Oldfinion Edlyn


lopetettu 29.7.2017 / virtuaalihevonen

Nimi Oldfinion Edlyn Rotu, sukupuoli trakehner tamma Syntymäaika 28.03.2015
VH-tunnus VH15-021-0288 Säkä, väri 167cm, rautias Ikä 4v 28.04.2015, 8v 28.05.2015
Koulutustaso Ko Prix St. Georges Omistaja yersinio, VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage


Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolle, 68p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 104,5p.

Edlyn on luonteeltaan mitä rauhallisin tammaneiti, vaikka onkin välillä uppiniskainen. Tamma tykkää tehdä asiat omanpäänsä mukaan eikä pidä komentelusta. Johdonmukaisella ja varmaotteiselle käsittelyllä Edlynin saa kuitenkin käyttäytymään kunhan tammalle vain muistaa antaa tilaa välillä vähän leikkiäkin. Edlynille ei pidäkään ruveta huutamaan, jos se joskus sattuu sieppaamaan harjan hoitajansa kädestä tai muuta vastaavaa. Tamma kyllä lopettaa pelleilyt kunhan sitä komentaa tiukkaan, mutta ystävälliseen sävyyn. Hoitotoimenpiteiden ajaksi tamma kannattaisi sitoa kiinni ainakin, jos hoitaja haluaa pitää karsinan oven auki, sillä Edlyn lähtee äkkiä avoimesta ovesta omille teilleen mikäli sattuu olemaan vapaana. Harjauksesta tamma nauttii täysin siemauksin päästessään huomion keskipisteeseen. Varustettaessa Edlyn saattaa olla hieman hankala, mikäli sille yrittää tarjota kylmiä kuolaimia, mutta muutoin tamma antaa laittaa varusteet ongelmitta. Talutettaessa tamma seuraa kiltisti taluttajansa perässä joskin vesilätäköt Edlyn haluaa kiertää niin kaukaa kuin mahdollista. Tamma kun ei pidä mistään veteen liittyvästä. Muiden hevosten seurassa neiti käyttäytyy useimmiten asiallisesti, mutta osaa kyllä tarvittaessa puolustaa itseään.

Ratsuna Edlyn on hyvin herkkä eikä voi sietää kylkiin potkimista tai suusta kiskomista. Tamma tarvitseekin näin olle varmakätisen ratsastajan, joka käyttää vain aivan hiuksenhienoja apuja, sillä neidille riittävät vain aivan pienet avut. Edlyn kun reagoi pienimpäänkin ratsastajansa painopisteen muutokseen tai pohkeen hipaisuun. Edlyn ei näin ollen olekaan mikään aloittelijoiden ratsu vaan vaatii selkäänsä kokeneen ja rauhallisen ratsastajan. Kokeneissa käsissä Edlyn nimittäin kulkee kuin unelma vastaten ratsastajansa apuihin halukkaasti. Pitää kuitenkin varoa, ettei tamma innostu liikaa, jolloin on vaarana, että tamma saattaa sotkeutua jalkoihinsa. Mikäli Edlynin ratsastaja kuitenkin pysyy rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa innostuu tamma liikaa vain harvoin. Edlynillä on pitkä ja lennokas askellus, johon tottuminen tosin vie hieman aikaa, sillä tamman askellus ei ole siitä kaikista mukavimmasta päästä. Kouluratsuna Edlyn on hyvin osaava ja suoriutuu kaikista siltä vaadituista vaativan tason koululiikkeistä keveästi kuin balettitanssija. Tammalla ei juuri ole heikkouksia ja mikäli ratsastaja tietää mitä tekee suoriutuu Edlyn kaikista siltä pyydetyistä liikkeistä yhtä vaivattomasti.


Rosenhof Alfons
VSN ch., ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1
trak, m, 170cm
Bardulf KTK-II, KRJ-I
trak, rn, 171cm
Evert
171cm prn trak
Bettina
168cm m trak
Anika
VSN ch., KTK-II, KRJ-I
trak, rn, 165cm
Beat
168cm trn trak
Abigail
162cm rn trak
Rosenhof Edda
KTK-II, KRJ-I
trak, 170cm, prt
Red State
tra, prt, 168 cm
Boomerang
164cm rt trak
Red in Tooth
165cm prt trak
Elke VSN ch., KTK-II, KRJ-I
trak, rt, 170 cm
Ingo
175cm m trak
Erna
170cm prt trak


iii. Evert tunnetaan menestyneenä kouluratsuna. Punaruunikolta orilta löytyy suuret ja näyttävät liikkeet, joita se esittelikin upein tuloksin kilparadoilla. Evert kilpaili kouluratsastuksessa Grand Prix tasolla asti. Ori sai useita sijoituksia ja isoja rahapalkintoja arvokilpailuista. Evert on lempeä ja sitä pystyy käsittelemään ongelmitta erilaisissa tilanteissa. Hyvän luonteen ja kapasiteetin takia oria käytettiin runsaasti trakehnerien jalostuksessa. Nykyään Evert viettää eläkepäiviään Englannissa, ja saa viettää suurimmat osat päivistänsä suurilla laitumilla. Ori ei ole enään jalostuskäytössä, mutta herralta löytyykin jo kiitettävämäärä jälkeläisiä jotka ovat perineet Evertin liikkeet ja luonteen.

iie. Bettina on tunnettu trakehnerpiireissä. Musta, 168cm korkea koulutamma kilpaili parhaimpina vuosinaan jopa Grand Prix tason radoilla. Vaikkei ruusukkeita tuotu aina mukana, sai ratsastaja olla tyytyväinen tasaisiin suorituksiin. Bettina suoritti radat hienosti läpi, kunhan oli alkuun kokeillut, onko töitä pakko tehdä. Ratsastajan näytettyä kaapin paikan, toimi tamma moitteitta ja kuunteli pienimpiäkin apuja. Kilpaura pidettiin lyhyenä ja menestyksekkäänä, joten varsoja ehdittiin teettää useampi. Bettina sai kilpauransa jälkeen viisi hienoa varsaa, joista jokainen on kiertänyt tai kiertää edelleen maailmalla. Nykyään tamma elelee rodun kasvattajalla ja nauttii eläkepäivistään leppoisten maastolenkkien kautta. Silloin tällöin Bettina toimii talutusratsuna, eikä enää kokeile ratsastajiaankaan yhtä antoisasti kuin nuoruusvuosina.

iei. Beat on tummanruunikko 168cm korkea trakehnerori joka on kisannut aktiivisesti GP tasolla kouluratsastuksessa kotimaassaan Saksassa. Se on saavuttanut sijoituspaikan lähes jokaisessa kilpailussaan ja on monena vuonna ollut rotunsa kärkisijoilla 92 prosentin sijoitusprosentillaan. Beat on tunnettu erinomaisista liikkeistä, sen erityiseksi vahvuudeksi ovat nousseet askellajit ja takaosan työskentely, mitkä ovat suoneet orille monet voitot. Luonteeltaan ori on miellyttämishaluinen, älykäs ja innokas. Omistajilleen ja ratsastajalleen se on aina ollut luottohevonen, joka ei ole jättänyt kylmäksi odotusten suhteen. Viimeisen viiden vuoden aikana se on toiminut kisauran sijaan ahkerana siitoshevosena suuren kysynnän ansiosta. Lähes jokainen sen jälkeläisistä on menestynyt kouluratsastuksessa loistavasti ja ovat perineet myös näyttävät liikkeet sekä hyvän ja miellyttämishaluisen luonteen.

iee. Abigail on ruunikko, 162cm korkea trakehnertamma. Se on kilpaillut niin koulu- kuin esteratsastuksessa nuorempana menestyksekkäästi – erityisesti kouluratsastuksessa tamman voittoprosentti ei ole jättänyt mitään mielikuvituksen varaan. Elää nykyään siitostamman elämää kotimaassaan Saksassa paikallisessa trakehnersiittolassa. Suurin osa sen varsoista on kisannut kouluratsastuksessa sekä esteratsastuksessa hyvin. Luonteeltaan tamma on innokas ja eteenpäinpyrkivä, miellyttämisenhaluinen sekä älykäs — täydellinen trakehneninhevonen luonteeltaan. Hyvän ratsuominaisuuden lisäksi tamma on siis periyttänyt varsoilleen myös täydellistä luonnetta.

eii & eie

eei. Ingo on komea musta 175cm korkea trakehnerori joka on menestynyt paremmin kuin hyvin kansainvälisillä näyttelykentillä. Atleettisen rakenteen takaa sen täysiveri- että trakenher verenperimä, ja kotimaassaan se on kantakirjattu ansiokkaasti ensimmäiselle palkinnolle isänsä tavoin. Ori on menestynyt myös kouluratsastuskentillä Intermediaire-luokissa, vaikkakin pääpaino on enemmän näyttelyissä. Loistavan rakenteensa ansiosta Ingo on suosittu jalostusori kotimaassaan Saksassa ja se on astunut niin oman rotunsa kuin muidenkin puoliverirotujen tammoja sekä ratsuponitammoja. Luonteeltaan ori on vilkas ja innokas, mikä on tehnyt orista hankalan maasta käsiteltävän, mutta ratsastaessa se on oikein tasainen ja miellyttämishaluinen.

eee. Erna on 170cm korkea punarautias trakehnertamma, joka kisasi kouluratsastusta GP-tasolla kansainvälisesti lyhyen hetken, ennen kuin se siirtyi jalostustamman hommiin kotimaassaan. Tamma varsoi kahdekan kaunista trakehnervarsaa, joista jokainen on tavalla tai toisella kisannut kouluratsastuksessa. Ernalla oli hyvä sijoitusprosentti, vaikkei se voittanut ainuttakaan kilpailuaan. Luonteeltaan tamma oli erittäin tammamainen, mutta hyvinä hetkinä oikein tasainen ja miellyttämishaluinen luottoratsastajalleen. Jälkeläisilleen se on periyttänyt kouluratsastuslahjojen ohella haastavaa mutta yhteistyökykyistä luonnetta.
sukuselvitys © iei, iee, eei, eee: alaera / iii, iie: Inka / eii, eie: yersinioJälkeläiset

Kantakirja Sukupuoli sukup. Nimi Menestys
TRAK tamma Edelweiss von Gateaway KRJ sijoituksia
FWB tamma End Love TV ktk kelpoinen
OLD tamma Oldfinion D. Edliope KRJ sijoituksia
FWB tamma Dastlyn F Myönnetty champion arvonimi.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
TRAK tamma Chelmsford Erubia Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-II palkinnolla.


Kilpailut

Laatuarvostelut & näyttelyt Tarinakilpailut + cupit
NJ näyttelyt
25.04.2015, Kvick, irtoSERT, tuom. Jannica
18.01.2016 Einfall, irtoSERT, tuom. Welby
30.06.2015, Hukkapuro, KRJ CUP, Vaativa A, 10/173

30.11.2015, Ventos, 80cm, ERJ Cup, 44/76 tarina

Päiväkirja

Huhtikuun kantakirjaustilaisuus 15.04.2015

Aivan kamala operaatio, mutta minkäs mahtaa. Kantakirjaustilaisuudet järjestetään tätä nykyä Rosenhof nimisen tallin tiloissa. Tilat ovat upeat ja tilaisuutta ajatellen täydelliset. Mutta iso miinus meidän lihassa on se, että talli sijaitsee Saksassa. Tällä kertaa suuntasimme ensin laivalla Ruotsin puolelle ja ajoimme rekalla loppumatkan. Matkaaminen meni hyvin ja vaikka toinen yksi hevosistamme oli matkasta ihan selkeästi uupunut, tuntui Edlyn taas suoriutuvan siitä hyvin ja oli voimissaan koko ajan. Edlyn tavallaan matkasi kotikonnuilleen, sillä se on suvultaan Rosenhofilainen, niin isän kuin emänkin puolelta, vaikka tamma itse on Oldfinionin kasvattama. Edlyn sai tuomareilta pisterivin 16 + 17 + 18 + 17 eli yhteensä 68 pistettä ja kolmas palkinto.

16.04.2015 valmennus ratsuttajan alaisuudessa

Koska olin jo valmiiksi Saksassa, päätin hyödyntää lähistöllä olevat valmennusmahdollisuudet. Ne kun ovat täysin eri luokkaa niin laadultaan kuin hinnaltaankin siitä mitä kotimaassa saa. Ei siinä, ettei meillä kotimaassa olisi myös osaajia, mutta niitä on niin vähän ja osaavat kyllä hinnoitella itsensä korkealle, että joskus lompakon pohja häämöttää nopeastikin. Tänään sain hyvin tunnetun ratsuttajan pitämään itselleni tuntia. Halusin nimenomaan neuvoja ihmiseltä joka työskentelee paljon nuorten hevosten kanssa. Se maailma on kuitenkin aina vähän erilaista kuin valmiiksi vaativan tason ratsujen kanssa. Edlynin kanssa keskityttiin nimeomaan suoruuteen ja etenkin sen lapojen liikkuvuuteen. Tamma hieman "pullautti" lapojaan aina jalkaa vasten ja teki hirveästi töitä nimenomaan etuosallaan. Sain neuvoksi hieman raipalla huomauttaa aina etujalan kohdalle, jos tamma punki jalkaa vasten. Lisäksi takaosa piti saada töihin vaikka varsinaisesti kokoamisastetta ei lähdetty nostamaan. Haimme aktiivisuutta siirtymisillä ja etenkin ravissa. Hidasta ravia, reipasta ravia, hidasta ravia, käyntiin, takaisin raviin ja niin edelleen. Korjasimme tai itseasiassa harjoittelimme myös peilin edessä tuntumaa. Edlyn periaatteessa hyväksyi tuntuman ihan hyvin, mutta nyt tasoa nostettiin. Tarkoituksena oli, ettei tamma tukeutuisi niin paljon siirtymisissä ohjaan ja vaikka harjoitus tällä kertaa tehtiin pääasiassa pysähdyksissä ja siitä käyntiin siirtyen, tuntui siitä olevan heti apua. Näytti pikku tamma jopa hieman ryhdistäytyvän ja kasvavan kuin se ei niin maannut enää ratsastajan ohjissa.

10.11.2015, epäpuhtautta

Ratsastin tänään Edlyniä kentällä ja se ei ihan tuntunut omalta normaalilta itseltään. Tulin alas selästä ja juoksutin tammaa muutaman kierroksen. Se tuntui hieman arkovan oikeaa etustaan ja jotenkin tuntui liikkuvan hirveän haluttomasti eteenpäin. Vein tamman takaisin talliin ja kylmäsin jalkaa. Tutkin sitä tarkemmin, mutta mitään näkyvää vammaa siinä ei näyttänyt olevan. Ehkäpä Edlyn oli kolauttanut jalkansa ja se on nyt vain arka kolautuksesta. Sain meidän luottoeläinlääkärimme kiinni ja sovittiin, että hän tulee viikon päästä katsomaan tammaa jos se vielä silloin ontuu. Nyt ohjeeksi saatiin olla kevyemmällä, lepoa, kevyttä kävelyä ja kylmäystä. Apteekkiin saatiin määräys kipulääkekuurista jota lähdinkin päivätallin jälkeen hakemaan, että saan jo heti illalla sen annettua.

15.11.2015, diagnoosi

Kolme viikkoa mennyt siitä kun Edlynillä ilmeni epäpuhtautta. Kävimme tuossa jokin aika sitten klinikalla ja upotimme reissuun tukon rahaa. Ontumatutkimusta tehtiin, kuvia napsittiin, jänteitä puudutettiin. Lopulta eläinlääkäri päätyi seuraavanlaiseen diagnoosiin: lihaksen revähtymä. Hoidoksi tarjottiin Shockwavea ja laitoimme sitä nyt tällä kertaa, mutta itse en juurikaan moiseen hoitoon usko, joten sarjakäynteihin emme lähteneet mukaan. Onneksi tuo lihasrevähtymä oli melko pieni, joten jatkan tamman kanssa lepolinjalla ja alan sitä sitten myöhemmin taas kevyesti liikuttamaan. Onneksi Edlyn jaksaa nämä levot ottaa oikeasti levon kannalta, eikä esimerkiksi ala remontoimaan karsinaansa uuteen uskoon tylsyyttään. Tai heti tarhaan päästyään spurttaa sataa kierrosta kiitopukkilaukkaa ympäriinsä. Hetken aikaa tamma saa kyllä vielä tarhata sairastarhassa, mutta pääsee melko pian takaisin omaan tarhaansa.

28.12.2015, tammajälkeläisiä

Edlyn on rodultaan ja suvultaan täysin puhdas trakehner ja koska meillä ei Oldfinion Dressagessa juurikaan trakehner kasvatusta ole, päätin tarjota tammaa siitosliisinkiin. Tamman liisasikin Ratsutila Gateaway ja Tuulia astutti Edlynin orillaan Royals Zitrün. Tästä yhdistelmästä syntyi upea trakitamma Edelweiss von Gateaway. Edlyn astutettiin heti uudelleen omalla oriillani Oldfinion Dylanilla. Tästä syntyi tammavarsa Oldfinion D. Edliope joka on menestynyt hyvin arvokilpailuissa kun se osallistui mm. nuorten hevosten luokkiin KRJ Champions sarjassa. Kolmannen kerran tamma astutettiin kantakirjaorilla Ultimate Sixshot ja näin saatiin Edlynille FWB:ksi rekisteröity jälkeläinen End Love TV joka on siis mokkamasiinan kasvatti ja myöskin tamma edellisten tapaan. Tämähän varsa on kantakirjakelpoinen suoraan vanhempien kantakirjaustulosten perusteella.

5.3.2016 Stutenschau im Rosenhof

Niin siis mikä? Sivuilla kerrotaan tapahtumasta näin:
Stutenschau im Rosenhof (suom. Tammanäyttely Rosenhofissa) järjestetään 4 kertaa vuodessa. Tapahtuma järjestetään jokaisen kvartaalin viimeisen kuukauden ensimmäisen viikon lauantaina. Jokaisessa näyttelyssä on samat arviontitavat, samat luokat ja samat arvonimet. Tapahtumien parhaat palkitaan nimikoiduilla bannereilla. Näiden näyttelyiden myötä voidaan anoa arvonimiä ”Prämienstute” ja ”Elitestute”.

Eli lisää palkintoja joita havitella! Tietenkin meillä oltiin ihan fiiliksissä tästä ja onneksi tallista löytyy yksi trakehner tamma jonka kanssa lähteä tilaisuuteen mukaan. Ilmoitin Edlynin kahteen luokkaan. 11-13 jährige Stuten josta se sai pisteitä käynnistä kolme, ravista kaksi ja rakenteesta kolme eli yhteensä 8p. Familiensammlungen luokaan se osallistui jälkeläisillään Edelweiss von Gateaway ja End Love TV ja tamma sijoittui jaetulle kakkos sijalle. Best In Show-kehästä Edlyn sai Reservesiegerfamilie arvonimen eli jos se saa vielä Prämienstute arvonimen niin tamma voi anoa itselleen Elitestute arvonimeä.virtuaalihevonen
hevosen luonne © TuuliaT.