Von Freutico

lopetettu 3.12.2015 / virtuaalihevonenNimi Von Freutico Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 08.06.2014
VH-tunnus VH14-013-0153 Säkä, väri 170cm, rautias Ikä 3v 08.09.2014, 8v 08.02.2015
Koulutustaso ko: Grand Prix, va: vaikea Omistaja Oldfinion Dressage Kasvattaja Holthuesen Family


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 12.03.2015
VSN National Champion arvonimi myönnetty 22.04.2015

Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolle, 73p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 102p.
Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 99,5p.

Palkittu YLA:n tilaisuudessa I-palkinnolla, 95,5p.
YLA1, AP3, parhaat rakenne & kilpailupisteet

Freutico on miellyttävä hevonen ratsastaa. Se on herkkä ja kuuliainen ja liikkuu innokkaasti omalla moottorilla eteenpäin. Sitä ei tarvitse patistaa töihin vaan se on aina valmiina hommiin. Sen vahvinta aluetta ovat etenkin käynti ja laukka ja nimenomaan laukkatyöskentely on sille helppoa. Ravi on kolmesta askellajista se huonoin, mutta ei huono sekään. Onhan ori kuitenkin GP-tason ratsu, joten huonoa askellajia siltä ei löydy. Freutico koulutettuun Saksassa asuessaan myös kärryjen eteen ja vaikka alkuun hankin sen itselleni kouluratsuksi, tuli valjakkoajo pian työnkuvaamme mukaan. Kouluosuus on tässäkin lajissa sitä vahvinta antia, mutta Freutico syttyy maraton osuudella aivan eri tavalla. Monipuolinen tekeminen sisältäen vauhdikasta päästelyä ja tarkkaa aivojumppaa pitää oriin mielen virkeänä.

Kilpailupaikoilla on Freuticon kanssa yllättävän mukavaa ja rauhallista vaikka se ori onkin. Sillä ei ole tapana huudella ympäriinsä, vaikka se paljon ympäristöään seuraakin. Rutiineihin on aina kuulunut, että kilpailupaikka käydään oriin kanssa kävelemässä läpi ennen varsinaista kilpailua. Verryttelyalueella ja jos vain mahdollista, niin kilpailuareenakin kierretään useamman kerran läpi niin, että varsinaisessa kilpailutilanteessa paikat ovat jo tutut.

Kengittäjämme pitää Freuticosta erityisen paljon. Hän on kuvaillut hevosta herrasmieheksi joka aina ymmärtää suurella järjellä ja viisaudella mikä on homman nimi. Ja kengitystä katsellessa tuosta väittämästä on vaikeaa olla eri mieltä. Freutico tuntuu toimivan kuin ajatus nostellen jalat valmiiksi ja pitäen ne itse ylhäällä. Ei ole havaittavissa naruissa nuokkuvaa, kengittäjään nojaavaa hevosta ollenkaan. Kyllä tämänkaltaista hevosta on varmasti mukava kengittää.Freteer
old, 172cm, rt
Freutiar
old, 172cm, trt
Lilian
old, 165cm, m
Hollyan
old, 169cm, m
Von Costian
old, 175cm, m
Hollyet
old, 167cm, km


i. Freteer on suurilinjainen ja jalo ori joka osallistui nuorten hevosten MM-kisoihin 5v ja 6v luokkiin sijoittuen molemmissa viiden parhaan joukkoon. Freeterillä on todella kauniit symmetriset liikkeet ja se vaikuttaa todella nöyrältä ja hyväpäiseltä kaverilta. Vaikka hevonen on vielä nuori, niin monet alan vaikuttajat povaavat sille menestyksekästä uraa ja, että ori tullaan näkemään vielä usein Grand Prix-luokissa sijoilla. Kunhan se vain pysyy terveenä ja sitä ei siirretä täyspäiväiseksi jalostusoriiksi. Freeter ei ehkä ole se tämän hetken hittiori, mutta oikean tamman kanssa siitä saa varmasti mitä parhaimpia kouluratsuja. Ori hyvksyttiin Oldenburg Verbandiin kolmevuotiaana. Tässä tilaisuudessa se ei jäänyt kenenkään mieleen, vaan vasta kilpailusijoja kahmiessaan ori tuli suuremman kansan tietouteen. Tietenkin tuoden esiin tiettyjen ihmisten säestyksen, että vaikka hevonen ei oripäivillä loista, se ei tarkoita sitä, että se ei joko olisi hyvä kilpahevonen tai siitosori. Kuitenkin on hyvä muistaa, että Freeter ei ollut tuon tilaisuuden voittaja, mutta ei se siinä huonostikaan pärjännyt vaan sai astutusluvan. Orin jälkeläiset ovat olleet haluttuja etenkin Tanskassa ja siellä oria on käytetty ylivoimaisesti eniten.

ii. Freutiar lisensoitiin vuonna 2004 Oldenburg Verbandiin. Nuori ori häikäisi niin yleisöä kuin tuomareitakin rauhallisen luotettavalla luonteella joka tuntui koko ajan olevan valmis työskentelemään. Ori on jättänyt kaksi jalostusoria ja melkein viisikymmentä kansainvälisissä kilpailuissa menestynyttä jälkeläistä. Freutiar on jättänyt jälkeläisilleen erityisesti hyvää luonnetta, joten sitä on käytetty paljon linjoissa joissa tiedetään olevan tunnetusti vaikeita hevosia. Oriin nöyrä ja ihmisystävällinen asenne on tehnyt siitä erittäin suositun jalostusoriin myös harrastekasvattajien keskuudessa. Suosituin ori on ollut Norjassa ja Belgiassa ja täytettyään kymmenen vuotta Belgialainen sijoittaja osti oriin hevostoimintaa ylläpitävälle ystävälleen lahjaksi. Tuolloin monet pelkäsivät, ettei tästä oriista sen jälkeen kuultaisi, mutta se on päässyt tunnetun kilparatsastajan oppiin ja se on kilpaillut Belgiassa sijoittuen vaikeissa luokissa.

ie. Lilian on kilpaillut kansallisia GP-luokkia Saksassa kasvattajansa Marie Solhoffin kanssa keräten myös pienen määrän sijoituksia itselleen. Tamma ei ole ollut missään vaiheessa aktiivisesti siitoskäytössä, vaan se on saanut ainoan varsansa nelivuotiaana ja sen jälkeen siirtynyt kilpahevoseksi. Marie on kertonut tamman olevan hyvin herkkä ja reaktiivinen. Tammaa ei komennella vaan siltä aina pyydetään asioita. Muuten se voi vetää herneen nokkaansa ja stopata kokonaan. Paikallisessa kasvatuslehdessä Marielta kysyttiin miksi tamma ei ole siitoskäytössä kun sen ainut jälkeläinen on jalostusori johon Marie oli todennut, että tällä hetkellä tamma kilpailee ja katsotaan mitä elämä tuo tullessaan, ehkä Lilianista vielä tulevaisuudessa tullaan saamaan varsoja.

e. Hollyan on Holthuesen Familyn kasvattama hevonen. Se sai varsanäyttelyissä erinomaiset arvostelut ja se on aina palkittu ykköspalkinnolla. Tammaa ei ole koskaan ratsutettu, mutta sen on kerrottu olevan kiltti ja ratsastettavuudeltaan nöyrä. Jokainen voi tietysti itse tehdä siitä omat johtopäätökset tamman ratsastettavuudesta, mutta Holthuesen tilat ovat suuret, jossa keskitytään nimenomaan kasvattamiseen eikä tammojen ratsastamiseen ja kilpailuttamiseen. Tammoja sinne pääsee kuitenkin aina katsomaan ja jokainen voi itse käydä toteamassa Hollyanin kiltin luonteen. Hollyan on jättänyt peräti 12 jälkeläistä. Kolme jalostusoria mikä varmasti takaa sen, että tämän tamman nimi jää historiaan poikiensa kautta. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Hollyanin kaikki jälkeläiset ovat olleet aina saman värisiä kuin niiden isät.

ei. Von Costian Von Costian suoritti 70-päivän oritestin vuonna 2000 ollen tilaisuuden suuri ennakkosuosikki. Ehkä johtuen ennakkosuosikin asetelmasta ja suurista odotuksista sen on kuitenkin kerrottu jättäneen suorituksestaan melko valjun ja tasalaatuisen suorituksen. Kuitenkin, oritestin sen suoritti hyväksytysti ja hyvillä arvosanoilla vaikkakaan se ei vau-efektiä saanutkaan aikaiseksi. Oriin jälkeläiset ovat aina olleet tasalaatuisia ja etenkin rakenteeltaan hyvin korrekteja. Ori jättää tunnetusti hyviä jalka-asentoja ja luonteeltaan eteenpäin ajattelevia jälkeläisiä. Von Costian ei ole jättänyt jalostukseen hyväksyttyjä oreja, mutta sitäkin enemmän kilpahevosia. Sen paikka sukutauluissa tuntuu toimivan etenkin emänisänä, joten oriin tammajälkeläiset ovat olleet suosittuja ja haluttuja. Ori itse on kilpaillut Intermadiaire II tasolla. Se jätti 12-vuotiaana kilpailukentät kokonaan taakseen ja jäi keskittymään jalostusoriin elämään.

ee. Hollyet oli 167cm korkea kimo ja hyvin korrekstisti rakentunut tamma. Ei ehkä se näyttelyiden liitokavio, mutta kuitenkin selkeästi hyvä tamma. Suurena plussana kiltti luonne ja terveys. Hollyetin isän Horketin väitettiin jättävän kestäviä ja terveitä jälkeläisiä ja Hollyetin mainostettiin jatkavan isänsä jalanjäljissä. Hollyet jätti yhteensä kahdeksan varsaa jotka kaikki olivat tammoja ja eri oreista. Tamman jälkeläiset ovat olleet selkeästi keskitasoa parempia vaikka Hollyet ei jättänyt kantakirjaoria niin sen tammajälkeläiset ovat olleet haluttuja. Ehkä myös sen vuoksi, ettei orijälkeläistä ole ollut, myytiin Hollyetin viimeisimmät tammajälkeläiset huutokaupassa jo varsoina yli 30.000 euron hintaan. Itse tammastakin on sen omistajan mukaan tarjottiin huikeita summia johon hän oli todennut, ettei tamma koskaan tule myyntiin.

lue sukuselvitys 3-polvestaJälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
tamma Oldfinion v. Avane Myönnetty VIR MVA ch.- arvonimi
Myönnetty VSN World Champion-arvonimi.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
tamma Oldfinion v. Meteo KRJ & VVJ sijoituksia
ktk kelpoinen
tamma Oldsfell's Bremen
tamma Shchyolkovo von Gateaway Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
tamma Oldfinion v. Celian Myönnetty champion-arvonimi.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
ori Oldfinion v. Tico Myönnetty VIR MVA ch.- arvonimi
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Palkittu YLA1-palkinnolla.
Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi A

Kiinnostunut pakasteista? Niitä on rajoitetusti tarjolla panostetuille puoliveritammoille. Tamman tulee olla vähintään:
- evm sukuinen oldenburg, jolla on sukuselvitys 2-polvesta + KTK-palkittu + 20 sijaa VVJ:n/KRJ:n alaisista kilpailuista.
- evm sukuinen oldenburg, jolla on sukuselvitys 2-polvesta + NJ/VSN palkittu + 20 sijaa VVJ:n/KRJ:n alaisista kilpailuista.Kilpailut

Laatuarvostelut & näyttelyt Kilpailut
15.11.2014 kantakirjauspisteet
19 - 19 - 17 - 18 = 73 p. KTK-II

NJ näyttelyt
26.10.2014, Stableyard, pt. Welby irtoSERT
26.11.2014, Stal Lycan, pt. Jade irtoSERT
02.12.2014, Oldfinion Dressage, pt. Kerppa BIS1, MVA SERT
10.12.2014, Stableyard, pt. Welby irtoSERT
29.01.2015, Moon Sugar Ltd, pt. Vibaja irtoSERT
06.02.2015, VSPY, pt. Vibaja irtoSERT
03.03.2015, Yksityistalli RPE, pt. Welby BIS1, MVA SERT

VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 12.03.2015

VSN näyttelyt
22.10.2014, Suprant, CH
18.11.2014, Suprant, RCH
19.11.2014, Suprant, RCH
15.02.2015, Ionic, RCH
21.03.2015, Celadon Warmbloods, SW3
22.09.2015, Adina, RCH
05.10.2015, Oldfinion Dressage, SW3

VSN Champion arvonimi myönnetty 22.04.2015
VSN National Champion arvonimi myönnetty 29.10.2015

20.04.2015 KRJ laatuarvostelu
Rakenne: 7p.
Kilpailumenestys: 40p.
Sukutaulu: 20p.
Jälkeläisten kisatulokset: 20p.
Lisäpisteet: 15p.
Yhteensä: 102 p. KRJ-I

25.08.2015 Yleislaatuarvostelu
Tekstit: 22,5p.
Rakenne: 15p. (tilaisuuden parhaat rakennepisteet)
Kilpailumenestys: 22p. (tilaisuuden parhaat kilpailupisteet)
Sukutaulu: 33p.
Lisäpisteet: 3p.
Yhteensä: 95,5p / YLA1 (Arvostelun paras 3)

Tuotosluokat
15.10.2014, Untuvapilvi, helppo C, KRJ, 8/9 tarina
12.11.2014, Pikkulinnun talli, Helppo A, KRJ, 10/12 tarina
15.12.2014, Marvel Ponies, helppo B, KRJ, 19/30 tarina
18.05.2015, Marvel Ponies, vaativa B, 2/3 tarina
24.05.2015, Kidlington Stables, Helppo A, 7/11 tarina
01.06.2015, Riiviöt, Helppo B, 4/9 tarina
01.06.2015, Riiviöt, Helppo A, 1/10 tarina
20.06.2015, Mallaspuro, vaativa B, 3/9 tarina


VVJ:n alaiset kilpailut - 41 sijoitusta
13.02.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/23
14.02.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/23
16.02.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/23
17.02.2015, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 2/30
19.02.2015, Duren, VVJ, Vaativa yhdistetty, 3/30
08.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/40
09.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/40
11.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/40
14.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/40
12.03.2015, al Najya, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/30
17.03.2015, al Najya, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/30
18.03.2015, al Najya, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/30
13.03.2015, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 1/9
14.03.2015, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 2/9
15.03.2015, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 2/9
22.03.2015, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 1/6
23.03.2015, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 1/6
25.03.2015, Breandan, VVJ, vaikea parivaljakko, 2/6
16.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/29
17.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/29
28.03.2015, Holmberg, VVJ, vaikea yhdistetty, 5/28
18.03.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty 3/29
21.03.2015, Reiter, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/25
31.03.2015, Reiter, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/25
03.04.2015, Reiter, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/40
05.04.2015, Reiter, VVJ, Vaikea yhdistetty, 5/25
30.03.2015, Prime Sporthorses, VVJ, Vaikea yhdistetty, 4/23
02.04.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 1/22
05.04.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/22
13.04.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/39
18.04.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 3/40
20.04.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty 5/39
21.04.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 6/39
03.05.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty 3/40
08.05.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty 1/40
09.05.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty 6/40
14.05.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty 3/40
12.05.2015, Wyat Shetlands, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/40
10.05.2015, Tuiskula, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/17
11.05.2015, Tuiskula, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/17
12.05.2015, Tuiskula, VVJ, Vaikea yhdistetty, 2/17

Freutico on kilpaillut porrastettuja KRJ kisoja maksimitasolleen GP.

KRJ CUP
31.01.2015, Fiktio, KRJ CUP, Grand Prix, 16/230
28.02.2015, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Intermediate II, 6/176
31.03.2015, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Intermediate II 9/99
30.04.2015, Fiktio, KRJ CUP, Grand Prix 14/183
Päiväkirja

4.12.2014
Freuticon ensimmäinen jälkeläinen Oldfinion v. Avane on myyty meille hyvinkin tuttuun talliin Alondraan Amandan omistukseen. Itselläni on tästä tammasta todella suuret odotukset ja olenkin jättänyt siitä varsotusoption omaan käyttöön. Todennäköisesti se tulee käyttöön heti kun tamma on hieman kisannut ja käynyt kantakirjaustilaisuudessa. Lempinimeltään Aava muistuttaa todella paljon vanhempiaan. Sillä on isänsä rautias väritys ja neljä valkoista sukkaa jalassa. Se on selkeästikin saanut isänsä etuosan ja emänsä rungon. Freutico on saanut myös toisen tammavarsan hetki sitten, se on vielä tallilla emänsä kanssa ja kolmas tamma on kantavana. Kolmannen varsan odotetaan syntyvän vielä tämän vuoden puolella, mutta saattaa syntyä myös alkuvuodesta. Näiden varsojen jälkeen todennäköisesti käytän kaksi varsotusoptiota tuontitammoistani Freuticolle ja yritän saada lisää kantakirjattuja tammoje siitosliisinkiin. Freuticosta haluaisin nähdä mahdollisimman monta varsaa maailmalla ja sen jälkeläiset saavat myös orin henkilökohtaisen kasvatusliitteen. Oldfinionin varsathan pääasiassa kulkevat Oldfinion etuliitteellä, mutta Freuticon jälkeläiset tulevat liikkumaan v. Oldfinion loppuliitteellä. Päädyin tälläiseen ratkaisuun koska uskon, että nimellä on varsojen myynnin kannalta iso merkitys. Haluan, että tuontisukuisen hevoseni jälkeläiset erottuvat muista kasvateista jollain tavalla ja näin syntyy myös uusi nimiperhe tai nimisuku talliin. Millä nimellä sitä vain haluaa kutsua. Olen jo pitkään harmitellut kantakirjattujen oldenburgien määrää, joten nyt omassakin tallissa on niitä muutama. Freutico on toinen kantakirjattu ori meidän hevosista ja oikeastaan haluaisin saada tästä orista mahdollisimman paljon kantakirjattuja jälkeläisiä.

12.03.2015, Freuticosta tallin ensimmäinen VIR MVA ch.-ori
Ja ei pelkästään ori vaan kokonaisuudessaan ensimmäinen VIR MVA ch. palkittu hevonen. Champion palkittu tamma tallista jo löytyykin ja muutama epävirallinen champion joille en ole arvonimeä anonut. IrtoSERTtejä ori kahmi peräti viisi kappaletta ja MVA SERTit tulivat sitten hienosti kahdella BIS1 sijalla eli kaksi kertaa Freutico nappasi näyttelyistä koko potin kotiin! Onneksi sijat saatiin kerättyä eri tuomareilta vaikka Näyttelyjaoksen tuomaritilanne on melko suppea, niin ei jäänyt arvonimi siitä kiinni. Mutta hieno ori kaikenkaikkiaan eikä yhtään turha tuonti tänne kotimaan kasvatukseen. Arvonimen anomisessa oli hieman hankaluuksia ja laitoin sen menemään peräti kolme kertaa ennen kuin arvonimi saatiin myönnettyä. Puoliveristen Näyttelyiden Kermaa sivusto kun näillä main juuri vaihtoi osoitetta niin taisi pienet tekniset ongelmat hieman hankaloittaa anomuksen perille pääsyä. Mutta, kolmas kerta toden sanoo, eikös?

20.03.2015, rajoituksia jalostuskäyttöön
Freuticolla on tällä hetkellä kuusi jälkeläistä joista viisi on tammoja ja yksi ori. Oriin päätin pitää itselläni. Se on ulkonäöltään aivan isänsä näköinen, kuin oriversio Freuticon tammajälkeläisestä Avanesta. Nyt on kuitenkin aika rajata jalostuskäyttöä. Mietin pitkään mikä olisi sopiva malli se tehdä. Alkuun rajasin käytön vain valjakoissa kisanneille puoliveritammoille, mutta lopulta muutin mieleni sen suhteen. Vaikka Freutico on kisannut valjakoita niin se on kuitenkin koulusukuinen ja kouluhevonen, joten olisi hölmöä rajata se pois koulutammojen käytöstä. Lopputuloksena sain kuitenkin aikaiseksi todella tiukat ehdot eli Tamman tulee olla evm sukuinen oldenburg, jolla on sukuselvitys 2-polvesta sekä KTK ja KRJ tai VVJ palkinto. Miksi päädyin näin tiukkaan rajaukseen? Oikeastaan siksi, että haluaisin, että jos joku oriista oikeasti haluaa varsan niin sitä ei teetettäisi hetken mielijohteesta vaan sen takia, että haluttaisiin oikeasti itselle jälkeläinen johon panostaa. Muuten Freuticon saa hevosensa sukuun sen jälkeläisten kautta.

06.06.2015, vihdoinkin täyseläke! vai onko?
Nyt ne ovat vihdoinkin loppuneet. Nimittäin Freuticon kilpailut. Olemme kisanneet hitaalla tahdilla vanhan orin kuntoa kuunnellen valjakkokilpailuja ja nyt laskeskelin sijoituksia. Täydet sijoitukset laatuarvosteluun on täynnä, joten alan niitä pikkuhiljaa keräämään vihkoon ylös jotta saadaan ne sivuille. Nyt jään vain odottelemaan, että orin valjakkopainotteiset jälkeläiset Oldfinion v. Celian ja Oldfinion v. Meteo kilpailevat riittävästi sijoja ja sen jälkeen ilmoitan Freuticon VVJ:n laatuarvosteluun. En tiedä millaista tulosta tarkalleen ottaen orilta tuosta tilaisuudesta odotan. Periaatteessa sillä voisi olla myös mahdollisuus ykköspalkintoon, mutta pidän sitä ehkä hieman kaukaa haetulta jos jälkeläiset eivät käy hakemassa palkintoa. Freuticon omat vanhemmat ja isovanhemmat ovat kuitenkin kaikki koulupainotteisia, joten sen suhteen saattavat sukupisteet jäädä hieman pieniksi ja palkinto jää kakkospalkintoon. Freuticolla ei ole edes sijoituksia CUP-kisoista joilla voisi yrittää korottaa palkintoa. Toisaalta, VVJ-Cup järjestetään vain kerran kuukaudessa, joten ehkäpä ori voisi niitä sittenkin vielä kilpailla? Voi ori parkaa. Omistaja on niin tuulella kulkeva, ettei sitä tiedäkään mitä sen päänmenoksi vielä keksitään!19.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: Veera R.
Yersinio ja tämän upea oldenburgori Freutico olivat jo kentällä ravailemassa, kun saavuin. Ratsukko oli käynnyt jo kaikki askellajit läpi ja ratsastaja oli saannut orin heräilemään verryyttelyn aikana. Aloitimme valmennuksen sillä, että pyysin ratsukkoa tekemään joka kulmassa ja joka sivun keskellä voltin. Tätä tehtiin kierros molempiin suuntiin käynnissä ja ravissa. Tästä pääsimme ensimmäiseen tehtävään eli kiemurauran menemiseen. Ori kuunteli hienosti ratsastajan apuja ja hienot kiemurat ratsukko sai aikaan käynnissä, että ravissa. Toinen tehtävä, jonka ratsukolle annoin oli muutama ravista pysähtyminen ja siitä suoraan raviin takaisin. Muutaman kerran ratsastaja sai yrittää ennen kuin ori siirtyi suoraan paikaltaan raviin. Sitten ratsukko laukkasi muutaman kierroksen ja samaa yritettiin laukassa. Laukassa se näytti onnistuvan jopa paremmin kuin ravissa!

05.02.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Rosalind Brammer kirjoittanut omistaja
Jännittävä päivä tiedossa! Tänään aloitamme Freuticon kanssa oikein toden teolla harjoittelemaan tulevia GP-luokkia varten. Oriin kanssa on kilpailtu Interiä menestyksekkäästi ja valmentajamme Rosalind Brammer on jo pitkään puhunut, että olisi aika siirtyä eteenpäin. Piaffe ei ehkä ole se Freuticon bravuuri joten sitä joudumme ainakin treenaamaan vielä paljon ennen ensimmäisiä luokkia. Laukanvaihtosarjoista taas en ole yhtään huolissani. Ne ovat aina sujuneet täsmällisesti. Olin jo verrytellyt alkuun käynnissä, ravissa ja laukassa alkuverryttelyn tehden siirtymisiä, ympyröitä ja avotaivutuksia, kun Rosalind tuli pitämään tuntia. Heti alkuun hän kehoitti minua rentoutumaan. Eihän tämä niin vakavaa ole! Freuticon ongelma piaffessa on sen innokkuus. Ori olisi aina enemmän menossa, joten tähän ei tunnu riittävän keskittyminen. Teimme nyt eri mittaisia sarjoja tehden niiden välissä muutamia jarruttavia ja rauhoittavia tehtäviä. Lopetimme kun saimme muutaman hyvän pätkän toistettua. Ei vielä läheskään riittävä GP-radoille, mutta uskon, että kyllä tämä tästä vielä kunhan vain harjoitellaan lisää.

02.04.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Assi
Kevään lämpimässä auringonvalossa on mukava valmentaa myös sunnuntaisin, kuten olin juuri eräänä sunnuntaipäivänä lähdössä tekemään. Vuorossa olisi kolmen tunnin rupeama, jonka aloittaisi grand prix tason Freutico. Hetken keskusteltuamme ratsastaja Yersinion kanssa päädyimme, että treenaisimme tänään orin heikointa askellajia eli ravia. Halusimme erityisesti saada orilta näyttäviä lisäyksiä, joten aloitimme tunnin hieman paineen hakemisella siirtymisten kautta. Ori vastasi hienosti ratsastajansa apuihin, mutta etsimme vielä sitä yhtä astetta napakampaa reagoimista. Kun se ylimääräinen vaihde alkoi löytyä, päätimme siirtyä lisäyksiin. Lisäykset otimme diagonaalille, jossa seinät eivät olisi hidastamassa, sillä luonnostaan hevoset tuntuvat hieman hidastelevan seinän vieressä. Alkutunnin paineistaminen oli selkeästi auttanut, sillä lähes korskuen Freutico lähti lisäyksiin. Kehotin Yersiniota huolehtimaan, ettei tasainen tuntuma hävinnyt edes lisäyksiin lähdössä, jotta Freutico pysyisi mahdollisimman ryhdikkäänä läpi lisäysten. Tämän muutoksen jälkeen lisäykset olivat juuri sellaisia, kuin gp tason hevosella tuleekin olla! Hienoa työtä!

20.04.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Riella Hurmevuo
Von Freutico ja sen ratsastaja yersinio saapuivat maneesiin minun jo suunnitellessa tulevan valmennuksen sisältöä. Halusin nähdä orin hyvät ja ne "huonot" puolet, joten aloitimme ensin ravista. Ravisiirtymiset lisätystä koottuun olivat hieman hitaita, mutta skarppaamista tapahtui joka ikisen kerran jälkeen ja siirtymiset näyttivät lopulta jo todella hyviltä. Ori vaatii hyvät alkulämmittelyt esittääkseen hyvää ravia. Freuticon laukanvaihdot olivat todella tahdikkaita, joten emme niihin niinkään keskittyneet vaan syynin alle otettiin laukkapiruetit, jotka ovat kuuleman mukaan tuottaneet hieman ongelmia. Orilla katoaa rytmikkyys piruettia tehdessä, joten sen kanssa saimmekin kuluttaa eniten aikaa koko valmennuksesta. Tarkoitus on tehdä jokainen tehtävä niin, että loppuun tulee pari hyvää suoritusta ja niin teimme nytkin. Sekä valmentajalle, että ratsastajalle jäi todella hyvä mieli valmennuksen päätteeksi.15.10.2014 tarinakilpailut Untuvapilvessä
Tehtävänanto: Olet rentouttavalla maastoretkellä, kun ratsusi säikähtää jotakin. Miten tilanne etenee ja miten yrität hoitaa sen? Saatko ratsusi hallintaan vai palaatteko tallille kiitolaukassa - yhdessä tai erikseen? Kuvaile myös tuntemuksiasi.
Olin ensimmäistä kertaa maastoilemassa tallin upouudella Hollannintuonnilla. Patsastelin oriin selässä tyytyväisenä upeaan ostokseeni kun naapuritallin ravuri käveli meitä vastaan. Olin jo nostamassa kättäni tervehdykseen kun hevoseni ryöpsäti altani sivuun ojan penkkaan. Sieltä se otti hurjan loikan takaisin tielle ja pyörähti ympäri niin nopeasti, etten kerennyt tehdä mitään muuta kuin tipahtaa alas tielle. Hevonen ravasi pää ylhäällä korskahdellen metsän pusikoihin piiloon josta sain sen onneksi metsästettyä takaisin kiinni. Ja eikun takaisin tutustumaan jännittäviin ravikärryihin. Nolona täytyi myöntää, että uutukainen ostokseni ei ollutkaan ihan niin rohkea uusissa tilanteissa kun olin ajatellut. Olin nimittäin aiemmin hehkuttanut kuinka rohkea ja selväpäinen tämä uusi nuorikkoni oli. Mutta ehkä muutama jännittävä hetki annetaan vielä nuorelle hevoselle anteeksi!

12.11.2014 tarinakilpailut Pikkulinnun tallilla
Tehtävänanto: Kirjoita runo tai tarina kilpailupäivänne kulusta
Olin ilmoittanut viisivuotiaaksi kääntyneen, rautiaan orini elämänsä toisiin tarinakilpailuihin. Hevonen on jo kiertänyt paljon rekan kyydissä joten tänäänkin lähtö sujui rutiinilla ilman suurta draamaa. Kilpailupaikalla tunnelma oli rauhallinen sillä osallistujia ei ollut suurta määrää ja luokkia järjestettiin vain kaksi. Täydellinen tilaisuus siis nuorelle hevoselleni hakea positiivista kisakokemusta. Verryttelussä hevonen tuntui reippaalta ja vastasi apuihin hyvin. Pientä jännittyneisyyttä oli kuitenkin havaittavissa, mutta en viitsinyt liikaa jumpata ja tuupata, ettei hevonen väsy ennen suoritusta. Starttasimme luokkaa helppo A ja itse suoritus sujui tasaisesti. Ei tullut suurempia rikkeitä, mutta ei myöskään mitään suurta joka jäisi mieleen. Hevonen vaikutti suorituksen ajan olevan kuitenkin hyvin kuulolla, joten suoritukseen voi olla tyytyväinen.

12.11.2014 tarinakilpailut Marvel Poniesin tiloilla
Tehtävänanto: Kerro kuusi adjektiivia, jotka sinusta kuvailevat parhaiten sinun omaa jouluasi.
perinteikäs, täyttävä, juhlallinen, antelias, lapsekas, iloinen

12.11.2014 tarinakilpailut Marvel Poniesin tiloilla
Tehtävänanto: Kirjoita kisapäivään liittyvä tarina, jonka päätät lauseeseen Ja lopulta kiipesin puuhun. Tarina saa olla kirjoitettu kenen tahansa näkökulmasta, maksimipituus 500 sanaa.
Olin juuri saanut maistella hiekkaa kun edellinen ratsuni jätti minut tantereeseen makaamaan ja otti itse äkkilähdön pois radalta. Se näytti nököttävän lähistöllä olevan koivun oksalla jokseenkin hämmentyneen näköisenä olinpaikastaan. Itse kiipesin nyt luottoratsuni Von Freuticon selkään joka ei varmastikaan järjestä suuria yllätyksiä ja mullistuksia. Hevonen on käyttäytynyt koko päivän kuin unelma. Verryttelyssä Freutico liiteli kauniin näköisenä valkoiset sukat vilkkuen ja toivonkipinä luokan voitosta alkoi heti sykkimään ohimossani.

Lähtömerkki tuli ja ohjasin Freuticon kohti tervehdystä hymy huulilla. Tervehdyksestä selvittiin ja hevonen jatkoi rataa kuuliaisesti eteenpäin. Olimme päässeet jo pidemmälle kuin edellisen ratsuni kanssa. Suuri ori kokosi itseään kuuliaisesti ja sai avotaivutuksen näyttämään naurettavan helpolta. Laukkatyöskentely ei tuottanut sekään ongelmia. Vastalaukka sujui hyvässä tasapainossa ja kuuliaisesti Freutico vaihtoi laukan pyydettäessä kunnes kuului *klinklinklin*. Mitä ihmettä? Olin ratsastanut tien väärin! Uusi yritys ja rata jatkui.. *klinklinklin*. Taas! Olin aivan sekaisin. Olin kadottanut radan kokonaan muististani eikä minulla ollut enää mitään käsitystä miten rata jatkuu loppuun. Hämilläni ohjasin Freuticon kohti lopputervehdystä ja nolostuneena, kiukustuneena ja hämmentyneenä katsoin parhaaksi liittyä aiemman ratsuni seuraan Ja lopulta kiipesin puuhun.

24.05.2015 tarinakilpailut Kidlington Stablesissa
Tehtävänanto: Twiittaat kotimatkalla kisasuorituksestasi. Mitkä ovat fiilikset, menikö rata paremmin kuin koskaan, vai suistuiko koko suoritus penkin alle? Teksti saa sisältää enintään 140 merkkiä.
Ei enää ikinä vaikean tason ratsulla helpon tason luokkiin. *Kirosana*! Vanhan ratsun "mielenvirkistys" oli kaahailua aitojen sisällä.

01.06.2015 tarinakilpailut Riiviöissä
Tehtävänanto: Pelaat kaverisi kanssa Alias-sananselityspeliä omilla sanoilla. Sinun pitäisi kuvailla kaverillesi hevosta/ponia, jolla starttaat tässä luokassa. Miten kuvailisit hevostasi niin, että kaverisi tietää mistä yksilöstä on kyse? (max. 150 sanaa.)
Hevosella on neljä piiiitkää koipea jotka on kastettu vuohisiin asti valkoiseen maaliin. Kinuski muistuttaa sen väritystä parhaiten ja luonteeltaan se on yhtä ihana kuin kinuskin syöminen jäätelön seassa. Luonteeltaan hevonen on niin mukava ja ihastuttava, että se tekisi mieli ottaa kotisohvalle viettämään laatuaikaa. Sliipattu siisti tukka ja vahvat kilpahevosen lihakset saavat sen muistuttamaan kreikkalaista jumalaa. Puolikkaan pisteen vihjeenä, hevosen hirnunta on kuin moottorisahan jyrinää.

01.06.2015 tarinakilpailut Riiviöissä
Tehtävänanto: Jos hevosesi olisi ihminen, minkä ammattikunnan edustaja/opiskelija se olisi ja mistä syystä? (ei pituusrajoituksia.)
Jos Freutico olisi ihminen niin se olisi varmasti ikuinen lääkärikandi joka vuosittain päättäisi, että vuoden päästä on maisterin paperit taskussa. Se on kuitenkin juuttunut työelämän verkkoihin ja tekee sijaisuuksia sijaisuuden perään lähikylän (tuppukylän) terveysasemalla. Joka päivä kuuntelemassa mummojen ja paappojen valituksia vanhusten vaivoista. Miten Freutico kuitenkaan lääkärin ammattiin päätyikään? No tietysti sen takia, että vanhemmat painostivat (pakottivat) ja tämä herra ei omia puoliaan ole koskaan osannut pitää. Kun ei pojalla ole koskaan ollut omia mielipiteitä, ei niitä ole aikuisiälläkään ole syntynyt ja nyt työelämässä Freutico tarttuu jok ikiseen tarjottuun (tyrkytettyyn) sijaisuuteen vaikka päänsä sisällä hän olisi menossa tekemään jotain muuta.

20.06.2015 tarinakilpailut Mallaspurossa
Tehtävänanto: Millaisen tviitin julkaiset suorituksesi jälkeen? Twitter-päivityksen maksimipituus on 140 merkkiä.
"Se tunne kun hevonen päättää käydä pissalle kesken alkutervehdyksen!"
Tuomarin kommentti: Lyhyt ja ytimekäs kertomus kouluratsastajan painajaisesta. Siitä sitten kasvojen punaa tasoittelemaan näyttävän sisääntulon jälkeen!
Ruokinta Loimitus ja muut hoito-ohjeet
Heinä: 2kg - 3kg - 2kg - 3kg
Kaura: 1l - 1,5l - 1,5l - 1l
Lese: 0,5l - 0 - 0 - 0
Kivennäinen 1dl illalla
Kesällä ei loimea, tuulisella säällä voi laittaa vuorettoman sadeloimen.
Talliloimen päälle sadesäällä / nollakelillä musta sadeloimi kaulakappaleella.
-5-10 astetta sininen kevyttoppa talliloimen päälle.
-10 -> siniruudullinen paksu toppaloimi päälle.

Tarhataan aina ketjunaru suussa.
Ei kävelykoneeseen.
Jalkojen kylmäys kylmäyspusseilla aina liikutuksen jälkeen.virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Van Uytert