Troll Svoras
norjanvuonohevonen, ori
13.11.2009, 3-vuotias 13.12.2009
hallakko, 145cm
KO He A, RE 80cm, valjakkopainotteinen
om. yersinio


Trolli on omanarvonsa tunteva poni joka tarpeen vaatiessa näyttää ihmisille missä kaapin paikka seisoo. Pojan karsina on ehdottomasti hänen omaa aluettaan ja parhaiten ponin saa harjattua käytävällä tai vesikarsinassa kiinnisidottuna molemmilta puolilta. Karsinassa poni pistää kaiken ranttaliksi. Se pyörii ympäriinsä, kiinni sidottuna se avaa solmut ja pyörii ympäriinsä, poika mutustelee hoitajansa hihat ja lahkeet ja tarvittaessa antaa myös monoa jos meno ei miellytä. Trolli ei myöskään kaipaa hellittelyjä osakseen ja vaikka se on suloinen poni tuuheine jouhineen ja suklaisine silmineen niin rapsutukset ja suukottelut on syytä jättää väliin. Poni osaa ajaa ylimääräiset ihailijat pois joko kääntämällä takapuolensa mielenosoitukseksi tai näykkäämällä palasen vaatteista suuhunsa ja sen jälkeen riepottelemalla vaatteet riekaleiksi.

Trollli on siis helpoin hoitaa poissa karsinastaan ja sidottuna se käyttäytyykin paremmin. Tällöin poni ei niinkään keskity siihen mitä ihminen ympärillään tekee vaan tarkkailee tallin toimintaa ja hevosia ja ihmisiä ympärillään. Jos tilaisuus tulee niin aina ohimennen voi haukata kaveria takapuolesta jos vesikarsinasta vain ylettää ohitsekulkevaan poniin. Harjaukset ja kavioiden putsaamiset menevät siis ongelmitta ja satula kannattaa ponille laittaa kun se vielä seisoo kiinnisidottuna. Suitsien laitossa poni tuntee itsensä taas villiksi ja vapaaksi ja silloin alkaa niskoittelu. Jos ei tämän kokoiselle ponille jo muutenkin ole hankala kyyristellen laittaa suitsia niin asiaa ei ainakaan yhtään helpota se, että Krisu heittelee päätään ylösalas ja pitää suunsa visusti supussa. Suitsien laittaminen ponille vaatiikin nopeutta ja taitoa. Mitä kauemmin pojan kanssa menee taistellessa sitä vaikeammaksi homma käy. Tarvittaessa on parempi pitää pieni tauko jos suitset eivät mene päähän ja yrittää hetken päästä uudelleen kun poni on kerennyt taas kiinnittämään huomion tallin menoon ja meininkiin. Taluttaessa Krisu kulkee perässä kuin koira, talutti sitä sitten pelkästään otsatukasta, riimulla tai suitsilla. Pojalla ei ole tapana karkailla, mutta tilaisuuden tullen se saattaa poimia itselleen matkaevästä. Poni ei kuitenkaan pysähdy puskiin pidemmiksi ajoiksi aterioimaan vaan haukkaa suun täytettä ja jatkaa matkaa. Ainoastaan säikähtäessään Krisu saattaa ottaa hatkat taluttajaltaan ja tällöin poni kyllä pääsee irti niin halutessaan, talutti sitä sitten riimulla tai suitsilla. Pojalla on kuitenkin suht hyvät hermot, joten se harvemmin säikkyy pienistä.

Trolli on pieneksi poniksi monitaituri ja innokas ratsu. Poni on vauhdikas ja välillä heikompia hirvittää kun Krisu painelee kentällä menemään tukka putkella. Ajoittain poni intoutuu silkasta ilosta pukittelemaan ja tämänkokoisen ponin pikkupukeissakin on jo täysi työ pysyä kyydissä. Mikään näyttävä kouluratsuhan Krisu ei luonnollisestikaan ole, mutta vie kouluradoilla tuomareiden sydämet mönkijämäisellä olemuksellaan ja kipittävillä pikku askelillaan. Kouluratsastuksen puolella Krisun vahvuuksia ovat täsmälliset siirtymiset, ei niinkään lisäykset ja temponvaihtelut. Esteillä poni on tapansa mukaan vauhdikas mistä syystä puomit helposti kolisevat alas. Krisu kuitenkin seuraa ratsastajansa apuja tarkasti ja jos ratsastaja ratsastaa hyvät tiet niin Krisukin menee ne mukisematta turhia kaarteita oikomatta. Maastoponina Krisu on varmajalkainen jonka kanssa voi mennä ulkoilemaan joko yksin tai muiden kanssa. Poni ei välitä kulkeeko muut kaverukset sen edellä, takana vai vierellä, mutta laukatessa poni saattaa intoutua kisailemaan edessä kulkevien ratsukoiden kanssa. Tällöin Krisu saattaa karata ratsastajaltaan ja kuskata häntä miten haluaa. Parhaiten Krisua on silloin saanut ojennettua kun on antanut ponin laukata niin pitkälle kun itse on menossa ja sen jälkeen jatkaa laukkaamista niin pitkään kun ratsastaja haluaa. Tämä on hyvä muistutus ponille siitä kuka tosissaan sen vauhdin ja matkan pituuden määrää ja yleensä ponin kanssa menee taas muutama viikko maastossa moitteettomasti kunnes sen on taas jälleen kokeiltava rajojaan.

   Skovly
  evm, nvh
 Bernard
  evm, nvh
 Hals
  evm, nvh
 Severina
  evm, nvh
 Lisse
  evm, nvh
 Hjalmar
  evm, nvh
 Linga
evm, nvh
   Tillie
  evm, nvh
 Gjestar
  evm, nvh
 Hodnin
  evm, nvh
 Trina
  evm, nvh
 Bragda
  evm, nvh
 Kleppar
  evm, nvh
 Ringdola
  evm, nvh

sukuselvitys

kisat

00/00
00/00
00/00