Wiepkje

lopetettu 27.12.2014 / virtuaalihevonen

  • Wiepkje
  • friisiläinen, tamma
  • s. 12.03.2008, 4-vuotias 12.04.2008
  • 162cm, musta
  • ko: va A, va: vaativa
  • maahantuoja: Luciana NLD
  • omistaja, kotitalli: yersinio, Duren

Kantakirjattu hevostammojen kantakirjaan III-palkinnolle, 62p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla, 85 p.
Lokakuussa vuonna 2009 Epi matkusti suurella rekalla tallin pihaan ja huuteli sieltä jo kovaan ääneen, että olisi aika päästä kopista pois. Matka oli ollut pitkä ja autossa olevat hevoset liikuskelivat hermostuneesti odottaen, että pääsisivät ulos tallin pihaan. Edellisessä kodissaan kiltiksi luonnehdittu Epi oli matkasta ja ahtaasta autosta hieman järkyttynyt ja heti ovien avauduttua ja irti päästyään se laukkasi vauhdikkaasti lastaussiltaa pitkin pihaan. Uusi paikka tuntui olevan kuitenkin sen verran hämmentävä, että tamma jäi kiltisti auton viereen odottamaan, että kaveritkin pääsevät ulos. Saapuvasta joukosta Epi oli selkeästi se rohkein hevonen ja tamman johdatuksella kävelytimme uutta ponipoppoota ulkona ja sen jälkeen hevoset jo pääsivätkin niille varattuihin karsinoihin. Pieni lauma sisälsi kuitenkin eri ikäisiä ja eri käyttötarkoituksiin tarkoitettuja hevosia ja heidät eroteltiin omiin talleihinsa. Tämä aiheutti Epille paljon harmaita jouhia ja alkupäivät tamman kanssa olivat hankalat. Se söi huonosti ja vierasti uudessa laumassaan. Tämä aiheutti harmaita hiuksia tietenkin omistajalle. Olisiko tamma myös kisamatkoilla syömättä? Pelko osottautui kuitenkin ajan myötä turhaksi kun tamma löysi oman paikkansa uudesta laumastaan ja pääsi tutussa porukassa kilpailuihin mukaan.

Epi on hevonen jolle sattuu ja tapahtuu ja harmaiden hiusten lisäksi se aiheuttaa omistajalleen ja hoitajalleen hyvin monenlaisia tunteita. Tamma onnistuu kyllä ontumaan kisamatkoilla mikä aiheuttaa harmia, se pelleilee vesikarsinassa niin pitkään, että lopulta unohtaa jo itse missä on ja mitä oltiin tekemässä saaden vetopaniikin, mikä aiheuttaa aluksia tietysti ärtymystä ja sen jälkeen sydämentykytyksiä. Perusluonne on tammalla kuitenkin kiltti, mutta kukaan ei tietenkään ole täydellinen. Tamman taluttaminen saattaa ajoittain olla jo vaarallistakin puuhaa, sillä Epille ihmisen oman tilan kunnioittaminen on täysin vieras käsite. Taluttaessa se seilaa edestakaisin, kävelee reippaasti ja taas jättäytyy jälkeen. Jos ihminen on siinä koipineen tiellä niin tamma kylmän viileästi kolhii tätä kannoille. Narun pää on kuitenkin Epin arvomaailmassa se ylempiarvoinen, joten jos tamma kyhnyttää kävellessä niskassa kiinni niin jo pelkästään narunpään pyörittely saa sen antamaan tilaa arvovaltaisemmalle.

Ratsuna Epi on kovasuinen ja raskas. Sen ratsastaminen käykin raskaimmasta salitreenistä, sillä jos tammaa meinaa tosissaan ratsastaa niin, ettei se näytä mönkivältä jyrältä, saa tosiaan tehdä hommia. Epi liikkuu rauhattomasti tikittäen eteenpäin ja ravi saa ihmisen kuin ihmisen vatsan sekaisin. Tämän lisäksi Epi on yleensä todella jäykkä ja vaatii pitkät ja avaavat alkuverryttelyt jotta työskentelystä tulisi mitään. Kilpakausien lähestyessä tamma vaatii jatkuvaa kunnon ja vetreyden ylläpitoa sillä sen ottaa hetkessä takapakkia jos se jää talliin seisomaan ja välillä tuntuu siltä, että tamman ratsastamisen joutuu aina aloittamaan alusta saakka.

Kilpailumatkat ovat tammalle tuttua puuhaa, mutta reissut eivät aina suju ilman kommelluksia. Ensimmäisen päivän aikana oma karsina saattaa olla harmiton juttu, mutta radalta takaisin palatessaan Epi saattaa keksiä, että ei se enää ollutkaan niin mukava ja turvallinen kuin aikaisemmin. Eräällä reissulla Epin kanssa totuteltiin pelottavaan karsinaan muutaman tunnin ajan ja saattoi kanssakilpailijoilla olla ihmettelemistä kun ihminen juttelee ja silittelee karsinaa ja hevonen uumoilee siinä vieressä, että mitä tekisi. Ratsuna Epi ei ole kisoissa sen kummempi kuin kotonakaan. Hommia saatosissaan tehdä jos mielii tamman kanssa päästä kamppailemaan kärkisijoista, mutta kun ne on saavutettu ja tamman kanssa pääsee kunniakierrokselle niin silloin ratsastaja onkin saanut kaivella itsensä hiekkaiselta kentältä katsellen kuinka tamma viipottaa takakaviot vilkkuen pitkin kenttää. Riehuminen kunniakierroksella on Epin pravuuri ja usein se saa villittyä myös muut hevoset siinä samassa.
Sukutalu
Friko
fri, m
Krino
fri, m
evm, fri, m
evm, fri, m
Mintje
fri, ma
evm, fri, m
evm, fri, m
Wellemtje
fri, m
Sjamme
fri, m
evm, fri, m
evm, fri, m
Dieuwerke
fri, m
 evm, fri, m
evm, fri, mi. Friko oli kiltti mutta orimainen ori. Aina kun se pääsi ulos, kannatti olla varuillaan, sillä se saatoi innoissaan olla turhan raju. Se saattoi lähteä ravaamaan todella pomputtavaa ravia, jota ei saanut pysäytettyä helpolla. Kun tuli kiima-aika, se oli jäävuoren huippu. Jos se oli laitumella, se vilkuili tammalaitumelle ja hörisi ja hirnui kuin höperö. Jos sen otti sisälle, se potki kavionsa kipeäksi, puuoveensa. Ja jos sen taas jätti laitumelle, se saattoi loikata aidan yli tammalaitumelle. Koskaan ei kuitenkaan ollut kuitenkaan sattunut vahinkoa. Friko oli ylikiltti, ja siksi se pärjäsikin varsojen kanssa todella hyvin. Saattoi helposti jättää se ja jonkun varsan kanssa karsinaan pelkäämättä, toisin kuin sen isän, Krinon. Vain kerran se antoi hieman kurinpalautusta vuotiaalle orivarsalle, sen kukkoillessa sille. Se rakasti myös ihmisiä - ja porkkanoita. Jos esimerkiksi joku hoitajista meni hoitoratsunsa karsinalle, se alkoi heti tökkiä shäntä turvallaan saadakseen makupalaa. Sen takia se olikin tallin suosiossa - ja muiden hevosten silmissä alhainen makupalavaras. Se ei koskaan tapellut edes tallin ärhäkimmän hevosen kanssa, vaan luimisti ja perääntyi urhoollisesti, kun joku sitä isompi tai vanhempi alkoi esittää vihan merkkejä. Muttei Friko ole ollut täydellinenkään. Joskus sen varsa-aikoina se oli heikkohermoinen, onneton ja yksinäinen varsa. Kun Duren "adoptoi" sen, se sai sopivan koulutuksen ja alkoi luottaa muihin hevosiin ja ihmisiin. Joskus vuotiaana, koska se muuttui agressiiviseksi, sitä ei voinut pitää muiden hevosten kanssa samalla käytävällä, joka varmaankin johtui sen peloista ja heikkohermoisuudesta. Puolitoistavuotiaana sitä alettiin kouluttaa ja totuttaa muihin hevosiin. Jo kaksivuotiaana se alkoi sietää muita hevosia, melkolailla. Enään se ei tapellut. No kolmevuotiaana sitten sattui niin, että yksi juuri varsonut tamma näykkäisi sitä sen mennessä varsan lähelle. Sen jälkeen oikealla käsittelyllä se tottui taas, ja alkoi ystävystyä muiden hevosten kanssa.

ii. Krino oli mukava ja suloinen ori. Se ajatteli aina ratsastajaa tai taluttajaa ennen itseään. Jos se pelästyi tuulella heiluvaa oksaa, se ei rynnännyt ensimmäisenä karkuun kuten poikansa. Se ravisteli päätänsä ja yritti purra oksaa. Mutta jos sen jätti varsan kanssa, se kiersi varsaa hullunkiilto silmissään. Kukaan ei uskaltanut jättää sitä edes Frikon kanssa yksin. Oli se myös orimainen. Kiima-aikana se alkoi pöyhkeillä tammoille ja röyhistellä itseään. Kerranpa se uskaltautui jopa tappeluun vihaisen orin kanssa. Krino oli myös uhkarohkea ja typerä. Jos sen jätti ihan yksinään laitumille, ensin se hirnui itsensä kipeäksi, ja jos se ei sillä saanut itseensä huomiota, se loikkasi melkein 150cm aidan ylitse toisten orien seuraan. Yleensä Krino oli maailman kiltein ori. Siksi olemmekin surullisia sen menetyksestä.

ie. Mintje oli ärhäkkä tamma, jota ei sietänyt tarjota aloittelijoille. Se oli luonteeltaan ailahteleva; joskus se oli kuin pieni enkeli, joskus se käyttäityi kuin pahemman paikan kauhukakara. Kiima-aika oli sille inhottavaa, yksikään ori ei meinannut päästä sen lähelle, se käyttäytyi kuin olisi kauhukakara, ei meinannut päästää ihmisiäkään luokseen. Jos joku ori, kuten Krino yritti sen lähelle, se sai ikävän potkun rintaansa, tai pureman kylkeensä. Siksi Krinolla olikin muutamia, siis kymmeniä arpia joka puolella. Edes varsoistaan se ei huolehtinut, vaan oli tallin diiva. Tepasteli ympäriinsä pää korkealla ja kaula kaarella. Varsansa se lykkäsi jonkun toisen tamman hoidettavaksi - paitsi Frikon. Uskomme että Friko sai erityisen yhteyden emäänsä... Mintje oli lauman johtaja. Ikuinen kuningatar.


e. Wellemtje oli kovapäinen ja ilkikurinen tamma. Se osasi kyllä käyttäytyä ratsastaessa ja riimussa, mutta yleensä sitä piti pitää kovalla kuolaimella. Kiima-aikana se ei päästänyt vieraita oreja lähelleenkään. Melkeinpä ainoa ori jonka se päästi lähelleen ollessaan kiimassa, oli Friko. Ei se välittänyt muista tammoista, ei varsana eikä vanhempana. Sen ainoa 'ystävä', oli Friko. Kun sillä oli varsa, se kohteli varsaa ylisuojelevasti jopa Frikon lähellä. Wiepkjeä se kohteli ylisuojelevasti silloinkin, kun se yritti ystävystyä muiden varsojen kanssa. Wellemtje lakkasi välittämästä varsoistaan vasta kun ne olivat puolivuotiaana. Varsojen hylkäämisen jälkeen oli ilkikurisin kausi. Se kiukkuili kaikille jotka uskalsivat tulla sen karsinalle. Se jopa kerran yritti purra yhtä tallityttöä. Mutta parin kuukauden päästä se alkoi taantua tavalliselle tasolleen.

ei. Sjamme oli varsinainen kauhukakara. Se temppuili eikä suostunut olemaan kiltisti ilman paksua orikuolainta. Jos sen jätti riimunnarussa käytävälle menessään hakemaan vaikka satulaa, se steppasi paikallaan, riuhtoi ja tempoi. Jos sen selkään yritettiin nousta, se alkoi stepata ja kiemurrella. Jos ohjia löysäsi, se ampaisi kiitolaukkaan josta sitä ei saanut pysäytettyä helposti. Vaikka sitä kiskoi ohjista ja nousi takakenoon saadakseen sen pysymään, se vain pukitteli kuin western-hevonen. Osasi joskus olla kiltistikkin, mutta vain omenan tai porkkanan voimalla. Kiima-aikana se käyttäytyi kuin aasi. Se ei totellut yhtään käskyä, vaan haihatteli tammojen perään. Riimussa se varsinkin oli oikea peto. Se rimpuili, ja hirnui kuin sitä olisi seivästetty. Laitumella se pukitteli kuin brumby, villiori. Se ei tuntunut osaavan edes tammojen ja varsojen lähellä herrasmiestapoja. Se röyhisteli tammoille ja "houkutteli" ne jättämään varsansa yksin. Kun tamma alkoi laiduntaa rauhassa vähän kauempana, Sjamme alkoi ahdistella pientä varsaa. Se näytteli hampaita, potki sitä, ja ajoi sen laitumen nurkkaan. Kun tamma huomasi sen, Sjamme ei päästänyt tammaa varsan lähellekkään. Sjamme oli laumansa kovis.

ee. Dieuwerke oli sulhasensa Sjammen vastakohta. Se oli tottelevainen ja kiltti, muttei superhevonen. Oli silläkin oikkunsa. Ensimmäisen varsansa saatuaan, se muuttui. Muuttui ihan äärettömästi. Se alkoi katsella enemmän oreja kuin varsaansa, jätti varsan muiden tammojen huoliksi, ja käyttäytyi kuin se olisi ilmaa. Muutaman kuukauden kuluttua oli toinen varsova tamma. Se menetti varsansa. Wellemtje siirrettiin sen hoiviin. Dieuwerke oli itsepäinen. Se karkaili, käyttäytyi välinpitämättömästi, loikki aitojen ylitse Sjammen luo. Kiimassa sen käytös oli sietämätöntä. Se potki ja näykki. Epäilimme että Dieuwerkeä vaivasi kohdun tulehdus. Niin, niin sitä vaivasi. Saimme nippanappa pelastettua sen kohdunpoistolta. Dieuweke taantui täydellisesti. Se epäileväinen, sen silmistä näkyi luottamattomuus, pelko ja kauhu, aina kun ihminen meni sen lähelle. Siirsimme sen siitostammaksi, ja muutaman varsan jälkeen se kuoli kaviokuumeeseen, minkä oli aiheuttanut kohduntulehdus.
Jäkeläiset
ori Wietse fan Lycan VIR MVA ch., KTK III isä: Khimaira
ori Wullet isä: Bullet v.d. Oorlog
tamma Wiemda fan Lycan isä: Khimaira
tamma Duren Gosia isä: GDP Goema
tamma Duren Calanthia isä: Kesare van de Kness
tamma Duren Wellinia 12 KRJ sij. isä: Rypke
tamma Wiepkje v.d. Duren isä: Bullet v.d. Oorlog
tamma Tryntje v.d. Duren isä: Dur Tumort
ori Bartje fan Lycan isä: Bartelmus

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset kilpailut
31.08.2013, Duren, KRJ CUP, Vaativa A:3, 8/137
30.09.2013, Fiktio, KRJ CUP, Vaativa A, 12/138
01.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
01.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 5/50
02.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
02.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
02.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
02.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 2/50
03.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 3/50
04.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
05.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 2/50
05.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 3/50
05.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 3/50
05.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
05.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 2/50
06.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 2/50
06.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 4/50
06.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 3/50
08.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 6/50
09.12.200 Duren Vaativa B KRJ 5/50
09.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 5/50
09.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 4/50
10.12.2009 Duren Vaativa B KRJ 7/50
10.12.2009 Duren Vaativa A KRJ 1/50
27.08.2010 Duren Vaativa A KRJ 7/50
29.08.2010 Fiktio Vaativa A KRJ 5/80
31.08.2010 Ikirouta Vaativa A KRJ 7/100
02.09.2010 Viehättävä Vaativa B KRJ 7/70
25.08.2010 Varpumäen hevostila Vaativa A KRJ 6/60
26.08.2010 Varpumäen hevostila Vaativa A KRJ 6/60
27.08.2010 Varpumäen hevostila Vaativa A KRJ 5/60
01.09.2010 Riiviöt Vaativa A KRJ 3/100
02.09.2010 Riiviöt helppo C KRJ 8/96
01.09.2010 Virtuaalitalli Dei Helppo B KRJ 4/50
01.09.2010 Duren Vaativa A KRJ 3/50
07.09.2010 Evergrey Vaativa A KRJ 3/40
11.09.2010 Mörkövaara Vaativa B KRJ 2/50
11.09.2010 Dainty Helppo C KRJ 3/50
07.09.2010 Fiktio Vaativa A KRJ 6/60
10.09.2010 Zuruck Vaativa A KRJ 3/26
15.09.2010 Kumina Vaativa A KRJ 8/100
11.09.2010 Duren Vaativa B KRJ 7/50
23.9.2010 Sinerva Vaativa A KRJ 2/25
27.09.2010 Duren Vaativa A KRJ 2/30
28.09.2010 Duren Vaativa A KRJ 3/30
28.09.2010 Duren Vaativa A KRJ 1/30
09.10.2010 Rough Stallion Vaativa A KRJ 2/60
04.10.2010 VSPY Vaativa A KRJ 3/50

VVJ:n alaiset kilpailut
30.06.2012, Rhonwen, VVJ CUP, vaativa yhdistetty, 1/26
04.01.2010, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/13
13.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/9
02.04.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 1/8
16.06.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 2/15
17.06.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 2/15
07.09.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/12
07.11.2011, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/24
12.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe pareille, 3/10
14.06.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/15
24.01.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/17
08.06.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/12
09.06.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/12
11.06.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/12
13.07.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/10
15.08.2012, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/25
15.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/18
06.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/21
04.08.2012, Bairdon, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/39
19.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/18
24.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/26
28.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/26
07.08.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/20
04.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 2/24
06.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/24
25.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/36
26.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/36
15.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/21
06.02.2013 Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/17
11.02.2013 Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/17
12.02.2013 Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/17
07.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/16
12.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/16
03.03.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 5/40
09.03.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/37
12.03.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/37
14.03.2013, Jindabyne, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/39
06.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/40
09.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/40
13.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/40
16.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/21
30.04.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty 5/44
19.04.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/34
05.03.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/40
19.04.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty 1/44
04.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/40
08.05.2013, Duren, VVJ, Noviisi yhdistetty, 2/32
09.05.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/32
12.05.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/23
15.05.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/32
03.05.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty 2/41
04.05.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/41
09.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/15
14.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/15
16.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/15
17.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/15
06.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/40
08.05.2013, Breandan, VVJ, vaativa yksilövaljakko, 3/25
18.05.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/34
25.05.2013, Suprant, KRJ, Vaativa yhdistetty, 2/43
27.05.2013, Suprant, KRJ, Vaativa yhdistetty, 5/43
28.05.2013, Suprant, KRJ, Vaativa yhdistetty, 6/50
24.05.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/30
30.05.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/30


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita
virtuaalihevonen