Oldfinion Belle Mousse

kuollut 04.01.2016 / virtuaalihevonen

  

Nimi Oldfinion Belle Mousse Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 05.01.2015
VH-tunnus VH15-013-0034 Säkä, väri 171cm, mrn Ikä 3v 05.03.2015, 8v 05.05.2015
Koulutustaso Intermediate II Omistaja yersinio, VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage


Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla, 70p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 91p.
Palkittu YLA:n tilaisuudessa 82,5p / YLA2
2-vuotiaana palkittu Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa KV-III, 13,5p.

Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi AB 24.09.2016
Belle on hyvin kiltti ja rauhallinen eikä satuttaisi ketään ainakaan tahallaan, vaikka onkin väillä vähän levoton. Tamma on myöskin äärimmäisen sosiaalinen eikä viihdy yksin tallissa tai tarhassa vaan tarvitsee seurakseen toisen hevosen. Mikäli Bellen jättää hetkeksikään yksin talliin potkii tamma pilttunsa takaseinän pirstaleiksi. Hoitotoimenpiteiden ajaksi Belleä ei täydy sitoa kiinni, sillä tamma kyllä pysyy hyvin aloillaan käskemättäkin nähdessään hoitajansa saapuvan karsinaansa harjojen kanssa eikä liikahdakaan ennen kuin hoitaja poistuu karsinasta harjat mukanaan. Tästä voikin päätellä, että tamma nauttii myös harjauksesta kaikenlaisen muun huomion lisäksi. Harjattaessa Belle seisookin tyynesti aloillaan nauttien saamastaan huomiosta korvat sivuille lerpattaen ja toista takajalkaansa lepuuttaen. Varusteet Belle antaa laittaa mukisematta ilman hankaluuksia, vaikka saattaakin välillä hieman pullistella. Talutettaessa tamma seuraa kiltisti taluttajansa perässä eikä vaivaudu flirttailemaan edes vastaantulevien orien kanssa. Muiden hevosten seurassa Belle on oikea terapiahevonen toimien terapiahevosena hermostuneille nuorille hevosille sekä lauman uusille tulokkaille.

Ratsastettaessa Belle ei ole siitä kaikista herkimmästä päästä vaan välillä jopa laiska. Tammaa täytyykin aina tunnin aluksi herätellä ennen kuin sen moottori lähtee kunnolla käyntiin. Rauhallisen ja pomminvarman luonteensa takia Belle soveltuu hyvin myös aloittelijoille, mutta parhaiten tammma toimii kokeneissa ja varmoissa käsissä. Belle tarvitseekin melko voimakkaat ja selkeät avut, sillä hiuksenhienot avut eivät rautakylkiselle tammalle tunnu menevän perille. Bellen askellajit ovat mukavan pehmeät ja elastiset, mikä tekee niistä mukavat istua ratsastajalle. Koulua Belle vääntää aina mielellään ja onkin siinä taitava kunhan tamman on vain ensin saanut kunnolla hereille. Belle vaatiikin kunnollisen alkulämmittelyn, sillä tamma on myös hivenen jäykkä kyljistään eikä taivu vaativan tason koululiikkeisiin ilman huolellista lämmittelyä. Kunnolla lämmiteltynä mikään koululiike ei kuitenkaan ole Bellelle liian vaikea vaan se suoirutuu kaikista siltä pyydetyistä liikkeistä vaivattomasti.Mousseux Noir
VSN ch., KTK-II
old, 173cm, m
Porte Noir
old, 172cm, m
Serieux Noir
old
Peubelle
old
Fleur de la Sabine
old, 168cm, mrn
Le Duce
old
Fleur de la Brichette
old
Northward Belerian
ch., KTK-II
nwb, 174cm, rn
Maximilian
178cm mrn trak
Léon
176cm rt trak
Agilo
176cm rt trak
Berendina
168cm rnkm nwb
Gudmund
170cm mkm nwb
Aslaug
164cm mrn nwb


ii. Porte Noir on musta 172cm korkea oldenburgori, joka on varsinainen katseidenkääntäjä ja sitäkin enemmän luonnetta. Oria kuvaillaan vaativana ja voimakkaana hevosena, jonka kanssa pärjäsivät vain harvat. Se ei kuitenkaan ollut mikään hirviö, vaan vain erittäin tietoinen omasta itsestään ja näin ollen osasi vaatia taitoa myös ihmisiltään. Porte Noir aloitti kilpailemisen esteratsastuksessa korkeissa luokissa, mutta siirtyi nopeasti kilpailemaan kenttäratsastuksessa ratsastajansa kanssa. Erittäin kyvykäs ori, joka kilpaili lähestulkoon maailman joka kolkassa ja nousi jo toisena kilpailukautena yhdeksi lahjakkaimmista hevosista Saksassa. Jälkeläisiä Porte Noir on siittänyt jo useita kymmeniä.

iii. Serieux Noir oli musta komea oldenburgori, joka oli kaikin puolin hyvä käsitellä ja osaava ratsu. Serieux kilpaili esteratsastuksessa 140cm luokkia ja kävi se myös kouluradoilla näyttäytymässä hyvin tuloksin. Pian orin täytettyä 15-vuotta, se jäi siitokseen omistajansa tallille. Serieux Noir ei ollut alkuun kovin suosittu, mutta periytti hyvää rakennetta ja liikkeitä. Jälkeläisiä ori sai 10, joista yksi valitettavasti menehtyi pian syntymisensä jälkeen. Useampi varsa saa hyviä tuloksia varsinkin kouluratsastuksessa.

iie. Peubelle on tummanruunikko 160cm korkea oldenbergtamma, joka on toiminut koko elämänsä siitostammana Saksassa ja näin ollen varsonut upeita, hyvärakenteisia varsoja, joista monet ovat menestyneet kouluratsastuksessa. Peubelle on ihailtavan ystävällinen ja kokenut ratsu, joka ei kuitenkaan ole päässyt näyttämään kykyjään kilpakentillä vaan jäi kotiin kasvattajansa omaksi ratsuksi.

iee. Fleur de la Sabine on mustanruunikko oldenburgtamma, jonka kauneudella ei ole rajoja. Sabinella on korkeutta 168cm ja sen rakenne on kuin tehty tiukkoihin käännöksiin ja nopeisiin suorituksiin. Hyviä tuloksia ja mainetta niittänyt tamma on tuttu näky kenttäratsastuskilpailuissa ympäri maailman. Vahvaluonteinen Sabine on myös erittäin rakastava emä ja hoitanut hienosti kaikki kuusi varsaansa.

iei. Le Duce, se kilpailuiden hyväkäytöksinen tumma ja suuri ori, joka saa katsomon hiljentymään siirtyessään kouluradalle. Tämä oldenburgori on tosissaankin upea ja jo nuoresta varsasta lähtien Le Ducelta odotettiin paljon. Useita voittoja kouluratsastuksessa ihan maailmancupiin asti, jossa sijoittui kolmanneksi. Haluttu jalostusori Euroopassa ja Ducelle on rekisteröity olevan lähes 100 jälkeläistä. Erittäin kyvykäs hevonen, jonka jälkeläisistä useampi tekee huikeita suorituksia niin koulu- kuin esteratsastuksessa.

iee. Fleur de la Brichette oli kaunis oldenburgtamma, joka ehti kilpailla vain kolme kautta kenttäratsastuksessa hyviä tuloksia niittäen ja ehti varsoa kaksi varsaa. Tähtipäinen ja pienikokoinen tamma menehtyi yöllä omaan karsinaansa ja ruumiinavauksessa selvisi kuolinsyyksi sydänkohtaus. Se oli Fleurin siittolan historian traagisin tapahtuma ja vielä tänäkin päivänä se kuuluu yhteen historian surullisimmista tapauksista. Brichette oli ennen kuolemaansa nousujohteessa kilpailuiden suhteen ja varmasti yksi kovimmista nimistä.

© isän sukuselvitys © Miila H

Jälkeläiset

Sukupuoli Kantakirja Nimi Menestys
ori FWB Oldfinion Alfonso Kantakirjattu hevoskantakirjaan I-palkinnolla.
Kilpaillut kansallisia Grand Prix luokkia.
ori RHLD Seddon von Lark Palkittu kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 2-vuotiaiden ryhmässä KV-II -palkinnolla.
ktk kelpoinen
tamma FWB Oldfinion Belinda Mint Palkittu kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 2-vuotiaiden ryhmässä KV-II -palkinnolla.
ktk kelpoinen
ori OLD Tantalum Prime 13 KRJ sijoitusta
ori FWB Genheit Kameron Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Kilpaillut kansallisia luokkia.


Kilpailut

Näyttelyt Arvokilpailut
10.03.2015, Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Vibaja)
31.07.2015, Fiktio, KRJ CUP, Vaativa A, 2/104


Päiväkirja

15.02.2015, kantakirjaus kakkospalkinnolle

Hieno Belle kantakirjattiin tänään kakkospalkinnolle pisterivillä 19 + 17 + 16 + 18. Ei hassumpaa, ei yhtään hassumpaa. Kantakirjaus on hyvä lisä tammalle, sillä sen suku ei ole aivan täysin muodin mukainen kun molempia vanhempia ei ole rekisteröity oldenburgeiksi. Meitähän se ei haittaa, sillä molemmat vanhemmat ovat upeita, mutta joillekin se saattaa olla kynnyskysymys varsaostoksilla. Nyt on kuitenkin helppo valita Bellelle kantakirjattuja oreja niin sellaiset jälkeläiset menevät heti paremmin kaupaksi. Ja tarkoitus olisi myös tarjota tammaa siitosliisinkiin tallin ulkopuolelle. Tietysti kun kyseessä on siitostamma jolla on vielä pitkä siitostamman ura edessä, oli tämänpäiväinen kantakirjaus hieno saavutus ja meriitti. Nyt tammalla on itsestään arvostelu ja se on myös rakenteensa puolesta osoittanut olevansa korrekti siitoshevonen.

III nuorten kouluhevosten laatuarvostelu 20.02.2015

Kantakirjauksen lisäksi päätimme ilmoittaa Bellen myös Kouluvarsojen -ja Nuorten laatuarvosteluun vaikkakin tiedämme, ettei sieltä varmasti ykköspalkinnon kera kotiin palauduta. Se johtuu lähinnä siitä, että Belle ei ole suvultaan täysi kouluhevonen vaan isä on pääasiassa ollut kenttähevonen. Se kuitenkin on miellyttänyt omaa silmää rakenteen kuin liikkeiden puolesta, joten olen surutta käyttänyt sitä kouluhevosjalostukseeni. Joka tapauksessa! Olin ilmoittanut Bellen 2-vuotiaiden ryhmään ja se sai rakenteesta kahdeksan pistettä, käynnistä kolme pistettä viidestä sekä ravista kaksi pistettä viidestä. Nämä ja sukupisteet oikeuttivat kolmanteen palkintoon mikä oli aika odotettu. Liikepisteet olivat melko keskivertoa, joten niiden pohjalta ei oikeastaan voi sanoa mitään millainen kilpaura meillä Bellen kanssa vielä tulee olemaan.

20.09.2015 ihkuja kantakirjattuja jälkeläisiä

Belle on varsonut nyt viisi hienoa varsaa ja heti alkuun sieltä on pakko nostaa esiin upea ori Oldfinion Alfonso. Tämä ori on omaa kasvatusta ja isä on trakehner ori Rosenhof Alfons. Se mikä tekee Alfonsosta niin erityisen upean, on tietysti sen kantakirjaus. Ori palkittiin kesällä ykköspalkinnolla ja on nyt jo kilpaillut Grand Prix-luokkia. Voiko kasvattaja edes toivoa enempää? Alfonson lisäksi Bellellä on nyt myös toinen kantakirjattu orijälkeläinen Genheit Kameron joka sai juuri kolmospalkinnon. Nähtäväksi jää tuleeko kantakirjattuja jälkeläisiä vielä lisää. Ainakin Seddon von Lark ja Oldfinion Belinda Mint olisivat kantakirjakelpoisia suoraan vanhempien kantakirjausten johdosta. Mietin, että Belle voisi jäädä nyt hetkeksi tauolle varsomisista ja ehkä KRJ laatuarvostelun jälkeen tarjoan sitä taas tallin ulkopuolelle.

virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Sporthorses Scholz
hevosen luonne © TuuliaT.