Sarata von Lark

lopetettu 27.8.2016 / virtuaalihevonenNimi Sarata von Lark Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 09.03.2015
VH-tunnus VH15-013-0045 Säkä, väri 165cm, ruunikko Ikä 4v 10.03.2015, 8v 30.04.2015
Koulutustaso Intermediate II Omistaja yersinio, VRL-06303 Kasvattaja Alondra & Oldfinion Dressage


VIR MVA ch., VSN N Ch., KTK-II, KRJ-I, YLA2, KVJ AB

VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 22.07.2016
VSN National Champion arvonimi myönnetty 27.06.2016
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla, 73p.

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 107,25 p.
Palkittu Yleislaatuarvostelussa YLA2-palkinnolla, 93p.

Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi AB
Hoitajaa Sarata kunnioittaa hyvin, vaikkakin saattaa välillä tökkiä tätä vähän kovempaa päällään ihan vain makupalojen toivossa. Neiti on hyvin hellyydenkipeä ja rakastaa huomiota. Tamma seisoo kiltisti paikoillaan hoitotoimenpiteiden ajan, oli kysymys sitten harjan letityksestä, pinteleiden käärimisestä tai ihan perus harjauksesta. Taluttaessa hevonen ei ole ihan helpoimmasta päästä, sillä saattaa sinkoilla välillä sinne ja tänne säikähtäessään rapisevaa pusikkoa tai tuulessa liehuvaa pressunpalaa. Erityisesti ulos tarhaan vietäessä voi tamma hyppiä välillä kuin sähköjänis.

Ratsastaessa Sarata on vaativa, ja tarvitseekin osaavan ratsastajan. Osaavan ratsastajan kanssa tamma toimii kuitenkin aivan mielettömän upeasti ja herkästi. Kun tammaa ratsastaa oikein, on hevonen todella miellyttävä ja kokoaa itsensä jo pelkän istunnan vaikutuksesta. Sarata ei tosiaan tarvitse näkymätöntä apua suurempaa, sillä se toimii vain ja ainoastaan pienillä avuilla, eikä siedä kovakouraisia otteita. Alkutunnista tamma voi vaikuttaa jäykältä kuin rautakanki ja verryttelyyn kannattaa varata enemmän aikaa, koska tamma vertyy hitaasti. Jäykkyyden kaikottua on alla kuitenkin ihan eri hevonen, pehmeästi ja sulavasti taipuva, apuihin nopeasti vastaava. Myös askeleissa huomaa varmasti valtavan ison eron. Saratalla on kauniit, ilmavat ja upeat askel-lajit, joiden ainoa harmaa puoli on isojen liikkeiden vaikea istuttavuus.
Maastoillessa tamma kulkee suhteellisen nätisti, mutta mulkoilee koko ajan pusikoita varuillaan hyppäämään sivuun pienenkin liikkeen havaitessaan. Koti matkat taitetaan usein reippaammin, kuin meno matkat, tietysti neidillä on aina kiire kotipihaan. Tämä ei kuitenkaan ole haitaksi, varsinkaan jos ratsastaja sattuisi tippuu selästä. Lastaaminen ja kuljettaminen ei ole Saratan kohdalla ongelma; - tamma astelee aina nätisti kuljetusautoon ja matkustaa pitkätkin matkat hienosti. Kilpailupaikoilla hevonen ei jännitä, ellei ratsastaja tai hoitaja tartuta siihen kisajännitystään. Valkoisten aitojen sisällä tamma yrittää aina parastaan.Margravenus PB
KTK-III, KRJ-I
holst, 169cm, m
Leviathan
VIR MVA ch., KTK-I, KRJ-I
holst, 168cm, m
Solar Spectacle
holst, m, 170 cm
Vanira May
holst, rn, 167 cm
Nightingale
holst, 166cm, mrn
Royston K
holst, m, 169 cm
Jolenta
holst, rn, 164 cm
Solana von Lark
VSN World Champion
KTK-II
rhld, 168cm, mkm
Aráta
KTK-II, KRJ-II
rhld, m, 163 cm
Achilles
rhld, m, 160 cm
Winnifred
rhld, m, 166 cm
Switchblade Romance
KRJ-II, YLA2
rhld, rnkm, 163 cm
Wetterfahne
rhld, mkm, 172 cm
Swithcblade Reizend
rhld, m, 163 cm


iii. Solar Spectacle on kuin ilmetty poikansa Leviathan. Suurikokoinen ori on näyttävä kaveri, joka on kisannut Intermediate tasolla eripuolilla Saksan maata. Solar on menestynyt kouluradoilla hieman keskivertoa paremmin, vaikkei sitä aivan Saksan kärkilistan hevosiin voidakaan rankata. Rakenteeltaan ori on todella korrekti, mikä on selvästikin periytynyt omassa tallissamme majailevalle Leeville. Siitospuolella Solar Spectacle ei vielä ole päässyt erityisemmin väläyttelemään kykyjään, sillä ori on melko tuore tapaus jalostuspuolella. Orin ensimmäinen jälkeläinen Leviathan antaa kuitenkin jo hieman lupauksia Solarin hyvistä periyttäjän lahjoista, sillä oma Leevimme on etenkin näyttelykehissä todistanut arvonsa.

iie. Vanira May on Gerhard Eisenbergin omistama ruunikko tamma, joka yhä asuu Leviathanin synnyintilalla. Vanira May tunnetaan Gerhardin nimikkoratsuna ja juuri tämän tamman kanssa mies ratsasti maineeseen ja kunniaan. Kouluratsun uransa jo päättänyt tamma on varsonut silloin tällöin, joskaan se ei varsinaista siitostamman uraa olekaan luonut. Vanhoilla päivillään Vanira on toiminut opetusratsuna Gerhardin omille lapsille ja tammaan saattaa silloin tällöin törmätä aluekoulukisoissa Eisenberg niminen ratsastaja selässään.

iei. Royston K on tehnyt Euroopassa menestyksekkään uran kouluratsuna. Etenkin viime vuosina ori on ollut paljon tapetilla hyvien kilpailusuoritustensa ansiosta. Jalostuksen osalta orista ei toistaiseksi ole paljoa kerrottavaa, sillä orin jälkeläiset ovat kohtalaisen nuoria, eivätkä ne ole vielä kilpakentille saakka ennättäneet.

iee. Jolenta on lähes täysin tuntematon tamma. Siitä on tiedossa vain vanha passi josta käy ilmi, että se on väriltään ruunikko ja puhdas holstein jolla on säkäkorkeutta 164cm.

eii. Achilles on pienehkö reininhevosori, joka kilpailee ahkerasti Saksassa ja sen naapurimaissa. 12-vuotias hevonen kilpailee Grand Prix tasolla ranskalaissyntyisen ratsastajan alla. Mahtavan lennokkaat liikkeet ja aito työnilo ovat piskuisen orin valttikortit, joilla se hyvin usein nappaa koko potin itselleen. Vaikka selästä käsin Achilles on nöyrä ja tekee hommat pienestäkin avusta, on homma hieman toisenlainen kun päästään selästä alas. Mikään mahdottomuushan ori ei ole, mutta jonkin asteista kränää saattaa aiheutua hoitajan ja hevosen välillä vaikkapa silloin, kun Achilles on narun päässä ja haluaa päinvastaiseen suuntaan taluttajansa kanssa.

eie. Winnifred Winnifred oli leppoisa Grand Prix tason taituri, joka jätti jälkeensä vain yhden ainokaisen orivarsan. Tammalla diagnosoitiin syöpä, joka oli vienyt hevosen heikkoon kuntoon. Niinpä kävi, että synnytys oli Winnifredille liikaa ja hevonen menehtyi. Tamman varsa Aráta kuitenkin selvisi ja sai kunniatehtävän jatkaa upean luonteen omaavan ja taitavan kouluratsuemänsä kavionjälkiä. Ennen syöpädiagnoosia ja kuolemaansa hevonen nappasi nuorempana Saksan mestaruuden sekä tuli valituksi Saksan kouluratsastusjoukkueeseen EM-kilpailuihin. Maa sijoittui tuolloin toiseksi heti Hollannin jälkeen. Winnifred oli kuollessaan 13-vuotias, ja se ehti kilpailla Grand Prix tasolla vain puolitoista vuotta.

eei. Wetterfahne on suhteellisen suurikokoinen ori, joka osaa myös käyttää kokoaan hyväkseen arempien käsittelijöiden kanssa. Kokeneempien kanssa ori on ihan mukava, mitä nyt saattaa kuitenkin testailla ja näyttää erittäin hapanta naamaa. Ratsuna Wetterfahne vaatii tehokkaat lämmittelyt, jotta se toimisi kunnolla. Orilla on kisattu kouluradoilla aktiivisesti ja menestyskin on ollut pääosin oikein hyvää. Jälkeläisiä orilla on 15 kappaletta, joille ori on osin onnistunut periyttämään vaativaa luonnettaan, mutta myös sulavia ja ilmavia liikkeitään.

eee. Swithcblade Reizend on luonteeltaan reipas opetusmestari, jonka kanssa on ollut monen lapsen ja juniorin opetella kouluratsastuksen salat, sekä tutustua kisaamiseen. Tamma on menestynyt kouluradoilla oikein mukavasti kokeneempienkin ratsastajien kanssa. Jälkeläisiä sillä ei kuitenkaan ole kuin kaksi kappaletta, koska omistaja ei ole tahtonut sitä enempää varsottaa. Varsoilleen Reizend on periyttänyt upeita liikkeitään.
sukuselvitys © Skurvash, Alondra (Jaana K.), Oldfinion DressageJälkeläiset

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
FWB tamma Oldfinion Sacnite KTK kelpoinen
FWB tamma Oldfinion D. Sara KRJ sijoituksia.
FWB tamma Oldfinion Sarasola Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
OLD ori Oldfinion D. Leviathan Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia
RNLD tamma Sarina von Lark Palkittu kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 2-vuotiaiden ryhmässä KV-II -palkinnolla.
Kilpailee porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.
OLD tamma Oldfinion Tara ktk kelp
OLD tamma Oldfinion Konnie Palkittu kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 3-vuotiaiden ryhmässä KV-II -palkinnolla.
ktk kelp


Kilpailut

KRJ:n alaiset

31.07.2015, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate II, 5/125
30.09.2015, Runoratsut, KRJ CUP, Vaativa A, 14/142
30.10.2015, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate II, 6/179
30.06.2016, Aittohaara, KRJ CUP, Vaativa A, 6/178

kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Int II

VSN näyttelyt
22.09.2015, Adina, Reserve Champion
05.10.2015, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
23.02.2016, Alondra, Reserve Champion
20.03.2016, Alondra, Reserve Champion
25.03.2016, Whitehall, Reserve Champion
18.04.2016, Satulinna, Reserve Champion
08.05.2016, Oldfinion Dressage, Champion
15.05.2016, Alondra, Show Winner 5

NJ näytelyt
10.03.2016 Oldfinion Dressage, BIS5, MVA-SERT (Päätuomari: Taija)
27.03.2016 Yaryna, irtoSERT (Päätuomari: Siiri K.)
17.04.2016 Thirteen, irtoSERT (Päätuomari: Taija)
17.05.2016 Thirteen, BIS1, MVA-SERT (Päätuomari: Jannica)


Päiväkirja

10.03.2015, päiväkirjamerkintä

Vaikka Sarata on Alondran kasvattajanimen alla on tämän tamman kasvattajaksi merkitty myös Oldfinion Dressage, sillä tamma on tullut meille tilausvarsana. Sarata on suvultaan juuri sellainen mitä ajattelin aikoinani tallia perustaessani. Siinä näkyy juuri se ihanuus mitä oldenburgin avoimella kantakirjalla voi saada aikaiseksi. Astuttaa parasta parhaalla ja saada parasta sen sijaan, että pitäisi astuttaa paras keskinkertaisella ja toivoa parasta, että jälkeläisen saa haluamaansa kantakirjaan. Saratan isähän on rekisteröity holsteiniksi ja emä reininhevoseksi ja itse rekisteröin Saratan oldenburgiksi. Tämän yhdistelmän vaatimuksena oli kantakirjatut isälinjat (luonnollisestikin kun halusin varsan oldenburgiksi rekisteröidä) ja kilpailleet tai muulla tavalla panostetut hevoset. Mielellään siis mahdollisimman vähän täytehevosia sukutaulussa. Upeita hevosiahan suvusta löytyykin. Holstein ori Leviathan on VIR MVA ch., KTK ja KRJ palkittuna tällaisen palkintoja rakastavan kasvattajan ihannehevonen ja mikä parasta. Minun ei tarvitse alkaa kasvattamaan holsteja jotta saisin tämän hevosen omieni sukuun.

29.06.2015, päiväkirjamerkintä, kertojana Sarata:

Mulkoilin pusikkoa ja astelin sivummalle, muka vähän säikähtäen. Talutajani tarttui kaksin käsin naruun kiinni ja vaistosin hänen pienen jännittyneisyytensä. Kävelin pari askelta eteenpäin, mutta sitten jälleen hyppäsin sivummalle taluttajan yhä roikkuessa narun päässä kiinni. Tilanne ei tuntunut olevan hänellä ihan hallussa, joten kiskaisin pääni alas ja kokeilin maistella hieman metsäpolun aluskasvillisuutta. Taluttaja alkoi selvästi tuskastua, sillä hän tempoi narun avulla päätäni pari kertaan pusikosta ylös ja läpsäisi sitten narun päällä lapaani. Singahdin jälleen liikkellee taluttajaa mulkoillen. Hän ei ollut selvästikään aikeissa vielä luovuttaa sillä pienen spurtin jälkeen oli heppu jo vetämässä minua jälleen reippaampaan vauhtiin. Itikat ja paarmat pyörivät ympärilläni vimmatusti paikoissa joihin metsän varjot eivät yltäneet. Viimeinen pisara oli, kun kauempaa metsän suojasta lähti liikkeelle iso sarvipää. Hyppäsin takajalkojen varassa taaemmas, käännyin 180 astetta ja siinä vaiheessa oli taluttaja ja muut pienet kiusankappaleet jo jääneet jälkeen. Seuraavan kerran näin minun narunpäässä roikkuneen hepun tallipihassa, ollessani maistellut jo viimeiset kymmenen minuuttia pihan vihreitä antimia. Annoin tässä vaiheessa hikisen ja läähättävän taluttajan ottaa itseni kiinni, olinhan jo saapunut pihaan voittajana.
kirj. allu

20.09.2015, valmennus, kertojana Sarata:

Nyääaaaarggghhhyyhyyhh!! Esteitä taas! Arvon kaikkitietävä omistajani on jostain saanut päähänsä, että meidän kouluhevosten pitää nyt ehdottomasti hypätä "mielenvirkistykseksi" jotta jaksamme sitten oikeassa työssämme kouluradalla. Selkääni hypähti roteva mies joka potkaisi minut vauhdilla liikkeeseen. Yersinio on kuulemma liian hannari hyppäämään meillä kouluhevosilla kun lähdemme hyppyyn vähän sieltä sun täältä ja emme muutenkaan ole niin varmoja hyppääjiä. Siellä se nyt kentällä hääräili esteiden kimpussa kun tämä äijä hääräsi minun kimpussani. Huh, onneksi esteet olivat pieniä. Oli ratsastajalla nimittäin sellainen meininki päällä, ettei mielessäni olisi edes käynyt kieltää tai tehdä mitään omia manöövereitä. Mutta kyllä se silti reittä pakottaa kun joutuu ihan eri lihaksia käyttää ja ponnistamaan oikein kunnolla ylös ja eteen.
kirj. omistaja


virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Sporthorses Scholz
hevosen luonne © allu