Oldfinion Dancia

lopetettu 25.6.2017 / virtuaalihevonen


Nimi Oldfinion Dancia Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 06.03.2015
VH-tunnus VH15-013-0076 Säkä, väri 165cm, ruunikko Ikä 4v 07.03.2015 8v 07.04.2015
Koulutustaso Prix St. Georges Omistaja yersinio Kasvattaja Oldfinion Dressage


VIR MVA ch., VSN N Ch., KTK-III, KRJ-I, YLA 1, KRJ A, KVJ A


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 03.02.2017
VSN National champion arvonimi myönnetty 22.06.2017

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 102p.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 67p.
Palkittu YLA tilaisuudessa YLA1-palkinnolla, 101p. & AP3

Myönnetty KRJ:n jälkeläispalkinto: Laatumaininta A
Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi A 24.09.2016

Dancia on periaatteessa kiltti tamma, mutta hevosella on omat tammamaiset vinkeensä sekä ajoittaiset diivan elkeensä, jotka saavat Dancian vaikuttamaan hankalammalta kuin se todellisuudessa onkaan. Puoliveritamma on tutuissa, osaavissa käsissä seuran- ja hellyydenkipeä hevonen, joka jaksaisi seistä rapsutettavana koko päivän. Uusille ihmisille Dancia lämpenee hitaasti, eikä niin välitä oudon kaksijalkaisen huomiosta.

Hoitaja saa välillä olla kärsivällinen, kun puoliveritammalla on prinsessapäivä. Dancian voi hoitaa karsinassakin, tamma ei pyöri tai lytistä hoitajaansa karsinan seinää vasten, mutta etenkin kiimassa ruunikko osaa olla hyvin ärsyttävä. Dancia ei aina antaisi harjata mahanalustaan, ja jos hevonen mitenkään voi välttää korvien räpläämisen, se ei tasan suostu siihen. Korvakarvojen siistiminen onkin välillä melkoinen näytös, kun Dancia ei meinaa hyväksyä sitä, että korviin kosketaan. Välistä jalat eivät meinaisi nousta maasta, kun kaviot pitäisi puhdistaa, mutta siinäpä tamman ärsyttävyydet ovatkin. Määrätietoinen, rauhallinen ihminen pärjää mainiosti, ja kun sinunkaupat on tehty, Dancia kaipaa huomiota, rapsutuksia ja pitkiä harjaussessioita. Klippaamiseen ja madotukseen tamma suhtautuu epäluuloisesti, muttei tee luimistelua kummempaa. Eläinlääkäri saa tehdä työnsä rauhassa, eläinlääkärin kanssa tarvitaan silloin tällöin huulipuristinta (joskin yleensä jo sen näkeminen saa Dancian asettumaan). Tamma on reipas talutettava, eikä millään suostuisi vain lönkyttelemään. Hitaasti kävelevälle ihmiselle ruunikko kiukuttelee koettaen ravata ohitse. Reippaasti kävelevälle ihmiselle hevonen on yhtä hymyä, kun paikasta toiseen meno on ripeää. Lastaaminen sujuu, kunhan Dancian vie koppiin asenteella "nyt mennään". Vähänkin empivä ihminen saa hevosen jumittamaan lastaussillalle. Matkustaminen sujuu ongelmitta.

Ratsuna ruunikko on herkkä ja reaktiivinen, oudoissa käsissä kiukutteleva ja tekemisiään liioitteleva diiva. Dancia on niitä hevosia, joiden kanssa pitää tosissaan tehdä töitä yhteisymmärryksen ja yhteistyön sujumisen eteen. Parhaimmillaan Dancian herkkyyteen ja reaktiivisuuteen yhdistyy miellyttämisenhalua sekä yhteistyökykyä, jotka tosin saa kaivettua esille vain, kun töitä on tehty pidempään yhdessä ja ratsastaja osaa asiansa. Aloittelijan ratsuksi tammasta ei ole, ruunikko vetää herneen nokkaan aivan liian herkästi esimerkiksi kovasta tai joustamattomasta kädestä. Kiukuttelu ilmenee lähinnä paikoilleen jämähtämisenä ja jalan polkemisena, Dancia ei hypi pystyyn tai pukittele. Tekemisiään liioitellessa Dancia saattaa peruuttaa yhtä soittoa ties miten pitkään, jos siltä on peruuttamista vaadittu tamman oman maun mukaan turhan terävästi. Pehmeät, lähes olemattomat avut riittävät, että Dancia ymmärtää mitä siltä pyydetään. Tammalla on hyvät liikkeet ja kokoamiskyky, se on näyttävä suorittaja, joka loistaa etenkin puolipirueteissa ja lisätyissä askellajeissa. Työmotivaatio ja eteenpäinpyrkimys ovat kohdillaan heti, kun ratsastajana on osaava ihminen. Maastoilu ei ole Dancian mieleen, ötökät häiritsevät sitä niin paljon. Mikäli ötököitä ei ole ollenkaan tai hyvin vähän, pitkät, rauhalliset maastoretket ovat tamman mieleen. Dancia ei kyttää mitään, mutta pensaikosta lentoon lähtevä lintu tai vastaava yllättävä tilanne voi aiheuttaa säpsymistä.

Kisapaikoilla tamma on tarkka omasta tilastaan, eikä siedä muita hevosia lähellään. Dancia ei ole koskaan potkaissut ketään, mutta punainen rusetti sen hännässä on aiheellisen huolen vuoksi. Muuten hevonen on oma, fiksu itsensä, jonka hoitaminen ja käsittely sujuu samoin eväin kuin kotonakin. Ratsastettaessa Dancia on samanlainen kuin kotonakin. Kunhan ratsastajan tasapaino on kunnossa ja apujen käyttö siistiä, tamma työskentelee hyvällä motivaatiolla ja eteenpäinpyrkimyksellä. Puoliverisellä on lavakarismaa, näyttävyyttä ja hyvät liikkeet, ja hyvän kuskin kanssa Dancia on melkoinen ruusukehai.Tonistaro
VSN ch., KTK-III, KRJ-II, YLA3

old, 172cm, rt
Taryn
old, 171cm, rt
Tennant
old, 169cm, rt
Flossie
old, 163cm, m
Ottilie
old, 166cm, rt
Princeton
old, 174cm, rn
Oneida
old, 160cm, m
Dorothy
VIR MVA ch., VSN ch., KTK-III, KRJ-I, YLA3

old, 168cm, rn
Lajos
old, 170cm, rn
Laird
old, 171cm, trn
Haven
old, 164cm, m
Dorthana
old, 170cm, rn
Cheney
old, 169cm, rn
Domiane
old, 167cm, rn


ii. Taryn edustaa perinteikästä kouluratsastukseen painottunutta orilinjaa, jonka hevoset ovat tunnettuja laadukkaista ja näyttävistä liikkeistään. Jo nuorena oriin kohdistettiin suuria odotuksia sen vanhempien menestyksen takia. Joidenkin mielestä Tarynin ensimmäiset vuodet kilpakentillä olivat pettymyksiä. Vaikka ori sai hyviä sijoituksia, jäivät suurimmat voitot saavuttamatta. Tarynin kasvattaneen siittolan kokenut valmentaja oli kuitenkin sitä mieltä, että ori tarvitsee lisää aikaa näyttääkseen todelliset kykynsä, eikä kilpailemisen kanssa sopinut kiirehtiä. Samaan aikaan useampikin ratsastaja sai kokeilla, kuinka yhteistyö oriin kanssa lähtisi sujumaan. Myös oriin isän Tennantin kanssa useita sijoituksia napsinut saksalainen ratsastaja Michael Kramer valikoitui joukosta Tarynin varsinaiseksi ratsastajaksi. Hiljalleen kaksikon yhteistyö kantoi hedelmää ja sijoitukset kohenivat huomattavasti. Taryn teki lopulta läpimurtonsa Grand Prix -tasolla. Taryn on myös kantakirjattu II-palkinnolla. 171 cm korkean rautiaan oriin kilpaura katkesi ennen aikojaan loukkaantumiskierteeseen, minkä jälkeen ori sai jättää kilpakentät taakseen.

iii. Tennant oli näyttävän näköinen ja raamikas ori, joka voitti pitkän kilpauransa aikana lähes kaiken, mikä oli voitettavissa. Se on mm. kantakirjattu I-palkinnolla. Oriin kyvyt huomasi jo varhain Tennantin kasvattaneen siittolan kokenut ratsuttaja, joka oli työskennellyt joitakin vuosia myös Tennantin isän kanssa. Isäori Tarquinista odotettiin aikoinaan suurta lupausta, joka ei lopulta koskaan lunastanut siihen kohdistuneita odotuksia. Isäänsä verrattuna Tennant oli luonteeltaan kuuliaisempi ja se omasi näyttävämmät liikkeet. Oriin varsinainen läpimurto kouluratsastuksen kirkkaimpaan kärkeen tapahtui Saksan kovatasoisissa mestaruuskilpailuissa, joissa se saavutti ratsastajansa Michael Kramerin kanssa silloiset ennätyspisteet. Yhtäkkiä kaikkien huomio kohdistui ammattitaitoisen, mutta rauhallisissa maalaismaisemissa sijaitsevan pienen siittolan kasvattiin. Mestaruuskilpailuista alkoi oriin suosio jalostuskäytössä. Isänsä tavoin monet Tennantin varsoista ovat väriltään rautiaita. Säkäkorkeudeltaan 169 cm korkean oriin jälkikasvua voi jo nähdä kilpakentillä, mutta toistaiseksi yksikään niistä ei ole ylettänyt yhtä hyvälle tasolle kuin isänsä.

iie. Flossie oli kaunis musta oldenburgtamma, joka oli koko elämänsä ajan kasvattajansa omistuksessa. Tamman kanssa kierrettiin ahkerasti näyttelyitä, joissa se sai useita palkintoja. Flossie valittiin pariin kertaan koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Flossie oli luonteeltaan erittäin lempeä ja hyvätapainen hevonen, jonka kanssa kokemattomammatkin hevosharrastajat saattoivat touhuta. Esimerkiksi Flossien omistajan pienet lapset oppivat ratsastamaan tämän kiltin tamman perehdyttäessä heitä ratsastuksen saloihin. Omistaja itse kilpaili Flossiella helpoissa luokissa, mitä jotkut kateelliset paheksuivat, sillä se oli heidän mielestään hyvän hevosen heittämistä hukkaan, kun tamman kanssa ei edes pyritty korkeamman tasoisiin luokkiin. Helpoissa luokissa ja näyttelyissä kiertämisen lisäksi Flossie toimi siitostammana. Tamma sai kuusi varsaa, joista puolet oli tammoja ja puolet oreja. Jälkikasvulleen se on periyttänyt kauniin ulkomuotonsa lisäksi erinomaisen hyvätapaista, nöyrää ja ihmisläheistä luonnettaan. Tamma menehtyi lopulta vanhuuteen omassa karsinassaan kunnioitettavassa kahdenkymmenenkolmen vuoden iässä.

ie. Ottilie on säkäkorkeudeltaan 166 cm korkea rautias tamma, joka kilpaili nuorempana Prix St Georges -tasolla. Aluksi erittäin säpsyn ja helposti säikkyvän luonteen omaavalle tammalle ei meinannut löytyä ratsastajaa, joka olisi halunnut ottaa sen ratsastettavakseen. Moni kokeili sitä, mutta totesi, ettei hommasta taida tulla mitään. Ottilie sai hankalan hevosen leiman, vaikka todellisuudessa se oli vain luonteeltaan äärimmäisen epävarma. Usean mutkan kautta ratsastajaksi löytyi nuori parikymppinen Belgiasta Saksaan muuttanut ratsastajalupaus Nadine Beaumont, joka otti haasteen vastaan, kun sitä hänelle tarjottiin. Ratsastaja teki paljon työtä sen eteen, että sai Ottilien luottamaan itseensä. Loppu onkin melkoinen tuhkimotarina epäonnistuneeksi nimitetystä hevosesta, joka pystyi oikean ihmisen tullessa kohdalle nousemaan menestyväksi kilparatsuksi. Kilpauran loputtua Ottiliella teetettiin kolme varsaa, minkä jälkeen Nadine osti sen omakseen. Ottilien hermoilevan luonteen takia katsottiin parhaaksi, että tamma pääsisi tutun ihmisen luokse rauhalliselle pikkutallille suuren kilpatallin kuhinan sijasta.

iei. Princeton oli säkäkorkeudeltaan 174 cm korkea oldenburgori. Ruunikko ori kilpaili kouluratsastuksessa Intermediate II-luokissa. Oriin kyvyt eivät riittäneet Grand Prix -luokkiin asti, vaikka sen omistaja niin kovasti toivoikin. Sen sijaan upean rakenteensa ansiosta Princeton on menestynyt hienosti näyttelyissä ja se on kantakirjattu peräti I-palkinnolla. Näyttelymenestys ja erinomainen luonne siivittivät Princetonin kysyntää siitoskäytössä. Monet sen jälkeläisistä ovat perineet isältään hyvän rakenteen. Princeton myytiin vielä viisitoistavuotiaana omaa valmennustallia pitävälle, takavuosina menestystä niittäneelle kouluratsastajalle, joka etsi parikymppiselle tyttärelleen tasokasta kilparatsua. Kovaa vauhtia yhä vain korkeamman tason luokkiin nousua tehnyt tytär ehti kilpailla Princetonin kanssa melkein kolmisen vuotta, ennen kuin ori päästettiin ansaitusti viettämään eläkepäiviään. Pitkään jatkunut kilpaura vaikutti oriin loppuelämään siinä määrin, että sillä oli vanhemmiten paljon jalkavaivoja. Lopulta vaivat koituivat jopa oriin kohtaloksi, sillä jouduttiin lopettamaan niiden takia.

iee. Oneida oli pienikokoinen ja siro tamma, jolla oli säkäkorkeutta tasan 160 cm. Väriltään se oli musta. Oneidalla keskityttiin lähinnä näyttelyissä kiertämiseen. Kotimatkalle tamma pääsi monet kerrat lähtemään palkintoruusukkeiden kera. Se valittiin kaksi kertaa koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Kantakirjaustilaisuudessa Oneida palkittiin II-palkinnolla. Oneidalla kilpailtiin myös kouluratsastuksessa helpoissa luokissa. Tamma pärjäsi niissä hyvin ja sillä olisi riittänyt kykyjä vaativampiinkin luokkiin, mutta tamman kasvattaja ja omistaja, joka tunnetaan kouluratsastuspiireissä erittäin topakkana ja vaativana henkilönä, ei löytänyt tammalle omasta mielestään sopivaa ratsastajaa korkeamman tason luokkiin. Tämän takia Oneidan kilpailemiset jäivät helpommalle tasolle. Näyttelyiden ja kouluratsastuksen lisäksi Oneida toimi siitostammana. Sen kerrotaan olleen hyvä emä jälkikasvulleen, joista useampikin on jo ehtinyt startata kilparadoilla. Oneida on periyttänyt varsoilleen hyviä liikkeitä ja hyvää rakennetta, mutta toisaalta varsoissa on ollut havaittavissa helposti hermostuvaa luonnetta, kuten Oneidalla itselleen oli.

ei. Lajos oli legenda jo syntyessään - ja kuten niin monen muunkin legendan, myös Lajosin elämä oli lyhyt, traaginen ja täynnä sattumuksia. Orista povattiin jo varsana tulevaa GP-ratojen tähteä. Sillä oli kaikki edellytykset menestyä; se oli hyväsukuinen, hyvärakenteinen ja liikkui jo varsana näyttävästi. Lisäksi orilla oli aitoa maailmanluokan tähden charmia, ruunikko onnistui säväyttämään ihmisiä kaikkialla, missä liikkui. Lajos oli kuitenkin tunnettu myös erittäin haastavasta luonteestaan ja juuri luonteensa vuoksi se onnistui saattamaan itsensä moniin vaikeuksiin. Ensimmäisen kerran se loukkaantui 1,5-vuotiaana uhitellessaan tarhassa olevalle vanhemmalle orille, jonka ohi Lajosia oltiin juuri taluttamassa. Ori hyökkäsi aitaa kohti ja onnistui loukkaamaan siinä itsensä. Sairasloman jälkeen ori palasi kilparadoille, mutta ei sen luonne siitä rauhoittunut. Kilparadoilla se kyllä esiintyi aina edukseen, eikä sen suorituksia katsoessa olisi arvannut, kuinka hankala eläin oikeasti oli kyseessä. Toinen loukkaantuminen tapahtui onnistuneen kilpailupäivän jälkeen kuljetusautossa, jossa ori latasi jalkansa seinään sillä seurauksella, että edessä oli taas sairasloma. Kuntoutusjakson loppupuolella Lajos pääsi astumaan tammoja, kunnes se palasi kilparadoille. Ei mennyt kauaakaan, kun hevonen onnistui taas loukkaamaan itsensä - tällä kertaa sen verran pahasti, että ori päädyttiin lopettamaan. Omistajan päätökseen vaikutti se, ettei hän halunnut altistaa nuorta hevosta taas uudelle sairaslomalle ja leikkaukselle, jonka ennuste oli vähintäänkin epävarma. Jälkeläistensä kautta Lajos kuitenkin elää edelleen, moni sen jälkeläinen on perinyt isänsä upeat liikkeet ja charmin - etenkin orit ovat olleet tunnettuja myös Lajosin haastavasta luonteenlaadusta...

eii. Laird oli varsana oli hieman kulmikas ja romuluinen ja kehittyi verraten hitaasti. Lopulta siitä kuitenkin kuoritui upea ori, jonka hyväksyttiin kantakirjaan peräti I-palkinnolla. Lairdilla oli upeat liikkeet, joista varsinkin käynti oli erittäin laadukasta, joustavaa ja tahdikasta. Ravin suhteen sen sijaan jouduttiin tekemään töitä, jotta siitä saatiin lennokkaampaa ja näyttävämpää, sitkeä treeni kuitenkin tuotti tulosta ja nykyään Laird on saanut jopa varsin hyviä arvosanoja lisätystä ravistaan. Luonne orilla itsellään oli varsin hyvä, vaikka sen oma isä olikin tunnettu hyvin säpäkästä ja haastavasta luonteenlaadustaan. Laird periyttikin sitten useita haastavia jälkeläisiä, joista moni on kuitenkin menestynyt hienosti kouluradoilla. Itse asiassa yksi orin menestyneimpiä jälkeläisiä on Ruotsiin myyty ja siellä vaikuttava I-palkinnon kantakirjaori ja GP-tason kouluratsu Bon Lairdon.

eie. Haven on yhden Saksan maineikkaimman ratsastuskoulun kasvatteja. Pikimusta tamma toimi jonkin aikaa tuntiratsuna ja kilpailikin tuntiratsastajien kanssa hienolla menestyksellä. Opettajien mielestä tamman potentiaali ja upea liike meni kuitenkin vähän hukkaan tuntikäytössä, joten sen jälkeen se siirtyi hetkeksi yhden opettajan omaan kilpakäyttöön Int I-radoille. Pian tamma kuitenkin päätettiin myydä yksityiseksi kilparatsuksi, eikä mennyt kauaakaan, kun kiinnostunut ostaja löytyi. Havenin osti 24-vuotias kouluratsastaja Andrea Shultz, jonka kanssa tamma tekikin upean uran Int I-radoilla. Siro ja keveästi liikkuva tamma ihastutti erityisesti upeilla ravilisäyksillään. Aktiivisen kilpauran jälkeen Haven siirtyi siitoskäyttöön ja sillä teetettiin neljä varsaa, joista kaikki ovat osoittaneet kykyjä kouluradoilla.

ee. Dorthana on todellista tammojen aatelia. Se on syntynyt nimekkään ja arvostetun Johan Stoultzin tilalla ja kasvattaja itse pitää erityisesti sen emälinjaa "yhtenä parhaimmista". Toisin kuin moni muu, Johan on aina korostanut emälinjan tärkeyttä, painottaen, ettei ori ole yhtään tammaa tärkeämpi. Dorthana on kaunispiirteinen ja näyttelyissä hyvillä arvosanoilla palkittu tamma, jolla on useita ykkössijoja ja yksi BIS-titteli. Tamman ainoita selkeitä heikkouksia ovat aavistuksen vennot vuohiset, jonka omistaja onkin aina huomioinut orivalinnoissaan. Luonne tammalla on kohdillaan, siinä on kyllä kilpahevosille tyypillistä reaktiivisuutta ja tammoille tyypillistä herkkyyttä, mutta toisaalta se on myös melko helposti käsiteltävissä ja yhteistyökykyinen. Herkkyys ilmenee lähinnä rutiinien suhteen; Dorthanan kanssa on erityisen tärkeää pitää rutiinit mahdollisimman muuttumattomina, sillä suurista poikkeamista päivittäisissä rutiineissa se hermostuu helposti. Vieraissa paikoissa sillä on aina mukana paras kaverinsa, tallikani Betsy, joka saa hevosen pysymään rauhallisena jopa klinikalla. Kotioloissa Dortahana on kuitenkin kuulemma varsin leppoisa ja sävyisä hevonen, joka on useammankin tallityöntekijän suosikki. Dorthanalla on kilpailtu Int I ja II -luokissa ja saanut koulutuomareilta kiitosta erityisesti lennokkaista, mutta kevyen ja vaivattoman näköisistä laukanvaihdoistaan. Nykyään tamma on siirtynyt pääasiallisesti siitoskäyttöön ja saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä. Näiden perusteella Dorthana vaikuttaisi periyttävän vahvasti ruunikkoa väritystä, kaunista kaulaa ja miellyttävää luonnetta sekä ratsastettavuutta.

eei. Cheney oli raamikas ja näyttävä ruunikko, joka vaikutti todellista säkäkorkeuttaan isommalta. Se oli luonnostaan ryhdikäs ja liikkui mielellään erittäin korkeassa muodossa. Hiukan ironisesti kaikki maskuliinisuus kuitenkin jäi ulkomuotoon, sillä luonteeltaan Cheney oli leppoisa, jopa hyvin ruunamaisena pidetty hevonen. Tuolloin oria hoisi hyvin arvostettu ja useampiakin tunnettuja hevosia hoitanut Heather Lancey, joka kertoi leikillisesti kutsuvansa oria välillä Lazy Boyksi, sillä varsinkin kotona se oli juuri sellainen, ei tuhlannut ylimääräistä energiaa mihinkään, vaan ennemmin tuntui säästelevän sitä. Tarhassa Cheney ei kuulemma juuri koskaan riekkunut toisten orien tavoin, ei huudellut ohi kulkeville hevosille tai muutenkaan liikkunut turhia, vaan keskittyi syömiseen ja lepäilemiseen. Kisapaikoilla se sentään aina hiukan terästyi - tosin silloinkin yleensä vasta verryttelyssä. Kaiken energiansa hevonen säästikin itse suoritukseen, sillä sen upea passage sai yleisön lähes haukkomaan henkeään ihastuksesta ja valloitti myös tuomarit. Cheney kilpaili vielä 18-vuotiaana viimeiset kilpailunsa, jonka jälkeen siirtyi pelkästään siitoskäyttöön.

eee. Domiane oli arvostettu erityisesti sukunsa ansiosta, sillä sen emä oli loistavana koulupuolen periyttäjänä tunnettu Donna M. ja isä legedaarinen Valdez. Huippusuvun huomioon ottaen oli merkillistä, ettei tamma itse lopulta osoittanut erityisiä kykyjä kilparadoilla. Sukunsa ansiosta Domiane päätyi siitostammaksi ja periyttäjänä tamma osoittautui pitkälle emänsä veroiseksi. Se jälkeläisissä on mm. kaksi kantakirjatammaa ja yksi kantakirjaori sekä yksi GP-tasolla menestynyt ori. Elämänsä aikana Domiane jätti kahdeksan jälkeläistä ja menehtyi lopulta suolisolmuun hieman viimeisen varsomisen jälkeen. Sen viimeinen varsa päätyikin sijaisemon hoiviin ja kasvoi ihan normaaliksi hevoseksi. Domiane periytty vahvana korrektia rakennetta, valkeita merkkejä ja tietynlaista luonteen herkkyyttä.Jälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
ori Oldfinion Dancer 3-vuotiaana Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa III-palkinto.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
ori Oldfinion Douglas 2-vuotiaana Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa II-palkinto.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla
ori Oldfinion Dylan Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla.
ori Oldfinion Damien 3-vuotiaana Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa III-palkinto.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
ori Oldfinion Donovan 4-vuotiaana Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa II-palkinto.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
ori Oldfinion Duncan Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla.
ori Oldfinion Tabasco Myönnetty VIR MVA ch.-arvonimi.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-I palkinnolla.


Kilpailut

Laatuarvostelut & näyttelyt Kilpailut
VSN näyttelyt
20.08.2015, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
07.02.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
09.03.2016, Satulinna, Reserve Champion
20.03.2016, Alondra, Reserve Champion
18.04.2016, Satulinna, Reserve Champion
08.05.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
02.07.2016, Alondra, Reserve Champion
01.11.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
Royal Gear, Royal Gear, Reserve Champion
30.03.2017, Adina, Reserve Champion
07.06.2017, Oldfinion Dressage, Show Winner 4

NJ näyttelyt
10.03.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Taija)
30.04.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Kati)
17.08.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Jannica)
26.10.2016 Oldfinion Dressage, BIS5, MVA-SERT (Päätuomari: Kati)
01.02.2017 Oldfinion Dressage, BIS5, MVA-SERT (Päätuomari: Welby)
30.05.2015, Hukkapuro, KRJ CUP, Intermediate II, 8/197

Tarina & tuotosluokat
30.11.2015, Ventos, ERJ CUP, 10/76, tarina
14.02.2016, Hukkapuro, KRJ, Helppo C, 19/24, tarina
28.02.2016, Katriinan talli, KRJ, heppo B, 2/31, tarina
20.03.2016, Hukkapuro, KRJ, heppo B, 2/8, tarina
01.08.2016, Toivion ratsutila, ERJ, 50cm, 6/6, tarina
01.08.2016, Toivion ratsutila, ERJ, 80cm, 6/10, tarina
Päiväkirja

05.07.2015, uittoreissu


Helteinen heinäkuu alkoi oikein toden teolla puskea päälle. Hevoset nököttivät ryytyneen näköisenä laitumella huiskien ärsyttäviä paarmoja hännällään minkä kerkesivät. Ihmiset tuskastelivat lämpöä ja pyrkivät välttämään kaikkea fyysistä rasitusta. Päätettiin sitten tyttöporukalla lähteä uittamaan tallin tuoreinta tammakaartia. Mukaan lähti tallityöntekijämme Ronja tammalla Deksi, Yersinion äiti tammalla Alivia ja Yersinio tammalla Dancia. Yhteistuumin tammat käytiin noukkimassa laitumelta. Ne antoivat kiinni siltä seisomalta, varmaan ressukat luulivat, että pääsevät viileään talliin lepuuttamaan. Ei muuta kuin nopea harjaus pölyharjalla satulan ja pään kohdalta ja suitset päähän. Dancia päätti jo heti alkuun heittäytyä hankalaksi kun Yersinio yritti kiivetä selkään. Se steppaili edes takaisin niin paljon, että aidan päältä selkään nousu ei ottanut onnistuakseen. Lopulta todettiin, että Ronja pitää tammasta kiinni ja äiskä punttaa lapsensa kyytiin. Rantaan on tallista lyhyt matka jonka hevoset kävelivät laiskaakin laiskemmin. Dancia ei ollut ennen käynyt uimassa ja se käveli veteen kastaen etujalkansa ennen kuin tajusi mitä oli tapahtunut. Tamma pysähtyi niille sijoilleen, puuskutti muutaman kerran pelokkaan kuuloisesti ja jatkoi sen jälkeen veteen aivan kuin vanha tekijä. Kun mahanalus kastui kylmään veteen tuli täys stoppi. Pidemmälle ei Danciaa saatu maanitteluista huolimatta. Ei vaikka kaverukset Deksi ja Alivia uivat pidemmällä. Dancia jäi vain hermostuneena huutelemaan kavereidensa perään ja rauhoittui vasta sitten kun nämä palasivat takaisin rantaan.

12.07.2015, Kohti jälkeläispalkintoja!


Dancia on varsonut kuusi komeaa orijälkeläistä hyvin erityyppisistä oreista. Nämä kaikki kuusi kaverusta olen päättänyt pitää itselläni ja käydä näyttämässä KRJ:n laatuarvostelussa. Mikäli ne palkitaan riittävän hyvällä palkinnolla, saisi Dancia itselleen KRJ:n jälkeläisarvostelussa Laatumaininnan A mikä on korkein palkinto minkä voi saada. Yksi mainintahan Oldfinion Dressagen kasvatilla jo on ja se on alempi palkinto AB. Toivotaan, että Dancia saa kunnian olla ensimmäinen A palkinnon tamma ja ettei kukaan vain ehdi nappaamaan titteliä ennen meitä. Ei sinänsä, että se maininnan arvoa vähentäisi, mutta yksi osa tämän palkinnon saavuttamista on se, että olisimme ensimmäiset kuten tammojen AB palkinnon osalta. Osa Dancian jälkeläisistä onkin jo nyt kerennyt käydä pyörähtämässä Kouluvarsojen ja Nuorten laatuarvostelussa ja aloittaneet kilpailu-uransa lupaavilla tuloksilla.

16.07.2015, jälkeläisten jälkeläiset kisoihin!


Ensimmäinen osa Dancian jälkeläisten jälkeläisiä on ilmoitettu kilpailukentille. Neljä kappaletta on jo sen ikäisiä, että ne ovat elokuussa valmiina kilpailemaan. Olin aluksi ajatellut myyväni nämä hevoset heti kilpaileviin koteihin, mutta tulin siihen tulokseen, että varmimmin kisatulokset ja näytöt saa kun haen ne itse ja myyn vasta sitten. Jälkeläisten jälkeläiset saavat kaikki nimeensä Oldfinionin kasvatusliitteen lisäksi kirjaimen D (niin kuin Dancia) niin tulen jatkossakin näkemään nopeasti nimestä miten nämä hevoset tulevat maailmalla pärjäämään. Dancian emä ja isähän ovat siitä harvinaisia tapauksia, että isällä ei ole Dancian lisäksi yhtään jälkeläistä ja emälläkään ei alkuun pitänyt olla, mutta annoin sen yhden varsan ajaksi liisattavaksi yhteistyökumppanilleni Alondraan. Kuitenkin pitäisi olla harvinainen suku joka leviää vasta Danciasta ja Dancian orijälkeläisistä.

13.05.2016, Laatumaininta A


Tehtävä suoritettu! Vaatien vain verta, hikeä ja kyyneleitä. No ei vaiskaan, mutta uskonpuute tavoitteisiin pääsemiseksi vaivasi kyllä useamman kerran matkan varrella ja joskus jopa niin paljon, että kaikki tavoitteet meinasivat päätyä romukoppaan. Mutta niin vain kävi, että tässä sitä nyt ollaan. Oldfinion Dancia on ensimmäinen KRJ:n palkitsema Laatumaininnan A saanut tamma. Ja toivon mukaan ei kuitenkaan viimeinen. Dancian jälkeläismäärä saa jäädä nyt tähän kuuteen hevoseen ja itse jään mielenkiinnolla seuraamaan, että minkälaisiin haasteisiin ne elämänsä aikana päätyvät. Vaikka mammailut jäävät nyt pois, niin minulla on vielä muutama etappi jota haluan päästä toteuttamaan tämän neidin kanssa. Näyttelyissä sekä tuotosluokissa ollaankin jo hieman kierrelty joten tarkoitus olisi jatkaa niiden parissa.10.07.2016, Valmennusviikonloppu: aiheena sulkutaivutukset. Valmentajana Taddeo Turner. kirjoittanut yersinio


Ensimmäinen päivä ja hieman on perhosia vatsassa. Meitä valmensi tänään uusi valmentaja joka on vasta hiljalleen kerännyt itselleen asiakaskuntaan. Kovaan tenttiin tasostamme ja tavoitteistamme pääsimmekin. Ja yhtä lailla pistettiin takaisin. Taddeo painotti koko alkuverryttelyn ajan, että Dancian tulee olla suorempi, suorempi, suorempi. Olihan se joo vähän vino. Alkutehtävänä oli tehdä paljon temponmuutoksia käynnin, ravin ja laukan sisällä. Sen lisäksi isoja ympyröitä joita pienennettiin pikkuruisiksi volteiksi. Takajalkoja haettiin aktiivisesti alle. Sulkutaivutus oli päivän päätehtävä ja aloitimme sen ravissa. Vasen kierros meni kuin vettä vain. Kyllä likat sulkutaivutukset taitaa. Mutta oikeassa kierroksessa vinous kostautui ja Taddeo ei ollut tyytyväinen suoritukseemme. Jatkettiin avotaivutuksella josta aloitettiin sulkutaivutus. Tämä sujui jo paremmin ja sama laukassa. Siinä sulkutaivutukset sujuivat paremmin. Onhan Dancialla vahva hyvä laukka jota on aina ollut helppo työstää.

11.07.2016, Valmennusviikonloppu: aiheena laukanvaihdot. Valmentajana Taddeo Turner. kirjoittanut yersinio


Toinen päivä ja vettä satoi suomalaiselle kesälle uskollisena, kuin saavista kaatamalla. Valmennus pidettiin sitten ulkokentän sijaan maneesissa. Päivän aiheena olivat laukanvaihdot ja Dancialla tuntui olevan prinsessapäivä. Alkuverryttely meni ihan kivasti, mutta kun aloitettiin vaihtojen tekeminen niin jokaisella vaihdolla Dancia kyllä vaihtoi, mutta teki takajalallaan pienen potkun sivulle uutta ulkopohjetta vasten. Lähdettiin korjaamaan asiaa väistöjen avulla ravissa. Taddeo huuteli kentän keskellä jatkuvasti ohjeita. Oikea käsi sinne, vasen käsi tuonne, keskitä vartalo. Ohjeita tuli paljon, mutta ne toimivat. Kun ratsastaja rauhoittui selässä, tuntui Danciakin rentoutuneen. Tehtävä jatkui raviväistön jälkeen laukanostolla josta lävistäjälle ja vaihto. Pientä protestointia tuli vieläkin joten lävistäjän jälkeen tuli ottaa raviin ja jatkaa pitkää sivua pitkin avotaivutuksessa. Sitten taas väistö, laukka ja vaihto. Nyt alkoi Dancia olemaan taas ratsastajan kanssa mukana tehtävässä ja saimme usean puhtaan, ilmavan ja etenevän laukanvaihdon tehtyä. Sarjojen tekemiset jätettiin tänään pois, jotta tamma saa sulatella hieman helpommalla tehtävällä.15.10.2014 tarinakilpailut Ventoksen ERJ Cupissa


Tehtävänanto: Aivan yllättäen kesken suorituksenne ratsusi päättää heittää sinut tavalla tai toisella selästään, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Alastulosi on kuitenkin sen verran pehmeä, ettei sinulle satu mitään vakavampaa. Mitkä ovat ensimmäiset sanasi, kun kipuat jaloillesi? Sisällytä vastauksesi yhteen lauseeseen.

"Dancian kanssa dancemoovit, I like to move it, move it!"

14.02.2016 tarinakilpailut Hukkapurossa


Tehtävänanto: Verryttelyalueella ratsuasi vastaan tulee komea ori tai kaunis tamma. Millaisen iskulauseen se lohkaisisi, jos osaisi puhua?

"Tässä minä olen, mitkä olivat kaksi muuta toivomustasi?"

28.02.2016 tarinakilpailut Katriinan tallilla


Tehtävänanto: Lisäät kuvan Instagramiin jossain vaiheessa kisapäivää. Suoritus: Kuvateksti sekä hashtagit. Tuomari ei ole varma minkälaisella suorituksella tässä luokassa menestyy: on sinun päätettävissäsi pyritkö valloittamaan realistisuudella vai huumorilla.

"Tässä kuvassa nuoremman sukupolven elegantti ratsukko myös palkintojenjaosta. #Katriinantalli #risutgoogletettu #fiksu"
Tuomarin kommentti: Tuomariston huumorintajuun osui voittajan rohkea veto, joka huvitti vielä kakkosratsukonkin osalta.

20.03.2016 tarinakilpailut Hukkapurossa


Tehtävänanto: Hevosesi on löytänyt jostain pajunoksan ja ilmestyy palmusunnuntaina ovellesi herkkujen toivossa. Millaisen virvontalorun hevosesi runoilee?

"Virvon varvon,
kauraa mulle,
sokeria mulle,
rapsutuksia mulle,
ja pajunoksa...ööö mulle?"

01.08.2016 tarinakilpailut Toivion ratsutilalla


Tehtävänanto: Kirjoita lyhyt tarina, joka sisältää lauseen: "Voiko yksi ainoa hevonen tosiaan saada tällaista aikaan". Tarinan ei välttämättä tarvitse liittyä kilpailupäivään.

Kesäpäivä oli helteinen ja aurinko tuntui polttavan kuumalta. Päätimme lähteä kolmen ratsukon voimin uittamaan hevosia läheiselle järvelle minne pääsi mukavaa pientä metsäpolkua pitkin. Ärsyttävät pikku kärpäset piinasivat hikistä sakkia koko matkan pörräämällä ympärillä. Kuumuus oli kuitenkin vienyt voimat niin hevosista kuin ratsastajistakin joten ne saivat pörrätä ympärillä ilman, että niitä kukaan jaksoi hätistellä. Dancia ei ole ikinä ollut innokas uimari, mutta veteen se menee aina lopulta pienen kannustuksen päätteeksi. Kaksi kaverusta suuntasivat jo innokkaasti kahlaamaan ja uimaan kun Dancia loikkasi rantavedestä suuren loikan kohti kavereita jotka olivat jo syvemmällä vedessä. Tästähän kaverukset säikähtivät sydänjuuriaan myöten niin, että ne ottivat isot pukkiloikat suoraan sivuille saaden ratsastajat molskahtamaan veteen. Ratsastajien kadottua selästä tekivät hevoset omat ratkaisunsa ja kääntyivät täyttä kiitoa kotiinpäin. Kaverit häipyivät ja Dancia jäi paikalle selässään vielä ratsastaja ja kaksi keräili itseään vedestä. Sehän ei ilmeisesti käynyt päinsä ja Dancia pomppi tasajalkaa yrittäen ottaa lähtöä. Ratsastaja sinnitteli selässä, mutta Dancian kompurointi matalassa vedessä koitui lopulta ratsastajan kohtaloksi. Vapauduttuaan ratsastajastaan Dancia suuntasi kavereidensa perään jättäen kolme hölmistynyttä ratsastajaa taakseen. Voiko yksi ainoa hevonen tosiaan saada tällaista aikaan?"

01.08.2016 tarinakilpailut Toivion ratsutilalla


Tehtävänanto: Kilpailuiden kuuluttajana on omasta mielestään kovinkin hauska mieshenkilö, joka on koko päivän heittänyt kuulutusten ohella maailman huonointa läppää. Mitä hän sanoo sinun vuorosi kohdalla?

Oijoi, puomi tipahti maahan. Taisi tämä ratsukko hävitä. Käynnistetään etsinnät!"


virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Vibaja
hevosen sukuselvitys © Cynoria & Cin
hevosen luonne © Susiraja