 Favian
friisiläinen, musta
 Janke
friisiläinen, musta
 Olympie
friisiläinen, musta
 Wynonna
friisiläinen, musta
 Ulbe
friisiläinen, musta
 Elja
friisiläinen, musta


Isä Fardau II on Bont Paard-nimisen, alankomaalaisen siittolan tärkein ja tunnetuin siitosori. Ori toimi tallilla aktiivisessa jalostuskäytössä miltei 20 vuotta. Ori on toiminut siitosuransa ohella aktiivisena kouluhevosena ja sillä on takanaan oli 300 koulukilpailua ja niistä yli sata on sijoituksia. Pääasiassa ori kilpaili Euroopan mantereella, mutta suurin menestys syntyi kuitenkin kotimaan kentillä. Luonteeltaan tämä ori on temperamenttinen ja vaatinut aina paljon resursseja omistajaltaan. Herralla kun on välillä ollut tapana remontoida karsinaansa tai muuta tallin materiaalia mieleisekseen joko jyrsimällä tai potkimalla. Kuitenkin, suosittuna siitosorina se on maksanut kaikki kolttosensa moninkertaisesti takaisin. Karsinaan järjestetyt virikkeet eivät ole olleet orin mieleen vaikka niihin olisi saatu piilotettua herkkuja sisään. Orin tuhoamisvimma kohdistui vain ja ainoastaan hyödyllisiin ja tärkeisiin elementteihin kuten karsinaan tai tarhan aitoihin.Orilla on 300 friisiläisjälkeläistä ja yli sata friisiläisristeytysjälkeläistä. Jälkeläisistä löytyy niin menestyjiä kuin suuria pettymyksiäkin. Monet orin jälkeläiset ovat perineet tämän temperamenttisen ja omapäisen luonteen, mutta ovat kuitenkin toimivia käyttöhevosia ja monen lajin taitajia.

Isänisä Severino eli miltei 30-vuotiaaksi. Pitkästä iästään huolimatta ori ei ollut kovinkaan suosittu jalostusori. Se kyllä kilpaili aktiivisesti vuodesta toiseen ja nähtiin osallistumaan niin tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, mutta Severino ei kerännyt itselleen juurikaan menestystä tai saavutuksia. Ori oli ulkomuodoltaan hyvin ruma, eikä edustanut sellaista tyyppiä mitä friisiläisjalostukseen sillä hetkellä haluttiin. Ori oli solakka ja pitkäkoipinen ja muistutti rakenteeltaan enemmän puoliveristä kuin friisiläistä. Karvoitusta orissa oli ympäri vuoden enemmän kuin täyspitkässä suomenhevosen talvikarvassa. Ei siis mikään ihme, ettei tämä ori ollut suosiossa jalostusmarkkinoilla. Ulkomuodostaan huolimatta, vasta orin kuoleman jälkeen todettiin, että kuinka upeita varsoja ori loppujen lopuksi jätti. Ne viisi varsaa mitä orista saatiin, eivät olleet ulkomuodoltaan ollenkaan niin rumia kuin isänsä ja ne menestyivät hyvin valjakkokilpailuissa. Etenkin useamman hevosen valjakoihin ne sopivat loistavasti.

Isänisänisä Severiano oli kovasuinen ja hankala käsitellä. Orilla oli potentiaalia kouluradoille, mutta se vaati todella jämäkkää ja johdonmukaista ratsastusta, jotta tuloksia saatiin aikaiseksi. Severiano oli ori isolla O:lla ja se oli etenkin keväisin todella mahdoton ja tällöin sen kanssa kilpailuista ei tullut mitään. Severianolla piti olla todella selkeät erot astutuskauden ja kilpailukauden välillä, jotta sen kanssa pystyi työskentelemään ilman, että se huusi jokaisen vastaantulevan tamman perään. Ori sai elämänsä aikana yli kaksisataa jälkeläistä jotka ovat pääasiassa olleet terveitä ja hyväluonteisia hevosia.

Isänisänemä Nastja oli vauhdikas valjakkohevonen joka kuumeni usein radalla niin, että se viiletti viimeistä päivää renkaat kirskuen radasta läpi. Nastjan vahvuus on ehdottomasti kestävyyskokeen puolella jossa se yleensä nostaa tulostaan kilpailuissa kun taas tarkkuuskoe on tammalla hieman heikompi osa-alue. Koulukokeessa tamman ympäristö on rauhallisempi, missä se jaksaa keskittyä normaalia paremmin ja usein koulukokeet sujuvat tammalla moitteettomasti. Nastja kilpaili lähinnä seura -ja aluetasolla menestyen vaihtelevasti. Jos kestävyyskoe meni täysin nappiin niin ei ollut yhtään ihmeellistä, että tamma nappasi koko kisojen voittopotin itselleen.

Isänemä Rozene oli Sophie van de Oetelaarin lemmikkihevonen ja asui Emmenin kaupungin pohjoispuolella. Talli oli pieni ja kodikas ja Rozene eli siellä koko elämänsä. Tamma oli pienimuotoisessa siitoskäytössä ja sai kuusi varsaa joista jokainen on menestynyt ja toiminut siitoshevosena. Rikas omistaja piti huolen siitä, että tamma astutettiin vain kaikkein parhaimmilla oreilla joilla oli jo aikaisempaa jälkeläisnäyttöä. Rozene itse ei kilpaillut elämänsä aikana ollenkaan. Itseasiassa tammaa ei edes koulutettu ratsuksi. Jonkun verran se saattoi silloin tällöin vetää vaunuja perässään sunnuntaiajelumielessä.

Isänemänisä Rouslan oli aikoinaan tuttu näky kansallisilla koulukentillä ja jäi ihmisten mieleen liikkeistään ja ulkonäöstään. Orilla ei ollut kovinkaan lennokkaat askeleet, mutta jalat nousivat sitäkin enemmän ylöspäin. Välillä orin radat näyttivätkin enemmän hidastetulta filmiltä kuin kouluradalta kun liikkeet nousivat niin paljon ylöspäin eikä eteenpäin, että radassa meni tuhottoman paljon aikaa. Rouslan keräsikin kouluradalla enemmänkin tyyli ja ulkonäköpisteitä kuin pisteitä itse liikkeiden suorittamisesta. Rouslan sai yhteensä neljä jälkeläistä jotka kaikki olivat tammoja.

Isänemänemä Piyanna oli omapäinen tamma jonka kanssa suunniteltu siitostamman ura meni kokonaan uusiksi kun tamma ei millään meinannut ikinä tiinehtyä. Yhden varsan se lopulta sai monen vuoden yrityksen jälkeen ja sen jälkeen se ei taas varsoja näkynyt eikä kuulunut. Turhautunut omistaja myi Piynnan lopulta halpaan hintaan ratsastuskoululle jossa se oli suuressa suosiossa kokeneimmilla ratsastustunneilla. Tamma oli haastava ratsastaa, mutta antoi ratsastajalle hirveästi takaisin kunhan sen kanssa jaksoi tehdä töitä. Muutaman ratsastajan kanssa tamma kilpaili ihan kansallisella tasolla asti.

Emä Liesbeth vd. Elke ostettiin nuorena Bont Paard-siittolan ensimmäiseksi tammaksi. Tamma menestyi enemmän valjakkoajon puolella ja tästä johtuen se astutettiin elämänsä aikana vain muutamalla koulupainotteisella orilla. Liesbeth ei kovinkaan kauaa kerennyt niittää mainetta kilpahevosena, sillä se haluttiin saada mahdollisimman pian siitoskäyttöön. Alunperin tamman oli tarkoitus tulla tallille ainoastaan siitoshevoseksi, mutta silloin tallin omistajan tyttären kilpahevonen jouduttiin äkisti lopettamaan ja Liesbeth sai toimia väliaikaisena kilpurina kunnes tytär löysi itselleen uuden, sopivamman hevosen käyttöön. Liesbeth on 163cm korkea ja luonteeltaan ollut aina hieman hankala. Tamma on hyvin usein äkäisellä tuulella ja tämä ominaisuus vain korostui silloin kun se oli kantavana tai varsan kanssa. Ikävä luonne ei kuitenkaan ole ollut mikään este sen siitoskäyttöön, sillä se on jo tähän mennessä varsonut 15 varsaa. Hyvin monet varsat ovat olleet emästään poiketen hyväkäytöksisiä ja todella esimerkillisiä ratsuja niin lapsille kuin aikuisillekin.

Emänisä Favian asui yksityisenä Alankomaissa Stadskanaalin kaupungissa. Ori sairasteli elämänsä aikana paljon. Sillä tuntui olevan vaivaa vaivan perään. Jos ei jalat reistaillut niin sitten reistaili joku muu paikka. Jaloissa orilla oli kuitenkin eniten vikaa ja tästä syystä siitä ei ikinä tullut kunnon käyttöhevosta eikä se myöskään päässyt astumaan tammoja. Ori sai vain kaksi jälkeläistä joista toinen lopetettiin jo kolmen vuoden ikäisenä johtuen monista jalkaongelmista.

Emänisänisä Janke oli osaava hevonen, mutta sitä ei oltu siunattu rautaisilla hermoilla. Janke näki mörköjä kaikkialla. Karsinassa, kulmissa, heinikossa. Kaikkialla oli jotain mitä orin piti mulkoilla ja varoa ja jos vain tuli pienikin viite siihen, että olisi syytä ottaa jalat alle niin Janke oli jo siinä vaiheessa kaukana laukkaamassa turvallisimmille vesille. Orin kilpailut sujuivat paremmin silloin kun se pääsi näkemään tuomarin ennestään, mikä oli yleistä nuorten hevosten luokissa, mutta kun oli tarkoitus iän karttuessa jatkaa kilpailuja pidemmälle niin Janke pisti stopin. Tuomarinpöytää ei menty viittä metriä lähemmäs ja tälläinen tapa haittaa suuresti menestystä kouluradoilla.

Emänisänemä Olympie syntyi olympialaisten ollessa täydessä käynnissä ja näin tämä 153cm korkea friisiläistamma sai nimensä niiden mukaan. Tamma sai ensimmäisen varsansa nelivuotiaana ja sen jälkeen sillä aloitettiin vasta todellinen valmentautuminen ja treenaaminen. Olympie osallistui pääasiassa kansallisiin kilpailuihin ja voitti myös kerran Hollannin koulumestaruuskilpailut tiukalla kamppailulla toisen friisiläisorin kanssa. Olympie oli luonteeltaan äkkipikainen ja todella herkkä tamma. Sen kanssa oli vaikeaa työskennellä, sillä tamma saattoi pienimmästäkin äkkinäisestä liikkeestä pinkoa pakoon ja ratsastaessa sen kanssa täytyi olla todella selkeät, mutta määrätietoiset avut.

Emänemä Wynonna asui samalla tallilla ori Favianin kanssa ja siitä päätettiin tehdä varsa täysin kokeilumielessä. Varsalle eikä orille asetettu mitään vaatimuksia, joten päädyttiin lähimpään, samassa tallissa asuvaan oriin. Lopputulos oli kuitenkin positiivinen ja näin Liesbeth pääsi alkuun. Wynonna oli luonteeltaan hieman kipakka tamma, mutta toimi tuttujen ja päättäväisen ihmisten kanssa hyvin.

Emänemänisä Ulbe kiersi Eurooppaa aktiivisesti toimien siitosorin. Se oli hollantilaisessa omistuksessa pienellä yksityisellä oriasemalla mistä sitä liisattiin mielellään. Ori oli viisi vuotta Saksassa missä sillä pääasiassa kilpailtiin ja haettiin pohjaa jalostustyölle. Ori menestyikin koulukentillä voittaen nuorten hevosten koulumestaruuden ja tämän jälkeen kahmien sijoituksia sieltä täältä.Saksassa ori sai kolmekymmentä jälkeläistä jonka jälkeen ruotsalainen hevoskasvattaja vuokrasi orin Ruotsiin. Siellä orin kilpailut jäivät vähemmälle, mutta se sai sitäkin enemmän jälkeläisiä. Ruotsissa ori vaikutti niin paljon, että se jätti sinne 50 jälkeläistä ja varsoja matkasi myös Suomeen ja Viroon.

Emänemänemä Elja oli roteva ja pieni friisiläistamma ja sitä kutsuttiin yleensä hyvin porsasmaisilla lempinimillä. Tamma oli suloinen ja mahdottoman kultainen luonteeltaan, mutta hassunnäköinen ulkomuoto sai ihmisen kuin ihmisen vääntämään siitä jos jonkinmoista sikaan viittaavaa lempinimeä. Elja oli mukava hoidokki ja sitä kävivät maatilan monet naapureiden kakarat hoitamassa. Etenkin silloin kun tammalla oli varsa, niin rapsuttelijoita riitti varmasti jokaiselle päivälle. Tammalla oli onneksi pitkä pinna, eikä se pistänyt pahakseen rapsuttelijoistaan. Yleensähän heillä oli aina mukanaan erilaisia herkkuja kotoa, joten ei tammalla ollutkaan syytä ajaa tunkeilijoita tiehensä. Elja varsoi yhteensä yhdeksän varsaa joista viisi oli tammoja ja neljä oreja. Varsat ovat aina olleet hyvin tarkkaan valituista oreista. Niissä on pitänyt olla kokoa ja liikettä ja kaikki Eljan varsat ovat olleet monipuolisia käyttöhevosia.
Jälkeläiset

  tamma  
 Thriasgha TN    isä: Jack Russélé's Mind
  tamma  
 Duren Belinka    isä: Rock'n Harald
  tamma  
 Dara v.d. Duren   KTK-III  isä: Bullet v.d. Oorlog
  tamma  
 Klarina v.d. Duren  KTK-III  isä: Bullet v.d. Oorlog
  ori  
 Berend fan Lycan  VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I  isä: Beaddan
  ori  
 Duren Rustin  KRJ & VVJ sij.  isä: Dieuwe v. Tjaard
  ori  
 Turerth v.d. Duren   KTK-III  isä: Dur Tumort
  ori  
 Belaryrth v.d. Duren    isä: Bullet v.d. OrloogKilpailut

KRJ:n alaiset kilpailut
15.02.2011 KK Bailador Prix St Georges KRJ CUP 4/54
30.01.2008 kutsu vaativa A KRJ 5/42
13.02.2008 kutsu vaativa A KRJ 2/28
30.09.2008 kutsu vaativa A KRJ 4/23
01.04.2008 kutsu Intermediate I KRJ 1/5
31.03.2008 kutsu Intermediate I KRJ 2/4
03.01.2008 kutsu Intermediate I KRJ 2/53
25.05.2007 kutsu vaativa B KRJ 4/102
23.08.2007 kutsu Intermediate I KRJ 3/25
07.02.2008 De Duivel Intermediate I KRJ 1/74
08.02.2008 De Duivel Intermediate I KRJ 2/74
15.02.2008 Susilaakso Prix St. Georges KRJ 3/13
15.02.2008 Susilaakso Intermediate I KRJ 2/11
02.05.2008 Bleyena warmbloods Intermediate I KRJ 1/53
04.05.2008 Vaellustalli Suosirrin Intermediate II KRJ 9/113
05.05.2008 Bayou d'Armensi Intermediate I KRJ 3/24
05.05.2008 Skurvash Intermediate II KRJ 1/36
05.05.2008 Skurvash Intermediate I KRJ 3/32
19.05.2008 kutsu Prix St. Georges KRJ 4/25
02.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 5/50
03.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 7/50
03.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 4/50
03.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 6/50
04.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 2/50
04.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 4/50
04.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 2/50
05.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 4/50
06.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 1/50
06.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 6/50
06.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 4/50
07.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 1/50
07.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 1/50
07.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 4/50
08.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 2/50
08.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 1/50
08.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 1/50
08.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 1/50
09.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 7/50
10.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 3/50
10.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 3/50
10.11.2009 Duren Intermediate II KRJ 4/50
28.08.2010 Kisakeskus CK Intermediate II KRJ 6/50
21.08.2010 Rimeyard Vaativa A KRJ 2/50
31.08.2010 Fiktio Intermediate II KRJ 3/80
25.08.2010 Varpumäen hevostila Helppo C KRJ 3/60
26.08.2010 Varpumäen hevostila Helppo C KRJ 2/60
02.09.2010 Riiviöt vaativa B KRJ 8/100
30.08.2010 Duren Intermediate II KRJ 3/50
06.09.2010 Evergrey Prix St Georges KRJ 1/40
09.09.2010 Evergrey Prix St Georges KRJ 3/40

Kantakirjalausunto 15.06.2011
17-17-18-17 = 69p. = KTK-III
- avorunko
- hyväasentoiset jalat
- pieni pää

KRJ laatuarvostelu 15.05.2012
22 (7+8+7) - 41 - 18 - 12 - 8 = 101 p. KRJ I
Rakenne: 22p.
Kilpailut: 41p.
Vanhemmat: 18p.
Jälkeläiset: 12p.
Lisäpisteet: 8p.

VVJ:n alaiset kilpailut
31.03.2013, Konkkaronkka, VVJ CUP, Vaikea yhdistetty, 3/34
04.01.2010, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 1/6
05.01.2010, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 1/6
26.01.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 2/10
28.01.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 2/10
09.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 1/7
11.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 1/7
24.03.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/26
26.03.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 4/26
29.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 3/10
30.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 2/10
31.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 2/10
02.04.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 3/10
19.06.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/30
13.06.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 1/12
12.09.2011, Bairdon, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/12
13.09.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/15
15.09.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty 3/15
07.09.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 3/13
09.09.2011, Duren, VVJ, Vaikea koulukoe, 1/13
06.11.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/9
07.11.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/9
27.01.2012, KK Bailador, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/16
29.01.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/15
30.01.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/15
02.02.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/15
05.02.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/22
06.02.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/22
31.01.2012, Kosto, VVJ, vaikea yhdistetty, 4/25
27.02.2012, Heijastus, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/11
18.03.2012, Heijastus, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/30
03.03.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/3
04.03.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/3
16.03.2012, Huvitus, VVJ, vaikea pareille, 4/20
20.03.2012, Huvitus, VVJ, vaikea pareille, 2/20
20.03.2012, Iljanas Stables, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/21
10.06.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/30
09.06.2012, Huvitus, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/19
10.06.2012, Huvitus, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/19
10.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/11
18.06.2012, Kilva JK, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/22
21.06.2012, Kilva JK, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/22
22.06.2012, Kilva JK, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/22
23.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/4
25.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/4
27.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/3
26.06.2012, Huvitus, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/13
28.06.2012, Huvitus, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/13
13.07.2012, Satulinna, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/25
14.07.2012, Satulinna, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/25
09.07.2012, Taikakuu, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/30
11.07.2012, Rebellion, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/30
13.07.2012, Rebellion, VVJ, vaikea yhdistetty, 4/30

VVJ laatuarvostelu 15.05.2012
9,25 (9,5+9) + 41 + 26 + 20 + 8 = 104,25p. VVJ-I
Rakenne: 9,25p.
Kilpailut: 41p.
Vanhemmat: 26p.
Jälkeläiset: 20p.
Lisäpisteet: 8p.
"Kaunis, ryhdikäs ja näyttäväliikkeinen tamma. Vahvat lavat, hyväasentoiset jalat. Hieman avorunkoinen, jyrkähkö lautanen."
Päiväkirja

28.11.2009, positiivinen yllätys
Klazinaa ostaessani minulla ei ollut kovinkaan paljon muita odotuksia tammalle kuin varsojen teettäminen. Tamma saapui meille noin neljä kuukautta sitten ja olemme kerenneet saada tammasta jo yhden varsan, Duren Rustinin. Lisäksi Klazinan kanssa saapunut, sen oma orivarsa Berend fan Lycan, saatiin kantakirjattua II palkinnolle. Olemme myös osallistuneet kouluratsastusjaoksen alaisiin kilpailuihin ja Klazina on ollut kilpailuissa ehdoton ykköshevoseni. Se on kahminut sijoitusta sijoituksen perään, että ihan yllätyin kuin näin laadukas tamma on ikinä ollutkaan myytävänä. Nyt Klazina jää pienimuotoisemmalle kisaamistauolle ja aion keskittyä sen kanssa enemmän kasvatukseen. Tänään etsiskelin tammalle jälleen sopivaa oria. Löysin evm sukuisen Garbrich vd. Eweldin Djoehemin tallilta ja nyt toivomme, että tämä astutus saadaan toteutettua. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa upeasti Intermediate tasolla joten odotettavissa olisi tällä yhdistelmällä hyvässä tasapainossa liikkuva, sporttinen friisiläinen vaativiin kouluratsastusluokkiin.

12.12.2009, liinassa juoksemista
Päätin pitää tänään tunnin Klazinalle ja tämän hoitajalleen. Katselin parin työskentelyä eilen ja tulin siihen tulokseen, että nyt kaivattaisiin istuntaharjoituksia. Pari oli jo verrytellyt käynnissä ja ravissa kun saavuin kentän laidalle. Klazina liikkui tahmeasti ja jäykän oloisesti. Se näytti siltä, että sillä olisi vedetty suora putki korvista takapuoleen. Otin parin liinanpäähän ja ratsastaja sai päästää jalustimet ja ohjat pois. Ensin korjasin asentoa käynnissä; jalat oikealle paikalle, hartiat taakse, kädet sään yläpuolelle... sitten siirryttiin raviin, jossa hyvän asennon pitäminen on huomattavasti vaikeampaa. Alkuun sujuikin hyvin, mutta ratsastajan väsyessä myös asento huononi. Soin hänelle pienen helpotuksen laukan muodossa jossa jälleen korjasin istuntaa paremmaksi. Kun se oli taas kunnossa jatkettiin ravityöskentelyä. Klazinakin näytti hieman rentoutuvan kun ratsastaja ei pomppinut selässä enää niin paljon. Päästin parin suorittamaan loppuverryttelyjä itsenäisesti, kuitenkin huudellen muistutuksia istunnan korjaamisesta töiden lomassa.

04.01.2010, irronut kenkä
Klazinalta oli lähtenyt tarhassa ollessaan kenkä jalasta. Vaikka normaalisti kengän irrotessa olen lyönyt sen itse takaisin hevosen jalkaan, mutta tällä kertaa kenkä oli repinyt hieman kaviota mukanaan ja tulin siihen tulokseen, että tämä vaatii ihan ammatti-ihmistä. Onneksi kenkä ei kuitenkaan ollut repinyt kaviota niin pahasti, että Klazina ontuisi tai että se aiheuttaisi tammalle muuta vaivaa. Kengittäjä lupasi tulle tallille kolmelta, mutta puol neljän aikaan kun herraa ei näkynyt eikä kuulunut jouduin soittamaan, että missäs sitä mennään. Kengittäjä olikin unohtanut meidät kokonaan, vaikka olimme juuri tänään aamulla sopineet kengitysajan. Noh.. onneksi kyseessä on tuttu ihminen joka vielä asuu lähellä, joten vartin sisään olikin kengittäjämme pihassa tavaroineen ja Klazina seisoi keskellä tallin käytävää valmiina. Kengittäjä sai vuoltua kavion siistin näköiseksi jälleen ja tulin samalla siihen tulokseen, että Klazinan viime kengityksestä on sen verran aikaa joten hoidetaan nyt kaikki jalat samalla kertaa. Klazina oli kengityksen ajan, tuttuun tapaansa, kiltisti ja nuokkui vain asiantuntevasti riimussaan nojaillen kengittäjäänsä.

24.01.2010, vauvauutisia
Astutuksien merkeissä jälleen pölistään, hieman viiveellä kuitenkin. Klazina on tällä hetkellä kantavana orista Rock'n Harald josta syntyy talliimme seuraavien kuukausien aikana yhteensä kolme varsaa jos kaikki menevät suunnitelmien mukaan. Suunniteltu on Klazinan varsankin osalta jo paljon. Tuleva koti on jo tiedossa, syntyi sitten ori tai tamma ja nimiäkin on kuumeisesti mietitty, mutta koska varsan sukupuolesta ei ole tietoa niin nimikeskustelu on jäänyt enemmänkin leijumaan. Tämä olisi nyt sitten Klazinan neljäs varsa ja toinen Klazinan synnyttämä Duren kasvatti. Kaksi muuta varsaahan Klazina on saanut muiden kasvattiliitteiden alla. Toinen varsoista on TN loppuinen ja toinen, eli meillä asustava Peetu, on fan Lycan loppuinen.

09.02.2010, varsominen
Klazinan varsominen alkoi lähestymään kun tamman utareille kehittyi edellisenä iltana vahatipat. Tamma oli muuttanut muutama kuukausi sitten varsomistalliin ja nyt tammaa seurattiin tarkkaan, että koska synnytys alkaisi. En ollut itseasiassa kovinkaan huolissani, sillä Klazinan aiempi synnytys meni hienosti enkä aikaisemmaltakaan omistajalta ole kuullut, että varsomisissa olisi ikinä ollut mitään ongelmaa. Päivän ja illan varsa antoi odottaa tuloaan, mutta kello 23 alkoi tapahtumaan. Tällöin olin itsekseni tallissa ja päätin pysyä kokonaan sivustalla. Kuten olin ennustanutkin, varsa oli nopeasti ulkona ja taitavan emän tavoin Klazina otti varsansa omakseen nuolemalla sitä. Klazina oli varsonut kauniin tammavarsan joka oli tunnin päästä jo tiuhaan tahtiin yrittämässä nisälle ja pysymään pystyssä.

23.03.2010, vieroituksen jälkeen
Klazina vieroitettiin varsastaan viikko sitten. Pieni neiti olikin kasvanut hurjaa vauhtia ja olikin emänsä kimpussa jatkuvasti. Vieroitus hoidettiin asteittain ja Klazinan varsa sai paljon vertaistukea samanikäisistä varsoista joita syntyi samoihin aikoihin miltei parikymmentä. Klazina suhtautui vieroitukseen leppoisasti. Edellisellä kerralle se oli kovasti huudellut muutaman päivän ajan varsansa perään, mutta tällä kertaan mitään sellaistakaan ei ilmennyt. Tammavarsa on myös suhtautunut vieroitukseen yllättävän hyvin. Ensimmäinen päivä oli tietysti shokki kun emää ei löytynytkään enää tuttuun tapaan laitumelta, mutta sentään siellä oli vielä kaikki vanhat tutut leikkikaverit.

01.06.2010, laitumelle
Klazina lähti laitumelle viettämään ansaittua kesälomaansa kymmenen muun tamman kanssa. Tällä kertaa olin vuokrannut laidunmaita hieman kauempaa kotitallistamme sillä kaikki omat maamme ovat niin täpötäynnä omia ja muiden hevosia, että ei uusille laiduntajille ole tilaa tai laitumet on koluttu kymmenessä päivässä täysin typötyhjiksi. Pakkasin siis Klazinan autoon muiden tammojen kanssa ja lähdimme ajamaan Kuopioon päin. Ihan sinne asti meidän ei kuitenkaan tarvinnut viedä hevosiamme laitumelle vaan muutaman tunnin matkan jälkeen olimme perillä tuttavani mökillä jossa on runsaasti laidunmaata. Tammojeni kanssa laiduntaa myös kolme ystäväni suomenhevostammaa. Laitumelle päästyään ensimmäiset kaksi tuntia saikin seurata tammojen kiitolaukkasarjoja ympäri laidunmaata ja tutustumista uusiin tuttavuuksiin ennen kuin ne rauhoittuvat laiduntamaan ja rentoutumaan.

14.07.2010, laidunkausi päättyy
Tänään haimme osan tammoistamme pois laitumelta. Useimmat saivat jäädä sinne vielä viettämään lomaansa, mutta kolme muuta tammaa kävin hakemassa sisään. Tallilla alkaa taas pyörimään valmennus -ja kilpailurenkaat, joten Klazina lähtee nyt loman päätteeksi valmentautumaan ja kertaamaan valjakkoajon saloja. Pelkäsin, että Klazinan vatsa olisi kasvanut kolminkertaiseksi tynnyriksi, mutta tamma oli yllättävän solakassa kunnossa. Selkeästikään Klazinalle ei loman päättyminen ollut ilouutinen, sillä tamma antoi metsästää itseään useamman tunnin ajan ennen kuin saimme sen kiinni. Nyrpeän näköistä naamaa tamma näyttikin autossa kun matkan varrella pysähdyimme hevosia juottamaan. Kotiin palaaminen oli kuitenkin lopulta mukava tapahtuma ja Klazina huuteli vanhoille kavereilleen tervehdyksiä melkein puoli tuntia saapumisen jälkeen. Jokainen ohi kulkeva hevonen höristiin tuttavallisesti ja kauempia kavereita hirnuttiin.
Valmennukset

kouluvalmennus, valmentaja: Sanni Haataja
Aloittelimme valmennusta alkuverryttelyillä. Tehtävänne oli tehdä erilaisia voltteja ja muita kouluradan kuvioita kaikissa askellajeissa. Tarkkailin siinä samalla työskentelyänne. Klazina totteli herkkiä apujasi kauniisti ja sitä oli mukava katsella. Tamma suoriutui hyvin, vaikka se aika ajoin olikin hieman tahmea. Jatkoimme harjoittelemalla piruetteja ja se näytti loistavalta! Seuraavaksi laitoin sinut tekemään hevosen kanssa laukanvaihtoja. Ensin joka 3:lla ja 4:lla askeleella ja lopuksi myös joka askeleella. Suoriuduitte hyvin, sillä tammasta näki, että tätä oli todella tehty ennenkin. Lopuksi annoin teidän kävellä hetken aikaa ja juttelin ratsastajan kanssa tunnista. Tamma oli hyväkäytöksinen ja mukava valmennettava.

kouluvalmennus, valmentaja: Tytti S.
Klazina ja sen ratsastaja saapuivat kentälle samaan aikaan minun kanssani, ja alkukäyntien aikana kerroin ratsastajalle päivän ohjelmasta. Tarkoitus olisi harjoitella koottua käyntiä, ravia ja laukkaa. Alkuverryttelyssä treenaisimme hieman avo- ja sulkutaivutuksia. Avotaivutus sujui erittäin hyvin, mutta sulkutaivutuksessa tuli pieniä ongelmia, sillä tamma ei meinannut millään ymmärtää mitä siltä vaadittiin. Ohjeistin ratsastajaa selkeämpiin apuihin, jolloin sulkutaivutuskin meni hienosti. Alkuverryttelyn jälkeen ratsastaja otti Klazinan käyntiin, jolloin ohjeistin häntä ottamaan kunnolla ohjat tuntumalle sekä ratsastamaan tamman muotoon. Hetken kuluttua oli aika ruveta kokoamaan käyntiä. Käynti näytti kauniilta ja ratsastajan avut olivat huomaamattomia, joten muutaman kerran jälkeen kehotin häntä siirtymään raviin. Ensin komensin ratsastajan istumaan harjoitusravissa, jonka jälkeen ohjeistin häntä istumaan satulaan kunnolla sekä ratsastamaan enemmän istunnalla. Muutaman yrityksen jälkeen Klazinan ravi oli kaunista ja koottua, kaksikko näytti erittäin kauniilta ja sopusuhtaiselta. Nyt oli laukan vuoro Muistutin ratsastajaa pienistä avuista sekä syvälle satulaan istumisesta. Koottu laukka tuntui olevan Klazinalle erittäin vaikeaa, ja tätä yritettiin useita kertoja, lähes aina Klazina putosi raville. Muistutin ratsastajaa, että jos Klazina onnistuisi kokoamaan laukan, sitä jatkettiin vain muutama askel. Vihdoin tamma onnistui muutaman askeleen verran, jotta ratsastaja ehti siirtää tamman raville. Yritimme vielä muutaman kerran, aina vain lyhyen pätkän. Kun Klazina oli onnistunut muutamia kertoja, lopetimme tunnin. Ohjeistin ratsastajaa loppuverryttelyyn, paljon taivutteluja, voltteja, kahdeksikkoja ja muita vastaavia. Hetken kuluttua jätin kaksikon kävelemään pitkin ohjin.

kouluvalmennus, valmentaja: blowie
Jo lämmittelyssä ihastelin Klazinan lennokkaita askelia. Tamma tuntui olevan reippaalla päällä jääden välillä puskemaan ohjia päin yrittäessään kiihdyttää vauhtia. Valmennuksen aiheena olisivat laukanvaihdot peräkkäisillä askeleilla. Lämmittelyssä Klazina tuntui hitusen jäykältä reippaasta temmostaan huolimatta ja pyysinkin ratsukkoa tekemään muutamia väistöjä ennen kuin aloittelisimme kunnolla. Klazinan vauhti kiihtyi raviväistöissä ilman lupaa, joten neuvoin ratsastajaa käyttämään enemmän puolipidätteitä, kun taas pohjeapuja hiukan varovaisemmin. Koska tämänkin jälkeen tamma tuntui olevan yhä kiihdyttelytuulella, päätimme yhdessä ottaa vähän kokoamisia ennen kuin siirtyisimme laukanvaihtoihin. Koottu käynti ja ravi sujuivat rutiininomaisesti, mutta laukan kanssa Klazina innostui spurttailemaan ja kokoaminen muuttuikin vähän haastavammaksi. Ratsastaja sai kuitenkin avut hienosti läpi pienen opastuksen jälkeen ja Klazina laukkasikin koottua laukkaa oikein nätisti. Tässä vaiheessa pidimme pienen levähdystauon ja Klazina sai hetkeksi pitkät ohjat. Tauon jälkeen aloimme työstämään laukanvaihtoja. Yksittäiset vaihdot sujuivat ongelmitta ja Klazina ansaitsikin monet taputukset hyvästä työskentelystä. Pyysin ratsastajaa ottamaan useamman vaihdon putkeen. Klazina käänteli korviaan taaksepäin ja selvästi keskittyi ratsastajan apuihin. Kaksi vaihtoa onnistui putkeen, mutta kolmannen kohdalla Klazina hidasti raviin ja lähti steppailemaan sivulle. Selitin ratsastajalle, että hän oli vahingossa nyppäissyt ohjista, jolloin tamma oli mennyt sekaisin avuista. Uusi yritys toi tulosta ja lopulta viisikin laukanvaihtoa meni putkeen. Valmennus alkoi olla lopussa ja Klazinankin kaula oli tummunut hiestä. Käskin ratsukkoa tekemään loppuverkat itsenäisesti. Ylpeänä katsoin kauniissa peräänannossa kulkevaa Klazinaa. Ratsukko oli tänään työskennellyt kokonaisuudessaan erittäin ansiokkaasti.

kouluvalmennus, valmentaja: Härriet
Ratsukko näytti sopivan yhteen kuin paita ja peppu. Sen näki jo siinä tilanteessa, kun ratsastaja nousi selkään. Tunti aloitettiin luonnollisesti pitkin ohjin kävelyllä, Klazina vaikutti hieman laiskalta tänään. Se löntysti tottuneesti eteenpäin ja ei suunnannut kovin suurta huomiota ratsastajaan. Kun ohjat lyhennettiin, aloitettiin ratsun taivuttelu ja asettelu. Koitettiin saada Klazinan huomiota enemmän ratsastajaan. Kiinnitin huomiota tamman erinomaisiin liikkeisiin, tamma oli todella kaunis näky. Klazinakin alkoi pikku hiljaa asettua ja se alkoi olla rennompi. Pyysin ratsukon isolle ympyrälle, niin että minä olin keskellä. yersino sai tamman hienosti asetettua sisään päin. Raviin siirtyessä tamma meinasi karata pariin otteeseen alta, mutta istunnalla saadut avut saivat tamman rauhoittumaan. Toiseen kierrokseen mentäessä tamma asettui jo kauniisti syvään muotoon. Takajalat polkivat erinomaisen hyvin alle. Laukassa Klazina oli hieman laiska ja se raahasi jalkojaan haluttomasti. Tammaa piti työstää tosissaan, että liikettä saatiin hiottua pontevaksi. Pienen kävely tauon aikana piti olla tarkkana, ettei tamma vaivu takaisin horrokseen. Toiseen kierrokseen laukka sujui jo paremmin ja tamma selvästi teki töitä. Loppu verryttelyssä ravia pidettiin yllä kauan ja pohkeen väistöt sujuivat todella hyvin. Loppu käynnit määräsin maastoon, tamma saisi normaalia pidemmän kävelyn. Yleisesti tunti meni varsin hyvin ja yersino sai tamman hienosti kuulolle sen laiskottelu päivästä huolimatta. Hyvää työtä!

kouluvalmennus, valmentaja: Judith
Ratsukon käveltyä vapain ohjin hetken aikaa, ohjat kerättiin ja kehotin ratsastajaa tekemään pysähdyksiä, ympyröitä ja kaarevia kiemurauria taivutellen hevosta. Klazina askelsi vaivattomasti ja samalla hyvin keskittyneesti ratsastajan apujen mukaan, ja hetken päästä kehotin raviin siirtymistä. Kevyessä ravissa ratsastaja ohjasi hevosta kahdeksikolle ja välillä kolmi- ja nelikaarisille kiemuroille. "Pidä ulkopohje mukana taivutuksessa, äläkä unohda hellittää sisäkädellä välillä." Parin rauhallisen laukkapätkän jälkeen siirryimme todelliseen työskentelyyn sulku- ja avotaivutuksien pariin. Ensin ravissa hieman uran sisäpuolella avotaivutus ja puolessa välissä pitkää sivua vaihtaminen sulkutaivutukseen. Taivutuksissa kehotin pitämään ulkolavankin hyvin mukana, ja tekemään hieman näkyvämpää poikitusta, mutta ratsastajan korjattua apujansa, lähes täydelliset liikkeet tulivat esiin. Toiseen suuntaan Klazina oli hieman hitaammanpuoleinen, joten ratsastaja saikin ylläpitää askellajin tempoa koko ajan - itse avot ja sulut sujuivat moitteitta. Keskiravi teiltä irtosi hyvin ja takaosa työskenteli voimakkain ja joustavin askelein - viimeistään tässä vaiheessa näki oikeasti hevosen laadukkuuden liikkeidenkin suhteen. Muutaman kokonaisuudessaan hyvän kerran jälkeen siirryimme työstämään hieman vastalaukkaa. Ensin myötälaukassa pitkäsivu, ja kulmassa täyskaarto ja tästä jatkaen ensin suurilla kaarteilla ja koko ajan niitä tiukentaen tarkemmiksi. Pari kertaa Klazina teki itsenäisesti laukanvaihdon. "Pidä ulkopohje edelleen samalla paikalla ja istu koko ajan samaa laukkaa", ohjasin. Loppujen lopuksi kumpaankin suuntaan vastalaukat sujuivat täysin virheittä, eikä minkäänlaisia tahtirikkoja tullut - hienoa! Lopuksi otitte vielä reippaammat pätkät keskilaukkaa pitkillä sivuilla ja lyhyillä sivuilla hiljensitte koottuun. Laukka oli koko ajan hyvin polkevaa ja vahvaa, mutta kuitenkin vaivattoman näköistä. Jäähdyttelitte itsenäisesti kevyessä ravissa ja käynnissä pitkin ohjin, ja sain hyvällä omalla tunnolla kehua yhteistyönne sujuvuutta. Hyvää työtä, niin hevoselta kuin ratsastajalta!

kouluvalmennus, valmentaja: nuppis
Käsittämättömän hieno friisiläinen tuli eteeni. Tamma oli hyväliikkeinen ravissa, mutta laukassa sen askeleet eivät edenneet, vaan se tuntui laukkaavan paikoillaan. Päätin aloittaa sen kanssa temponvaihteluilla, aloittaen ihan käynnistä saakka. Pyysin ratsukkoa menemään erittäin hidasta käyntiä, josta suoraan pitkään ja nopeaan käyntiin. Tamma käsitti tehtävänannon väärin, ja seuraavassa hetkessä se laukkasikin tyytyväisenä. Uudestaan otettuna se malttoi keskittyä ja tehdä annettujen ohjeiden mukaisesti. Pyysin kokoamaan tamman, jonka jälkeen nostamaan ravin, josta heti täyskaarto, käyntiin, josta parin askeleen päästä koottu laukannosto. Yersinio ei itse ensin muistanut, jolloin koko annettu tehtävä meni vähän mönkään. Uudella yrityksessä Klazina itse sekosi askeleissa, ja laukannosto ei ollut kaunein. Kolmannella kerralla kaikki sujui hyvin, muttei kiitettävästi. Edelleen tamman laukka ei ollut millään tavalla liikkuvaa, vaikka tiesin tamman siihen pystyvän ilman minkäänlaisia ongelmia. Pyysin Heitä laukkaamaan pitkät sivut koottua laukkaa nopealla tahdilla, ja lyhyillä sivuilla koottua laukkaa hitaasti. Tamma hoiti lyhyet sivut hyvin ja kunnialla, mutta pitkillä sivuilla laukka yhä jäi paikoilleen. Pyysin Yersiniota pyytämän tammaa reippaammin eteenpäin senkin uhalla, että koottu muoto rikkoontuisi. Seuraavalla pitkällä sivulla yersinio tekikin mitä käskettiin, mutta tästä kiukustunut klazina väläytti komean pukkisarjan. Yersinio kuitenkin pysyi hyvin selässä, ja kokeilimme taas. Nyt sujui hyvin, mutta edelleen tamman takapää kohosi pelottavan korkealle. Se selvästi ärsyyntyi tehtävästä. Pyysin parivaljakkoa tekemään kokorataleikkaa laukassa, jossa keskellä laukanvaihto. Ja tietenkin nopeassa laukassa. Klazina varmasti mietti pukittelua, mutta keskenkaiken annettu laukanvaihto sai sen unohtamaan metkut. Se oli selvästi hämmentynyt yhtäkkisestä laukanvaihdon avuista, ja sen seurauksena kompastui hieman jalkoihinsa laukassa, mutta korjasi sen pian normaaliksi laukaksi. Klazina työskenteli taas niinkuin se parhaimpina päivinään tekee, laukka oli yhä entisen veroista, mutta tällä kertaa juuri sopivan nopeatempoista, kuitenkaan näyttämättä hallitsemattomalta kaahotukselta. Teimme lopputunnin hieman sulkutaivutuksia ravissa, ja tamma osasikin homman hyvin, eikä selvästi tarvinnut minkäännäköistä treeniä, tuntui sujuvan tammalta kuin leikki. Päästin heidät lopuksi loppuverkkaamaan ravissa, pitkin ohjin. Tamma oli tehnyt töitä paljon.

Kouluvalmennus tasolla Int II, valmentaja: Em.
Klazina liikkui tänään reippaasti lennokkain askelin jo alkuverkassa. Tamma liike oli todella komea ja se liikkui hyvin selän lävitse, mutta ratsastajan asennossa oli parannettavaa. Alkuverkan aikana kun ei tehdä mitään kummoista on hyvä ratsastajan kiinnittää omaan istuntaansa huomiota. Hieman takakenossa istuminen ei ole hyväksi, koska silloin työnnetään lantiolla hevosta eteenpäin, tästä siis johtui nämä pienet pyrähdykset eteenpäin aina välillä ja sen jälkeiset napakat pidätteet. Klazinalla on varmasti melko vaativa ravi istua, mutta ei ikinä takakenossa, ei. Pikku hiljaa verryttelyn aikana ratsastaja paransi istuntaansa ja istuikin verryttelyn loppupuolella jo mallikkaasti. Tämän jälkeen päästiin keskittymään hevoseen. Aluksi tehtiin hieman jumppaavia avotaivutuksia ja sulkutaivutuksia, molempia ravissa. Klazina oli hyvin vetreä alusta asti ja taivutukset eivät tuottaneet sille ongelmia. Tämän jälkeen otettiin hieman laukkatyöskentelyä mukaan, laukassa tehtiin ympyrällä lisäyksiä, mutta myös kokoamisia, askeleen lyhentämistä. Kun hetken ajan oltiin saatu onnistuneita siirtymisiä laukan sisällä tuli laukanvaihto, jonka jälkeen työskentely jatkui vähän aikaa vastalaukassa. Vastalaukka olisi voinut olla Klazinalla tasapainoisempaakin, tässä tilanteessa tamma tarvitsi paljon tukea ratsastajalta, ilmeisesti vastalaukka ei ollut sen vahvimpia taitoja. Vastalaukassa tyydyttiin tyydyttävään suoritukseen ja laukanvaihdon kautta vaihdettiin myötälaukkaan, jossa siirryttiin samantien jatkamaan uraa pitkin ja tultiin muutama diagonaalilinja ja diagonaalilla ensin seitsemän laukanvaihtoa joka toisella askeleella ja kun tämä onnistui vaikeutettiin tehtävää niin, että diagonaalille tulikin yksitoista laukanvaihtoa jokaisella askeleella. Laukanvaihdot sujuivat Klazinalta leikiten. Se vaihtoi, yhtä kertaa lukuun ottamatta, jokaisen vaihdon puhtaasti ja tasapainoisesti. Laukanvaihtojen jälkeen siirryttiin raviin, jossa otettiin muutamia passage-piaffe siirtymisiä. Ensin koottuun raviin ja siitä passageen, passagesta piaffeen, piaffesta ulos koottuun raviin. Passage onnistui Klazinalta hienosti, liikettä oli tarpeeksi ylöspäin. Piaffessa tamma liikkui hieman eteenpäin, mikä sinänsä on virhe, vaikka pieni eteenpäin liikkuminen onkin sallittua intermediare II-radoilla. Näitä siirtymisiä toistettiin molempiin suuntiin pari kappaletta. Sen jälkeen otettiin hetkeksi vielä koottuun laukkaan ja tehtiin muutama piruetti, piruetit olivat onnistuneita, mutta olisivat saaneet olla hieman näyttävämpiä. Tätä olisi hyvä työstää kotona harjoitellessa. Piruettien jälkeen siirryttiin loppuverryttelyyn, kevyttä ravia eteenalas. Klazina on lennokas liikkeinen ja osaava tamma, mutta tarvitsee tietyissä liikkeissä, kuten vastalaukassa, paljon ratsastajan apua. Näissä tilanteissa on oltava tarkkana, että auttaa hevosta oikein ja juuri sen tarvitsemalla tavalla. Klazina pärjää varmasti kouluradoilla hienosti, vaikka sen liikkeet eivät aivan jokaista tuomaria varmasti tule miellyttämään. Piaffe on kohtalaisen hyvää, mutta siihen käskisin kiinnittää kotona harjoitellessa enemmän huomiota. Piaffe on ravia paikallaan, pienintäkin liikettä tulee siis välttää. Ratsastaja suoriutui tamman kanssa hyvin, näkee että töitä on tämän kaiken eteen tehty.

kouluvalmennus, valmentaja: Carolin
Keskityimme tänään Klazinan kanssa hieman helpompiin tehtäviin. Halusin että saisit tamman tekemään niin kuin käsket eikä se vain arvaisi mitä seuraavaksi tehdään. Aloititte käynnissä, teitte ensin ympyröitä, jotka sujuivatkin melko hyvin. Raviin siirryttäessä, et meinannut saada tammaa enää nopeasti voltille, pyysin sinua jatkamaan ja ottamaan enemmän tuntumaa tammaan istunnallasi, pikku hiljaa se vertyikin enemmän ja taipui melko hyvin. Suunnan vaihdon jälkeen tuli taas samoja ongelmia. Jatkoitte melko kauan volttien tekemistä, ennen kuin olin täysin tyytyväinen. Sait seuraavaksi antaa Klazinan kävellä hetken aikaa pitkillä ohjilla, se venytteli ja ravisteli itseään. Hetken päästä jatkoitte taas, kokosit ohjat ja pyysit tammaa hidastamaan, se lyhensi hyvin askeltaan, kun taas pyysit sitä reippaampaan tempoon se vastasi heti apuihisi. Laukanostossa tuli ongelmia, tamma lähtikin tekemään volttia, käskin sinua käyttämään vähemmän ulkopohjetta ja enemmän sisäpohjetta. Jouduit ottamaan muutaman kerran noston ennen kuin se onnistui hyvin. Laukassa tempo oli melko rauhallinen, sekä tasainen, teitte muutamia vaihtoja ennen kuin vaihdoitte suunnan. Toiseen suuntaan sait melkein heti nostettua laukan hyvin, tässä suunnassa teitte muutaman vaihdon jonka jälkeen teitte vielä tempon vaihteluita. Temponvaihtelut sujuivat melko hyvin, vaikka hidastuksissa tamma ottikin muutaman kerran käyntiin. Sait vielä ravailla hetken ennen kuin annoit pitkät ohjat siirtyessäsi käyntiin.


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita hevoset kuvat: Friese Paarden LTD
virtuaalihevonen