Oldfinion v. Deidameia

lopetettu 25.4.2017 / virtuaalihevonen


Nimi Oldfinion v. Deidameia Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 20.04.2015
VH-tunnus VH15-013-0104 Säkä, väri 168cm, rautias Ikä 4v 20.06.2015, 8v 20.07.2015
Koulutustaso Intermediate II Omistaja Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage

VIR MVA ch., VSN W Ch., KTK-II, KRJ-I, KV-II, KVJ A


VIR MVA ch arvonimi myönnetty 15.01.2017
VSN World Champion arvonimi myönnetty 1.3.2016

Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla, 73p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 102 p.
4-vuotiaana Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa II-palkinto, 31,5p.
Deidameia eli tutumin Deksi on hyvin kultainen ja herttainen tamma, jolta kuitenkin löytyy tietyissä tilanteissa hyvinkin vahva mielipide asioihin. Se nauttii ihmisen seurasta sitä enemmän mitä karkkipussi rapisee ja tulee ruoan perässä minne vain, vaikka ilman ruokaa pelottaisi niin paljon, että jalat jähmettyisi niille sijoilleen. Tämä ruoalle perso neiti nauttii pään rapsutuksista ja painaa päänsä ihmistä vasten kun on vailla huomiota. Päästään tamma ei ole millään tavalla liian herkkä ja sen kanssa ei ole ikinä tarvinnut keskustella hieman ikävimmistäkään toimenpiteistä kuten korvakarvojen siistimisestä tai harjan nyppimisestä. Jo nuoresta lähtien tamma on ollut todella rauhallinen ja sen pystyi jättämään vaikka käytävälle seisomaan ilman kiinnitystä. Siinä se törötti neljällä jalalla kunnes joku tuli sen siitä hakemaan.

Ratsastaessa Deksi on reipas ja herkkä, mutta ei ole koskaan ollut mitenkään reaktiivinen. Ehkä näin vaikean tason kouluratsastajan näkökulmasta tammalle toivoisi hieman enemmän sähäkkyyttä joka toisi siirtymisiin sitä kuuluisaa näyttävyyttä ja wow efektiä. Deksi on enemmänkin sellainen tasainen suorittaja mikä tietysti on myös hyvä asia. Tamman kanssa on jo lähes vaikeaa ratsastaa rataa joka olisi täynnä rikkeitä ja virheitä ellei ratsastaja sitten viljele niitä.

Kilpailuissa on tamman kanssa tietysti lähes nautinnollista kun se on niin rauhallinen ja kylmäpäinen. Kavereiden painiessa sähäköiden ratsujensa kanssa saa tosiaan arvostamaan tamman luonnetta. Itse voi olla rauhallisin mielin kun voi luottaa siihen, että hevonen ei hypähdä jokaisesta tuulen henkäyksestä kattoon asti. Jos Deksistä pitäisi jotain negatiivista keksiä niin se olisi varmasti herkkyys ja reaktiot ötökänpuremiin ja haavoihin. Pienikin haava jalkaan niin tamman jalat ovat tukkina. Pienikin ötökänpisto ryntäisiin ja tamma tuntuu heti reagoivan koko kropallaan. Ei voi muuta sanoa kuin, että onneksi meillä on suomessa lyhyt kesä!Oldfinion v. Tico
VIR MVA ch., KTK-III, KRJ-I, YLA1, KVJ A-Premium
old, 170cm, rt
Von Freutico
VIR MVA ch., VSN N ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1
old, 170cm, rt
Freteer
old, 172cm, rt
Hollyan
old, 169cm, m
Rebelle
VIR MVA ch., VSN W Ch.,
KTK-III, KRJ-I, YLA3, KVJ AB
Rusenwolz
old, 167cm, rn
Thebelle
old, 171cm, km
RG Citius Altius Fortius
old, 169cm, trn
Pyrrhus II
VIR MVA ch., KTK-II
old, 172cm, trn
Pythagoras
old
Batille
old
Never Up Dreaming
old, 160cm, trn
Never Ever
old
Secret Dream
old


iii. Freteer on suurilinjainen ja jalo ori joka osallistui nuorten hevosten MM-kisoihin 5v ja 6v luokkiin sijoittuen molemmissa viiden parhaan joukkoon. Freeterillä on todella kauniit symmetriset liikkeet ja se vaikuttaa todella nöyrältä ja hyväpäiseltä kaverilta. Vaikka hevonen on vielä nuori, niin monet alan vaikuttajat povaavat sille menestyksekästä uraa ja, että ori tullaan näkemään vielä usein Grand Prix-luokissa sijoilla. Kunhan se vain pysyy terveenä ja sitä ei siirretä täyspäiväiseksi jalostusoriiksi. Freeter ei ehkä ole se tämän hetken hittiori, mutta oikean tamman kanssa siitä saa varmasti mitä parhaimpia kouluratsuja. Ori hyvksyttiin Oldenburg Verbandiin kolmevuotiaana. Tässä tilaisuudessa se ei jäänyt kenenkään mieleen, vaan vasta kilpailusijoja kahmiessaan ori tuli suuremman kansan tietouteen. Tietenkin tuoden esiin tiettyjen ihmisten säestyksen, että vaikka hevonen ei oripäivillä loista, se ei tarkoita sitä, että se ei joko olisi hyvä kilpahevonen tai siitosori. Kuitenkin on hyvä muistaa, että Freeter ei ollut tuon tilaisuuden voittaja, mutta ei se siinä huonostikaan pärjännyt vaan sai astutusluvan. Orin jälkeläiset ovat olleet haluttuja etenkin Tanskassa ja siellä oria on käytetty ylivoimaisesti eniten.

iie. Hollyan on Holthuesen Familyn kasvattama hevonen. Se sai varsanäyttelyissä erinomaiset arvostelut ja se on aina palkittu ykköspalkinnolla. Tammaa ei ole koskaan ratsutettu, mutta sen on kerrottu olevan kiltti ja ratsastettavuudeltaan nöyrä. Jokainen voi tietysti itse tehdä siitä omat johtopäätökset tamman ratsastettavuudesta, mutta Holthuesen tilat ovat suuret, jossa keskitytään nimenomaan kasvattamiseen eikä tammojen ratsastamiseen ja kilpailuttamiseen. Tammoja sinne pääsee kuitenkin aina katsomaan ja jokainen voi itse käydä toteamassa Hollyanin kiltin luonteen. Hollyan on jättänyt peräti 12 jälkeläistä. Kolme jalostusoria mikä varmasti takaa sen, että tämän tamman nimi jää historiaan poikiensa kautta. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Hollyanin kaikki jälkeläiset ovat olleet aina saman värisiä kuin niiden isät.

iei. Rusenwolz edustaa pitkää, vuosikymmenien taakse ulottuvaa kasvatustyötä arvostetussa Wolzen-koululinjassa, jonka aikanaan aloitti jo edesmennyt kouluratsastaja ja -tuomari, Charlie Wolz. Ruunikko, suurikokoinen ori on ensimmäisiä yhdistelmiä yleispainotteista sukua ja hartaudella vaalittuja kouluhevosia, jotka kaikki kantavat nimensä perässä wolz-takaliitettä. Rusenwolz aloitti uransa kilparadoilla jo nuorena, eivätkä ensimmäiset kilpailuvuodet poikineet kummoisia meriittejä. Hevosen ura GP-radoilla lähti kuitenkin räjähdysmäiseen nousuun puoli vuotta epäonnisen kisaputken jälkeen, ja pian Rusenwolz oli erittäin haluttu hevonen sukutauluissa, niin este-, kuin koulupuolenkin varsoilla. Ori on tähän mennessä jättänyt jälkeensä kymmenittäin lahjakkaita varsoja, joista suurin osa kiertää kisakenttiä tälläkin hetkellä. Hevonen periyttää jälkeläisilleen upeaa, korrektia rakennettaan ja myös sen luonteenpiirteitä on selvästi havaittavissa jälkikasvulla. Rusenwolz on luonteeltaan herkkä ja helposti kuumuva, mikä vaikuttaa myös ratsastettavuuteen. Rusenwolzin jälkeläiset ovat moni isänsä tapaan myöhään kypsyviä, ja useimmat ovat alkaneet pärjätä kilpailuissa vasta muutaman vuoden kilparadoille siirtymisensä jälkeen. Rusenwolz viettää eläkepäiviään omistajansa H. Pettersonin luona Italiassa, jonne se myytiin 1-vuotiaana huutokaupassa, ja missä se on koko ikänsä asunut.

iee. Thebelle on suurehko, kimo siitostamma, joka asuu kasvattajansa kotitilalla Saksassa, missä tamma on myös syntynyt ja koulutettu ja asunut koko ikänsä. Thebelle ei ole niitä kaikkein arvostetuimpia nimiä oldenburginhevosten sukutauluissa, mutta sen tasaiset luonteenpiirteet ja rauhallinen olemus toimivat kätevästi vastakohtina helposti kuumuville, temperamenttisille oreille. Thebelle on kilpaillut sekä koulu-, että esteratsastuksen parissa tasoilla Intermediate ja 110cm. Tammalla on neljä hienoa jälkeläistä, jotka ovat onnistuneiden isävalintojen seurauksena menestyneet loisteliaasti kilparadoilla omissa lajeissaan. Thebellen varsat ovat usein emänsä tapaan helposti käsiteltäviä ja vastaanottavaisia. Kimo periyttää jälkeläisilleen myös monipuolisuuttaan eri lajien suorittajana, ja kaksi sen varsoista kilpaileekin sekä este-, että kouluratsastuksessa, yksi kenttäkilpailuissa ja yksi pelkästään kouluratsastuksessa tasolla Grand Prix. Thebelle ei ole erityisen hieno hevonen lukuisine meriitteineen ja hienoine sukuineen, vaan periytyy osittain hevosista, jotka ovat kilpailleet elämänsä aikana hyvin niukasti. Suosittua siitoshevosta tammasta tuskin tulee, mutta sen aurinkoinen olemus on vertaansa vailla.

Jälkeläiset

Sukupuoli Nimi Menestys
tamma Oldfinion v. Deidre ktk kelpoinen, KRJ sijoituksia
ori Oldfinion v. Dolton Kantakirjattu Hevoskantakirjaan I-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.
ori Oldfinion D. Eberhard Kilpaillut porrastettuja kilpailuja.
ori Oldfinion Torrian Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.


Kilpailut

Laatuarvostelut & näyttelyt
VSN näyttelyt
20.05.2015, Oldfinion Dressage: RCH
03.08.2015, Adina: RCH
20.08.2015, Oldfinion Dressage: SW3
05.10.2015, Oldfinion Dressage: RCH
30.10.2015, Devilsfair: RCH
05.11.2015, Oldfinion Dressage: RCH
22.11.2015, Alondra: RCH
28.11.2015, Meadow Hill: SW1
21.12.2015, Colder Creatures: SW2
24.12.2015, Alondra: SW2
15.01.2016, Alondra: RCH
07.02.2016, Oldfinion Dressage: RCH

VSN Champion arvonimi myönnetty 04.09.2015
VSN National Champion arvonimi myönnetty 30.12.2015
VSN World Champion arvonimi myönnetty 01.03.2016

NJ näyttelyt
09.05.2015, Satulinna: irtoSERT pt. Jannica
27.07.2015, Oldfinion Dressage: irtoSERT pt. Welby
12.02.2016, Marvellous Herrings: irtoSERT pt. Viiru
17.08.2016 Oldfinion Dressage: irtoSERT pt. Jannica
08.09.2016 Oldfinion Dressage, BIS5, MVA-SERT pt. Zafiro
15.01.2017 Oldfinion Dressage, BIS3, MVA-SERT pt. Siiri K.

KV Jälkeläisarvonimi A myönnetty 25.4.2017


Deidameia on kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja maksimitasolleen Intermediate II ja palkittu KRJ-I palkinnolla.Päiväkirja

05.07.2015, uittoreissu


Helteinen heinäkuu alkoi oikein toden teolla puskea päälle. Hevoset nököttivät ryytyneen näköisenä laitumella huiskien ärsyttäviä paarmoja hännällään minkä kerkesivät. Ihmiset tuskastelivat lämpöä ja pyrkivät välttämään kaikkea fyysistä rasitusta. Päätettiin sitten tyttöporukalla lähteä uittamaan tallin tuoreinta tammakaartia. Mukaan lähti tallityöntekijämme Ronja tammalla Deksi, Yersinion äiti tammalla Alivia ja Yersinio tammalla Dancia. Yhteistuumin tammat käytiin noukkimassa laitumelta. Ne antoivat kiinni siltä seisomalta, varmaan ressukat luulivat, että pääsevät viileään talliin lepuuttamaan. Ei muuta kuin nopea harjaus pölyharjalla satulan ja pään kohdalta ja suitset päähän. Dancia päätti jo heti alkuun heittäytyä hankalaksi kun Yersinio yritti kiivetä selkään. Se steppaili edes takaisin niin paljon, että aidan päältä selkään nousu ei ottanut onnistuakseen. Lopulta todettiin, että Ronja pitää tammasta kiinni ja äiskä punttaa lapsensa kyytiin. Rantaan on tallista lyhyt matka jonka hevoset kävelivät laiskaakin laiskemmin. Dancia ei ollut ennen käynyt uimassa ja se käveli veteen kastaen etujalkansa ennen kuin tajusi mitä oli tapahtunut. Tamma pysähtyi niille sijoilleen, puuskutti muutaman kerran pelokkaan kuuloisesti ja jatkoi sen jälkeen veteen aivan kuin vanha tekijä. Kun mahanalus kastui kylmään veteen tuli täys stoppi. Pidemmälle ei Danciaa saatu maanitteluista huolimatta. Ei vaikka kaverukset Deksi ja Alivia uivat pidemmällä. Dancia jäi vain hermostuneena huutelemaan kavereidensa perään ja rauhoittui vasta sitten kun nämä palasivat takaisin rantaan. Deksi posotti veteen kuin vanha tekijä. Se ei jääny rannalle ruikuttamaan vaain paineli ensimmäisenä into piukeana näyttäen muille mallia. Vedessä se ui niin nopeaa tahtie eteenpäin, etä Ronjaa alkoi jo hieman hirvittämään, että saako hän tammaa enää kääntymään takaisin. Kiltisti Deksi kuitenkin lähti takaisin rantaan päin ja vedestä päästyään näytti olevan silmin nähden tyytyväinen viilentävästä uittoreissusta.

06.08.2015, ohi on kisakausi

Saimme tamman kanssa kilpailut porrastetuissa vihdoinkin kilpailtua ja ylsimme kisaamaan ihan kansalliselle Intermediate II tasolle asti. GP kahinoihin emme tamman kanssa meinaa lähteä vaan nyt olisi tarkoitus pikapikaa keskittyä tuleviin jälkeläisiin. Yhden astutuksen olenkin jo varannut tammalle KTK palkitusta kasvatistamme Oldfinion Ruefulista ja sitten ori Oldfinion Danton on ollut toinen sopiva vaihtoehto. Myös oma oriini Suprant Leodian olisi hyvä vaihtoehto Deksille, mutta jätän sen vielä harkintaan. Sillä on nimittäin Dantonin kanssa yksi sama nimi suvussa ja haluaisin, että Deksin orivalinnat olisivat mahdollisimman erilaisia keskenään. Ja orit tietysti kantakirjattuja niin saataisiin KTK kelpoisia jälkeläisiä. Deksistä on lyhyessä ajassa kehkeytynyt hevonen jolla tuntuu olevan minulle paljon tunnearvoa. Voi siis olla, että tulevien jälkeläisten kodit tulen valitsemaan erityisellä tarkkuudella.

21.06.2016, ykköspalkinnon jälkeläinen

Ilouutisia jälkeläisrintamalta. Deksillä on upea, musta orijälkeläinen joka asuu Meiju K:n omistuksessa Marksman Sporthorses nimisellä tallilla. Sain tänään viestin Meijulta, että suuri Oldfinion v. Dolton on palkittu Hevoskantakirjaan I-palkinnolla! Ja tätä ennen ori on käynyt esiintymässä Kouluvarsojen -ja nuorten laatuarvostelussa ja saanut 3-vuotiaiden ryhmässä myös KV-I palkinnon. Tämä ehkä pistää meidän Deksin varsahankinnat uudelleen mietintään, sillä haluan, että ihmiset käyttävän nimenomaan tätä ykköspalkinnon oria jalostukseen. Tällä hetkellä Deksillä on yhteensä kolme jälkeläistä. Yksi on ollut myytävänä jo melko pitkään ja jos sama buumi jatkuu niin voipi olla, että tämä varsa jää Deksin viimeiseksi tai ainakin en tule pitkään aikaan tammaa astuttamaan kenelläkään. Orin pitäisi olla vähintään yhtä hyvä kuin Deksi ja näyttelyarvonimillä palkittuja 2-polvisia oldenburgeja palkitusta suvusta ei ihan joka nurkalla ole.
virtuaalihevonen
hevosen kuvat © suba