Dorothy

lopetettu 3.7.2017 / virtuaalihevonen


lisää kuvia sivun alareunassa

Nimi Dorothy Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 04.02.2015
VH-tunnus VH15-013-0075 Säkä, väri 168cm, ruunikko Ikä 4v 05.02.2015 8v 05.03.2015
Koulutustaso Intermediate II Omistaja yersinio Maahantuoja Oldfinion Dressage


VIR MVA ch., VSN N Ch., KTK-III, KRJ-I, YLA3


VIR MVA ch. -arvonimi myönnetty 12.7.2017
VSN National Champion arvonimi myönnetty 02.07.2017
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolle, 68p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 105,5 p.
Palkittu YLA:n tilaisuudessa 78p., YLA3

Dorothy on ailahtelevainen ja paikoitellen kovin hankalasti luettava tamma. Ruunikon mieliala vaihtuu lähes samaa tahtia korvien asennon kanssa eikä siihen voi sataprosenttisesti luottaa juuri missään tilanteessa. Sen kanssa toimiessa tulee olla silmät selässäkin, vaikka arjessa se alkaa vanhemmiten olemaan jo lähes vaivaton.

Hoitotoimenpiteet ovat joka päivä uusi yllätys: millon tamma on hyvin seurallinen ja tönöttää jynssättävänä mielellään, milloin sillä on herkkispäivä ja hommat pitää saada vauhdilla pois alta ennen kuin sillä menee hermo. Vihainen tai kiukkuinen tamma ei kuitenkaan ole, mitä nyt osoittaa välillä mieltään kipakasti viuhuvalla hännällä ja uhittelemalla. Varustaessa se on yllättävän miellyttävä tapaus, kunhan varustus sujuu varmuudella ja tututtuun tapaan. Taluttaessa tamma on sekä helppo että vaikea: hyvin helppo, jos sen mielenoikkuja osaa ennakoida, hyvin vaativa, jos ei. Erilaiset pienet singahdukset kaikkiin ilmansuuntiin ovat sen bravuureita. Laitumella ja tarhassa Dorothy on ehdottomasti kaikkien kaveri ja se arvostaa hevosseuraa muutenkin. Sen sieltä pois saaminen onkin sitten asia erikseen. Kengittäjä ja eläinlääkäri ovat Dorothylle toimenpiteitä muiden joukossa.

Ratsuna Dorothy on yhtälailla ailahtelevainen ja se reagoi samoihin asioihin joskus hyvinkin erilaisilla tavoilla: yhtenä päivänä kentälle voi mennä ongelmitta, toisena päivänä portin kohta on mitä pelottavin asia ikinä. Ruunikko on hyvin hitaasti lämpeävää sorttia ja vaatii pitkän verryttelyajan päästäkseen kaikista ylimääräisistä pöllöilyistä eroon ja keskittyäkseen työntekoon. Luonnollisesti mitä huonompi päivä, sitä pidempi aika. Viritettynä Dorothy on kuitenkin uskomattoman näyttävä peli, jonka saa kuitenkin lysähtämään miljoona kertaa nopeammin kuin kerättyä kasaan. Se vaatii ratsastajaltaa johdonmukaisuutta ja pehmeää kättä, vaikka se itse on kuin hedelmäpeli ennalta-arvaamattomine riveineen. Tamman askellajit ovat lyhyesti tiivistettynä näyttäviä katsoa, mutta kamalia istua. Mitä hienommalta ratsukko näyttää, sitä tuskallisemmat olot ratsastajalla on.

Maastoratsuna Dorothy toimii vain porukassa, koska se on aika paljon kavereidensa perään. Porukassa maastoreissulla se on ongelmaton ja huomattavasti tasaisempi ja leppoisampi, tosin myös laiskempi, kuin kentällä. Pitemmillä laukkapätkillä se kuumuu jonkin verran, mutta pysyy kuitenkin käsissä. Hevosseurallisuus aiheuttaa aina pientä huvittuneisuutta kilpapaikoilla, kun tamma huutaa kuin pahaisinkin oripoika. Onneksi se ei kuitenkaan jaksa kovin kauaa mölistä ja keskittyy suorituksessa täysillä. Hyvinä päivinä tamma matkustaa ja käyttäytyy erittäin mukavasti, huonoina se yrittää koko matkan kaataa kopin ja riekkuu kisapaikalla viimeiseen asti. Matkustustoveri tietysti helpottaa kummasti.

Päivistä Dorothyn kanssa ei ikinä tiedä mitä odottaa, mutta aina kannattaa olla positiivinen, ettei tamma ala heijastamaan käsittelijän tunteita.Lajos
old, 170cm, rn
Laird
old, 171cm, trn
Lachan
old, mrn, 165cm
Iesha
old, rt, 163cm
Haven
old, 164cm, m
Xenon
old, m, 170cm
Hattei
old, rt, 164cm
Dorthana
old, 170cm, rn
Cheney
old, 169cm, rn
Chandan
old, rt, 164cm
Lahela
old, rn, 166cm
Domiane
old, 167cm, rn
Valdez
old, rt, 168cm
Donna M
old, rn, 169cm

i. Lajos oli legenda jo syntyessään - ja kuten niin monen muunkin legendan, myös Lajosin elämä oli lyhyt, traaginen ja täynnä sattumuksia. Orista povattiin jo varsana tulevaa GP-ratojen tähteä. Sillä oli kaikki edellytykset menestyä; se oli hyväsukuinen, hyvärakenteinen ja liikkui jo varsana näyttävästi. Lisäksi orilla oli aitoa maailmanluokan tähden charmia, ruunikko onnistui säväyttämään ihmisiä kaikkialla, missä liikkui. Lajos oli kuitenkin tunnettu myös erittäin haastavasta luonteestaan ja juuri luonteensa vuoksi se onnistui saattamaan itsensä moniin vaikeuksiin. Ensimmäisen kerran se loukkaantui 1,5-vuotiaana uhitellessaan tarhassa olevalle vanhemmalle orille, jonka ohi Lajosia oltiin juuri taluttamassa. Ori hyökkäsi aitaa kohti ja onnistui loukkaamaan siinä itsensä. Sairasloman jälkeen ori palasi kilparadoille, mutta ei sen luonne siitä rauhoittunut. Kilparadoilla se kyllä esiintyi aina edukseen, eikä sen suorituksia katsoessa olisi arvannut, kuinka hankala eläin oikeasti oli kyseessä. Toinen loukkaantuminen tapahtui onnistuneen kilpailupäivän jälkeen kuljetusautossa, jossa ori latasi jalkansa seinään sillä seurauksella, että edessä oli taas sairasloma. Kuntoutusjakson loppupuolella Lajos pääsi astumaan tammoja, kunnes se palasi kilparadoille. Ei mennyt kauaakaan, kun hevonen onnistui taas loukkaamaan itsensä - tällä kertaa sen verran pahasti, että ori päädyttiin lopettamaan. Omistajan päätökseen vaikutti se, ettei hän halunnut altistaa nuorta hevosta taas uudelle sairaslomalle ja leikkaukselle, jonka ennuste oli vähintäänkin epävarma. Jälkeläistensä kautta Lajos kuitenkin elää edelleen, moni sen jälkeläinen on perinyt isänsä upeat liikkeet ja charmin - etenkin orit ovat olleet tunnettuja myös Lajosin haastavasta luonteenlaadusta...

ii. Laird oli varsana oli hieman kulmikas ja romuluinen ja kehittyi verraten hitaasti. Lopulta siitä kuitenkin kuoritui upea ori, jonka hyväksyttiin kantakirjaan peräti I-palkinnolla. Lairdilla oli upeat liikkeet, joista varsinkin käynti oli erittäin laadukasta, joustavaa ja tahdikasta. Ravin suhteen sen sijaan jouduttiin tekemään töitä, jotta siitä saatiin lennokkaampaa ja näyttävämpää, sitkeä treeni kuitenkin tuotti tulosta ja nykyään Laird on saanut jopa varsin hyviä arvosanoja lisätystä ravistaan. Luonne orilla itsellään oli varsin hyvä, vaikka sen oma isä olikin tunnettu hyvin säpäkästä ja haastavasta luonteenlaadustaan. Laird periyttikin sitten useita haastavia jälkeläisiä, joista moni on kuitenkin menestynyt hienosti kouluradoilla. Itse asiassa yksi orin menestyneimpiä jälkeläisiä on Ruotsiin myyty ja siellä vaikuttava I-palkinnon kantakirjaori ja GP-tason kouluratsu Bon Lairdon.

ie. Haven on yhden Saksan maineikkaimman ratsastuskoulun kasvatteja. Pikimusta tamma toimi jonkin aikaa tuntiratsuna ja kilpailikin tuntiratsastajien kanssa hienolla menestyksellä. Opettajien mielestä tamman potentiaali ja upea liike meni kuitenkin vähän hukkaan tuntikäytössä, joten sen jälkeen se siirtyi hetkeksi yhden opettajan omaan kilpakäyttöön Int I-radoille. Pian tamma kuitenkin päätettiin myydä yksityiseksi kilparatsuksi, eikä mennyt kauaakaan, kun kiinnostunut ostaja löytyi. Havenin osti 24-vuotias kouluratsastaja Andrea Shultz, jonka kanssa tamma tekikin upean uran Int I-radoilla. Siro ja keveästi liikkuva tamma ihastutti erityisesti upeilla ravilisäyksillään. Aktiivisen kilpauran jälkeen Haven siirtyi siitoskäyttöön ja sillä teetettiin neljä varsaa, joista kaikki ovat osoittaneet kykyjä kouluradoilla.

e. Dorthana on todellista tammojen aatelia. Se on syntynyt nimekkään ja arvostetun Johan Stoultzin tilalla ja kasvattaja itse pitää erityisesti sen emälinjaa "yhtenä parhaimmista". Toisin kuin moni muu, Johan on aina korostanut emälinjan tärkeyttä, painottaen, ettei ori ole yhtään tammaa tärkeämpi. Dorthana on kaunispiirteinen ja näyttelyissä hyvillä arvosanoilla palkittu tamma, jolla on useita ykkössijoja ja yksi BIS-titteli. Tamman ainoita selkeitä heikkouksia ovat aavistuksen vennot vuohiset, jonka omistaja onkin aina huomioinut orivalinnoissaan. Luonne tammalla on kohdillaan, siinä on kyllä kilpahevosille tyypillistä reaktiivisuutta ja tammoille tyypillistä herkkyyttä, mutta toisaalta se on myös melko helposti käsiteltävissä ja yhteistyökykyinen. Herkkyys ilmenee lähinnä rutiinien suhteen; Dorthanan kanssa on erityisen tärkeää pitää rutiinit mahdollisimman muuttumattomina, sillä suurista poikkeamista päivittäisissä rutiineissa se hermostuu helposti. Vieraissa paikoissa sillä on aina mukana paras kaverinsa, tallikani Betsy, joka saa hevosen pysymään rauhallisena jopa klinikalla. Kotioloissa Dortahana on kuitenkin kuulemma varsin leppoisa ja sävyisä hevonen, joka on useammankin tallityöntekijän suosikki. Dorthanalla on kilpailtu Int I ja II -luokissa ja saanut koulutuomareilta kiitosta erityisesti lennokkaista, mutta kevyen ja vaivattoman näköisistä laukanvaihdoistaan. Nykyään tamma on siirtynyt pääasiallisesti siitoskäyttöön ja saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä. Näiden perusteella Dorthana vaikuttaisi periyttävän vahvasti ruunikkoa väritystä, kaunista kaulaa ja miellyttävää luonnetta sekä ratsastettavuutta.

ei. Cheney oli raamikas ja näyttävä ruunikko, joka vaikutti todellista säkäkorkeuttaan isommalta. Se oli luonnostaan ryhdikäs ja liikkui mielellään erittäin korkeassa muodossa. Hiukan ironisesti kaikki maskuliinisuus kuitenkin jäi ulkomuotoon, sillä luonteeltaan Cheney oli leppoisa, jopa hyvin ruunamaisena pidetty hevonen. Tuolloin oria hoisi hyvin arvostettu ja useampiakin tunnettuja hevosia hoitanut Heather Lancey, joka kertoi leikillisesti kutsuvansa oria välillä Lazy Boyksi, sillä varsinkin kotona se oli juuri sellainen, ei tuhlannut ylimääräistä energiaa mihinkään, vaan ennemmin tuntui säästelevän sitä. Tarhassa Cheney ei kuulemma juuri koskaan riekkunut toisten orien tavoin, ei huudellut ohi kulkeville hevosille tai muutenkaan liikkunut turhia, vaan keskittyi syömiseen ja lepäilemiseen. Kisapaikoilla se sentään aina hiukan terästyi - tosin silloinkin yleensä vasta verryttelyssä. Kaiken energiansa hevonen säästikin itse suoritukseen, sillä sen upea passage sai yleisön lähes haukkomaan henkeään ihastuksesta ja valloitti myös tuomarit. Cheney kilpaili vielä 18-vuotiaana viimeiset kilpailunsa, jonka jälkeen siirtyi pelkästään siitoskäyttöön.

ee. Domiane oli arvostettu erityisesti sukunsa ansiosta, sillä sen emä oli loistavana koulupuolen periyttäjänä tunnettu Donna M. ja isä legedaarinen Valdez. Huippusuvun huomioon ottaen oli merkillistä, ettei tamma itse lopulta osoittanut erityisiä kykyjä kilparadoilla. Sukunsa ansiosta Domiane päätyi siitostammaksi ja periyttäjänä tamma osoittautui pitkälle emänsä veroiseksi. Se jälkeläisissä on mm. kaksi kantakirjatammaa ja yksi kantakirjaori sekä yksi GP-tasolla menestynyt ori. Elämänsä aikana Domiane jätti kahdeksan jälkeläistä ja menehtyi lopulta suolisolmuun hieman viimeisen varsomisen jälkeen. Sen viimeinen varsa päätyikin sijaisemon hoiviin ja kasvoi ihan normaaliksi hevoseksi. Domiane periytty vahvana korrektia rakennetta, valkeita merkkejä ja tietynlaista luonteen herkkyyttä.


Jälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
tamma Oldfinion Dancia Myönnetty VIR MVA ch. -arvonimi.
Myönnetty VSN Champion-arvonimi.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Palkittu YLA1-palkinnolla.
Myönnetty KRJ:n jälkeläispalkinto: Laatumaininta A
Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi A
ori Eversmile Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
tamma Oldfinion Catelyn ktk kelpoinen
Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
ori Oldfinion Xander Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
ori Oldfinion Manuel ktk kelpoinen


Kilpailut

VSN näyttelyt
20.05.2015, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
20.08.2015, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
07.02.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
15.05.2016, Alondra, Reserve Champion
01.08.2016, Oldfinion Dressage, Champion
31.08.2016, Alondra, Reserve Champion
01.11.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
11.12.2016, Whitehall, Reserve Champion
08.03.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
31.03.2017, Kisakeskus Lapland, Reserve Champion
10.05.2017, Miche'Le Warmbloods, Reserve Champion
31.5.2017, Adina, Reserve Champion

NJ näyttelyt
27.07.2015, Oldfinion Dressage, tuom: Welby, irtoSERT
10.03.2016 , Oldfinion Dressage, tuom: Taija, irtoSERT
17.08.2016 Oldfinion Dressage, tuom: Jannica, irtoSERT
15.01.2017 Oldfinion Dressage, tuom. Siiri K., BIS5, MVA-SERT
11.05.2017 Oldfinion Dressage, tuom: Welby, BIS5, MVA-SERT
30.10.2015, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate II, 14/189
30.11.2015, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Prix St. Georges, 2/46

Päiväkirja

Uuden tamman astutus uudella orilla

Kun talliin oli saatu kaksi uutta tuontihevosta päätin ryhtyä heti tuumasta toimeen. Astutin Dorothyn nuorella oldenburg orilla Tonistarolla. Molemmat hevoset hankin itselleni pienimuotoiseen jalostuskäyttöön ja pienimuotoisella tarkoitan oikeasti pienimuotoista. Oikeastaan, varsinainen kasvatustyö minun on tarkoitus pyöräyttää käyntiin vasta tästä yhdistelmästä syntyvällä hevosella. Voisi tätä ehkä kutsua myös pidemmän ajan kokeiluksi. Miten tästä yhdistelmästä syntyvän jälkeläisen jälkeläiset menevät kaupaksi kun sen ensimmäisen polven hevoset eivät vilahtelekaan joka toisen oldenburgin suvussa. Vai onko se loppujen lopuksi asia millä ei olekaan mitään merkitystä kun päästään sukupolvia tarpeeksi eteenpäin. Mielenkiinnolla jään odottelemaan, joskin erittäin kärsimättömästi, että miten mahtaa käydä. Onneksi Dorothy on varsin kaunis tamma, joten sen kanssa tulee varmasti korvattua tekemisenpuutetta kiertämällä näyttelyitä.

Varsomisiin

Pitkä päivä ja pitkä yö. Dorothy näytti jo päivällä merkkejä tulevasta varsomisesta, mutta itse tapahtumaa saatiin odotella aamuyöhön asti. Tai jos pilkkua haluaa viilata niin voisi sitä jo aamuksikin kutsua. Ensisynnyttäjältämme tuntui lopulta loppuvan hieman voimat kesken, joten olimme talliporukan kanssa avustamassa varsan nopeasti ulos. Väsynyt uunituore emä vastaanotti maailmaan tupsahtaneen varsansa mielenkiinnolla vastaan. Ehkä vaikuttaen alkuun hieman hämmentyneeltä asiasta, mutta kun syntynyt pikkutamma pääsi nopeasti jaloilleen ja imemään itseensä tärkeät ensimaidot, tuntui emäkin aikuistuneen sillä sekunnilla. Olin toivonut, että tästä yhdistelmästä syntyisi ori, mutta saimme tällä kertaa tammajälkeläisen. Se ei kuitenkaan tule sotkemaan tulevaisuudensuunnitelmiani, vaikkakin se saattaa niitä hieman vaikeuttaa.

13.07.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Sani

Dorothy oli heti alkuun hieman jäykännäköinen, eikä sitä näyttänyt yhteistyö ratsastajan kanssa kiinnostavan. Valmennus aloitettiinkin ihan helpoilla harjoituksilla, jonka tarkoituksena oli saada tamma rennoksi sekä eteenpäinpyrkiväiseksi. Ohjasin ratsukon kolmikaariselle kiemurauralle, jonka jokaiseen mutkaan tuli voltti sekä lyhylle sivulle aina pysähdys sekä peruutus. Tehtävässä oli paljon tekemistä, mutta sen avulla sai helposti kaikki avut käytyä läpi ja taivuteltua kunnolla. Volteissa ei meinannut millään pyöreys ja malli säilyä, joten kehotin ratsastajaa pitämään ulkopohkeen vahvana kiinni. Pysähdykset tamma teki aina vähän niskoittelen, eikä peruutukset alussa meinnanneet onnistua sitten millään. Mennettäessään hermosa ratsastaja tuli helposti kovaksi kädestä, joten kehotin häntä olemaan kärsivällinen sekä antamaan selkeät, mutta pehmeät avut. Samaa tultiin vielä ravissa, kunnes ratsukon yhteistyö alkoi olla sillä mallilla, että pääsimme siirtymään seuraavaan harjoitukseen. Neuvoin ratsastajan tulemaan keskihalkaisijalle, jossa tehtiin aina siksaktaivutusta. Muutamalla ensimmäisellä kerralla ratsastajalla oli hieman avut hakusessa, mutta saatuaan hommasta kiinni lähti tehtävä sujumaan mainiosti. Taivutusten jälkeen harjoittelimme myös hieman piaffea. Tamman keskittyminen ei meinnanut millään riittää siihen, joten päätin ottaa tähän väliin hieman laukkatyöskentelyä. Ensin hioin ratsukon laukan hyväksi, jonka jälkeen harjoiteltiin laukanvaihtoja. Ne onnistuivat ratsukolta hienosti, ja tamman liikkeet olivat todella näyttävän näköiset. Siirryimme laukkojen jälkeen vielä uudestaan kokeilemaan piaffea. Nyt tamma keskittyi jo paljon paremmin, mutta ei siltikään vielä helppoa ollut. Sinnikäiden toistojen jälkeen onnistui tämäkin tehtävä lopulta, jonka jälkeen ratsukko pääsikin loppuverryttelyyn.


virtuaalihevonen
hevosen kuvat © SN.
hevosen sukuselvitys © Cynoria
hevosen luonne © Hapero