|
Kantakirjattu hevosorien kantakirjaan II-palkinnolle, 72p.
VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 10.10.2011
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolle, 109p.
Frieshyn jalostusarvostelussa palkittu luokkaan C
Heippa vaan kaikille! Olen Duren Toby, mutta kaikki tutut sanoo mua Tobyks vaan. Mä oon tällanen sikahieno, tosi upeen rakenteen omaava täydellinen friisiläishevonen. No okei, en ehkä ihan. Oon kuitenkin tyytyväinen olemukseeni ja joskus omistaja sanoo että oon aika täynnä itteeni. Mä oon aika tarkka omasta reviiristäni, eli en kauheen mielelläni suakaan mun karsinaan päästä. Eri asia on, jos karsinaan tuleva ihminen on mulle tosi tuttu. Mun juttu on kouluratsastus. Sen mä osaan, mutta en kyllä aina viiti osaamistani näyttää. Mun mielestä on nimittäin kiva vähän temppuilla ja kiukutella, varsinkin silloin jos selässä on uusi ratsastaja. No, nyt kun oon kertonu vähän itestäni niin mennäänpäs karsinaan.
Kun joku on tulossa mun karsinaan, näyttelen yleensä vähän hampaita ja saatanpas jopa potkaista seinään. Se pelottaa yleensä kaikki pikkuipanat pois, joista mä en muuten ollenkaan tykkää. Sitten jos joku on niin uskalias ja uskaltaa uhmata mun reviiriä, niin annan sen yleensä tulla sisään. Saatan vieläkin vähän kalisuttaa hampaitani ja kuopia maata. Jos joku edelleen haluaa jäädä mun karsinaan, lopetan uhkailut siihen. Haluan kuitenkin tutkia tulijaa, ennen kuin annan sen koskea muhun. Yleensä tarkastan taskut herkkujen varalta. Harjaamisen alettua steppailen yleensä paikallani, koska en tykkää ollenkaan kovista harjoista. Mahan alle eikä jalkoihin saa todellakaan koskea millään muulla kuin pehmeällä harjalla! Kun harja vaihtuu pehmeämpään mä lopetan steppauksen. Pehmeällä harjalla harjaamisesta mä jopa ehkä vähän nautinkin. Kavioiden puhdistaminen on mun kanssa taas yksi aikaa vievä operaatio. Mä oon nimittäin aika kapinallinen ja tykkään olla hankala. En siis nosta mun jalkoja helposti, enkä myöskään pidä niitä kauaa ylhäällä. Varusteiden laitto on sitte vähän kivempi juttu, mutta vyön kiristämistä en voi sietää. Kuolaimet otan helposti suuhun, ja päänikin pidän paikoillaan remmien sulkemisen ajan. Satulan saa selkääni aika helposti, mutta kun mä huomaan vyön kiristyvän mun mahan ympärille, alotan kauheen kiukuttelun. Mahan pullistelun mä osaan, ja muutkin satulavyön kiristämistä vaikeuttavat temput on tullu tehtyä aika monesti.
Kun lähetään ratsastamaan, kävelen tosi reippaasti eteenpäin, enkä todellakaan jaksais oottaa hitaasti kävelevää ratsastajaa. Jos matkalla sattuu olemaan joku kivan näkönen tamma, alan mä esittelemään mun hienoja taitoja. Tästä ei yleensä mun ratsastajat tykkää, mut ihan sama. Kai mä nyt haluun näyttää coolilta tammojen silmissä. Maneesissa pelkään tosi paljon nurkissa lymyäviä mörköjä ja kaikkia pelottavia ääniä. Jos maneesissa on mun kaa samaan aikaan joku tamma, yritän kuitenki peitellä pelkooni. Sillon ku ratsastaja nousee mun selkään, rakastan kiemurrella. Kun ratsastaja on päässy mun selkään, lähen heti liikkeelle. Sit ku ratsastaja on valmis ja antaa mulle eteenpäin vievät avut, mä haluisin ainaki lähtee raviin. Yleensä meen kuitenki sellasta tosi reipasta käyntiä. Alkukäynnit on musta ihan tyhmät, koska niissä pitää vaan kävellä. Kun aloitetaan verryttelyt, mä meen tosi kovaa. Mä asetun kuitenki aika helposti ja tykkään kulkee komeen näkösesti kaula kaarella. Kun aletaan hommiin, teen yleensä kaikki jutut ihan kivasti. Musta on ihanaa taipua ja näyttää hyvältä. Siks mä teenkin kaikki koulujutut huolellisesti ja tyylillä. Esteistä mä en niinkään tykkää, koska mun hyppytyyli ei oo mitenkään kauheen hieno ja pelottaa et jalat osuu puomeihin.
Muitten hevosten seurassa oon aika määräilevä. Jos mut laitetaan toisten orien kanssa samaan tarhaan, mä oon aina pomo. Muutenkin haluun et kaikki tehään aina just niin kun mä haluun. Ja mun pitää tietysti saada syödä ensimmäisenä ja silleen. Kun mä oon syömässä, mua ei kannata häiritä, nimittäin silloin saa kyllä kaviosta. Mieluiten oon kuitenkin omassa tarhassa, koska sillon mulla on omaa tilaa ja saan ite syyä ruuat eikä niitä tarvii jakaa muitten kaa. Omassa tarhassa on myös se etu, et jos ohi menee tammoja, mä voin vapaasti esitellä niille mun hienoja liikkeitä.
Boldwijn fri, 164cm, m |
Baudyun evm, fri, 160cm, m |
Gysbert evm, fri, 167cm, m |
Hiskia evm, fri, 159cm, m |
||
Treintje evm, fri, 161cm, m |
Leendert evm, fri, 168cm, m |
|
Agnietje evm, fri, 164cm, m |
||
Yersinio' s Igora YLA 2, KRJ 3 fri, 151cm, m |
Primitief evm, fri, 159cm, m |
Rijkelijk evm, fri, 152cm, m |
Gescheiden evm, fri, 164cm, m |
||
Ree evm, fri, 156cm, m |
Wijs evm, fri, 153cm, m |
|
Lekkerbek evm, fri, 164cm, m |
Isä Boldwijn on luonteeltaan kiltti ja lempeä friisiläinen. Oriksi oikeastaan jo melkein ärsyttävän kiltti kultapoju. Ainoastaan laumassa ori osoittaa edes jonkinnäköistä kovuutta ja pitää siellä huolen asemastaan. Boldwijn asuu Ankan omistuksessa Chacarronissa. Siitä povattiin menestyvää kouluhevosta, mutta orin näytöt ovat jääneet laihoiksi ja Toby sen ainoaksi varsaksi. Ehkäpä tulevaisuudessa ori vielä tulee takaisin siitoskäyttöön jos Toby osoittautuu loistavaksi hevoseksi ja onhan se tähän mennessä jo osoittautunutkin. Ori tuotiin Suomeen vuoden 2007 loppupuolella. Maahantuojana toimi edelleenkin friisiläiskasvatuksessa vaikuttava Terhi N. Hän sai orin napattua suhteillaan tutulta kasvattajalta Ian Devenpeckilta. Ianilta on ollut vaikea saada hevosia ulkomaille, sillä hänellä on ollut tapana pitää hevoset oman maansa rajojen sisäpuolella jossa niistä on eniten hänelle hyötyä.
Emä, Yersinio' s Igora saapui Suomeen vuonna 2007 pienen hevoslauman mukana, johon haettiin hevosia eri maista ja he saivat nimeensä etuliitteen yersinio' s. Igora aloitti miltei heti suomeen saapumisen jälkeen aktiivisen kilpailukauden kouluratsastuksen puolella. Taitoa tammalla oli vaativa A tasolle asti ja vuonna 2008 Igorasta kehkeytyi oikea rusettihai. 04/08 Igora osallistui Yleislaatuarvostelun tilaisuuteen ja sai sieltä toisen palkinnon ja vähän sen jälkeen tamma sai KRJ:n laatuarvostelusta kolmannen palkinnon. Igora sai elämänsä aikana neljä upeaa jälkeläistä, kaksi oria ja kaksi tammaa. Varsoista yksi on kantakirjattu ja kaikki ovat menestyneet kouluradoilla. Igora menehtyi yllättäen vuonna 2009 ja kuolinsyy jäi epäselväksi. Luonteeltaan Igora oli pomottava ja johtajatyyppinen hevonen. Se piti huolen laumasta ja siitä, että hierarkia päti päivästä toiseen. Ihmisten kanssa se osasi olla nöyrä ja kuuliainen, jos sitä vain tammalta osasi vaatia.
Isänisä Baudyun on hieno, aavistuksen pieni kouluori. Se on kilpaillut Hollannin kilpailukentillä runsaasti ja menestyi parina vuonna. Baudyun sai 20 varsaa ja yleisesti pitkin puskia on huudeltu, että sen kaikki jälkeläiset ovat huippulaadukkaita ja menestyneitä koulutähtiä. Ehkäpä sitten Ehkäpä sitten Boldwijn laiha menestys on jäänyt huomaamatta tai vaan kokonaan sivuutettu. Kuitenkin Baudyunia on pidetty koulufriisiläisten suurena periyttäjänimenä ja sen jälkeläisillä on ollut etenkin kouluhevosille sopivat liikkeet jotka eivät kuitenkaan ole olleet liian friisiläismäisen korkeat.
Isänemä Treintje on myöskin Ian Devenpeckin hevosia, mutta ei kuitenkaan hänen itse kasvattama hevonen. Ian piti ystävänsä friisiläistammasta Agnietjesta ja kun tamma astutettiin Leendertilla hän päätti samantien ostaa varsan itselleen. Treintjen koulutti Ianin tytär ja tämä kilpaili tammalla koulua useamman vuoden ajan. Tyttären innostus friisiläisiin kuitenkin hiipui ja hänen siirryttyä puoliverisiin tuli Treintjen aika toimia siitostammana. Se sai kolme varsaa joista ensimmäinen jouduttiin lopettamaan pian syntymän jälkeen.
Emänisä, Primitief on Belgiassa paljon vaikuttanut 159 cm korkea ori. Se hyväksyttiin jo nuorella iällä kantakirjaan erinomaisen potentiaalinsa perusteella, eivätkä tuomarit joutuneet katumaan päätöstään myöhemmin. Lähes kymmenvuotisen kilpailu-uransa aikana Primitief keräsi lukuisia sijoituksia ja voittoja kouluratsastuksessa. Siirryttyään täysipäiväisesti siitokseen 15-vuoden iässä sille tarjottiin vuosittain enemmän tammoja kuin omistaja halusi vastaanottaa. Luonteeltaan selväpäinen ja helposti käsiteltävä ori sopi hyvin niin kilpa- kuin harrastehevostakin haluavalle. Tämän kapasiteetikkaan oriin jälkeläiset ovat ympäri maailmaa erittäin himottuja suoritushevosia.
Emänemä, Ree oli miellyttävä 156 cm korkea tamma. Kauneudesta ja rakenteen virheettömyydestä kertoo se, että tamma on kantakirjattu toistaiseksi korkeimmilla pisteillä friisiläistammoista. Tammalla kilpailtiin kouluratsastuksessa vaativissa luokissa, eikä sitä koskaan aiottu varsinaisesti siitostammaksi. Valitettava loukkaantuminen 12-vuoden iässä johti tamman myymiseen, ja ostajana oli jalostuksesta kiinnostunut henkilö, joka samana vuonna tarjosi tamman kantakirjaan. Vaikka tamma olikin ensivarsojaksi iäkäs, onnistui tiineys hyvin ja vuotta myöhemmin syntyi terve varsa. Näitä varsoja tamma ehti jättää kaiken kaikkiaan kuusi, jonka jälkeen se tyytyi nuorempiensa komentamiseen. Emänsä tavoin tamman jälkeläiset ovat olleet herkkiä ja kuuliaisia, hyvin miellyttämisenhaluisia hevosia.
Isänisänisäni Gysbert oli 167cm korkea ori. Se kilpaili kouluratsastuksessa Intermediate tasolla menestyen todella hyvin. Gysbert oli kuulemani mukaan kuitenkin sen verran tammojen perään, että koulukentillä oli ajoittain hieman hankalaa pärjätä sen kanssa, kun se kanavoi kaiken energiansa tammoille huuteluun. Gyrbert koki julman kohtalon lopulta kun se ruunattiin mahdottoman käyttäytymisen vuoksi
Emänisänisä, Rijkelijk oli pienestä koostaan (152 cm) huolimatta suoritushevosena omaa luokkaansa. Se kilpaili kouluratsastuksessa voitokkaasti samoissa luokissa suurten puoliveristen kanssa. Koska oria pidettiin ensisijaisesti kilpahevosena, ei se juurikaan astunut tammoja kilpailu-uransa aikana. Omistajat ovat katuneet päätöstään syvästi, sillä Rijkelijk loukkaantui onnettomuudessa vakavasti ja jouduttiin lopettamaan. Siitä jäi vain kahdeksan varsaa, joista oreina isänsä sukulinjaa jatkaa vain kaksi.
Emänisänemä, Gescheiden tulee hienosta suvusta. Kaunis ja suurikokoinen tamma (164 cm) ostettiin suoraa emän alta siitostammaksi, joten se ei kilpaillut koskaan. Ensimmäinen varsa syntyi tamman ollessa 5-vuotias, jonka jälkeen se varsoi suhteellisen tasaisesti. Luonteeltaan tamma oli diivamainen ja erittäin oman arvonsa tunteva leidi, joka ei sadesäällä juuri ulkona viihtynyt. Myöhemmin tamma on palkittu jälkeläisten perusteella monissa eri tapahtumissa.
Emänemänisä, Wijs oli tuliluontoinen ori. 153 senttiä korkea ratsu oli useimmille liian korkea, sillä alas tultiin rytinällä. Etenkään naisten kanssa ori ei tullut toimeen lainkaan. Se olisi ruunattu, ellei pelastajaksi olisi ilmaantunut kouluratsastaja, joka etsi uutta potentiaalista ratsua alleen. Yhteistyö Wijsin kanssa alkoi tuottaa hedelmää neljäntenä vuonna, ja pian ratsukko oli lähes voittamattoman maineessa kilpailuareenoilla. Upeat ja lennokkaat liikkeet saivat tammanomistajat himoitsemaan oria omille tammoilleen. Orijälkeläisiä jäi vähän, sillä usealle periytyi isänsä kovapäinen luonne, jonka seurauksena ne ruunattiin hyvin nuorella iällä.
Emänemänemä, Lekkerbek oli valjakkoajossa kova nimi kilpailuvuosinaan. Sen ajettavuus ja liikkeet olivat täysin eri tasolla kilpailijoiden kanssa, jonka ansiosta tamma menestyi upeasti. 164 senttinen tamma kirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, mutta kilpailu-uransa vuoksi se ei jättänyt useita jälkeläisiä. Lekkerbek ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta kun yhteistyö alkoi sujua, oli se pitelemätön. Tamman jälkeläisistä on maksettu suuria summia, ja etenkin siitokseen ne ovat erittäin himottuja.
Chennye's Rheanne | VIR MVA ch., KTK II, KRJ 1 | emä: Rebekah Z4 | |
VF Tanyah | emä: Hypotetic Radon | ||
Sireny v.d. Duren | emä: Sieze v.d. Djoehem | ||
Alycia v.d. Duren | emä: Duren Anektode | ||
Coryna J&K | emä: Duren Cynisme | ||
Duren Tanoris | 47 KRJ sij | emä: Duren Lilly | |
Duren Dalian | emä: Duren Dietha | ||
Duren Ochran | emä: Duren Oliën | ||
Brechtje von Schaff | emä: Crystal van Zeld | ||
Koenraad v.d. Duren | emä: Guess v.d. Duren | ||
Toomas v.d. Duren | emä: Duren Cecilia |
KRJ:n alaiset kilpailut 15.01.2011, Duren, KRJ CUP, New Year's Grand Prix, 8/166 15.05.2011, Duren, KRJ CUP, Grand Prix Special, 11/144 15.05.2011, Duren, KRJ CUP, Toukokuu Grand Prix, 7/130 15.08.2011, Duren, KRJ CUP, Grand Prix Special, 5/103 -- 13.5.09 Duren Grand Prix KRJ 1/16 26.5.09 Rowland Grand Prix KRJ 1/50 30.5.09 Rowland Grand Prix KRJ 1/50 27.6.09 Duren Intermediate II KRJ 1/39 27.6.09 Duren Grand Prix KRJ 1/37 29.6.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 1/39 21.7.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 1/60 11.9.09 Duren Intermediate I KRJ 1/50 14.9.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 1/50 15.9.09 Duren Intermediate I KRJ 1/50 21.9.09 Duren Intermediate II KRJ 1/50 20.9.09 Duren Intermediate II KRJ 1/50 24.9.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 1/50 24.9.09 Duren Prix De Igora KRJ 1/50 25.9.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 1/50 29.9.09 Duren Vaativa A KRJ 1/50 30.9.09 Duren Grand Prix KRJ 1/50 24.5.09 Rowland Grand Prix KRJ 2/50 26.5.09 Rowland Grand Prix KRJ 2/50 01.6.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 2/40 02.6.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 2/38 30.6.09 Arwyn Grand Prix KRJ 2/30 28.6.09 Duren Intermediate I KRJ 2/40 20.7.09 Duren Grand Prix KRJ 2/60 25.9.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 2/50 26.9.09 Duren Grand Prix KRJ 2/50 15.5.09 Duren Intermediate I KRJ 3/12 15.5.09 Duren Grand Prix KRJ 3/11 27.9.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 3/50 29.9.09 Duren Prix De Igora KRJ 3/50 26.6.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 4/40 11.9.09 Duren Grand Prix KRJ 4/50 14.9.09 Duren Intermediate II KRJ 4/50 17.9.09 Duren Intermediate II KRJ 4/50 17.9.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 4/50 23.9.09 Duren Intermediate I KRJ 4/50 29.9.09 Duren Grand Prix KRJ 4/50 02.6.09 Duren Intermediate II KRJ 5/41 27.6.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 5/40 28.7.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 5/60 11.9.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 5/50 12.9.09 Duren Intermediate II KRJ 5/50 15.9.09 Duren Grand Prix KRJ 5/50 18.9.09 Duren Intermediate I KRJ 5/50 30.5.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 5/33 22.9.09 Duren Prix De Igora KRJ 5/50 22.9.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 5/50 26.9.09 Duren Kür Vaativa A KRJ 5/50 26.9.09 Duren Intermediate I KRJ 5/50 27.5.09 Rowland Grand Prix KRJ 6/50 19.7.09 Duren Kür: Grand Prix KRJ 6/60 26.9.09 Duren Prix De Igora KRJ 6/50 28.9.09 Duren Kür: Intermediate I KRJ 6/50 27.5.09 Rowland Grand Prix KRJ 7/50 27.7.09 Duren Grand Prix KRJ 7/60 12.9.09 Duren Grand Prix KRJ 7/50 25.9.09 Duren Intermediate I KRJ 7/50 |
VVJ:n alaiset kilpailut 30.07.2013, Konkkaronkka, VVJ CUP, Vaativa yhdistetty, 5/30 01.11.2009, KK EP, VVJ, Noviisi yhdistetty, 2/29 19.11.2009, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 1/6 02.11.2010, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 1/10 09.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/9 11.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 3/9 13.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 1/9 29.03.2011, Duren, VVJ, Vaativa tarkkuuskoe, 1/8 21.01.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/11 23.01.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/11 25.01.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/11 03.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/11 05.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/11 18.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/7 21.03.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/7 10.06.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/12 11.06.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/12 16.07.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/10 07.08.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/20 24.10.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/30 25.10.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/30 27.10.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/30 12.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/18 13.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/18 26.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty 5/26 27.12.2012, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/26 01.01.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/26 01.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/24 05.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/24 13.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/39 17.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/21 13.03.2013, Jindabyne, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/35 30.12.2012, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/24 31.12.2012, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/24 02.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/24 12.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 3/37 15.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/37 17.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 4/37 22.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/37 25.01.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 6/36 03.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/16 05.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/16 15.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/39 07.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/16 08.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/16 09.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/16 10.02.2013, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/16 16.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty 1/21 25.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 1/21 27.02.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/40 24.04.2013, Fiktio, VVJ, Vaativa yhdistetty, 5/30 15.04.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 6/44 01.05.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 4/44 03.05.2013, Suprant, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/41 15.09.2011, kantakirjalausunto 19-17-18-18 = 72p. KTK-II - ryhdikäs - vtj eva - kevyt runko |
02.05.2008, tämä päivä on syntymäpäiväni ja en muista siitä kovinkaan paljoa. Emäni oli koko päivän hieman uupuneen oloinen ja nuoli minua jatkuvasti. Se tuntui minusta mukavalta, varsinkin juuri synnyttyäni kun karvani oli ihan märkä.
10.05.2008, olin juuri täyttänyt kolme vuotta ja nyt oli aika kouluttaa minusta ratsu. Aiemmin olin jo oppinut kulkemaan vierellä ja satulaa ja suitsiakin oli käytetty ylläni. Tarhassa minulla oli välillä suojat jalassa ja niin oli nytkin. Aiemmin ne tuntuivat minusta hieman hassuilta, mutta nyt olin jo täysin tottunut. Menimme kentälle, minun mukanani oli kaksi ihmistä joista toinen nousi varovasti selkääni ja toinen kulki vierelläni. Aluksi olin hieman hämmentynyt, että mitä ihmettä siellä selässä keikutaan. Vaikka olin usein nähnyt tarhastani, kuinka muut hevoset kantoivat ihmisiä selässään. Tämä ensikokemukseni ratsuna ei kestänyt pitkään, mikä oli hyvä sillä en ole tottunut kantamaan ketään selässäni ja se alkoi jo tuntua raskaalta.
20.11.2009, mietteitä ja kuulumisia
Tuntuu kuin aika olisi vain hurahtanut ohitseni. Olin kuulemma täysin lyömätön kouluradoilla ja keräsin ennäysajassa tarvittavat sijoitukset kouluratsastuksen laatuarvosteluun. Olen nyt ollut pitkään lomalla. Tai lomalla ja lomalla. Olen ollut puol aktiivisesti siitoskäytössä. Olen saanut nyt tähän mennessä kolme jälkeläistä itselleni. Kaksi tammaa ja yhden orin. Hienoja varmasti kaikki, vaikken ole heitä nähnytkään. Minut on ilmoitettu muutamiin valjakkokilpailuihin mukaan ja tulipahan sitä osallistuttua myös tallin omiin valjakkokilpailuihin. Aika erilaista se on vetää kärryjä perässä kuin kantaa ihmistä selässään. Tänään minut myös ilmoitettiin näyttelyihin. Saa nähdä miten siellä pärjätään.
27.11.2009, maastoreissu
Omistajani oli viime kuussa päättäneet järjestää tälle päivälle suuren maastoilupäivän oli sää sitten mikä tahansa. Sää päätti suosia meitä tänään hyvin vaihtelevasti. Taivaalla oli vilkkaasti liikkuvia pilviä ja sadepisaroita ripotteli aika ajoin. Ilma oli kuitenkin selkeä ja kirkas. Oli suunniteltu etukäteen, että matkaan lähtisi kaikki ratsuksi kykenevät hevoset, mutta joukosta karsittiin pois nuorimpia hevosia, jotta matka sujuisi mahdollisimman rauhallisesti ja ilman kommelluksia.
Lähdimme matkaan tallin pihasta ja reitti kulki aluksi tällä hetkellä tyhjinä olevien laidunmaidemme välistä. Tulimme metsän reunaan mitä pitkin kuljimme noin kilometrin verran kunnes löysimme hyvän polun joka pitää sisällään vaihtelevaa maastoa. Kiipeilimme mäkiä ja tulimme tasaisia polkuja taas alaspäin. Pääsimme ottamaan pitkän ravipätkän metsän siimeksessä ja kaikki hevoset tuntuivat pysyvän hyvin kasassa. Saavuimme metsän toiselta laidalta ulos josta alkaa virallinen ja paljon käytetty laukkasuoramme. Tämä sai hevosiamme hieman villille tuulelle. Laukkasuoralta siirryimme ravin kautta käyntiin ja siirryimme omalle pellollemme kävelemään ja annoimme jonon rikkoutua ja jokainen sai kävellä omaan tahtiin omissa porukoissa takaisin talliin.
Itse kuljin kokeilumielessä joukon hännillä, sillä omistajani ei halunnut jättää joukon nuorimpia viimeiseksi. Matkalla minulla oli virtaa ja energiaa ja ratsastaja kiskoi jatkusvasti pidätteitä. Itse en niistä jaksanut välittää vaan posottelin menemään niin paljon kun kavioistani lähti ja minkä verran edessäni oli tilaa, viimeiseksi kun nyt jouduin.
09.10.2009, valmentajana meym.
Seurasin Tobyn kiemurtelua ja pieniä pukkeja alkuverryttelyn ajan kauhuissani. Ratsastaja tuntui kuitenkin tietävän, mitä tehdä ja yllätyksekseni muutamien kierrosten jälkeen Toby taipui jo hieman kulmissa ja hakeutui kuolaimelle. Alkuverryttelyn loputtua Toby kantoi itseään jo kuin orin arvolle kuuluikin ja pureskeli hieman kuolaimiaan kun ratsastaja ei enää antanut tehtäviä.
Varsinainen työskentely aloitettiin sulkutaivutuksilla ja tätä hinkattiinkin sitten oikein kunnolla. Välissä tehdyt peruutukset tai pysähdykset sekä pysähdyksistä raviin siirtymiset pitivät Tobyn mielenkiinnon tehtävässä ja ei kestänyt kovinkaan kauaa kun ratsukko liihotteli jo sulkutaivutukset ilman moitteen sanaa. Tähän väliin ratsukko sai laukata hieman suoralla uralla ja kokeilla sitten pieniä vastalaukkapätkiä kolmikaarisella kiemurauralla. Lopputunnista ratsukko sai puurtaa takaosakäännösten avulla, vaikka Tobyn miellyttämisen halun ansiosta työskentelyä ei oikein puurtamiseksi voinut sanoa. Valmennuksen ajan Toby käyttäytyi kuin herrasmies jos ei oteta alun ongelmia lukuun. Ori osoitti monesti yhteistyöhalukkuutensa tekemällä juuri niin kuin ratsastajan avut käskivät. Ratsukon työskentelyä oli mukava seurata ja ilo opettaa.
23.06.2010, valmentaja: EV.
Alussa Toby oli omaan tapaansa todella reipas, mikä ei ollenkaan ole paha asia, mutta vauhtia pitäisi pystyä säätelemään. Alkuveryttelyn jälkeen pistin ratsukon harjoittelemaan tempon vaihdoksia, mitkä eivät olleet yhtään pahitteeksi. Toby onnistui erittäin hyvin tempon lisäyksissä ja välillä menikin ehkäpä liiankin lujaa. Tempon vähentämisessä oli hiukan ongelmia ja ori juoksi ratsastajan alta pois. Useilla puolipidätteillä onnistui vauhdin vähentäminenkin mallikkaasti. Näiden jälkeen päästiin tunnin varsinaisten harjoitusten pariin nimittäin laukanvaihtoihin. Aloitimme laukanvaihdot kahdeksikolla. Laukanvaihdot sujuivat todella hyvin ja päätimme ottaa laukanvaihtoja pitkällä sivulla jolla tulisi ensin yksi vaihto vastalaukkaan jonka jälkeen ennen kulmaa vaihto takaisin oikeaan. Parilla ensimmäisellä kerralla laukanvaihto takaisin myötälaukkaan ei oikein sujunut. Lopulta sekin onnistui mallikkaasti ja lopputunnista Toby laukkasi jo varsin rennosti ja vaihdot sujuivat.
25.06.2010, valmentaja: Mikla
Toby käveli kentällä reippain askelin korvat hörössä. Se esiintyi kentällä oleville tammoille häntä töttöröllä. Alkuverkassa Toby paineli täysiä ja meni vähän minne lystäs. Kun ratsastaja sai koottua itsensä ja alkoi oikeasti työskentelemään saadakseen orin kuuntelemaan alkoi muutosta tapahtumaan. Pian Toby kulki jo kauniisti muodossa ja teki mitä pyydettii. Tunnin aloitimme pysähdyksillä. Ensin Toby oli hätäinen, eikä malttanut seistä, mutta muutaman kerran jälkeen se seisoi niinkuin kuuluu ja lähti liikkeelle kun pyydettiin. Seuraavaksi piti peruuttaa pysähdyksen jälkeen ja nostaa laukka suoraan peruutuksesta. Laukan Toby nosti hyvin, mutta lähti ekoilla kerroilla viemään ratsastajaa ja teki pari ilopukkiakin, jolloin ratsastajan tasapaino horjui ja Toby pelleili vähän vielä lisää ja kunnon pukki sarjalla sai ratsastajan alas. Onneksi ei sattunut! Siis ei muuta kuin takaisin selkään ja uudestaan. Nyt ratsastaja otti topakasti heti laukan noston jälkeen kunnon pidätteen eikä Toby saanut tilaisuutta lähteä viemään. Kuitenkin kun pyysin vaihtamaan suuntaa laukassa Toby lähti taas vähän käsistä laukan vaihdon jälkeen, mutta ratsastaja tiesi sen aikeet ja käänsi orin pienelle voltille ja kokosi uudelleen. Toiseen suuntaan pysähdys-peruutus-laukannosto -tehtävä sujui jo paljon paremmin. Lopuksi halusin ratsukon tekevän vielä yksittäisiä laukanvaihtoja niin ettei Toby lähde viemään. Pari kertaa se yritti lähteä käsistä, mutta lopetti pelleilyn kun huomasi ettei saanut tilaisuutta kuskata ratsastajaa.
03.12.2010, valmentaja: Susanna K.
Saavuin valmentamaan Yersiniota ja Tobya jotka olivatkin jo ehtineet verrytellä käynnissä. Katselin Tobya joka näytti vauhdikkaalta ja Yersinio sai selvästi jo nyt pidätellä ratsuaan. Kun ratsukko saapui kulmaan, rupesi Toby hieman hermostumaan ja Yersinio selitti minulle hevosen luonteen. Aloitimme heti valmennuksen ja ensimmäisenä Yersinio sai keskittyä ravin rauhoittelemiseen. Toby mennä viiletti melko haipakkaa vauhtia, mutta yllättävän nopeasti Yersinio sai sen ruotuun. Kun hän oli ravannut hetken annoin ohjeet siirtyä pituushalkaisijalle ja tehdä raviväistöä uralle. Se näytti olevan helppoa. Toby astui kaula kaarella nätisti ristiin. Yhtäkkiä toisessa päädyssä se kuitenkin veti pukit ja nousi hieman takajaloilleen. Yersinio oli selvästi tottunut tähän temppuun ja komensi orin tomerasti liikkeelle. Toby huomasi selvästikin, että ratsastaja oli kokenut. Kun väistöjä oltiin tehty molempiin suuntiin, sai ratsukko tehdä etu- ja takaosakäännöksiä käynnissä. Nekin sujuivat moitteettomasti ja yksi tehtävä oli vielä ennen laukkoja passage-piaffe siirtymiset, kuten oli viime valmennuksessakin kun valmensin Yersiniota. Toby pärski ja totteli ratsastajaans kuuliaisesti. Se nosteli upeasti jalkojaan ja siirtyi hyvin piaffeen. Kerran piaffe meinasi lopahtaa, mutta muuten meni melkeimpä täydellisesti.
Laukkatehtävänä oli pohkeenväistöt samalla tavalla kuin ravissa oli. Ne menivätkin hyvin ja ehdittiin vielä treenata vähän laukanvaihtoja kokorataleikkaa-kuviolla. Laukanvaihdot sujuivat lopuksi joka askeleella ja pian annoin ratsukon siirtyä loppuverryttelyihin. Pakko sanoa, että loistavaa ratsastusta! :)
17.12.2010, valmentaja: Laura M.
Toby vaikutti heti alusta alkaen halukkaalta työskentelemään. Ohjeistin sinut verryttelemään oria reippaasti kaikissa askellajeissa.
Verryttelyiden jälkeen selvitin ensimmäistä tehtävää joka oli sulkutaivutus ravissa. Reippaasti laitoit Tobyn liikkumaan ja aloititte tehtävän pitkillä sivuilla. Toby liikkui rennossa peräänannossa ja oli hyvin kuulolla kokoajan. Omaa istuntaasi korjasin suoremmaksi, lantio menosuuntaan vaikka hevonen taipuukin. Ravissa tehtävä sujui sen verran hyvin että annoin käskyn siirtyä laukkaan ja etsimään sieltä jostain kaukaa sen rauhallisen rullaavan laukan. Saitkin hetken työstää laukkaa ennen kuin Toby alkoi rauhoittua ja laukka muuttua tasaisemmaksi.
Kun ori laukkasi hillitysti aloitit tehtävän. Taivutus sujui ihan kelvollisesti mutta en kelpuuttanut ensimmäisiä hätäisiä taivutuksia vaan tätä tehtävää jäätiin työstämään hetkeksi ennen kuin annoin luvan siirtyä käyntiin ja avotaivutukseen keskihalkaisijalla.
Käynnissä avotaivutus sujui ihan nätisti joten kehotin siirtymään raviin ja vaihamaan suunnan välissä. Toby oli nyt rauhoittunut jo sen verran että taivutukset sujui todella hienosti. Muutaman toiston jälkeen annoin pienen palautteen tunnista jonka jälkeen jätin sinut verryttelemään oria rennoksi eteen alas.
16.01.2011, valmentaja: Laura M.
Toby oli heti valmennuksen alusta alkaen todella reipas tapaus. Normaalisti annan ratsukon tehdä vapaat alkuverryttelyt käynnissä ja ravissa, mutta Toby päättikin ottaa vähän laukkaa. Ori halusi myös loikkia ja kiertää maneesin kulmat. Yersinio ratsasti kuitenkin siististi, mutta napakasti, kuten pitikin. Orin kanssa piti ratsastaa heti paljon voltteja, jotta orin tahti pysyisi ravissa. Vauhtia oli siltikin ihan reilusti, eikä ori pysynyt kuolaimella. Sen kanssa sai tehdä tosissaa töitä. Voltit eivät kuitenkaan auttaneet vauhdin hidastamiseen, joten ratsukko sai siirtyä käyntiin ja tehdä ravisiirtymiä. Toby käveli ensin ihan liian nopeasti, vaikka yersinio pyysikin hitaampaa. Käskin ratsastamaan vahvemmilla avuilla, sillä eihän ori voinut tuolla tavalla harppoa eteenpäin. Ravisiirtymiä sai tehdä monen kierroksen ajan, kunnes ne alkoivat onnistua. Toby alkoi kulkemaan kuolaimella ja astumaan alle, eikä maneesin kulmatkaan olleet enää niin pelottavia. Nyt käyntikin oli hieman rauhallisempaa. Ratsukko sai ravata hetken ilman käyntipätkiä. Toby lähti taas liian kovaa, joten ratsukko joutui tekemään siirtymiä uudestaan, mutta tällä kertaa ravista pysähdykseen, ja taas raviin. Pelkkä pysähdys ei selvästikään riittänyt, joten mukaan otettiin myös neljä peruutusaskelta. Pian ori alkoi kuuntelemaan ja rauhoittui. Ravissa ratsukko pääsi kokeilemaan pohkeenväistöjä. Pohkeenväistöt onnistuivat hyvin, mutta Tobya piti pidättää edestä melko kovasti. Väistöjä tehtiin myös siksak-tyylisesti, eli ensin väistöä oikealle, sitten vasemmalle ja niin edespäin. Tobyn vauhti pysyi rauhallisena, kun oli paljon tekemistä ja vaihtelua. Väistöt onnistuivat todella hyvin. Ravissa harjoiteltiin vielä myös täsmällisiä pysähdyksiä. Toby ei seisonut alkuun paikallaan, mutta parin kerran jälkeen se jaksoi seistä. Laukassa ratsukko sai ensin tehdä siirtymiä käyntiin. Käyntisiirtymät olivatkin hieman vaikeampia ja raviaskeleita tahtoi tulla jokaiseen kohtaan. Yersinion piti istui todella syvälle satulaan ja koota paljon laukkaa, jotta pysähdys onnistui. Kunhan Toby seisoi paikoillaan, pysähdyksestä tuli todella hyvä. Laukannosto pysähdyksestä oli huomattavasti helpompi juttu. Vaikka Tobyssa oli selvästi vielä energiaa, yersinio jaksoi ratsastaa oriaan ja laukka pysyi hyvin koottuna. Laukassa tehtiin vielä lisäyksiä. Ensimmäisiin lisäyksiin Toby lähti liian kovaa, eikä antanut enää kiinni. Kun orin sai taas kunnolla kuuntelemaan, yersinio ratsasti sitä huomattavasti napakammin. Ennen lisäystä tuli kunnon kokoaminen ja lennokkaan lisäyksen jälkeenkin ratskko onnistui kokoamaan. Ratsukko sai siirtyä loppuraveihin. Toby jaksoi ravata rauhallisena ja venyttää kaulaansa hieman eteenpäin, ettei se olisi niin paketissa. Orista huomasi, että jotain oli saatu aikaiseksi, sillä se oli ihan hiestä märkä.