Boseirre

lopetettu 6.11.2016 / virtuaalihevonen


Nimi Boseirre Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 04.04.2015
VH-tunnus VH15-013-0083 Säkä, väri 171cm, rautias Ikä 3v 05.04.2015 8v 04.05.2015
Koulutustaso Grand Prix Omistaja yersinio, VRL-06303 Maahantuoja Oldfinion Dressage

VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I, YLA2, KVJ AB


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 28.10.2016
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla, 71p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 105p.
Palkittu YLA:n tilaisuudessa YLA2-palkinnolla, 87p.

Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi AB

Nähdessäni laidunta lähestyvän ihmisen, nostan pääni salamannopeasti ruohikosta. Kun ihminen kaiken lisäksi lähestyy minua, pärskähdän, nostan häntäni soihduksi ja ravaan poispäin hänestä. Ihminen huomaa ilkikurisen pilkkeen silmäkulmassani. Hän rapistelee jotain taskussaan, voisiko se olla herkkua? Kävelen kaula pitkänä lähemmäs, ja samassa ihminen jo nappaakin kiinni riimustani antaen minulle samalla leivänkannikan.

Kun ihminen taluttaa minua tallille päin, en voi olla tanssahtelematta riimunnarun päässä malttamattomana. Mitähän tänään tehdäänn? Ihminen vie minut hoitopaikalle ja laittaa minut kiinni. Huomaan käytävän toisella puolella karsinassa olevan tamman, jolle en voi olla hirnahtamatta matalasti muutamaan otteeseen. Ihminen alkaa harjata minua karkealla harjalla tasaisin vedoin. Se tuntuu niin nautinnolliselta, että venytän kaulaani ja rullaan ylähuultani hauskasti eteen. Pian ihminen ottaa esille kaviokoukun, ja nostaa jokaisen jalkani yksitellen ilmaan. Takajalkojen kohdalla yritän nykäistä jalkaa pari kertaa, mutta tuntiessani ihmisen jämäkän otteen luovutan ja annan hänen puhdistaa kavioni rauhassa.

Seuraavaksi ihminen katoaa hetkeksi satulahuoneeseen hakemaan suojat, satulan ja suitset. Suojia laitettaessa nostelen hieman jalkojani. Kuolaimet sujahtavat suuhuni helposti, eikä joidenkin hevosten mielestä inhottavan satulavyön kiristyskään aiheuta ongelmia. Ihminen laittaa kypärän päähänsä ja lähtee taluttamaan minua kentälle. Matkalla hirnun ja hörisen muutamalle tammalle, mutta saapuessamme kentälle ovat tytöt jo niin kaukana, että rauhoitun. Ihminen nousee selkääni ja kiristää satulavyötä vielä selästäkäsin. Tänään on vuorossa kouluratsastusta, josta pidän.

Alkukäyntien jälkeen ihminen ottaa ohjat tuntumalle ja alkaa liikutella kuolainta suussani. Kaarran kaulaani ja alan astua takajaloillani aktiivisesti alleno, samoihin jälkiin etujalkojen kanssa. Yhtäkkiä nostan päätäni ja teen sivuhypyn. Mikä ihmeellinen, pieni ja vihreä mies tuolla pusikossa vaaniikaan? Pörisen peloissani, mutta ihminen rauhoittelee minua juttelemalla ja taputtelemalla. Pikkuhiljaa rauhoitun ja alan keskittyä työntekoon tosissani. Olen herkkä istunnalle, mutta minulla ratsastava ihminen tietää sen. Ratsastuksen lomassa hän välillä juttelee minulle muutaman sanan, jotta pysyn rauhallisena enkä ala nähdä kuvitteellisia mörköjä kentän laidalla. Askellajeista ihmiset kehuvat varsinkin laukkaani erinomaiseksi ja helpoksi istua, mistä olen ylpeä.

Kun ihminen ratsastuksen jälkeen vie minut talliin, hän taputttelee minua kiitokseksi ja suitsien riisumisen jälkeen antaa minulle porkkanan. Hoitopaikalla hän ottaa muutkin varusteet pois, ja huomatessaan hionneen karvani ottaa vesiletkun esiin. Pesutuokiot ovat minusta mukavia, ja tälläkin kertaa pysyn viilentävän huuhtelun ajan rauhassa aloillani. Lopuksi ihminen vielä "pesee hampaani", eli suihkuttaa vettä hampaisiini. Nostan ylähuuleni ylös ja irvistän, hampaiden huuhtelu tuntuu hauskalta. Vedellä lotraamisen jälkeen ihminen viilaa enimmät vedet karvaötani hikiviilalla, ja ollessaan tyytyväinen ulkonäkööni hän vie minut takaisin laitumelle, lämpimään kesäiltaan.Ballard
old, 169cm, rt
Baptiste
old, 170cm, rn
Bartel
old, rn, 167cm
Saoirse
old, rt, 162cm
Quartilla
old, 163cm, m
Kalino
old, m, 170cm
Querida
old, rt, 162cm
Tempest
old, 165cm, rn
Udom
old, 175cm, rn
Ulrik
old, 165cm, rn
Yekaterina
old, rn, 163cm
Talin
old, 161cm, m
Paco
old, 168cm, m
Talia
old, 166cm, rn


i. Ballard on raamikas, suurimerkkinen raudikko, joka vaikuttaa ryhtinsä ja lennokkaiden liikkeidensä ansiosta isommalta kuin oikeasti onkaan. Kotioloissa se on kuulemma varsin "tavallinen hevonen", jota ei ehkä heti arvaisi GP-tason menestyneeksi kilpahevoseksi. Ballard on luonteeltaan varsin rauhallinen ja helposti käsiteltävissä, joten monet tilalle vastikään palkatut hevosenhoitajat ovat saaneet ensimmäiseksi hoidettavakseen juuri sen. Normaaliarjessa Ballard on kuin kuka tahansa hevonen, joka nauttii laitumen kuraisimmassa kohdassa piehtaroimisesta ja rakastaa rentoja laukkamaastoja yli kaiken. Kilpailutilanteessa hevosesta tuleekin sitten esille se toinen, kilparatsumaisempi puoli. Radalla se keskittyy antamaan kaikkensa ja erityisesti laukkasuluistaan ja sarjavaihdoistaan keräilee erinomaisia arvosanoja. Tyypillisesti aktiivisimman kilpailukauden jälkeen Ballard ottaa vastaan tammoja ja tällä hetkellä orilla on 169 jälkeläistä. Sen jälkeläisistä valtaosa on tammoja, mutta oreista löytyy sitten useampia kymmeniä GP-tason ratsuja. Monet ovat isänsä tapaan isomerkkisiä raudikkoja ja varsinkin laadukasta laukkaansa ori näyttää periyttäneen monille.

ii. Baptiste on nimi, jonka varmaan jokainen oldenburgien parissa ollut tuntee. Ruunikko läsipää oli luonteeltaan melko haastava ja sillä oli tapana osoittaa mieltään hyppimällä takajaloilleen. Herkkänä ja reaktiivisena hevosena se sieti hyvin huonosti ratsastajan tai käsittelijän taholta tullutta liiallista painetta. Siinä mielessä sen koulutus ei ollut helpoin homma, mutta kuitenkin Baptiste pääsi ensimmäisen kerran GP-radoille 7-vuotiaana. Kokoamiskykyhän orilla oli ilmiömäinen, kokoaminen oli sille kuulemma luonnostaan helppoa. Baptistella oli iso laukka, kun taas ravia moitittiin hieman ahtaaksi ja takaosan työntö olisi voinut myös olla parempi. 9-vuotiaana ori vaihtoi omistajaa ja sen jälkeen sen ura alkoi mennä alamäkeä. Välillä se väläytteli hienoja ratoja, mutta vähintään yhtä usein (ja koko ajan vain useammin) homma levisi käsiin. Uusi ratsastaja ei ollut Baptistelle se oikea, eikä ehkä osannut huomioida hevosen herkkyyttä. Pian omistaja siirsikin orin täysipäiväiseksi siitosoriksi. Baptiste astui lähemmäs parisataa tammaa. Monet jälkeläiset perivät isomerkkisyyttä ja isoa laukkaa. Luonteen puolesta Baptisten jälkeläiset ovat olleet hyvin kirjavaa sakkia ja itseasiassa sen pojanpojissa vasta näyttää olevan enemmän niitä haastavia hevosia.

ie. Quartilla oli musta, kaunispiirteinen I-palkinnon kantakirjatamma, joka ei koskaan itse astunut kilparadoille vaan toimi puhtaasti siitostammana. Näyttelykehissä Quartillaa kyllä nähtiin ja kaksi kertaa se valittiin tilaisuuden parhaaksi tammaksi. Tuomarit kehuivat sen kaunista ja ilmeikästä päätä, hyväpiirteistä kaulaa sekä kuivia jalkoja. Toisaalta sen etujalat olivat lievästi sapelijalkaiset ja säkä piirteetön. Quartillan liikkeet olivat kohtuullisen hyvät, laukassa tosin oli elastisuudessa puutteita, mutta etenkin tamman ravia kehuttiin ponnekkaaksi ja joustavaksi. Myös käytöksestään tamma sai kehuja. Quartilla olikin tunnetusti hyväluonteinen hevonen ja miellyttävä käsitellä. Varsoilleen se oli huolehtiva ja vahvoilla äidinvaistoilla varustettu emä. Muuten niin sosiaalinen ja laumassa viihtyvä tamma oli kuulemma ensimmäiset pari viikkoa hyvin suojeleva varsojaan kohtaan muiden hevosten kanssa. Quartillan sulhoiksi valittiin hyvälaukkaisia ja ryhdikkäitä ratsuoreja, jotka kompensoivat tamman puutteita. Sen yhdeksässä jälkeläisessä on kaksi GP-tason ratsua ja yksi I-palkinnon kantakirjaori.

e. Tempest on ketterä ja kohtuullisen kevyt ruunikkotamma, jonka kanssa kilpailtiin nuorempana Intermediate-luokissa. Tammalla on tyypillinen kilparatsun luonne, eli se on ratsastaessa melko kuuma ja nopeasti reagoiva. Tallissa se käyttäytyy hyvin muuten, mutta on helposti kärsimätön tietäessään pääsevänsä töihin. Tempestin liikkeet ovat irtonaiset ja elastiset. Etenkin sen käyntiä on kehuttu laadukkaaksi ja tahdikkaaksi. Kouluradalla sen vahvuuksia ovat yleensä näyttävä passage, sen sijaan sarjavaihdot ovat sikäli haasteellisia, että se rikkoo niissä helposti. Tamman nykyinen ratsastaja kertookin, ettei Tempestin kanssa kannata sortua treenaamaan niitä liikaa juuri ennen kilpailusuoritusta, siitä tamma vain ottaa enemmän paineita. Tammalla on teetetty neljä jälkeläistä, joista vain yksi on ori ja loput tammoja. Jälkeläisten perusteella Tempest näyttää periyttävän reaktiivista luonnetta ja irtonaisia liikkeitä. Yksi sen tammavarsoista on kantakirjattu II-palkinnolla ja se ainoa ori - siis itse Boseirre - on peräti GP-tason kouluratsu.

ei. Udom oli vähemmän ori, jolla astutettiin joitakin tammoja, mutta jostain syystä tammojen tiinehtyvyydessä oli ongelmia. Moni tammoista jäi tyhjäksi, eikä siitä lopulta jäänyt kuin 16 jälkeläistä. Udom itse kilpaili Intermediate-luokissa ja moni orin kanssa työskennellyt valmentaja oli sitä mieltä, että sillä olisi ollut kapasiteettia GP-tasollekin, mutta sen omistajalla ei ollut rohkeutta edetä sinne asti, eikä hän myöskään ollut halukas antamaan oria ulkopuoliselle ratsastajalle. Udom oli isokokoinen ja näyttävä ori, joka teki varsin tasaisia, siistejä suorituksia kouluradoilla. Monet tuomarit tosin olivat sitä mieltä, että meno olisi voinut olla energisempääkin, mutta teknisesti hevonen suoritti liikkeet hyvin. Udom oli rento, joskin verrattain vahva ratsu, jonka kanssa joutui käyttämään selkeitä, joskus voimakkaitakin apuja. Ehkä juuri se oli yksi syy siihen, miksei sen omistajalla ollut uskallusta lähteä yrittämään GP-radoille. Udomin jälkeläisissä on kuitenkin neljä GP-tason ratsua ja useita alempien luokkien toimivia ratsuja.

ee. Talin oli pienikokoinen (161 cm) musta tamma, josta povattiin sukunsa ja liikkeidensä perusteella tulevaa koulutähteä. Tamman kanssa oli kuitenkin vähän epäonnea ja useampikin kisakausi jäi vaillinaiseksi tai meni kokonaan ohi hevosen sairastelujen (ja kerran ratsastajan sairastelun) takia. Talinilla oli kilparatsulle sopiva, taistelutahtoinen ja sisukas luonteenlaatu, hienot liikkeet ja varsin hyvä keskittymiskyky. Toki hevosesta löytyi tammoille tyypillistä temperamenttia ja hoitajansa mukaan se oli myös aika helposti stressaavaa sorttia. Todennäköisesti juuri stressillä oli oma osansa hevosen sairastelussa, mutta osin kyse oli myös vain huonosta tuurista. Kotioloissa Talin oli rauhallinen ja tyytyväisen oloinen hevonen, ja viimeisen sairasloman jälkeen omistajat päättivätkin siirtää tamman siitoskäyttöön. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja Talin onkin varsonut monia hienoja jälkeläisiä. Talin sai peräti 11 jälkeläistä ennen kuin menehtyi itse ähkyleikkauksen aiheuttamiin komplikaatioihin.Jälkeläiset

Boseirre ei ole tarjolla jalostukseen.

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
OLD tamma Oldfinion Rosabel VIR MVA ch.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Kilpailee porrastettuja kilpailuja.
OLD tamma Upbeat Esk KRJ sijoituksia.
OLD tamma Pandorica KRJ sijoituksia.
OLD ori Oldfinion Bolvar Kilpailee porrastettuja kilpailuja.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
OLD tamma Street of Oldfinion Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa III-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
OLD ori Oldfinion Boston Beat VIR MVA ch.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa II-palkinnolla.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Kilpailee porrastettuja kilpailuja.
OLD ori Oldfinion Ballard Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
OLD tamma Oldfinion Emiliessin Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Kilpailee porrastettuja kilpailuja.
OLD ori Oldfinion Bartel Atte Kantakirjattu Hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 3v KV-II-palkinnolla.


Kilpailut

Laatuarvostelut & näyttelyt Tarinakilpailut + cupit
NJ näyttelyt
27.07.2015, Oldfinion Dressage, irtoSERT, pt. Welby
13.12.2015, Satulinna, irtoSERT, pt. Welby
25.03.2016 Gestüt Westfeld, irtoSERT, pt. Kati
23.04.2016 Alondra, BIS2, MVA-SERT, pt. Kati

VSN näyttelyt
01.08.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
30.06.2015, Hukkapuro, KRJ CUP, Grand Prix, 9/218
31.12.2015, Aittohaara, KRJ CUP, Grand Prix, 13/212

Päiväkirja

15.09.2015, syyskuinen kantakirjaus

Hevoskantakirjan vaihdettua ylläpitäjää vaihtui luonnollisestikin myös paikka missä tilaisuudet järjestetään. Jos edellisillä kerroille olemme reissanneet kantakirjauksen vuoksi Saksaan niin tälläkään kertaa emme pääse yhtään helpommalla. Hevoset oli pakattu jo viikkoja aikaisemmin rekkaan ja olemme matkustaneet Euroopan läpi Etelä-Ranskaan ja siellä sijaitsevan Le Château de Raconteurin tiloihin. Tulimme jo hyvissä ajoin, jotta hevoset ehtivät levähtää matkan jäljiltä ja pääsemme etukäteen näyttämään niille tiloja. Ilma oli lämmin, lämpimämpi kuin kotoisassa Suomessa.

Bosse ei tuntunut olevan reissusta moksiskaan ja näytti olevan heti kuin kotonaan. Itse tilaisuus oli totuttuun tapaan suuri. Siihen oli osallistunut yhteensä 79 hevosta joten tuomareilla riitti työnsarkaa. Boseirre sai pisterivin 16 + 17 + 20 + 18 eli yhteensä 71 pistettä ja näin ollen kakkospalkinnon mitä lähdimmekin sen kanssa tavoittelemaan.

29.09.2015, hieman asiaa jälkeläisistä

Kantakirjauksen johdosta osasta Bossen jälkeläisistä tuli kantakirjakelpoisia. Toivotaan, että niiden omistajat innostuvat niitä kantakirjaamaan. Olin myös kantakirjauksen aikoihin mainostanut oria tammojen omistajille ja sitä kautta Boseirre sai yhden astutuksen. Aiemmin Whalebone Arch Studin omistaja Debbie on uskonut lupaavaan raakaan oriini ja heille syntyi talliin Bossen varsa Upbeat Esk. Loput Boseirren jälkeläiset ovat omia kasvattejamme ja tästä päivästä lähtien ori ei ole enää tarjolla jalostukseen. Muutamaa kantakirjakelpoista oldenburgia olen pyytänyt meille jalostuskäyttöön, joten voi olla, että meille syntyy vielä muutama orin jälkeläinen myyntiin ja sen jälkeen siitä ei ole mahdollista saada enää varsoja. Kuitenkin, kaikki tulevat varsat ovat jatkossa suoraan kantakirjakelpoisia vanhempien palkintojen johdosta.

24.11.2015, kohti KooäRJiiäLlää

Bossen kaikki kuusi Oldfinionin kasvatusliitteen alle syntyneet jälkeläiset ovat vihdoin ja viimein saatettu maailmalle. Osa on vielä melko nuoria tapauksia, mutta muutama vanhempikin jo löytyy ja ne ovat hienosti aloittaneet kilpauraansa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että itse otan Bossen kanssa seuraavan etapin tähtäimeen. Tämä etappi on KRJ:n laatuarvostelu. Lähdemme heti vaatimattomasti tähtäämään ykköspalkintoon. Onneksi Bosse on saanut itselleen myös yhden KRJ Cup sijan, joten se aina edesauttaa pisteiden nostamisessa. Tarkoitus olisi osallistua tammikuun tilaisuuteen, mutta jätän sen vielä hieman auki. Jälkeläispisteet eivät vielä ole täynnä, mutta luulen, että se kahden pisteen vajaus mikä nyt on, tulee täyteen jo kuukauden sisään.

13.10.2015, valmennus (kirj. omistaja)

Kolme päivää GP starttiin eikä valmentajani päässyt minun ja Boseirren kanssa hiomaan liikkeitä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen sillä toteutetaan treeni sitten tallityöntekijä Ronjan silmän alla. Kyllä se niinkin onnistuu! Kävin peltojen ympäri kävelemässä hyvät alkukäynnit, hevonen pakattuna miljoonaan vilttiin ettei vain yksikään lihas saisi kylmää ja menisi jumiin. (Miten niin GP startti jännittää?) Kentällä ravailin reippaasti eteenpäin ja hyvin nopeasti Ronja huomauttikin, että älä kerää hevosta niin nippuun. Hellitin otettani hevosesta ja taas sama muistutus, ja taas.. Rohkeampaa työntekijää saa varmaan hakea kun tämä meidän neiti uskalsi pomolleen pitää vartin mittaisen palopuheen siitä, kuinka nyt ei ole enää oikea hetki harjoitella liikkeitä vaan luoda onnistumista, rentoutta, lennokkuutta. Minun pitää luottaa siihen, että hevonen osaa liikkeet ja antaa sen suoriutua niistä koko kehollaan. Ja näin jatkui treenimme huomattavasti vähemmän jännittyneenä!

24.11.2015, kohti KooäRJiiäLlää valmennus (kirj. omistaja)

Bosse on ollut pienoisella kisatauolla nyt viime kuukaudet, mutta KRJ:n laatuarvostelun lähestyessä olen sitä treenannut, jotta se olisi mahdollisimman edukseen itse tilaisuudessa. Jokaisen kouluhevoselle tärkeän lihaksen olisi syytä olla näkyvissä! Tänään minua valmensi Marcus Blomgren joka on siis valmentanut minua ja Bossea siitä lähtien kun olimme PSG-tasolla. Tänään teimme laukanvaihtoja eri rytmissä. Emme kuitenkaan peräjälkeen vaan tarkoituksena pitää askeleita välissä. Bosse on ollut kova ennakoimaan tulevia joten nyt tarkoituksena oli hakea sitä kuulolle laukanvaihtojen aikana. Ennakoidusta vaihdosta piti tehdä siirtyminen käyntiin ja korjata laukka heti sille puolelle jota haluttiin kulkea. Tänään tuntui jo heti alkuun siltä, että jokainen vaihto tuli silloin kun hevonen halusi eikä silloin kun ratsastaja pyysi. Blomgren huuteli kärsivällisesti ohjeita ja vaati, että ratsastajana korjaan joka kerta. Ja korjasinhan minä. Hiki valuen korjasin ja korjasin ja pikkuhiljaa rupesi Bosse löytämään selästään ratsastajan joka kertoo mitä tehdä tänään ja mihin aikaan. Pääsimme kuin pääsimmekin haluttuun tulokseen.


virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Van Uytert
hevosen sukuselvitys © Cynoria (VRL-11723)
hevosen luonne © Sippe