Duren Oliver

    lopetettu vanhuudenvaivojen vuoksi 10.04.2014

  • Duren Oliver VH06-040-1354
  • friisiläinen, ori
  • s. 25.04.2008
  • 162cm, musta
  • ko: int II, va: vaikea
  • kasvattaja: Duren
  • omistaja, kotitalli: yersinio, Duren

Kantakirjattu hevosorien kantakirjaan II palkinnolle, 74 pisteellä
VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 19.10.2011

KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinto, 105p.
VVJ:n laatuarvostelussa I-palkinto, 104,13p.
Frieshyn laatuarvostelussa FLA 1 palkinto, 70p.
Heipä hei, olen Oliver, ja sinun on parasta olla varovainen tullessasi minua tervehtimään. Vaikka saatan norkoilla tarhani aidalla leppoisan ja ystävällisen näköisenä, on sinun syytä tehdä lähestymisyrityksesi varsin rauhallisesti, sillä jos koen yhdenkin askeleen tai ilmeesi värähdyksen uhkaavaksi, voit olla varma että saat seuraavaksi nähdä enää takamukseni keikkumassa aidalta pois päin. Herkkupalan tuominen saattaa helpottaa lähestymistä kylläkin huomattavasti, minua hemmotteleva ihminen ei voi olla muuta kuin tutustumisen arvoinen. Vaikutan helposti varsin aralta ja ennakkoluuloiselta uusia tuttavuuksia kohtaan, mutta luottamukseni on kyllä helposti voitettavissa, kunhan otteet pysyvät rauhallisina ja varmoina. En arvosta lainkaan hötkyilyä, häsellystä enkä turhaa kiirettä, vaan hermostun helposti hälinän keskellä enkä enää oikein tiedä, miten päin olla.

Minut onkin ehkä parasta hoitaa omassa turvallisessa karsinassani, missä satunnaiset ohikulkijat eivät pääse niin helposti häiritsemään mielenrauhaani. Minut kannattaa silti sitoa kiinni huolella, sillä kutsumukseni karusellihevoseksi ryhtymiseen nousee usein pintaan, ja olen ajan myötä huomannut, että hoitaja jos kuka nyt ei ainakaan pysy rauhallisena kiertäessäni karsinassa mallikasta ympyrää. Niinpä löydänkin itseni usein narun päähän kiinnitettynä, mikä nyt ei sinänsä minua kauheasti haittaa, sillä hoitotoimenpiteetkin tuntuvat sujuvan tällöin hieman nopeammin kuin ympyräradalla. Hermostun muuten äkkiä hoitajiin, jotka eivät tunnu tajuavan, ettei minuun kosketa yhdelläkään harjalla, joka ei ole ensin käynyt nenäni alla tarkistuksessa piilevien mörköjen varalta. Voit olla varma, että mörköharjalla minuun ei kosketa, ei sitten millään, ja hermostuessani olen valmis käyttämään kaikki sienäänliiskaustaitoni hyväksi häikäilemättä. Kun hyviä tapoja ja tarkastuskäytäntöjä noudatetaan, ei hoitamisessani pitäisi olla vaikeuksia. Myös varusteet annan laittaa päälleni ihan suosiolla, kunhan ne kuolaimet vain ovat kunnolla lämmitetyt ennen suuhuni tunkemista! Minun ei tarvitse saada kuin kerran suutani jäätävät, huuruiset kalikat suuhuni ja voitte uskoa, että niitä ei seuraavaan kuukauteen suosiolla hampaideni ohi saakaan.

Muita hevosia kohtaan käyttäydyn oikeastaan melko samanlailla kuin kaikkia kaksijalkaisiakin: tulen oikein mukavasti toimeen rauhallisten, oman arvonsa tuntevien kavereiden kanssa, mutta etenkin ärsyttävät ja loputtoman uteliaan nuorikot ja varsat käyvät nopeasti hermoilleni. Onneksi niitä ei yleensä joudu kauaa ajamaan takaan ennen kuin ne tajuavat, ettei minua noin vain tulla häiriköimään, tai ainakaan sännätä sinne heinäkasalle ennen minua. Vaikka en kauhea tappelupukari olekaan, pidän kyllä kiinni omasta paikastani laumassa ja väistän vain lauman johtajaa. Nuorena jaksoin vielä ehkä ottaa yhteenkin enemmän muiden poikien kanssa sopivan tilaisuuden tullen, mutta nykyään luotan lähinnä silkkaan tyynen komeaan olemukseeni ja sen tuomaan auktoriteettiin.

Ratsastettaessa haluan yleensä mennä hieman kovempaa vauhtia kuin selässä istuva ihminen antaa. Tottelen kyllä ihan kiltisti, jos kauniisti pyydetään, mutta niistä kuolaimista lähtevistä naruista nykimistä inhoan yli kaiken. Jos koen herkät suupieleni kaltoin kohdelluksi, lakkaan tottelemasta täysin - en käänny mihinkään, taivu mihinkään, enkä ainakaan hidasta. Istunta on se, jolla minua pitää ohjailla. Tämä tuottaakin ajoittain kärryjä ajaessa mitä mielenkiintoisimpia tilanteita. Kyllä minä ohjasavuin toimin jotenkuten, mutta paremmin toimin ajajan eleillä ja äänellä. Erityisen kivoja ratsastajia ovat silti aloittelijat, sen kerran, kun joku suorastaan pelolta haiseva keskenkasvuinen tyttö selkääni istui, minulla oli ehkä hauskin ratsastustunti ikinä. Sitä pystyi kuskaamaan pitkin kenttää miten vain halusi ja leikkimään karusellihevostakin siinä välillä kun ei se raukka osannut edes ohjata minua kulmiin asti kunnolla. Kauaa se ei selässäni sitten ollutkaan, ilmeisesti rakas omistajani päätti siinä vaiheessa palauttaa minut kulkemaan uraa pitkin ja ihan kunnon kyytiä taisin siinä saadakin. Seuraavaa aloittelijaa odotellessa minulla ratsastavat yleensä melko tiukat - jollain kriteereillä kokeneet ja taitavat - ratsastajat. Mukavaahan se on, kun on joku jonka ohjaustaitoihin luottaa, sillä jos en oikein luota ratsastajaani pälyilen hänenkin puolestaan ympärilleni vaanivien peikkojen varalta, joita usein olenkin näkevinäni estevaraston liepeillä. Hyvän ratsastajan käsissä kuljen ainakin omasta mielestäni varsin komean näköisenä, tai ainakin yritän parhaani mukaan kaartaa kaulaa ja nostella hieman kavioita siltä varalta, jos joku tamma sattuisi kulkemaan ohi. Koulukiemurat ovat minun heiniäni, mutta esteiden yli pomppimista en ole oikein koskaan ymmärtänyt. Tai siis, mitä ihmeen järkeä siinä on, että keskelle hyvää ja tasaista ratsastustietä laitetaankin tolppia ja puomeja, joita ei edes ole muka luvallista kiertää, vaan niiden yli pitäisi onnistua koikkelehtimaankin? Kyllähän minut niistä yli saa, tai ainakin yleensä, mutta turha odottaa minulta iloista ilmettä huomatessani, että estetreenit ovat taas kyseessä. Hullujen hommaa, sanon minä. Estekisoihin minua onkin aivan turhaa raahata, en minä esteradan suorittamisesta kiinnostunut ole, mutta koulukisat sen sijaan ovat joka kerta yhtä mukavia. onneksi olen oppinut tietämään, mitä kuljetusvaunuun lastaus tarkoittaa, ja nuoruusvuosien pelot ovatkin haihtuneet kun ymmärsin, että antaessa kiltisti lastata itseni pääsen kiertämään koulurataa yleisön eteen. Kisoissa en jaksa edes välittää ihmisvilinästä ja ylimääräisestä melusta, sillä keskityn täysin siihen, että pääsen radalle näyttämään uljaat liikkeeni. Joku voisi kai kehua egoani hieman isoksi, mutta jos on komea, niin mitä sitä peittelemään, sillä tiedän kyllä olevani hieno näky koulukentillä.
Gerrit v.d. Dieuwke Elkenje Eilerd
Jeltsje
Mareike Sjoerd
Nienke
Dur Veroek
VVJ 2
Jaargenoot Geschokt
Spaarbank
Bloeien Bloedcel
Spuitgat

Isäni Gerrit v.d. Dieuwke on hollannista suomeen matkannut friisiläisherra. Suomeen hänet toi Mirage. Gerrin omistaa Ankka ja Gerri hän asuu myöskin Ankan omistamalla tallilla Chacarronissa. Päälajinaan Gerrillä on kouluratsastus, mutta mahdollisuuksia Gerrillä on myös valjakkoajon saralla ja senpä takia Gerri kiertelee säännöllisesti valjakkokilpailuissakin.
En tunne isän puolelta sukua siis juuri ollenkaan, vain isäni. Tiedän vain, että muut eivät asu täällä Suomessa vaan kaukana Hollannissa mistä isänikin tänne haettiin.

Emäni Dur Veroek on myöskin matkannut pitkän matkan Hollannista Suomeen, tällä kertaa maahantuojana vain tämänhetkinen omistajani yersinio. Veera on pieni tuittupää joka on kuitenkin elämäniloinen ja rakastaa ruokaa. Ratsastaessa hän on kova menijä ja välillä kun niitä touhuja katselee kentän laidalta niin tuntuu ettei koko hommassa ole päätä eikä häntää. Välillä kun olen ollut äitini kanssa samoissa kisoissa olen joutunut rauhoittelemaan häntä. Äiti kun tuntuu olemaan parantumaton hermoheikko. Emäni on myös kilpaillut paljon. Ainan kuten minä, kouluratsastuksen puolella. Itse olen omasta mielestäni kuitenkin taitavampi kuin äitini. Hän on saanut yleislaatuarvostelusta kolmannen palkinnon mikä on hänelle suuri meriitti ja ylpeydenaihe.

Emänisäni Jaargenoot on karismaattinen pieni friisiläinen jonka pieni koko ei kyllä käy ilmi orin ryhdikkään olemuksen vuoksi. Sen pää on aina korkealla ja pidempikin ihminen näyttää tämän hevosen rinnalla pieneltä. Jaarge on käytökseltään esimerkillinen ja on tallinsa yksi suosituimmista hevosista upean ulkomuodon ja helpon käsiteltävyyden vuoksi. Ratsastaessa Jaarge on hieman holtiton. Se on vaikea saada ratsastettua rennoksi johtuen sen pakonomaisesta tarpeesta pitää pää korkealla. Jaargelle tulee hyvin usein selkävaivoja mitä pyritään hoitamaan hieronnalla ja pitkillä rentouttavilla ratsastushetkillä.

Emänisänisäni Geschokt osaa olla hurmaava ja vie mennessään aina uusien ihmisten sydämet. Gekulla on kieroutunut tapa olla aluksi maailman ihanin, hellyttävin ja saada ihmiset tuntemaan itsensä todellisiksi hevoskouluttajiksi kun ori heitä liehittelee. Todellisuudessa Gekulla on hieman ikävä maine ja siitä aina varoitellaan uusia ihmisiä, mutta ilkikuriset piirteet tulevat usein esiin vasta muutaman kuukauden kuluttua jolloin ne tulevatkin täysin yllätyksenä. Geku osaa käyttää hyväkseen ihmisten varomattomuuden ja kenkkuilun alkaessa sen bravuurina on karata aukinaisesta karsinanovesta joko kiusaamaan tammoja tai suuntaamalla rehulaan herkuttelureissulle.

Emänisänemäni Spaarbank koki uransa rodustaan huolimatta esteiden puolella. Ei sukulaiseni sentään mitään maailmanluokan estekilpailuja kiertänyt, mutta pienen tylleröisen kanssa, joka oli siis hänen omistajansa, he kiersivät lähialueen ja hieman kauimmaisetkin helpot luokat. Spaarbankin vahvuus ei ollut ehkä vauhdissa ja tiukoissa kurveissa, mutta tammaan saattoi aina luottaa, että se hyppäisi vaikka talon ikkunasta sisään jos se on sille nimetty esteeksi. Näin ollen kaksikko saattoi aina silloin tällöin kerätä sijoituksen sieltä ja toisen täältä täsmällisillä, rauhallisilla ja puhtailla suorituksilla.

Emänemäni Bloeien on lämmin ja iloinen tamma. Eini on oikea äitihahmo ja hoivaa ja rapsuttaa omien varsojen ohella ties kuinka monen muunkin tamman varsoja. Joskus tamma joutuu pieniin kahakoihin muiden mustasukkaisten tammojen vuoksi jotka eivät siedä sitä, että heidän varsojen lähettyville tulee joku muu. Tämä on kuulema kuitenkin harvinaista sillä Eini on pehmosta luonteestaan huolimatta hyvin korkealla lauman arvojärjestyksessä, mutta kun on omasta varsasta kyse saattaa alempiarvoisetkin emät rohkaistua ja kokeilla miten Einin kanssa mittelöitiinkään.

Emänemänisäni Bloedcel oli Hollannissa suosittu valjakkohevonen. Se oli valpas ja nopea liikkeissään ja luki ohjastajansa eleitä ja näin ollen oli loistava kilpailukumppani ja siitä tarjottiin isoja summia. Ori myytiin monesti, mutta sai pitkän myyntikierteen jälkeen itselleen pysyvän kodin hollantilaiselta vanhalta herralta joka harrastuksenaan toimi valjakkoajon toiminnassa mukana. Miestä kävi sääliksi Bloedcelin jatkuva pallottelu omistajalta toiselle, joten kun orista jälleen pistettiin tarjouskilpailua pystyyn hän tarjosi sellaisen summan, että ori varmasti lähtisi hänelle viettämään siitoshevosen elämää.

Emänemänemäni Spuitgat oli hevonen joka olisi syönyt vaikka tiiliskiviä jos niitä olisi ruokakippoon pistänyt. Spu oli perso ja ahne ja yritti aina haistella, maisella ja kokeilla kaikkea. Ihmisten takinpielukset, sormet ja hiukset olivat aina vaarassa joutua tamman suuhun, niin, että tamman omistajan mielessä kävi useammankin kerran tehdä neidille oma kuonokoppa. Tamman karsinasta ei löytynyt ikinä heinänkorttakaan sillä karsinassaan se käytti kaiken aikansa pyörittelemällä purunpalasia huulillaan ja putsaavan sieltä kaiken mikä kelpaisi syötäväksi. Olkia tammalla ei tästä syystä voinut pitää ollenkaan, sillä ei mennyt aikaakaan kun oljet olisi putsattu karsinanpohjalta ja lattia paistaisi puhtauttaan.
Jälkeläiset

 tamma 
 Duren Amalia    emä: Duren Amandel
 tamma 
 Duren Ambre    emä: Duren Alice
 tamma 
 Duren Oanna   VVJ 2  emä: Duren Oliën
 tamma 
 Duren Joalien    emä: Duren Wineke
 tamma 
 Levanya v.d. Duren    emä: Rebekah Z4
 tamma 
 Orania v.d. Duren    emä: Duren Anektode
 tamma 
 Darcy v.d. Duren    emä: Sieze v.d. Djoehem
 tamma 
 Rieuwertsje v.d. Bellgrove    emä: Tryntje v.d. Duren
 ori 
 Duren Cupid  VIR MVA ch., KTK III, KRJ 1, VVJ 2  emä: Duren Cultus
 ori 
 VF Onnex    emä: Tijuana's Unavený Eller
 ori 
 Duren Damianos  KTK III  emä: Duren Cultus
 ori 
 Zabaglione v.d. Duren    emä: Zabetta Rewa
 ori 
 Olivier v.d. Duren    emä: Zabetta RewaKilpailut

VVJ:n alaiset kilpailut
01.11.2009, KK EP, VVJ, Noviisi yhdistetty pariluokka, 2/29
07.11.2010, Stal Lycan, VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, 1/12
23.12.2010, Kõrge Hobused, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/30
01.01.2010, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/12
05.01.2010, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/12
27.01.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/12
09.03.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/13
11.03.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/13
13.03.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/13
17.03.2011, Kosto, VVJ, vaikea yhdistetty, 5/30
30.03.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/18
31.03.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/18
02.04.2011, Duren, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/18
15.06.2011, CK, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/30
17.06.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/23
18.06.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 2/23
20.06.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/23
21.06.2011, Riiviöt, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/24
25.06.2011, Riiviöt, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/30
15.06.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/17
15.09.2011, Idya Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/20
11.09.2011, Bairdon, VVJ, vaikea yhdistetty, 1/19
09.09.2011, Kosto, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/26
13.09.2011, Cecam Shetlands, VVJ, vaikea yhdistetty, 3/22
17.06.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/17
08.09.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/3
09.09.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/3
10.11.2011, Crash Ponies, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/19
06.11.2011, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
21.01.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/13
29.01.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/15
30.01.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/15
02.02.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/15
05.02.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/22
06.02.2012, Dei, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/22
31.01.2012, Kosto, VVJ, vaikea yhdistetty, 4/25
04.03.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/17
06.03.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/30
09.03.2012, Hulmur, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/19
05.08.2012, Shamrock Hill, KRJ, Vaikea yhdistetty, 3/16
16.08.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/23
08.08.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/8
05.10.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/30
07.10.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/30
30.10.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/30
11.11.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/30
29.10.2012, Shamrock Hill, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/30
25.11.2012, Caral, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/22
18.12.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/26
23.12.2012, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/26
08.12.2012, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 2/17
10.12.2012, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 3/17
11.12.2012, Breandan, VVJ, vaikea yksilövaljakko, 2/25
15.12.2012, Breandan, VVJ, vaikea yksilövaljakko, 3/25
13.12.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/16
03.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/24
06.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/13
17.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
24.02.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/23
05.08.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
07.08.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
16.12.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/16
27.12.2012, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/36
08.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty 1/24
12.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/24
17.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/24
02.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/11
25.01.2013, Caral, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/20
28.01.2013, Caral, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/20
29.01.2013, Caral, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/20
29.01.2013, Breandan, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/18
31.01.2013, Breandan, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/18
08.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/13
07.02.2013 Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/14
08.02.2013 Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/14
03.02.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/26
04.02.2013, Duren, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/26
25.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/8
03.03.2013, Fiktio, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/25
25.02.2013, Konkkaronkka, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/23

KRJ:n alaiset kilpailut
15.01.11, KRJ CUP, Prix St Georges, 6/58
15.02.11, KRJ CUP, Intermediate I, 6/94
15.5.09 Duren Prix St. Georges KRJ 1/12
16.5.09 Duren Intermediate II KRJ 1/10
23.5.09 Rowland Kür: Intermediate II KRJ 2/50
25.5.09 Rowland Kür: Intermediate II KRJ 2/50
31.5.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 5/46
1.6.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 5/49
2.6.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 4/46
3.6.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 3/46
3.6.09 Duren Vaativa A KRJ 3/43
4.6.09 Duren Prix De Igora KRJ 6/45
5.6.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 1/46
10.7.09 VLY Intermediate II KRJ 2/18
7.7.09 VLY Intermediate II KRJ 1/18
27.6.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 6/40
27.6.09 Duren Prix De Igora KRJ 4/40
29.6.09 Duren Kür Vaativa B KRJ 2/40
30.6.09 Duren Vaativa A KRJ 2/40
30.6.09 Duren Prix De Igora KRJ 1/40
23.7.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 1/60
27.7.09 Duren Intermediate II KRJ 1/60
28.7.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 3/60
02.11.09 Duren Intermediate II KRJ 3/50
3.11.09 Duren Intermediate II KRJ 4/50
3.11.09 Duren Intermediate II KRJ 5/50
3.11.09 Duren Intermediate II KRJ 5/50
4.11.09 Duren Intermediate II KRJ 4/50
5.11.09 Duren Intermediate II KRJ 3/50
26.08.10 Duren Intermediate II KRJ 2/50
27.08.10 Duren Intermediate II KRJ 2/50
04.09.10 LAC Intermediate II KRJ 7/60
28.08.10 Fiktio Intermediate II KRJ 5/80
03.09.10 Corona Intermediate II KRJ 5/30
30.08.10 Elgwir Intermediate I KRJ 1/39
31.08.10 Reciente Intermediate II KRJ 1/66
26.08.10 Varpumäki Helppo B KRJ 3/60
06.09.10 Jewel PR Helppo B KRJ 10/100
11.09.10 Zuruck Intermediate II KRJ 2/30
09.09.10 Duren Intermediate II KRJ 7/50
26.09.10 Duren Intermediate II KRJ 3/30
27.09.10 Duren Intermediate II KRJ 3/30
28.09.10 Duren Intermediate II KRJ 5/30
28.09.10 Duren Intermediate II KRJ 3/30
06.10.10 Duren Intermediate II KRJ 3/30
07.10.10 Duren Intermediate II KRJ 1/30
09.10.10 Duren Intermediate II KRJ 5/30

Kantakirjalausunto 09.10.2009
74p., (16 + 19 + 21 + 18) KTK II
- ryhdikäs ori, saisi olla sopusuhtaisempi ja skpleima selvempi
- alakaulainen, olematon säkä

KRJ:n laatuarvostelu 15.10.2011
25 (7+8+10) - 42 - 20 - 10 - 8 = 105 p. KRJ I
Rakenne: 25p.
Kilpailutulokset: 42p.
Vanhempien kilpailutulokset: 20p.
Jälkeläiset kilpailutulokset 10p.
Lisäpisteet: 8p.

Frieshyn laatuarvostelu 01.08.2011
19+20+20+1+10 = 70p. FLA1
Luonnekuvaus: 19p.
Suku: 20p.
Kilpailutulokset: 20p.
Menestys: 1p.
Lisäpisteet: 10p.

VVJ:n laatuarvostelu 30.3.2014
8,63 (9,25+8) + 40 + 22,5 + 25 + 8 = 104,13p. VVJ-I
Rakenne: 8,63p.
Kilpailutulokset: 40p.
Vanhempien kilpailutulokset: 22,5p.
Jälkeläiset kilpailutulokset 25p.
Lisäpisteet: 8p.
Valmennukset & päiväkirja

28.9.2009, valmentaja: JENSKI--
Astelin kiireissäni ja viisi minuuttia myöhässä kentälle vilkuillen kelloani. Olin juuri nostamassa katsettani ja huikkaamassa yersiniolle anteeksipyyntöni myöhästymisestä, kun katseeni osui aivan upeaan mustaan friisiläisoriin joka ravasi ylväänä kentällä. Sanat takertuivat kurkkuuni ja jäin hetkeksi ihailemaan oria. Vihdoin havahduin ja sain takelleltua anteeksipyyntöni yersiniolle. Pyysin ratsukkoa verryttelemään itsenäisesti ja istahdin kentän reunalle tarkkailemaan. Upea ori, Oliveriksi kutsuttu, oli hiukan liian reippaalla tuulella ja välillä heitti päätään turhautuneesti. Muuten lämmittely näytti mielestäni oikein hyvältä. Kun yersinio siirsi orin käyntiin ja antoi pitkät ohjat, aloin selittämään päivän tehtävää. Tänään olisi tarkoituksena harjoitella sujuvaa ja rytmikästä vastalaukkaa, sekä taivutella oria. Ihan yksinkertaiseen tehtävään päätin tällä kertaa turvautua, sillä en ollut ennen valmentanut tätä ratsukkoa. Kun Oliver oli hetken saanut hengähtää ja venyttää kaulaansa, pyysin yersiniota nostamaan harjoitusravin. Tarkoituksena oli tehdä molempiin päätyihin pienet voltit ja molemmilta pitkiltä sivuilta tehdä kolmikaarinen kiemuraura. Tärkeää tässä oli se, että ori ei oio yhtäkään kaarretta mistään ja liikkuu oikeassa tempossa. Lisäksi sinun täytyy ratsastajana muistaa, että suoristat Oliverin huolellisesti aina kaarteiden välissä, ja että Oliver taipuisi ja asettuisi kaarteissa mahdollisimman notkeasti. Aloititte tehtävänä ja aluksi Oliver töpötti lyhyitä ja nopeita raviaskelia aivan liian reippaassa tahdissa, joten volteista ja kiemuraurista tuli lähinnä kusten juostuja. Neuvoin yersiniota tekemään pari kunnon pidätettä, vaikkas siirtämään orin hetkeksi käyntiin, ja sitten ravissa taas muistaa koko ajan puolipidätteet. Kun muistit ottaa mukaan puolipidätteet, alkoi tehtäväkin sujua. Ensin ori näytti hiukan liian jäykältä, mutta parin kerran jälkeen se alkoi taipua. Teimme harjoituksen molempiin suuntiin ennen kuin pyysin nostamaan myötälaukan. Hioimme ensin myötälaukan rytmikkääksi ja sopivan reippaaksi, ei kuitenkaan liian reippaaksi. Sen jälkeen selitin tehtävän. Tarkoituksena olisi laukata lyhyet sivut myötälaukassa ja pitkät sivut vastalaukassa. Muista pitää ulko-ohjan tuntuma ja ohjata oria pitämään vastalaukka painoavuilla. Aloitit tehtävän. Myötälaukka osuus meni hienosti, Oliver taipui hyvin ja laukka oli rytmikästä. Vastalaukkaan laukanvaihto oli hiukan ehkä hätäinen ja yllättävä orille, muista valmistella laukan vaihto paremmin. Itse vastalaukka oli itseasiassa ihan hyvää, joskin ehkä hiukan tönkköä. Jatkoimme harjoitusta, ja pikkuhiljaa ori alkoi ymmärtää jutun jujun ja yersiniokin antoi selkeämpiä apuja. Vaihdoimme suuntaa ja teimme harjoituksen toiseen suuntaan kerran. Sitten koitimme molempiin suuntiin vastalaukkaa pääty-ympyrällä, ja kun se sujui hienosti, päätin että nyt on loppuverkkojen aika.
"Valmennuksenne sujui erittäin hyvin. Olit hyvin rauhallinen käsien kanssa etkä repinyt Oliverin herkkää suuta liikaa. Kaikki taivutukset, laukanvaihdot, siirtymiset ym. sinun kannattaa kuitenkin opetella valmistelemaan aikaisemmin ja paremmin, jotta pidätys tai laukkapohkeet eivät tule sille aivan täytenä yllätyksenä. Muuten valmennus meni hyvin, teidät tullaan varmasti näkemään koulukentillä!

09.10.2009, valmentajana meym.
Oliver harppoi kentälle ylvään näköisesti ja alkuverryttelyn aikana ehti kokeilla kulmissa oikomista, mörköjen pelkäämistä ja pitkänä kulkemista. Alkuverryttelyn ohjelmana olleet lisäykset sujuivat kuitenkin reippaasti jo aivan alusta, pientä ongelmaa tuli tosin ratsastajan apujen käytön kanssa. Käynnissä lisäykset tuppasivat kiristämään vauhdin aina raviin asti ja hidastukset taas pysäyttivät Oliverin hieman liian herkästi tai saivat orin laahaamaan jalkojaan. Puolen tunnin puurtamisen jälkeen Oliver kuunteli kuitenkin apuja herkeämättä ja teki lisäykset ylväästi sekä kuunteli hidastavat avut sivun loppupäässä. Seuraavaksi ohjelmassa olivat laukanvaihdot. Ensin ratsukko sai laukata hieman pää-ympyröillä molempiin suuntiin ja kokeilla taivuttelua. Sitten siirryttiinkin jo kokorataleikkaalle tekemään laukanvaihtoja askeleessa. Ensimmäiset yritykset muistuttivat lähinnä kiitolaukkaa, mutta yllättävän pian ratsastaja ja Oliver löysivät yhteisen sävelen ja vaihdot tulivat täsmällisesti hyvässä temmossa. Yleisesti ottaen ratsukon valmennus sujui hyvin ja Oliver on hyvin potentiaalinen kouluhevonen.

21.11.2009, valmentaja shi
Kun saavuitte maneesiin Oliverin kanssa, en tiennyt mitä odottaa. Oliver oli innokas, mutta sen pystyi pidättämään hyvä ratsastaja. Välillä kyllä näytti siltä, että ratsastaja vain roikkui satulassa ja yritti pysyä kyydissä. Kouluosuus meni hienosti pitkien alkuveryyttelyiden jälkeen, vaikka tipahtihan se ratsastaja kerran ratsunsa selästä. Käskin sitten vain takaisin satulaan, ja sen jälkeen Oliver pystyikin keskittymään vähän paremmin, ja silloin pystyin kunnolla valmentamaan. Välillä Oliver kyllä haikaili maneesin ovelle päin, mutta napakalla käännöksellä se pystyi taas keskittymään. Koululiikkeiden kohdalla Oliver kuitenkin oikeasti keksittyi, mutta muuten välillä se tutki kaikkea. Kokeilimme myös hyvin pieniä esteitä, tai oikeastaan kavaletteja puomien kanssa, jotta ratsastaja saisi enemmän vielä keskittymistä hevosten kanssa. Loppukäynneillä Oliver kuitenkin rauhoittui, ja käveli kiltisti pitkilläkin ohjilla.

21.06.2010, valmentaja: Kya
Tällä kertaa olin kerrankin hyvissä ajoin kentällä. Olin onnistunut kahlaamaan välinevarastosta muutaman kavaletin ja saavuttuanne kentälle. En tiedä kumman ilme oli enempi näkemisen arvoinen, sinun vai Oliverin, joka selvästikin sai lisävirtaa nähdessään puomeja. Annoin teidän lämmitellä rauhassa. Seurasin menoanne, joka oli lähinnä sitä, että ori kävi mielessään nopeuskamppailua eri kulmien välillä ja sinä mutisit vähät väliä perkeleitä. Parin laukkaympyrän jälkeen orista oli kimmonnut selkeästi esiin maksimienergiamäärät ja ratsastajan naama alkoi selvästikin kuumottaa joko pidätteiden määrästä tai hermojen menettämisestä. Hetken mietin, että pitäisikö tässä alkaa jotain rentoutusta vetämään, etten ole kohta murjottuna tallinpielessä, kun alkaisin laukomaan typeriä harjoitteitani. Päätin päästää teidät tänään helpolla. Aloitimme ihan maapuomityöskentelyllä. Ensin pyysin teitä etenemään puomeille ravissa, mutta ottaa noin puolitoistametriä ennen puomeja käyntiä, sovittaa askel puomeille ja jatkaa sitten ravissa. Sama harjoite toistettiin pariin otteeseen ja huomattavissa oli orin suhteen pientä maltillisuutta ja ratsastajan osalta mielialan kohoamista. Seuraavaksi puomit mentiin ravissa. Klopsklops kuului vaan kun orin kaviot kolahtelivat puomeille. "Sulla on siinä korkeat askeleet omaava friisiläinen, miksi ihmeessä annat sen jalkojen laahata maassa?" Kommentin oli tarkoitus olla totuutta hivelevä, mutta vitsaileva, mutta sinä otit siitä ainakin vihiä ja seuraavalla kerralla Oliver paineli puomien yli mitä korkeimmin askelin, eikä kolahduksen kolahdusta kuulunut. Hymyilin hieman ja pyysin toistamaan saman toiseen suuntaan. Seuraavaksi pyysin sinua ottamaan pari kierrosta laukkaa pääty-ympyrällä ja tulemaan sitten puomeille. Sovittaen askeleet puomeille. Ensimmäinen kerta meni kutakuinkin loikkien, mutta toinen ja kolmas kerta olivat jo niin hyviä, ettei minulla ollut mitään sanomista. Pienen lepotauon jälkeen olin onnistunut kyhäämään kavaletit pystyyn. Oliverin silmissä pilkahti ja ori oli jälleen täynnä vauhtia. Käskin teidän pujottelemaan kavaletit kahteen otteeseen käynnissä, kerran molempiin suuntiin, jotta Oliver pääsisi vähän tutuiksi uusien puomien kanssa ja ymmärtäisi, että näille ei sitten tulla neliä ja loikata yhdellä loikalla kaikkia yli, vesieste tyyliin, vaikka eipä kai umpikouluhevonen niistä mitään ymmärräkään? Tiedä siitä sitten, mutta ensimmäisellä kerralla ori lähestyi kavaletteja rauhallisesti, mutta ampaisi sitten neliin ja onnistui jotenkuten heittämään jalan jos toisenkin puomien väliin, mutta hyppäsi sitten viimeiset 2 puomia valtavalla loikalla yli. Sinä lensit kaulalle ja Oliverin viilettäessä uralle, olit horjahtaa alas selästä, mutta kuin ihmeen kaupalla sait korjattua istuntasi. Seuraavalla kerralla kehotin sinua malttavaisuuteen ja keskittymään, että ori pysyisi ravissa. Tällä kertaa ravi pysyi, mutta hyvästä askeleesta huolimatta kavaletit suoritettiin hätäisesti ja puomit kolahtelivat. Seuraavalla kerralla askelpituus ja korkeus oltiin sovitettu täsmälleen ja kavaletit suoritettiin tasapainoisesti. Harjoite toistettiin toiseen suuntaan, jonka jälkeen päätettiin yhteistuumin antaa orille hieman enempi ohjaa ja antaa sen päästellä parilla vapaammalla laukkakierroksella höyryjä. Loppuverryttelyn teitte itsenäisesti maapuomeja apuna käyttäen.

22.06.2010, valmentaja: Sofia H.
Vaikka tiesinkin Oliverin olevan kovan luokan kouluhevonen, valmennuksemme keskittyi tänään hieman kevyempiin harjoituksiin, joiden tarkoituksena oli notkeuttaa oria, parantaa sen tasapainoa ja ennen kaikkea vetää puoleensa sen mielenkiinto. Aloittelimme temmon- ja suunnanvaihteluilla, kulmankatkaisuilla ja peruutuksilla. Teimme myös oikein mallikkaita voltteja kaikissa askellajeissa, myös kolmikaarinen kiemuraura lukeutui treeniaihioihin. Edellämainitut harjoitukset taisivat olla Oliverin mielestä niin naurettavan yksinkertaisia, että ne saattoi heittää miten sattuu lekkeriksi. Fiksulta oriilta ei kuitenkaan mennyt kauaa tajuta, ettei asioissa mentäisi eteenpäin, ennen kuin edelliset olisi saatu kunnialla pois päiväjärjestyksestä. Pohkeenväistöt ja etu-, sekä takaosankäännökset olivat kaikkiaan oikein näyttävää katseltavaa. Avotaivutus sen sijaan takkusi jonkin verran, koska ulko-ohja oli vähän liian löysällä ja näin ollen Oliver pääsi poikittamaan liikaa, eikä liikkeestä olisi ollut juurikaan hyötyä, ellet olisi huomannut korjata asiaa. Ketteryyden parantamiseksi heitin myös muutaman tötsän maneesin keskelle pujottelua varten. Käynnissä eteneminen oli etenkin tämän harjoituksen aikana Oliverin mielestä harvinaisen tylsää, joten se yritti muutamaan otteeseen ikään kuin vaivihkaa livetä nopeampaan askellajiin. Ravissa pujottelu oli teillä kaikista sujuvinta, laukassa ori riehaantui monta kertaa vähän liikaa ja kaatoi ainakin puolet tötsistä kaahatessaan niiden läpi. Valmennuksen loppupuolella keskityimme puomityöskentelyyn, joka on tunnetusti omiaan rentouttamaan hevosta ja tuomaan sille vaihtelua. Oliver kulki juuri sopivilla etäisyyksillä jokaisen puominvälin, joten saatoimme lopussa kokeilla kavalettejakin, jotka puolestaan ovat tehokasta treeniä passagen opettamista ajatellen. Oliver askelsi oikein mieluusti kavaletit läpi useampaankin otteeseen, myötäyksesi ja istuntasi oli kerrassaan kiitettävää katsottavaa. Loppukäynteihin mennessä tämä friisiläinen oli todella ansainnut vuolaat kehunsa, voit hyvällä omallatunnolla olla todella ylpeä tästä kaverista!

23.06.2010, valmentaja: Mikla
Alkuun Oliver oli melko virkeän oloinen, eikä pidätteet menneet läpi ihan sataprosenttisesti. Kun aloitimme tunnin väistöillä niin ravissa kuin laukassakin, oli herran pikku hiljaa pakko alkaa kuuntelemaan. Väistöissä Oliver yritti kiirehtiä ja painella niin lujaa kuin halusi, mutta muutaman epäonnistuneen kerran jälkeen se ymmärsi, että ei voinut vain painella täysiä, vaan oli kuunneltava ratsastajaa. Väistötehtävien jälkeen treenasimme piaffea ja passagea. Ne sujuivat suorastaan loistavasti! Pienen levähdys tuokion jälkeen jatkoimme hetken vielä ravissa siksaksulkutaivutuksilla. Aluksi Oliver olisi mieluummin taas vain päästellyt täysiä eikä sulkutaivutuksista tullut mitään, mutta kun ratsastaja sai sen taas kunnolla hanskaansa alkoi siksaksulkutaivutukset sujua kuin tanssi. Laukassa teimme laukan vaihtoja ja temmonmuutoksi kootusta lisättyyn laukkaan. Laukanvaihdot eivät alkuun meinanneet onnistua joka askeleelle, mutta kun Oliver jaksoi taas keskittyä niin ne sujuivat hyvin. Temmon muutokset kootusta lisättyyn laukkaan olivat helppo nakki tälle herralle.

26.06.2010, valmentaja: Jusu
Huomasin jo alkukäynneissä, että vuorossa olisi vauhdikas tunti. Oliver yritti lähteä ravaamaan melkein koko ajan ja jouduit jo alussa pidättämään oria, vaikka ohjat olivatkin käynneissä pitkät. Lyhensit hiukan ohjia ja siirryit raviin, kun pyysin. Oliver singahti liikkeeseen ja jouduit pidättämään sitä heti. Neuvoin keventämään rauhallisesti ja pitämään pientä tuntumaa suuhun, ja tätä tehdessäsi innokas ratsusikin rauhoittui hieman. Teitte voltteja ja ympyrötä, jotta Oliver taipuisi ja saisit sen hyvin pohkeesi ympärille. Se alkoi selvästi kuuntelemaan hiukan sinua ja taivutti kaulaansa kaarelle, kun istuit alas harjoitusraviin. Aloimme työstämään raviväistöä, joka kertomasi mukaan tuotti silloin tällöin ongelmia. Kun teit väistöä kulmasta keskelle kenttää ensimmäisen kerran, huomasin, että Oliver kiihdytti heti vauhtiaan ja muuttui ylipirteäksi. Väistöstä ei tahtonut tulla mitään ja orin askeleet eivät menneet kauniisti ristiin kuten kuului. Sait pitää vatsalihaksesi tiukkana ja tehdä pieniä puolipidätteitä seuraavalla kerralla, kun olin ohjeistanut sinua. Homma sujui jo paremmin ja askeleet menivät hiukan ristiin. Kolmas kerta menetteli, mutta neljännellä sait Oliverin astumaan näyttävästi ristiin ja kulkemaan hienossa muodossa. Ensimmäisen kerran ryntäily oli muisto vain tämän suorituksen rinnalla. Teitte väistön vielä kerran, kunnes saitte kävellä hetken. Käyntien jälkeen siirryitte isolle keskiympyrälle ja nostitte laukan. Oliver lähti heti ryntäämään ja sen pää nousi ylös äsken niin kauniista muodosta. Käskin sinun istua kiinni satulaan ja pitämään vatsalihaksen tiukkana. Saitkin laukan rauhoitettua ja orin takaisin muotoon. Laukkasitte ympyrällä vielä toiseen suuntaan ja menitte huomattavasti paremmin ilman alkuryntäilyjä. Kun ori oli nyt todellisesti kuolaimella ja teki nöyrästi kaiken käskemäsi aloimme hiomaan piaffea ja passagea. Tehtävän antoon kuului ensin passagea lävistäjälle, jonka jälkeen keskellä sitä 8 askelta piaffea, tietenkin mahdollisimman paikallaan, ja passagella takaisin uralle. Oliver ei ollut moksiskaan harjoituksista vaan teki ne todella hyvin. Se oli selvästi rauhoittunut ylimääräisen energian kuluttua ja kuunteli apujasi täysin. En voinut paljoa muuta tehdä kuin kehua työskentelyänne. Kun olin ihaillut tarpeeksi passagea ja piaffea käskin teidän loppuun tehdä sulkutaivutusta laukassa. Sulkutaivutus sujui ongelmitta, joten päästin teidät loppuverryttelemään kevyellä ravilla ja käynnillä pitkillä ohjilla, jotta Oliver saisi venytettyä kaulaansa ja selkäänsä raskaan treenin päätteeksi.

03.12.2010, valmentaja: Susanna K.
Yersinio ja Duren Oliver saapuivat maneesiin, jossa olinkin jo odottelemassa. Oliver näytti innokkaalta ja tutkiskeli maneesia. Juttelimme hetken hevosesta samalla kun Yersinio käveli alkukäyntejä. Pian pääsimme kuitenkin aloittamaan ja kehotin keräämään ohjat. Oliver valpastui heti, mutta Yersinio teki rauhassa puolipidätteitä, eikä ori lähtenyt kiirehtimään. Käskin kuitenkin pian siirtyä kevyeeseen raviin. Ensimmäiseksi Yersinio sai tehdä peruskolmikaarista hetken, jotta Oliverin lihakset lämpenisivät kunnolla. Sen jälkeen ratsukko sai siirtyä kahdeksikolle ja tehdä toisella puoliskolla avotaivutusta ja toisella sulkutaivutusta. Oliver ravasi lennokkaasti, mutta hermoili vähän viskomalla päätä. Opastin ratsastajaa rentouttamaan hieman istuntaa ja tekemään edelleen puolipidätteitä. Jonkun ajan päästä ori olikin rauhoittunut enemmän. Lisäsin tehtävään suoristuksissa pysähdykset sekä peruutukset 4 askelta. Yersinio valmisteli hyvin ja saikin pysähdyksen kohdalleen. Peruutukset olivat välillä kiireisiä. Sitten siirryttiin harjoitelemaan passage-piaffe vaihtoja. Ympyrät passagea ja keskellä piaffea. Oliver tajusi melkeimpä heti Yersinion avut ja alkoi nostelemaan upeasti jalkojaan. Piaffeen siirtymiset olivat usein vähän hätäisiä, mutta kokonaisuudessaan ratsukko näytti loistavalta. :) Laukkaharjoituksena oli laukanvaihtoja kokorataleikkaa-kuviolla. Yersinio saikin laukan vaihdettua hienosti joka askeleella ainakin 7 askeleen ajan. Kun molempiin suuntiin oli laukattu, annoin ratsukon ravata rentoa hölkkää ja kävellä loppukäynnit. Oliver oli näyttänyt hienosti taitonsa.

30.05.2012, päiväkirja
Oliver on kilpaillut koulukilpailujen jälkeen paljon valjakkokilpailuja. Vielä sillä ei ole riittävästi sijoituksia kasassa laatuarvosteluja ajatellen, mutta oriin suoritukset ovat viime aikoina huonontuneet. Oliverilla on takana pitkä kisaputki, joten otin sen nyt kokonaan kilpailurenkaasta pois ja jatkamme valjakkokisojen parissa myöhemmin. Suunnitelmissa olisi nyt alkuun päästää ori laitumelle tuulettumaan ja pitämään kuria nuoremmille oreille. Oliver siis pääsee orilaitumelle kuukaudeksi jonka jälkeen otan sen hieman rauhallisempaan ympäristöön vielä lepäilemään. Lepojakson jälkeen alamme taas ajelemaan valjakkoa ja ratsastamaan kevyeeseen tahtiin silmälläpitäen tulevia valjakkokisoja. Vaikka Oliverissa alkaa jo ikä painamaan niin se nauttii työskentelystä täysin siemauksin ja suurimmaksi osaksi vain stressaantuu enemmän jos se jää kokonaan toimeettomaksi. Silti, jokaisen hevosen on rauhoitettava tahtia jossain vaiheessa ja vaikka Oliver edelleen jatkaa työskentelyä ja kilpailua alkaa vanhuus selkeästikin painamaan ja jotta ori pysyisi mahdollisimman pitkään terveenä on tarkkailtava, että menemme ja etenemme sen kunnon ja terveyden sanelemilla säännöillä.

VVJ laatuarvostelun rakenneosuus
"Jalo, sporttinen ori. Vahva runko ja hyvät jalat. Voimakkaasti pystyasentoinen kaula."
"Komea, sporttinen ori. Sopusuhtainen, joskin hiukan pitkärunkoinen. Pää aavistuksen iso, kaula alas kiinnittynyt ja alakaulainen. Piirteetön lyhyt säkä, pitkä selkä, suora lanne ja lyhyet laskevat lautaset. Edestä ahdas, suht hyväasentoinen lapa. Suorat, korkeat jalat, pienet kaviot."
tekstit & kuvat: © yersinio, ellei toisin mainita
virtuaalihevonen