Heilen von Lark

kuollut 20.8.2017 / virtuaalihevonen

Nimi Heilen von Lark Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 05.01.2016
VH-tunnus VH16-013-0010 Säkä, väri 165cm, ruunikko Ikä 4v 10.01.2016, 8v 15.01.2016
Koulutustaso Intermediate II Omistaja yersinio Kasvattaja Alondra


Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 67p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 93p.


Heilen on superrauhallinen tapaus. Se on ollut pienestä pitäen se, joka valaa muihin hermoheikkoihin kavereihin positiivista ja tyyntä energiaa. Toisinaan yltiömäisestä rauhallisuudesta saattaa olla harmia, kun hevosta täytyy patistaa töiden tekoon joskus jopa kyllästymiseen asti. Kun tammaa on saatu motivoitua riittävästi, alkaa homma pelata kohtalaisen hyvin. Tulokset ovat vaatineet sen, että tammalle on rakennettu todella hyvä kunto, jotta vaikeimpienkin tehtävien suorittaminen olisi sille helppoa. Ihan Grand Prix tason ratsua Heilenistä ei saatu, mutta Inter-tasoisenakin tamma on täysin riittävä meidän käyttöön. Ehkä se pieni palo siihen työhön on jättänyt viimeisen silauksen hommasta pois ja näin ei olla ihan suurimmille areenoille päästy. Positiivistakin tamman ratsastuksesta tietysti löytyy. Onhan se kuitenkin Inter-tason ratsu. Tammalla on erityisen lennokkaat askeleet ja sen lisäykset ja laukanvaihdot ovat upean näköiset. Myös siirtymiset näyttävät aina helpoilta ja vaivattomilta. Ja sellaisiahan ne ovatkin.

Ihmisistä hevonen ei ole koskaan sen enempää ollut kiinnostunut. Tamma ei ole vihamielinen, muttei se myöskään kuulu siihen halinalle-osastoon. Heilen sopii parhaiten kärsivälliselle kaksilahkeiselle, joka ei kaipaa elämäänsä sen suurempia yllätyksiä. Sellaisia tamma ei nimittäin tarjoile. Ei vaikka meinaisi tapahtua mitä ympärillä. Tammaa ei hetkauta muuttunut ympäristö, rämisevät rekat tai surullisenkuuluisat sateenvarjot.

Emänä Heilen on vahva ja huolehtivainen. Oikeastaan jopa hieman ylihuolehtivainen. Tamma on hyvin mustasukkainen varsoistaan eikä mielellään päästä ihmisiä varsojensa lähelle. Joskus tämä on aiheuttanut ongelmia kun varsoja olisi pitänyt päästä käsittelemään. No, kolmannen varsan kohdalla alkoi mustasukkaisuus vähän helpottaa. Ehkä johtuen siitä, että eka ja toka varsa vieroitettiin myöhään. Ehkä tammaa alkoi jo isot teinivarsat puuduttamaan niin seuraavista oli mukavampi saada vähän tuuletusta.


Emmerich
old, 167cm, rnkm
VSN W Ch. KTK-II, KRJ-I, YLA2
Eberhard
old, mkm, 163 cm
Eckhard
old, rtkm, 159 cm
Diabelski
old, m, 164 cm
Kornblume Kezia
old, rnkm, 170 cm
Vollmond
old, rnkm, 168 cm
Kornblume Kandake
old, trn, 171 cm
Heirate Mich
old, 171cm, rtkm
VSN Ch. KTK III
Liebesleid
old
Liebesfreud
old
Opera
old
Heimherrin
old
Kommissar
old
Herrlichkeit
old


ii. Eberhardon komea mustankimo ori, jolla on korkeutta 163cm. Hevonen syntyi Pohjois-Saksassa suureen siittolaan, josta se lähti jo alle kolmivuotiaana maailmalle. Eberhard myytiin aluksi Itävaltaan, jossa se vietti kahdeksan vuotta elämästään ennen siirtymistään takaisin synnyinmaahansa Saksaan. Ori on menestynyt mallikkaasti kansainvälisillä kouluradoilla Grand Prix -tasolla ja on tämän myötä hyvin tunnettu jalostusori myös ulkomailla. Luonteeltaan Eberhard on melko samanlainen omissa oloissa viihtyvä erakko kuin Rikukin. Ori on erittäin taitava kestämään kaikenlaisia epämiellyttäviä asioita, kuten esimerkiksi ihmisten halua rapsutella ja lääppiä hevosta. Eberhardin kärsivällisyys on siis ensiluokkaista. Välillä on kuitenkin senkin lepuuteltava sisäänpäin kääntyvää persoonaansa, ja siihen sille on annettava tilaisuus edes kerran päivässä. Ori kilpailee edelleen, mutta pian koittavat eläkepäivät ja näin ollen siirtyy täyspäiväisesti jalostusorin puuhiin. Eberhard periyttää melko käypää luonnetta ja kevyttä askelta.

iii. Eckhard oli rautiaankimo, 159cm korkea ori, joka kilpaili menestyksekkäästi kansainvälisillä kouluradoilla lähinnä Länsi-Euroopassa. Tasapainoisen luonteen omaava ori oli monen kilparatsastajan suosikki, koska toisinaan hevonen tuntui toimivan pelkän ajatuksen voimalla. Orin kanssa oli siis helppo menestyä. Se myytiin Belgiaan 7-vuotiaana, ja se voitti maan koulumestaruuden pari vuotta sen jälkeen. Eckhardilla oli äärimmäisen kevyt ja liitävä askel sekä se oli rakenteeltaan juuri passeli kouluratsu. Orilla ei ollut minkäänlaista ongelmaa olla korkeassakaan muodossa. Hevosella oli kuitenkin hieman nöyristelijän vikaa, ja se tuuppasikin ottamaan joskus jopa liikaakin sontaa niskaansa ratsastajilta, joille maine ja mammona oli tärkeintä. Viimeiset kilpailuvuotensa hevonen sai kuitenkin viettää ranskalaissyntyisen ratsastajan kanssa, joka oli rehti ja käytti selässä kevyitä apuja. Kyseinen ratsastaja ihastui hevoseen niin paljon, että hevosen lopetettuaan kilpa-uransa 15-vuotiaana, hän osti sen itselleen. Valitettavasti ori menehtyi, ollessaan vasta 17-vuotias pahassa autokolarissa Etelä-Belgiassa. Onneksi ori ehti kuitenkin saamaan muutaman jälkeläisen, joista onkin kuoriutunut varsin hyväluonteisia ratsuja.

iie. Diabelski toimi pääasiassa suurimman osan elämäänsä jalostustammana. Se oli musta kuin yö ja korkeudeltaan 164cm. Hevonen oli tilausvarsa Puolaan, ja sen tuleva omistaja valitsikin tammalle oikein oivan nimen. Diabelski tarkoittaa puolaksi pirullista, ja sopi tammalle kuin nenä päähän. Luonteeltaan tamma oli aikamoinen äkäpussi, eikä sen kanssa tullut kovinkaan moni juttuun. Hevosella kilpailtiin Puolassa jonkin verran aluetason koulukekkereissä, muttei se tuonut sieltä menestystä sen enempää. Suurimmaksi syyksi tähän nousi Diabelskin erittäin hankala luonne. Se oli sukunsa puolesta kuitenkin varsinainen helmi, minkä vuoksi se pääsikin lopulta siitostamman rooliin. Tamma eli pitkän elämän saman omistajansa hoivissa, ja lopulta menehtyi vanhuuteen ollessaan 28-vuotias. Diabelski jätti jälkeensä upeat viisi varsaa, joista moni on kilpaillut aina Grand Prix –tasolle asti.

ie. Kornblume Kezia oli kuvankaunis ruunikonkimo tamma, jolla oli säkäkorkeutta 170cm. Hevosella kesti muutama vuosi päästä sukunsa asettamiin hurjan suuriin saappaisiin. Sen molemmat vanhemmat olivat menestyneitä omilla tasoillaan ja etenkin tamman isän kaksinkertainen maailmanmestaruus lisäsi ihan mukavasti paineita. Tamma kilpaili kansainvälisillä kouluratsastuskentillä Grand Prix -tasolla, menestyen loistavin tuloksin. Se on EM-kultamitalisti ja on myös pari kertaa kilpaillut Saksan koulujoukkueessa. Luonteeltaan Kezia oli kuitenkin melko mitäänsanomaton. Siitä ei ollut haastetta sitä kaipaaville vaan tamma lähinnä teki mitä käskettiin ilman suurempia mutinoita. Hevonen lopetti kilpauransa jo 12-vuotiaana, ja siirtyi sitten suvunjatkamishommiin. Kezia periytti jälkeläisilleen loistavaa rytmitajua ja hyvää rakennetta. Riku jäi hevosen viimeiseksi varsaksi, sillä tamma menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin.

iei. Vollmond on edelleenkin hyvin tunnettu nimi oldenburgjalostuksessa. Tämä ruunikonkimo, 168cm korkea ori, oli aikansa menestyneimpiä kouluhevosia ympäri maailman. Jokainen olisi halunnut juuri tästä orista varsan, joten orille siunattiinkin jälkeläisiä hyvin paljon. Yleinen nimi kuitenkin tuo haittaa nykypäivänä jalostuksen kannalta. Vollmondista povattiin jo ennen sen syntymää suurta menestyjää eikä se jättänyt ketään kylmäksi startatessaan ensimmäistä kertaa nuorten hevosten luokissa. Jo seitsemän vuoden iässä Vollmond nappasi Saksan mestaruuden ja pääsi edustamaan maatansa seuraavan vuoden Euroopan mestaruuskilpailuihin. Sieltä ori nappasi joukkuekullan ja yksilöhopean. Sen jälkeen orilla oli lyhyt taantumavuosi, jolloin hevosen menestys ei ollutkaan pelkkää ruusuilla tanssimista. Vollmond palasi suurille areenoille kuitenkin vahvempana kuin koskaan, minkä tuloksena olikin maailmanmestaruus kahtena peräkkäisenä vuotena. Ori menehtyi 22-vuotiaana viettäessään eläkepäiviään lähellä Alppeja.

iee. Kornblume Kandake oli Kornblume Stallin ensimmäisiä kovia nimiä jalostusta ajatellen. Tämä tummanruunikko, 171cm korkea tamma, menestyi upeasti kansallisilla kouluradoilla Saksassa. Tamma nimittäin pesi hyvin menestyneet oritkin mennen tullen. Kasvattajalta oli hyvä päätös jättää tamma itselle, ja näin ollen talli tuli tunnetuksi kasvateistaan. Luonteeltaan Kandake oli oikein helppo tapaus. Pieniä ongelmia toi kuitenkin muut hevoset, joista tamma ei pitänyt laisinkaan. Kilpailupaikoilla oli aina oltava tarkkana minne hevosta kuljetti, ettei se päässyt runnomaan muita kilpakumppaneitaan. Kandake oli se hapannaama, jonka saattoi nähdä mutaisen tarhan nurkassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Ihmisen nähdessään hevonen oli kuitenkin aina korvat pystyssä hörisemässä ja toivottamassa hänet tervetulleeksi. Tamma menehtyi lopulta vanhuuteen, mitä ennen Kandake ehti varsoa maailmaan kuusi varsaa.
sukuselvitys isän puolelta © Catia, lisäykset © Amanda
Jälkeläiset

Nimi Sukupuoli Menestys
Oldfinion Beileen tamma KTK kelpoinen
Oldfinion Danelle tamma KTK kelpoinen
Oldfinion Four-leaf Clover tamma
Oldfinion Wolkan ori


Kilpailut

Kilpailut Näyttelyt
KRJ Cupit
29.02.2016, Fiktio, KRJ CUP, Helppo C, 6/224
30.04.2016, Oldfinion Dressage , KRJ CUP, Prix St. Georges, 2/59
31.05.2016, Hukkapuro, KRJ CUP, Intermediate I, 12/181
31.07.2016, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate I, 1/104
31.01.2017, Runoratsut, KRJ CUP, Prix St. Georges, 7/49
28.02.2017, Kuuralehdon hevostila, KRJ CUP, Intermediate I, 8/72
30.04.2017, Oldfinion Dressage , KRJ CUP, Prix St. Georges, 5/36


Päiväkirja

10.01.2016

Vuoden ensimmäinen hevososto tuli Alondrasta. Siellä oli ihastuttava ja komea ori Emmerich josta halusin saada suoraan varsan. Muutenkin viime aikoina olo oli ollut sellainen, että talli tarvitsisi vahvistusta muualta. Emäksi varsalle oli valikoitunut Brokebackin omistama Heirate Mich. Ihastuttava tamma tuokin ja jättänyt hienoja varsoja. Itse toivon saavani tästä yhdistelmästä laadukkaan siitostamman. Hieman ehkä mietityttää isän Emmerichin yleisyys suvuissa, mutta itseäni ei ainakaan häiritse yhtään omistaa orilta vaikka kymmentä jälkeläistä. Kyllä hyvää kannattaa aina hamstrata. Vaikka Heilen on vielä varsa niin itselläni on jo paljon suunnitelmia sen varalle. Varsinkin nyt oritarjonta näyttää olevan varsin hyvä, joten tässä on melkein valinnan vaikeus, että millaisilla ihanuuksilla tammaa tullaan astuttamaan.

Helmikuun kantakirjaustilaisuus 15.02.2016

Päivä oli selkeästi pakkasen puolella kun valmistauduimme aamulla lähtöön. Päivän aihe on tänään kantakirjaus ja pakko myöntää, että ihanaa lähteä kahden tamman kanssa tapahtumaan. Ei yhtään oria kiljumassa, meuhkaamassa ja huutamassa. Ei erityisjärjestelyjä autoille tai muillekaan. Hevoset Heilen von Lark ja Oldfinion Lorena pakattiin ennätysajassa traileriin ja otimme suunnaksi tapahtumapaikan.

Tilaisuus oli todella suuri. Hevosia osallistui yhteensä 89 kappaletta. Onneksi oma vuoromme oli jo alkukahinoissa. Heilen esiintyi numerolla kuusi. Kehässä se käyttäytyi kuin vanha tekijä. Aivan kuin se olisi tehnyt saman homman jo sata kertaa ennen tätä. Tamma sai tuomareilta pisterivin 17 + 16 + 18 + 16 ja näin Heilen palkittiin kantakirjaan III-palkinnolla.
virtuaalihevonen