Duren Cultus

kuollut 21.04.2013
  • Duren Cultus VH04-040-2897
  • friisiläinen, tamma
  • s. 01.01.2008, 4-vuotias 01.02.2008
  • 153cm, musta
  • KO Int. I, Va: vaikea
  • kasvattaja: Duren

Kantakirjattu VRL:n hevostammojen kantakirjaan II-palkinnolle
VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 20.07.2012
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolle, 105p.
Minua pyydettiin lyhyesti kertomaan historiastani ja luonteestani. En oikein tiedä mitä kerrottavaa historiassani on. Se ei pidä sisällään mitään mehukkaita skandaaleita tai töppäyksiä. Kerrotaan nyt vaikka sen verran, että olen asunut samalla tallilla koko ikäni. Olen siittolan neljäs kasvatti ja ainakin omien tietojeni mukaan ensimmäinen kantakirjattu kasvatti. Ihan kelpo tamma siis! Mitäs muuta? Jonkun verran olen kilpaillut koulupuolella, valjakkostartteja on pari alla. Nyt olen pääasiassa siitostammana. Se historiasta, luonteesta sitten...

Olen ollut ujo jo pikkuvarsasta asti. Viihdyn omassa karsinassa. Yleensä seison tapapuoli ulkonurkassa kiinni ja tarkastelen tallin menoa sitten sopivasti karsinan perältä. Vaikka olen ujo ja vaikka tykkään painaa pääni hoitajan kainaloon piiloon, niin en siltikään ole mikään säikky tamma. Kyllä minussa rohkeutta piisaa, mutta ei minun tarvitse pitää siitä meteliä. Oikeastaan... en edes ymmärrä kuinka jotkut onnistuvat juoksemaan omaa varjoaan karkuun tai sinkoavan kattoon pienimmästäkin rasahduksesta. Joku voisi väittää minua jopa tylsäksi. Jos minä olen tylsä niin ainakin tylsyydellä saa paljon hellittelyjä ja herkkuja. Minulla on vakituinen ”oma tyttö” tallissa joka päivittäin käy minut harjaamassa kiiltäväksi ja joka ikinen kerta saan myös suuntäydeltä joko porkkanoita tai leivänkannikoita. Vastapäisessä karsinassa asustava hapannaamatamma saa huomattavasti harvemmin, jos koskaan, mitään ylimääräistä suut makeaksi-herkkuja.

Ratsuna olen pirtsakka ja innokas menijä. Kun pääsen karsinasta ulos niin tuntuu siltä, että koko ajan pitäisi olla liikkeessä ja valmiina toimimaan. Inhoan kun suustani revitään ja mitä enemmän tunnen painetta suussani sitä enemmän yritän juosta ikävää tunnetta karkuun. Kerran maneesissa joku tallin hevosista huuteli minulle, että kun suussa tuntee painetta niin pitää pysähtyä. Pyh sanon minä. Kun suussa tuntuu painetta tietyllä puolella niin käännytään ja pysähtymisen avut ovat ihan eri. En siis todellakaan sovi ratsastajille joilla ei ole tarpeeksi vakaa käsi ja istunta kunnossa. Ikävimmilläni saatan jopa hieman nostella takapäätäni jos minua alkaa ratsastajan touhu ärsyttämään, mutta hyvin hyvin harvoin.

Sukutalu
Dur Dorsen
fri, m, 161cm
KTK III, KRJ 2
Jaar evm
fri, m, 168cm
Ascapist evm
fri, m, 164cm
Middagdutje evm
fri, m, 169cm
Jaarboek evm
fri, m, 164cm
Essentie evm
fri, m, 159cm
Vreedsaam evm
fri, m, 158cm
Yersinio' s Igora
fri, m, 151cm
YLA 2, KRJ 3
Primitief evm
fri, m, 160cm
Rijkelijk evm
fri, m, 160cm
Gescheiden evm
fri, m, 164cm
Ree evm
fri, m, 156cm
Wijs evm
fri, m, 165cm
Lekkerbek evm
fri, m, 159cm


Jälkeläiset
tamma Duren Diary kuollut isä: Duren Willy
tamma Dacia v.d. Duren isä: Renault v.d. Swan
tamma Cultis v.d. Duren isä: CHR Michiel
ori Duren Cupid VIR MVA ch., KTK-III, KRJ-I, VVJ-II isä: Duren Oliver
ori Duren Camee isä: Cicero van Zeld
ori Duren Aragorn isä: Berend fan Lycan
ori Duren Calixte isä: Zarda's Calcifer
ori Duren Damianos KTK III, SFR Platinum Champion isä: Duren Oliver
ori Beyraw v.d. Duren KTK-III isä: Berend fan Lycan
ori Kregor v.d. Duren isä: Milan SIX

Isänisäni Jaar oli pienikokoinen friisiläisori, jolla oli elegantti ulkomuoto ja voimakas luonne. Kuulemani mukaan Jaar oli showhevonen, niinkuin friisiläiset usein ulkoasustaan johtuen tuppaavat olemaan. Enimmäkseen isänisäni kierteli eri maissa esiintymässä suurissa hevostapahtumissa ja myös muissa tapahtumissa jos siellä oli mahdollisuus hevosten kanssa esiintyä. Joku väitti, että Jaar olisi jossain vaiheessa päässyt ihan valkokankaalle asti, mutta se taisi olla puppupuhetta. Itse kuitenkin haluan uskoa, että isovanhempani oli hieno elokuvastara, enkä epäile sitä hetkeäkään. Jaar kuitenkin osasi kaikennäköisiä temppuja takajaloilleen nousuista hyppyihin asti.

Kun tarkastelee Ascapistin kuvia tallin seinällä niin ei jää epäselväksi mistä Jaarin upea ulkomuoto on peräisin. Kuvissa seisoi ryhdikäs ja sysimusta hevonen yhtään kulottumatta vaikka selkeästikin aurinko paistoi ja kesä oli jo pitkällä. Ascapistin nuoruus oli takkuinen ja se vaihtoi omistajaansa monesti ennenkuin pääsi asettumaan pienelle tallille, jossa oli sen lisäksi viisi muuta hevosta. Uudessa kodissaan Ascapistiin panostettiin ja se näytti kyntensä kouluratsuna keräten sijoituksia sieltä täältä.

Isänisänemä Middagdutje on 169cm korkea tamma joka on asunut koko elämänsä rikkaan perheen vaunuhevosena Hollannissa. Se on lempeä ja rauhallinen luonteeltaan ja huolehtii kartanon lapsista yhtä huolella kuin omistakin jälkeläisistään. Pääasiassa tamman elämä onkin ollut laiduntamista ja silloin tällöin ulkoilua omistajien toimesta. Varsoja Middagdutje on saanut nelisen kappaletta ja Jaar on niistä viimeisin.

Isän emä Jaarboek on toiminut koko elämänsä siitostammana ja se on jättänyt monia upeita ja kilpailukykyisiä jälkeläisiä. Tamman kanssa kokeiltiin aikoinaan kilpailu-uraa, mutta se hermostui ja stressasi niin paljon kuljetuksia ja kisareissuja joten sen kanssa tultiin siihen tulokseen, että ne saavat jäädä. Jaarboek on saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä joista jokainen on menestynyt hienosti koulukentillä joten hermoheikosta luonteestaan huolimatta se periyttää hyviä kouluhevosen ominaisuuksia.

Isänemänisä Essentie on Hollannissa erittäin suosittu siitosori. Se kilpaili kouluratsastuksessa vaativia luokkia ja siirtyi menestyksensä vuoksi lopulta siitoshevoseksi. Ori periyttää jälkeläisilleen loistavat rotuominaisuudet ja hyvät kouluhevosen ominaisuudet. Luonteeltaan ori on omanarvonsa tunteva ja hieman hankala käsitellä. Myöskin näitä piirteitä näkyy erittäin vahvasti jälkeläisissä. Essentien elämä ei alkanut mutkattomasti. Sen emä kuoli synnytykseen ja tämän jälkeen varsalle oli todella vaikeaa löytää kasvattiäitiä. Ori eli ihmisten ruokkimana ja sai lopulta sijaisäidin kotitallinsa vanhasta tammasta.

Isänemänemä Vreedsaam on kuuluisasta ja hyvin menestyneestä koulusuvusta. Tammalle itselleen eivät kilpailuhevosen ominaisuudet periytyneet, mutta se on silti ollut hieno siitostamma jonka jälkeläiset ovat olleet kaikki tammoja. Vreedsam asui ensimäiset elinvuotensa Hollannissa, mutta muutti sieltä omistajansa mukana Saksaan ja siellä se sitten vaihtoi omistajaa useampaan kertaan.


Emä, Yersinio's Igora saapui Suomeen vuonna 2007 pienen hevoslauman mukana, johon haettiin hevosia eri maista ja he saivat nimeensä etuliitteen yersinio' s. Igora aloitti miltei heti suomeen saapumisen jälkeen aktiivisen kilpailukauden kouluratsastuksen puolella. Taitoa tammalla oli vaativa A tasolle asti ja vuonna 2008 Igorasta kehkeytyi oikea rusettihai. 04/08 Igora osallistui Yleislaatuarvostelu tilaisuuteen ja sai sieltä toisen palkinnon ja vähän sen jälkeen tamma sai KRJ:n laatuarvostelusta kolmannen palkinnon. Igora sai elämänsä aikana neljä upeaa jälkeläistä, kaksi oria ja kaksi tammaa. Varsat ovat olleet kaikki lupaavia yksilöitä. Kaksi niistä on kantakirjattu ja kaikki ovat menestyneet kouluradoilla. Igora menehtyi yllättäen vuonna 2009 ja kuolinsyy jäi mysteeriksi. Luonteeltaan Igora oli pomottava ja johtajatyyppinen hevonen. Se piti huolen laumasta ja etenkin omasta asemastaan laumassa. Ihmisten kanssa se osasi olla nöyrä ja kuuliainen, jos sitä vain tammalta osasi vaatia.

Emänisä, Primitief on Belgiassa paljon vaikuttanut 160 cm korkea ori. Se hyväksyttiin jo nuorella iällä kantakirjaan erinomaisen potentiaalinsa perusteella, eivätkä valitsijat joutuneet katumaan päätöstään myöhemmin. Lähes kymmenvuotisen kilpailu-uransa aikana Primitief keräsi lukuisia sijoituksia ja voittoja kouluratsastuksessa. Siirryttyään täysipäiväisesti siitokseen 15-vuoden iässä sille tarjottiin vuosittain enemmän tammoja kuin omistaja halusi vastaanottaa. Luonteeltaan selväpäinen ja helposti käsiteltävä ori sopi hyvin niin kilpa- kuin harrastehevostakin haluavalle. Tämän kapasiteetikkaan oriin jälkeläiset ovat ympäri maailmaa erittäin himottuja suoritushevosia.

Emänisänisä, Rijkelijk oli pienestä koostaan (160 cm) huolimatta suoritushevosena omaa luokkaansa. Se kilpaili kouluratsastuksessa voitokkaasti samoissa luokissa suurten puoliveristen kanssa. Koska oria pidettiin ensisijaisesti kilpahevosena, ei se juurikaan astunut tammoja kilpailu-uransa aikana. Omistajat ovat katuneet päätöstään syvästi, sillä Rijkelijk loukkaantui onnettomuudessa vakavasti ja jouduttiin lopettamaan. Siitä jäi vain kahdeksan varsaa, joista oreina isänsä sukulinjaa jatkaa vain kaksi.

Emänisänemä, Gescheiden tulee hienosta suvusta. Kaunis ja suurikokoinen tamma (164 cm) ostettiin suoraa emän alta siitostammaksi, joten se ei kilpaillut koskaan. Ensimmäinen varsa syntyi tamman ollessa 5-vuotias, jonka jälkeen se varsoi suht'tasaisesti. Luonteeltaan tamma oli diivamainen ja erittäin oman arvonsa tunteva leidi, joka ei sadesäällä juuri ulkona viihtynyt. Myöhemmin tamma on palkittu jälkeläisten perusteella monissa eri tapahtumissa.

Emänemä, Ree oli miellyttävä 156 cm korkea tamma. Kauneudesta ja rakenteen virheettömyydestä kertoo se, että tamma on kantakirjattu toistaiseksi korkeimmilla pisteillä friisiläistammoista. Tammalla kilpailtiin kouluratsastuksessa vaativissa luokissa, eikä sitä koskaan aiottu varsinaisesti siitostammaksi. Valitettava loukkaantuminen 12-vuoden iässä johti tamman myymiseen, ja ostajana oli jalostuksesta kiinnostunut henkilö, joka samana vuonna tarjosi tamman kantakirjaan. Loppu on historiaa. Vaikka tamma olikin ensivarsojaksi iäkäs, onnistui tiineys hyvin ja vuotta myöhemmin syntyi terve varsa. Näitä varsoja tamma ehti jättää kaiken kaikkiaan kuusi, jonka jälkeen se tyytyi nuorempiensa komentamiseen. Emänsä tavoin tamman jälkeläiset ovat olleet herkkiä ja kuuliaisia, hyvin miellytämisenhaluisia hevosia.

Emänemänisä, Wijs oli tuliluontoinen ori. 153 senttiä korkea ratsu oli useimmille liian korkea, sillä alas tultiin rytinällä. Etenkään naisten kanssa ori ei tullut toimeen lainkaan. Se olisi ruunattu, ellei pelastajaksi olisi ilmaantunut kouluratsastaja, joka etsi uutta potentiaalista ratsua alleen. Yhteistyö Wijsin kanssa alkoi tuottaa hedelmää neljäntenä vuonna, ja pian ratsukko oli lähes voittamattoman maineessa kilpailuareenoilla. Upeat ja lennokkaat liikkeet saivat tammanomistajat himoitsemaan oria omille tammoilleen. Orijälkeläisiä jäi vähän, sillä usealle perityi isänsä kovapäinen luonne, jonka seurauksena ne ruunattiin hyvin nuorella iällä.

Emänemänemä, Lekkerbek oli valjakkoajossa kova nimi kilpailuvuosinaan. Sen ajettavuus ja liikkeet olivat täysin eri tasolla kilpailijoiden kanssa, jonka ansiosta tamma menestyi upeasti. 164 senttinen tamma kirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, mutta kilpailu-uransa vuoksi se ei jättänyt useita jälkeläisiä. Lekkerbek ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta kun yhteistyö alkoi sujua, oli se pitelemätön. Tamman jälkeläisistä on maksettu suuria summia, ja etenkin siitokseen ne ovat erittäin himottuja.
Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset kilpailut
15.01.2011, KRJ CUP, Intermediate I, 2/66
15.05.2011, KRJ CUP, Intermediate I, 3/111
15.08.2011, KRJ CUP, Prix St Georges 2000, 5/45
15.09.2011, KRJ CUP, Prix St Georges 2000, 4/27
25.4.08 Keltavaara helppo B KRJ 5/40
16.3.08 Ciar Dressage helppo C KRJ 22/35
16.3.08 Ciar Dressage Helppo A KRJ 5/46
17.4.08 Vaapukka Helppo C KRJ 5/40
18.4.08 Toppari Helppo C KRJ 43/50
18.4.08 Toppari Helppo B KRJ 5/50
19.4.08 Toppari KN Special KRJ 2/44
19.4.08 Toppari Helppo A KRJ 7/50
20.4.08 Toppari Helppo A KRJ 6/53
16.4.08 Lexington Helppo C KRJ 5/25
7.5.08 Duren Intermediate I KRJ 3/12
8.5.08 Duren Vaativa A KRJ 1/15
10.5.08 Duren Intermediate I KRJ 4/21
11.5.08 Duren Vaativa B KRJ 2/15
14.5.09 Duren Prix St. Georges KRJ 2/12
14.5.09 Duren Intermediate I KRJ 3/13
14.5.09 Duren Intermediate I KRJ 3/13
15.5.09 Duren Intermediate I KRJ 2/12
16.5.09 Duren Prix St. Georges KRJ 1/12
16.5.09 Duren Intermediate I KRJ 1/12
30.5.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 4/41
31.5.09 Duren Prix De Duren KRJ 7/50
31.5.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 3/46
1.6.09 Duren Vaativa A KRJ 1/43
2.6.09 Duren Prix De Duren KRJ 7/50
4.6.09 Duren Vaativa A KRJ 5/43
10.7.09 Bownie Intermediate I KRJ 5/34
26.6.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 4/40
26.6.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 4/40
27.6.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 4/40
27.6.09 Duren Prix De Igora KRJ 6/40
28.6.09 Duren Prix De Duren KRJ 1/40
28.6.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 6/40
28.6.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 4/40
30.6.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 5/40
20.7.09 Duren Intermediate I KRJ 2/60
22.7.09 Duren Intermediate I KRJ 5/60
22.7.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 5/60
23.7.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 5/60
26.08.10 Duren Intermediate I KRJ 6/50
31.08.10 Ikirouta Vaativa A KRJ 8/100
01.09.10 Ikirouta Vaativa A KRJ 9/100
01.09.10 Zuruck vaativa B KRJ 2/30
25.08.10 Varpumäen hevostila Helppo B KRJ 7/60
26.08.10 Varpumäen hevostila Helppo B KRJ 6/60
30.08.10 Duren Intermediate I KRJ 3/50
01.09.10 Duren Intermediate I KRJ 7/50
07.09.10 Evergrey Intermediate I KRJ 5/38
08.09.10 Evergrey Intermediate I KRJ 4/38
09.09.10 Mörkövaara Helppo A KRJ 6/50
14.09.10 Rotvalli helppo B KRJ 3/50
08.09.10 Duren Vaativa A KRJ 3/50
08.09.10 Duren Intermediate I KRJ 1/50
09.09.10 Duren Vaativa A KRJ 6/50
VVJ:n alaiset kilpailut
31.03.2013, Konkkaronkka, VVJ CUP, Vaikea yhdistetty, 3/34
26.01.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 2/8
28.01.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 1/8
30.01.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 1/8
09.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 1/6
10.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 1/6
11.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 2/6
13.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 2/6
17.03.2011, Kosto, VVJ, vaikea yhdistetty, 5/30
26.03.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 5/26
30.03.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 2/7
01.04.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 2/7
16.06.2011, Korge Hobused, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/20
12.06.2011, Kaajan HT, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/21
13.06.2011, Kaajan HT, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/21
14.06.2011, Kaajan HT, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/21
22.06.2011, Riiviöt, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/30
23.06.2011, Riiviöt, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/30
09.09.2011, Bairdon, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/19
09.09.2011, Kosto, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/26
11.09.2011, Kosto, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/26
11.09.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/22
07.09.2011, Duren, VVJ, Vaikea tarkkuuskoe, 1/6
05.11.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/12
16.01.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/9
24.01.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/30
25.01.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/30
21.01.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
22.01.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
26.01.2012, KK Bailador, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/16
27.01.2012, KK Bailador, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/16
09.03.2012, Hulmur, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/19
06.03.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/5
16.03.2012, Arcadia Morgans, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/8
17.03.2012, Arcadia Morgans, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/8
19.03.2012, Arcadia Morgans, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
22.03.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/7
11.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty 2/11
22.06.2012, Kilva JK, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/16
25.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/11
27.06.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/11
28.06.2012, Huvitus, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/13
15.07.2012, Satulinna, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/14

Kantakirjalausunto 09.10.2009
70p. (18 + 19 + 18 + 15) KTK II
- todella kaunis tamma, ryhdikäs
- erinomaiset rotu- ja tammaleimat

KRJ laatuarvostelu 15.12.2012
21 (6+7+8) - 44 - 22 - 10 - 8 = 105 p. KRJ I
Rakenne: 21p.
Kilpailutulokset: 44p.
Vanhempien kilpailutulokset: 22p.
Jälkeläisten kilpailutulokset: 10p.
Lisäpisteet: 8p.
Hoitajan päiväkirja

25.4.2008, tänään on Cultuksen aika näyttää kyntensä koulukentillä. Kilpailut pidetään kaukana omalta kotitallilta Jefton Poniesissa ja matkaan jouduttiin lähtemään aikaisin aamulla. Cultu osallistuu ensimmäiseen luokkaan joka on helppo C. Tätä päivää varten harjoittelimme tamman kanssa pitkään ja nyt olisi aika näyttää muillekin millainen nuori tamma meiltä löytyy. Kilpailupaikalla Cultu oli ihmeissään hevosten määrästä, metelistä ja väenpaljoudesta. Joka tapauksessa se käyttäytyi erittäin fiksusti. Verryttelyyn asti... Siellä tamma esitteli omia rodeosarjoja ja minulla oli täysi työ pitää tamma hallussa, saati sitten pysyä kyydissä. Radalle päästyämme Cultu oli hyvin jännittynyt ja esitteli sielläkin muutaman pukkihyppelyn. Loppua kohden tamma hieman parani ja saimme ihan näyttävän lopetuksen yksinkertaiseen kouluohjelmaan. Lopulta sijoituksemme oli 22.

20.06.2008, Cultuksen kilpailut päättyvät nyt hetkeksi sillä tamma on loukannut jalkansa pahan näköisesti. Murtumaa ei röntgenkuvista löytynyt, mutta tikkejä tuli useampi ja eläinlääkäri suunnitteli tammalle pitkän kuntoutusjakson. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että sopivalla määrällä lepoa ja oikealla kuntoutuksella Cultus palaa vielä täysin ennalleen ja on edelleen kelpo kouluratsu. Nyt Cultus on karsinalevossa ja toivotaan, että kaikki sujuu ilman ongelmia ja tammaa voisi alkaa kävelyttämään mahdollisimman pian.

13.08.2008, Cultuksen kanssa ollaan nyt muutaman viikon verran kävelty. Tamma kävelee hyvin ja yllätys, yllätys, virtaa olisi vaikka muille jakaa. Vielä ei kuitenkaan ole aika riehua ja riekkua, ettei vain pääsisi mitään uutta ja ikävää sattumaan ja jalka hajoaisi uudestaan tai menisi huonompaan kuntoon. Kahden ihmisen voimin olemme varmuuden vuoksi tammaa talutelleet ja se on tuntunut parhaimmalta vaihtoehdolta ja rauhoittanut kävelyretkiä. Olemme myös ottaneet muita hevosia aina tilaisuuden tullen mukaan, jotta Cultuksella olisi seuraa. Tammahan ei nyt ole päässyt laiduntamaan muiden kanssa normaaliin tapaan vaikka on siihen käytäntöön tottunut koko elämänsä ajan.

21.10.2008, olen hieman huolissani pikku tammastani. Vaikka olemme edistyneet kuntoutuksessa todella hyvin ja merkit Cultuksen toipumisesta ovat päivä päivältä valoisammat niin tamma itse vaikuttaa apaattisemmalta. Juttelimme eläinlääkärin kanssa tilanteesta ja tulimme siihen tulokseen, että ehkä Cultuksen pitäisi saada pikkutarhaansa hevoskaveri. Tallin koirat ja lammas ovat ajoittain viettäneet tarhassa aikaa, mutta loppujenlopuksi se oma lajitoveri taitaa olla se tärkein. Näin Cultus saa seurakseen tallin rauhallisia hevosia ja toivottavasti hieman piristyy.

19.12.2008, tätä päivää olen odottanut kuin kuuta nousevaa. Vihdoinkin pääsen takaisin Cultuksen selkään. Tamman kuntohan on romahtanut täysin ja nyt ensimmäisellä kerralla vain kävelemme ja kävelemme vielä monen monta päivää ennen kuin kokeilemme ravaamista ja laukkaamista. Toivon mukaan tamma ei ota takapakkia nyt ja jalka kestää rasituksen.

30.12.2008, Cultus on pysynyt kunnossa ja vihdoin olemme uskaltaneet myös ravailla ja ottaa pieniä pätkiä laukkaa. Pikkuhiljaa aloittelemme tamman kanssa taas kunnon nostatusta, maatoilemme ja yritämme muutenkin saada tamman mielen taas virkeämmäksi. Cultus on päässyt myös muutaman kerran takaisin laumaan ja vaikka pelkäsimme sen siellä aloittavan saman tien riehumisen, niin pystyimme kuitenkin huokasemaan helpotuksesta kun Cultus vain asettui laumatovereidensa viereen syömään.

15.02.2009, Cultuksen kunto on noussut kohisten ja olemme kertailleet joitain helppoja kouluratoja ja liikkeitä. Tavoitteena olisi nyt, että vuoden päästä pääsisimme mahdollisesti kilpailemaan. Tämän hetkisen kehityksen myötä se tuntuu olevan jo erittäin realistinen tavoite.

20.04.2009, olen pitkäksi venyneen kuntoutuksen päätteeksi nyt ilmoittanut Cultuksen koulukisoihin. Ne ovat 14.05.2009 täällä omalla kotitallilla mikä on hyvä, sillä näin pystymme välttämään kuljetuksen aiheuttamat turhat rasitukset. Cultuksen kanssa olemme harrastaneet ja liikkuneet normaaliin tapaan, aivan kuten ennen loukkaantumistakin. Se tarhailee ja laiduntaa tuttujen kaveriensa kanssa ja olen myös hiukan suunnitellut Cultuksen tulevia astutuksia. Tamman olisi vihdoin hyvä päästä myös osallistumaan tallin kasvatustyöhön.

Valmennukset

11.9.2009, valmentaja: audrey paikka: Princeton
Olit jo etukäteen kertonut, että teillä on ollut Cultun kanssa vaikeuksia keskittyä tehtäviin, johtuen tammasi uteliaasta luonteesta. Huomasinkin heti alkukäyntien aikana, että Cultun olisi pitänyt saada haistella kaikkea lähellä olevaa, eikä se olisi lainkaan malttanut kävellä rauhassa. Päätin tarttua tähän aiheeseen tällä tunnilla. Tarkoituksena oli myös hioa laukanvaihtoja. Alkuverryttelyssä teimme perusjuttuja - ympyröitä, voltteja, kiemurauria.. Päätarkoituksena oli saada Cultu liikkumaan jouhevasti eteenpäin ja keskittymään ratsastajan apuihin. Alku aina hankalaa - ratsusi olisi mieluummin käynyt kurkkimassa viereisen laitumen asukkeja, mutta ohjustit sitä päättäväisesti oikealle reitille. Ole tarkkana, ettei Cultu pääse valumaan luotiviivan alle - tällöin se ei ole täydellisesti avuilla, ja on alttiimpi harhailemaan omia reittejään. Korjaa tilanne tällöin vahvalla ulkopohkeella. Laukanvaihtojen treenausta aloittaessamme siirryimme kahdeksikolle, jossa ideana oli tehdä laukanvaihto aina täsmällisesti pisteessä I. Laitoin ensimmäisille kerroille maapuomin lävistäjälle avuksi - puomin päällä on helppo vaihtaa ja totuttaa hevonen tehtävään. Jo muutaman hyvin sujuneen kerran jälkeen otin puomin pois, ja kaksi ensimmäistä kertaa tämän jälkeen olivatkin jo vaikeampia. Tasapaino ei ollut vaihdossa paras mahdollinen, ja Cultu vaihtoi ensin etujalat, otti muutaman askeleen ristilaukkaa ja vasta sitten takajalat vaihtoivat perässä. Korjasit tilanteen hyvin kokoamalla ratsusi tarkasti ennen vaihtoa ja napauttamalla sisäpohkeella vaihdossa. Vaihdot paranivat kerta toisensa jälkeen jo varsin mallikkaiksi - tästä on hyvä lähteä harjoittelemaan sarjavaihtoja!

29.12.2009,Zurückin vaellus, Runtum Inzell
Cultus on näyttävä hevonen paitsi ulkonäöltään, myös luonteeltaan. Sillä oli vauhti päällä ja tekeminen kiinnosti, mutta käsistä se ei lähtenyt kertaakaan. Tamma oli uteliaana tutkimassa kaikkea uutta ja osoitti reissun jälkeen väsyneenäkin tervettä kiinnostusta paluumatkallamme tapaamaansa kylmäveristä kohtaan. Naapuritallin mies ohjasti hevostaan suurista kärryistä, eivätkä nitisevät, natisevat, paukkuvat kärrytkään olleet Cultukselle kaaos, vaikka tuskin se oli niin vanhaa menopeliä koskaan nähnytkään. Minusta näytti hetken siltä, että tamman teki mieli tehdä täyskäännös ja tutustua naapurin ruunaan ja sen kärryihin, vaikka omakin ratsuni arasteli nitinää, vaikka se tuttu ääni jo olikin.

18.04.2010, valmentaja: Rinsessa
Cultu haahuili hieman sinne tänne, joten käskin teidän aloittaa heti hommat. Teimme laajoja ympyräkaaria alkuverryttelyksi, ja kun tamma alkoi lämmetä kokosit sitä ja ympyrät vaihtuivat pikkuhiljaa volteiksi. Cultu oli todella herkkä ja positiivisella mielellä, joten sain siitä ihan kivan kuvan. Tamma kuitenkin sävähteli pienintäkin ääntä, jonka seurauksena se nousi muodosta ja rikkoi tahdin. Halusin sinun rentoutuvan hieman satulassa, nyt olit aikamoisen jännittyneen oloinen. Sen seurauksena Cultukin rentoutuisi paremmin ja säpsyili voisi jäädä vähemmälle. Hengitit syvään ja sait pienen pintajännityksen purkautumaan, joka näkyi hevosen liikkeessä heti eritavalla. Cultu teki kiltisti pyytämäsi kokoamiset ja lisäykset, joita jumppasimme keskiympyrällä. Tuuli ulvahti nurkassa, mutta tällä kertaa Cultu tyytyi kuuntelemaan sinua, kehuit sitä kaulalle ja jatkoimme pohkeenväistöihin. Cultu lähti herkästi väistöön, mutta taipui liiaksi kaulasta. "Suorista sitä ulkoavuilla, ota se ulkopohkeella vastaan ja nosta sitä pystynpään, ulko-ohja vahtii että kaula on suora!" Teit tunnollisesti ohjeiden mukaan ja saitkin Cultun väistämään paremmin. Laukassa Cultu taas hieman kyttäsi maneesinnurkkaan, mutta sait sen sitkeästi pysymään avuilla. Tamma oli ruutia, kun olisi pitänyt koota laukkaa. Kun kokoaminen meni lävitse ja sait antaa mennä keskilaukkaa tamma lähti kuin ohjus ja täydellisesti pois avuilta. "Vaikka otatkin lisäää vauhtia, vahdi ettei se pääse avuilta. Nosta muoto ryhtiin ohjalla ja pohkeella, tiivistele!" Teit ahekrasti puolipidätteitä ja yritit pelastaa mitä pelastettavissa oli, ja tulihan se Cultu takaisin avuille. "Nyt teet kaksi kokoamista ja otat vauhtia sen verran lisää, että tamma pysyy vielä kuulolla." Kokoamisissa meni hieman aikaa, että tamma jäi oikeasti kuulolle. Tämän jälkeen kun aloitit lisäämisen, ei tammalla ollut mielessäkään lähteä pois avuilta. Lopettelimme melko pian tämän jälkeen laukkaamisen ja teimme vielä loppuun kahdeksikkoja ravia välillä pidentäen.


tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita virtuaalihevonen