Duren Amandel

kuollut vanhuuteen marraskuussa 2013

  • Duren Amandel VH04-040-2893
  • friisiläinen, tamma
  • s. 26.01.2008, 4-vuotias 26.02.2008
  • 159, musta
  • ko: va B, va: vaativa
  • kasvattaja: Duren
  • omistaja: Duren


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 21.04.2013
Kantakirjattu VRL:n hevostammojen kantakirjaan III-palkinnolle, 69p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 111p.
Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 108,1p.


kuva

Amanda on luonteeltaan kiltti ja sen voi rauhallisin mielin jättää kokemattomammankin hevosihmisen hoidettavaksi. Tammalla riittää kärsivällisyyttä seistä tuntitolkulla lasten puunattavana, eikä se pistä pahakseen vaikka metelitaso välillä nousee. Tamma on kuitenkin hieman jytky niin rakenteeltaan kuin luonteeltaankin ja joskus sitä saa tehdä töitä, että tamman kookkaat kaviot saa nousemaan lattiasta ylös. Myöskin taluttaessa saa olla tarkkana, sillä Amanda suuntaa mielellään juuri siihen suuntaan, missä on herkullisimmat ruohonmättäät. Ruoalle persona hevosena Amanda lihoo aina laidunkautena sen näköiseksi kuin se kantaisi vatsassaan kolmea varsaa.

Ratsuna Amanda on hieman jähmeä ja laiska. Ennen kisoja tammalla on hyvä olla todella kevyt liikutus, jotta se saa kerättyä itseensä hieman virtaa. Liikuttamatta tammaa ei kuitenkaan voi jättää, sillä muuten se on taas todella jäykkä ja tällöin verryttelyssä aikaa menee runsaasti tamman vetreyttämiseen. Amandan kanssa ollaan kilpailtu paljon vaativan B:n luokissa. Tamma taitaa vaikeampiakin kouluratsastusliikkeitä, kuin laukanvaihdot, mutta hienosäätö näistä puuttuu jotta tamman kanssa voisi vaikeampia luokkia kilpailla.

Valjakoissa Amandan kanssa ollaan kilpailtu vaativalla tasolla. Kaava on lähes joka kilpailuissa sama. Tamma on omiaan etenkin tarkkuusosuudella. Se kuuntelee apuja ja tuntuu, että tamma jo itse hahmottaa vetämiensä vaunujen koon. Tarkkuusosuudelta tamma saa aina lähes poikkeuksetta parhaat pisteet. Kouluosuus sujuu tasaisella tyylillä kun taas kestävyyskoe saattaa mennä aivan plörinäksi. Amandaa on käytetty niin yksilö kuin parivaljakoissakin. Parin kanssa kestävyyskoe sujuu usein paremmin, sillä Amanda saa siinä tukea pariltaan.

Amanda ei kuulu kengittäjän lempihevosiin. Se mieluusti lojuu koko painollaan kengittäjän varassa eikä ota kuuleviin korviinsakaan komennusta seistä omien jalkojen varassa. Sen sijaan eläinlääkärin mielestä Amanda on yksi helpoimmista asiakkaista. Tamman siemennykset ja ultrat menevät aina kuin vettä vain, eikä epämiellyttävimmätkään toimenpiteet hätkäytä tammaa. Raspaukset sujuvat kuin vanhalta tekijältä ja Amanda seisoo silmät ummessa raspaajan tehdessä työtään.


   Dur Dorsen
  KTK III, KRJ 2, VVJ 2
  friisiläinen, musta
 Jaar
friisiläinen, musta
 Ascapist
friisiläinen, musta
 Middagdutje
friisiläinen, musta
 Jaarboek
friisiläinen, musta
 Essentie
friisiläinen, musta
 Vreedsaam
friisiläinen, musta
   Dur Afweer
   KRJ 2, VVJ 1
  friisiläinen, musta
 Vreemde
friisiläinen, musta
 Spaander
friisiläinen, musta
 Eicel
friisiläinen, musta
 Eigendom
friisiläinen, musta
 Vrede
friisiläinen, musta
 Rij
friisiläinen, musta


Isä Dur Dorsen on 161cm elegantti friisiläisherra joka saapui suomeen vuoden 2007 lopussa. Ori on kilpaillut paljon, mutta se ei juurikaan menestynyt koulukentillä. Muutamista jälkeläisistä huomattiin, että ori periyttää jälkeläisilleen kestävyyttä ja jälkeläiset rupesivat menestymään kisakentillään isäänsä paremmin. Näin Dorsen siirtyi pääasiassa siitoskäyttöön ja sai 10 jälkeläistä jotka kaikki ovat tammoja. Ori palkittiin Yleislaatuarvostelussa 2 palkinnolle 126pisteellä.

Isänisä Jaar on pienikokoinen friisiläisori ja edustaa rotuaan eduksi elegantilla ja voimakkaalla luonteellaan. Jaar on viettänyt elämänsä pääasiassa showhevosena kiertäen erilaisissa esityksissä. Ori taitaa erilaisia temppuja kuten takajaloilleen nousut, istumiset, makuulle menot ja on ollut yhteistyöhaluinen kumppani esiintymistovereilleen. Parhaat puolensa esityksissä ori on tuonut esille esiintyessään yksin, ilman muita hevosia. Jaar viettää nykyään eläkepäiviä esiintymisestä ja sillä on Cynismen isän Dorsenin lisäksi kaksi muuta varsaa Hollannissa.

Isänisänisä Ascapist on upea ja henkeäsalpaavan näyttävä hevonen ja kilpaillut menestyksekkäästi kouluradoilla. Ennen kilpailu-uraansa orilla kerkesi olla monen monta omistajaa joista jokainen halusi hevoseltaan eri asioita. Ennen uraansa Ascapist kerkesi siis toimia harrasteratsuna, tilausajojen vaunuhevosena, jonkin verran myös kilpailuissa valjakkoajossa ja lopulta sitä kautta siitä tuli sitten kouluratsu. Ori oli vahinkovarsa joka myytiin jo nuorena ensimäisestä kodistaan rahanpuutteen vuoksi. Kilpailu-uransa myötä ori on toiminut myös paljon siitoshevosena ja tällä hetkellä sillä on kymmenkunta jälkeläistä.

Isänisänemä Middagdutje on 169cm korkea tamma joka on asunut koko elämänsä rikkaan perheen vaunuhevosena Hollannissa. Se on lempeä ja rauhallinen luonteeltaan ja huolehtii kartanon lapsista yhtä huolella kuin omistakin jälkeläisistään. Pääasiassa tamman elämä onkin ollut laiduntamista ja silloin tällöin ulkoilua omistajien toimesta. Varsoja Middagdutje on saanut nelisen kappaletta ja Jaar on niistä viimeisin.

Isän emä Jaarboek on toiminut koko elämänsä siitostammana ja se on jättänyt monia upeita ja kilpailukykyisiä jälkeläisiä. Tamman kanssa kokeiltiin aikoinaan kilpailu-uraa, mutta se hermostui ja stressasi niin paljon kuljetuksia ja kisareissuja joten sen kanssa tultiin siihen tulokseen, että ne saavat jäädä. Jaarboek on saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä joista jokainen on menestynyt hienosti koulukentillä joten hermoheikosta luonteestaan huolimatta se periyttää hyviä kouluhevosen ominaisuuksia.

Isänemänisä Essentie on Hollannissa erittäin suosittu siitosori. Se kilpaili kouluratsastuksessa vaativia luokkia ja siirtyi menestyksensä vuoksi lopulta siitoshevoseksi. Ori periyttää jälkeläisilleen loistavat rotuominaisuudet ja hyvät kouluhevosen ominaisuudet. Luonteeltaan ori on omanarvonsa tunteva ja hieman hankala käsitellä. Myöskin näitä piirteitä näkyy erittäin vahvasti jälkeläisissä. Essentien elämä ei alkanut mutkattomasti. Sen emä kuoli synnytykseen ja tämän jälkeen varsalle oli todella vaikeaa löytää kasvattiäitiä. Ori eli ihmisten ruokkimana ja sai lopulta sijaisäidin kotitallinsa vanhasta tammasta.

Isänemänemä Vreedsaam on kuuluisasta ja hyvin menestyneestä koulusuvusta. Tammalle itselleen eivät kilpailuhevosen ominaisuudet periytyneet, mutta se on silti ollut hieno siitostamma jonka jälkeläiset ovat olleet kaikki tammoja. Vreedsam asui ensimäiset elinvuotensa Hollannissa, mutta muutti sieltä omistajansa mukana Saksaan ja siellä se sitten vaihtoi omistajaa useampaan kertaan.

Emä Dur Afweer on Saksassa syntynyt ja sieltä Suomeen tuotu, hieman raskasrakenteinen friisiläistamma. Tamma on kilpaillut kouluratsastuksen puolella vaativalle A tasolle asti, mutta se ei ole osottautunut suureksi kilpatähdeksi ja sillä on keskitytty lopulta enemmän siitospuolelle sillä tammasta on omasta menestyksestään huolimatta tullut monia kilpailukelpoisia varsoja.

Emänisä Vreemde syntyi aikoinaan saksassa suurella ratsastuskoululla missä sen emä toimi pääasiassa maskottina ja kilpurina. Se myytiin jo ennen kuin se ehti syntyä ja vuoden ikäisenä se matkusti hollantiin koulutettavaksi. Orista tuli suurehkon hollantilaisperheen ratsu jota kaikki perheenjäsenet käyttivät omiin tarkoituksiinsa. Orilla oli siis todella monipuolinen elämä ja se kilpaili kaikissa mahdollisissa kilpailuissa. Ei välttämättä kovinkaan suurella menestyksellä, mutta sen hermot kesti vaihtelevat olosuhteet ja itseasiassa vaihtelu tuntui sopivan orille mitä mainioimmin. Parhaiten ori pärjäsi koulukentillä, mutta ei kilpaillut helppoja luokkia pidemmälle.

Emäisänisä Spaander asui saksassa jossa se oli maatilanherran silmätikku. Orilla oli mitä upein ulkomuoto ja se keräsi ulkona katseita ja taputuksia. Isäntä olisi oria mielellään käyttänytkin jalostukseen, mutta koska se oli pääasiassa maatilahevonen ilman meriittejä niin sille ei juurikaan ollut tammoja. Kaksi tammaa ori lopulta astui elämänsä aikana, mutta toinen jouduttiin lopettamaan heti synnyttyään. Orin elämän alkutaipale ei ollut helppo. Sen emä kuoli varsomisen jälkeen ja ori joutui elämään muutaman päivän ilman emää ennen kuin sopiva sijaisemä löytyi. Kuitenkin ori eli miltein kolmenkymmenen vuoden ikäiseksi ja kuoli kesäisenä päivänä laitumelleen vanhuuteen.

Emäisänemä Eicel oli ratsastuskoulutamma ja hyvin suuressa suosiossa nuorten alottelevien kilpailijoiden keskuudessa. Tamma ei hätkähtänyt meteliä eikä uusia tilanteita ja koulukentillä se oli kaunis näky. Käytökseltään se oli hyvin kiltti ja sopi hyvin alottelijoille. Tamma oli kuitenkin pitkälle koulutettu, joten se oli myös mitä mainioin ratsu kokeneemmille ratsastajille ja pääasiassa he tammalla saivatkin ratsastaa. Varsoja tamma sai ratsastuskoululla kolme kappaletta joista yksi jäi koululle, yksi myytiin ratsastuskoulun omistajan tutulle ja yksi lähti saksaan.

Emäemä Ambassade oli elämänsä aikana todellinen maailmanmatkaaja. Se syntyi saksassa mistä se myytiin Belgiaan. Belgiasta tamman matka jatkui Ruotsin kautta Viroon ja sieltä sitten lopulta hollantiin siitoskäyttöön. Siellä se varsoi kolme varsaa ja lopulta päätettiin taas myydä ja tamma matkusti takaisin synnyinsijoilleen saksaan missä se lopulta pääsi viettämään loppuelämänsä. Luonteeltaan tamma oli herkkä ja säväkkä jonka vuoksi sitä oli vaikea käsitellä ja se varmasti oli osasyy tamman myymiseen.

Emäemänisä Vrede oli suuren siittolan siitosori ja sillä on miltein sata jälkeläistä ympäri maailmaa. Suosituimpia ori jälkeläiset olivat ehdottomasti saksassa missä niitä asuu miltein kolmasosa. Ori ei menestynyt kilpailuradoilla niinkuin vanhempansa aikoinaan, mutta taas periytti hyviä ominaisuuksia paremmin kuin vanhempansa. Vreden jälkeläisille ominaista on ollut sopeutuvainen kiltti luonne, lennokkaat askeleet ja hyvä rakenne. Etenkin tyyppipisteet ovat aina olleet hyvät.

Emäemänemä Rij oli suurikokoinen tamma jota oli tarkoitus käyttää siitokseen. Ensimäisen varsan kantoaikana oli jo paljon ongelmia ja tammalle tämä oli todella raskasta. Se kuitenkin piristyi lopulta ja kaikki näytti menevän hyvin kunnes varsa alkoi syntyä. Varsa tuli ulos väärinpäin ja meinasi menehtyä, mutta selvisi kuin ihmeen kaupalla. Valitettavasti emä menehtyi muutama tunti varsomisen jälkeen.


Jälkeläiset

 ori 
 Belisarius v.d. Duren    isä: Berend fan Lycan
 ori 
 Bentley v.d. Duren    isä: Renault v.d. Swan
 ori 
 Widrik v.d. Duren    isä: Wullet
 tamma 
 Duren Amalia    isä: Duren Oliver
 tamma 
 Duren Ninny    isä: Night Rider Z4
 tamma 
 Duren Cicero    isä: Cicero van Zeld
 tamma 
 Duren Amelon  VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I, VVJ-I  isä: Noir Casper DC


kuva

Kilpailut

KRJ:n alaiset kilpailut
15.01.2011, KRJ CUP, Vaativa B:6, 4/180
15.05.2011, KRJ CUP, Helppo B:0, 4/215
15.05.2011, KRJ CUP, Vaativa B:6, 19/223
15.08.2011, KRJ CUP, Helppo B:0, 4/240
15.09.2011, KRJ CUP, Vaativa B:6, 2/246
30.11.2011, KRJ CUP, Helppo B:0, 16/344
--
17.4.08 Vaapukka Helppo C KRJ 4/40
8.5.08 Duren Prix De Duren KRJ 3/19
11.5.08 Duren Vaativa B KRJ 3/15
11.5.08 Duren Prix De Duren KRJ 2/19
30.5.09 Duren Vaativa B KRJ 7/49
3.6.09 Duren Vaativa B KRJ 3/50
26.6.09 Duren Vaativa B KRJ 2/40
22.7.09 Duren Vaativa B KRJ 4/60
25.7.09 Duren Vaativa B KRJ 3/60
27.7.09 Duren Vaativa B KRJ 3/60
27.7.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 7/60
13.9.09 Duren Vaativa B KRJ 5/50
15.9.09 Duren Prix De Duren KRJ 1/50
6.10.09 Duren Kür Helppo B KRJ 6/50
9.10.09 Duren Kür Helppo B KRJ 4/50
11.10.09 Duren Kür Helppo B KRJ 1/50
22.11.2009 Karmiini vaativa B KRJ 2/40
01.12.2009 Duren vaativa B KRJ 1/50
02.12.2009 Duren vaativa B KRJ 6/50
03.12.2009 Duren vaativa B KRJ 1/50
05.12.2009 Duren vaativa B KRJ 2/50
05.12.2009 Duren vaativa B KRJ 7/50
06.12.2009 Duren vaativa B KRJ 2/50
08.12.2009 Duren vaativa B KRJ 6/50
09.12.2009 Duren vaativa B KRJ 1/50
09.12.2009 Duren vaativa B KRJ 5/50
09.12.2009 Duren vaativa B KRJ 1/50
10.12.2009 Duren vaativa B KRJ 1/50
10.12.2009 Duren vaativa B KRJ 1/50
10.12.2009 Duren vaativa B KRJ 6/50
26.08.2010 Duren vaativa B KRJ 2/50
29.08.2010 Bailador vaativa B KRJ 7/90
05.09.2010 Reciente vaativa B KRJ 4/64
05.09.2010 Cheval Delamer Helppo C KRJ 7/60
07.09.2010 Cheval Delamer Helppo C KRJ 2/60
01.09.2010 Regazza Dressagehorses Vaativa B KRJ 7/50
01.09.2010 Virtuaalitalli Dei Helppo B KRJ 6/50
08.09.2010 Twisty Puzzle vaativa B KRJ 1/60
01.09.2010 Duren vaativa B KRJ 5/50
01.09.2010 Duren vaativa B KRJ 1/50
10.09.2010 Vt Paitsio vaativa B KRJ 2/60
11.09.2010 Dainty Helppo C KRJ 6/50
12.09.2010 Dainty Helppo C KRJ 7/50
09.09.2010 Zuruck Vaativa B KRJ 2/21
09.09.2010 Zuruck Vaativa B KRJ 3/21
14.09.2010 Rotvalli Vaativa B KRJ 6/50
17.09.2010 Jewel Pony Rider helppo B KRJ 1/100
08.09.2010 Duren Vaativa B KRJ 6/50
08.09.2010 Duren Vaativa B KRJ 4/50
09.09.2010 Duren Vaativa B KRJ 7/50
11.09.2010 Duren Vaativa B KRJ 7/50

VVJ:n alaiset kilpailut
31.05.2012, Rhonwen, VVJ CUP, vaativa yhdistetty, 2/44
30.06.2013, Konkkaronkka, VVJ CUP, vaativa yhdistetty, 3/36
02.01.2010, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 2/13
27.01.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 4/16
28.01.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/16
10.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 2/9
12.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 1/10
02.04.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 2/8
08.09.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/12
10.09.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 2/12
05.11.2011, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/24
08.11.2011, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/24
09.11.2011, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/24
05.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/11
19.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/18
20.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/18
08.06.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/12
09.08.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/20
22.09.2012, Breandan, VVJ, vaativa parivaljakko, 3/24
14.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/18
23.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/26
01.01.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/26
06.01.2013, Bridgeroad, VVJ, vaativa yhdistetty, 5/33
31.12.2012, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 2/24
12.03.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 6/40
16.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 6/37
22.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/37
31.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/16
01.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/16
02.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/16
08.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/21
10.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/16
19.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/21
28.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/40
04.03.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/40
11.03.2013, Jindabyne, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/35
14.03.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/40
28.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/30
22.04.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/44
14.04.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/34
20.04.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/34
23.04.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/20
14.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/39
07.05.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/32
11.05.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/32
14.05.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty 2/32
07.05.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/41
11.05.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/41
14.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/12
17.05.2013, Salpicar, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/12


30.9.2013 VVJ:n laatuarvostelutilaisuus
- 8,1 (8,75+7,5) + 42 + 30 + 20 + 8 = 108,1p. VVJ-I
"Kaunis pää ja erinomainen tammaleima. Alakaulaa, lihaksikas runko, lyhyehkö selkä. Pieni takaosa, käyrähköt kintereet."
Rakenne: 8,1p.
Kilpailut: 42p.
Vanhemmat: 30p.
Jälkeläiset: 20p.
Lisäpisteet: 8p.

15.08.2012 KRJ:n laatuarvostelutilaisuus
22 (8+7+7) - 46 - 25 - 10 - 8 = 111 p. KRJ I
Rakenne: 22p.
Kilpailut: 46p.
Vanhemmat: 25p.
Jälkeläiset: 10p.
Lisäpisteet: 8p.


kuva

Päiväkirja

20.4.2008, näyttelyt naapurissa
Amanda on perinyt pyöreän kauniin ulkomuotonsa äidiltään ja neljän vuoden ikäisenä päätimme, että tamman on aika alkaa käydä näyttelyissä. Ensimäiset näyttelyt joihin Amanda osallistui järjestettiin naapuritallilla Topparissa. Ennen näyttelyitä tammaa puunattiin ja laitettiin ja siitä saatiinkin todella upea ja kiiltävän näköinen ilmestys. Matka kisoihin taittui kätevästi jalkaisin. Kisapaikalla oli täysi härdelli päällä ja Amandan luokka alkoikin melkein heti kun olimme perillä. Luokkaa friisiläistamman tuomaroi Mira L ja Amanda oli luokkansa ykkönen. Näin siis päädyttiin BIS kehään taistelemaan Best In Show tittelistä. Lopputulos oli, että Amanda oli BIS 3 ja näin ollen sai itselleen MVA SERTin. Palkinto oli meille enemmän kuin mieluisa sillä nyt pääsisimme kokeilemaan pääsisikö Amanda kantakirjattujen tammojen joukkoon. Takana oli pitkä päivä ja kotimatka kesti puolet pidempään sillä kävelimme sen tamman kanssa hissukseen aina välillä pysähdellen nauttimaan porkkanoita ja muita herkkuja mitkä nätisti käyttäytyvä neiti oli ehdottomasti ansainnut!

15.5.2008, sotkuinen aamu
Tänään tullessani aamutalliin ihmettelin, että mitä ihmettä on käynyt. Heinäpaaleja oli kaadettu käytävälle. Kakat oli tehty vesikarsinaan ja oritallista kuului kauhea mekastus. Sinne juostessani huomasin, että Amanda oli yön aikana päässyt jollain ihmeen keinolla karsinastaan ulos ja oli nyt kiusaamassa poikiamme. Jouduin ajamaan tamman luudan kanssa takaisin omalle puolelle, sillä meno oli yltynyt niin rajuksi, että jos siihen olisi vielä tunkenut väliin olisi helposti voinut saada kaviosta. Aikansa tallissa pyörittyään Amanda juoksi suoraan omaan karsinaansa ja jäi odottamaan aamuruokiaan sen näköisenä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tallimestarimme tietenkin puhisi kiukusta karkulaisen aiheuttamasta häslingistä. Oriit olivat tapauksen johdosta koko päivän aivan täpinöissään ja ulkona ollessaan pääasiassa juoksivat tarhaa ympäri niin holtittomasti, että ne päätettiin ottaa sisälle rauhoittumaan heinätukon ääreen.

13.7.2009, uintireissu
Tänään oli todella kuuma hellepäivä ja tuntui, että koko talli hikoili. Amanda norkoili tympiintyneen näköisenä tarhansa varjoisessa katoksessa plärätän juoma-astiaansa. Päätin, että nyt olisi hyvä hetki lähteä tekemään uintireissu. Tällä kertaa lähdimme ihan kaksisteen, tamma ja minä, vaikka usein meitä on suurempikin joukko uimassa. Nappasin riimun tallista ja puin sen neidin päähän ja loikkasin aidan päältä sen selkään. Uittoranta on noin kolmen kilometrin päässä tallistamme hiekkatietä pitkin, mutta ajattelin mennä mettäpoluilla joissa on hieman varjoisampaa ja viileämpää. Rannalla oli myös naapuritallin porukkaa, juuri lähtemässä takaisin kotitallillepäin. Vaihdoimme tervehdykset ja sen jälkeen minä ja Amanda suuntasimme viileään veteen. Aikamme siinä pulikoimme ja jäimme vielä rannalle, minä ottamaan aurinkoa ja Amanda mutustamaan heinää. Lopulta ruoka-aika alkoi kolkuttelemaan ja suuntasimme takaisin tallille päin ja tällä kertaa hiekkateitä pitkin.


kuva

Valmennukset

11.9.2009, valmentaja: audrey PAIKKA: Princeton
Ihastuin Amandaan heti, kun näin sinun ottavan sitä ulos trailerista tallin pihalla. Tamma oli ryhdikäs, ja sen silmissä oli viisas, keskittynyt katse. Ihastukseni vain syveni aloitellessamme tuntia - Amandalla on valtavan elastiset liikkeet ja nöyrä tapa kuunnella ratsastajaa. Tästä hevosesta voi tulla vaikka mitä! Aloitimme tunnin 4-kaarisella kiemurauralla, jossa ideana oli tehdä joka toinen kiemura asettaen vasemmalle, joka toinen oikealle. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta asetuksen siisti vaihtaminen ja tasapainoisen ravin säilyttäminen on yllättävän haastavaa, jos tehtävään todella keskittyy eikä vain hutiloi menemään. Muista pitää oma sisäkätesi pehmeänä ja ulko-ohja tasaisena - näin Amanda uskaltaa luottaa käteesi ja hakeutua rentoon peräänantoon. Kun kiemuraura alkoi sujua ravissa, pyysin sinua toistamaan lähes saman tehtävän laukassa - tällä kertaa kuitenkin niin, että vaihdat laukan jokaisessa suoristuksessa käynnin kautta. Myöhemmin tarkoituksena olisi päästä tekemään osa kaarista vastalaukass,a vaihtamatta laukkaa kiemuroiden välissä. Apusi olivat alusta alkaen tarpeeksi voimakkaat ja selkeät, ja Amanda totteli sinua lähes moitteettomasti. Ajoittain se oli hieman kaatumassa sisäpohjettasi vasten, mutta saimme asian korjattua painoa siirtämällä ja ulkoapuja vahvistamalla. Suorastaan yllätitte minut myös siinä, kuinka helposti saimme vastalaukat sujumaan. Usein vastalaukkaa pyritään parantamaan vauhdilla, mutta haastavan tehtävän ansiosta jouduitte keskittymään hitaamman tempon säilyttämiseen. Loppuraveissa annoin vielä palautetta tunnista kokonaisuudessaan ja minulla olikin annettavana lähes pelkästään kehuja!


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita virtuaalihevonen