Oldfinion Sir Kodet

lopetettu 28.6.2015 / virtuaalihevonen

  
lisää kuvia sivun alareunassa

Nimi Oldfinion Sir Kodet Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 14.01.2015
VH-tunnus VH15-013-0005 Säkä, väri 175cm, rautias Ikä 3v 15.01.2015, 8v 20.01.2015
Koulutustaso Ko GP Omistaja yersinio, VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage


Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 106,5 p.
Palkittu YLA:ssa 3-palkinnolla, 79p.

Kodet on suurikokoinen ja raamikas hevonen. Ratsastettavuudeltaan tämä 175cm korkea jättiläinen on kuin unelma. Sitä ei ihan heti uskoisi kun oria vilkaisee tarhassa, mutta kun sen selkään istuu tai sen työskentelyä katsoo kentällä, niin fiilis muuttuu varmasti. Työskentely näyttää helpolta ja vaivattomalta. Ratsastajan ei tarvitse kuin siirrellä painoa ja käyttää höyhenenkevyitä ohjas -ja pohjeapuja ja hevonen toimii.

Luonteeltaan tämä hevonen on miellyttämishaluinen ja hyvin ihmisrakas. Tai pitäisikö sanoa, että se rakastaa ruokkivaa kättä. Ruoka-ajan lähestyessä Kodetin hörinä kuuluu pitkin tallin käytäviä ja se hörähtää jokaiselle liikkuvalle ihmiselle ja äänelle mikä vain voisi tarkoittaa tulevaa ruoka-annosta. Orimaisia tapoja ei Kodetissa ole nimeksikään. Ei huutoa, kyttäämistä tai machoilua. Jos tamman vie aivan tämän hevosen turvan eteen, niin sitten alkaa show ja esiintyminen, mutta muuten Kodet ei tee itsestään numeroa.

Kengittäjämme mielipide Kodetista ei ole niin mairitteleva vaikka suurin osa tästä hevosesta pitääkin. Joskin, tähän vaikuttaa varmasti se, että pikkuvarsana Kodet oli melkoinen hulivili ja kengittäjälle sattui kämmi niin, että tämä hulivili pääsi irti. Taisi kolahtaa enemmän itsetunnon päälle tämä ammattitaidoton karkuuttaminen. Kodet on kuitenkin kiltti hevonen, joten eipä se pitkälle lähtenyt ja antoi kiinnikin aiheuttamatta mitään draamaa. Pikkuhiljaa tässä vuosien varrella on kengittäjämmekin ruvennut näkemään tämän hevosen kultaisen olemuksen ja ruvennut pitämään siitä, alkuajan kommähdyksistä huolimatta. Ja onhan Kodet kuitenkin helppo kengittää!

Kilpailuissa Kodetin ihana luonne oikein korostuu. Sen kanssa reissaaminen on niin helppoa ja huoletonta. Kodet matkustaa hyvin niin trailerissa kuin rekassa, mutta itse mieluiten ajelutan sen rekan kyydissä missä on tälle suurikokoiselle hevoselle enemmän tilaa. Ei sitten ole heti kilpailupaikalla heti alkuun aivan jumissa.


     

Oldfinion Sir Adolph
old, 167cm, rt
Sir Aston
old, 168cm
Sir Accord
old
Bambina
old
Sekretär der Wunder
old, 165cm, rt
Vereinbarten Zeitpunkt
old
Schon in die Schule
old
Oldfinion Kadine
KRJ-I
old, 169cm, rn
Heartbreaker II KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, YLA2
tra, prt, 171 cm
Southern Smoke
tra, prn, 172 cm
Heartbreaker
tra, rt, 160 cm
Kamilla KRJ-I, YLA2
old, rn, 165 cm
Yohan
old, 169cm, m
Karinia
old, 161cm, km


iii. Sir Accord on tanssahdellut kouluratojen kärjessä jo useamman kauden. Orilla on upeat, elastiset liikkeet ja se on hurmannut niin tuomarit, kuin katsojat kerta toisensa jälkeen vuodesta toiseen. Ori on väritykseltään punertava ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 170 cm. Sir Accord on luonteeltaan oikea herrasmies ja periyttää jälkikasvulleen hyviä kisahermoja sekä lempeää luonnettaan.

iie. Bambina on hyvärakenteinen, joskin hieman kärkkään luonteen omaava tammaneiti. Kilparadoilla Bambina ei juurikaan loistanut, sillä sen hermot eivät kestäneet kilpailujen tuomia paineita. Tamma viihtyi paremmin pienemmällä tilalla siitostammana ja pullahevosena. Bambina on 166 cm korkea ja karvapeitteen väriltään musta.

iei. Vereinbarten Zeitpunkt on Saksasta Suomeen tuotu koulupainotteinen ori. Kahdeksaantoista ikävuoteen mennessä Bart on sijoittunut useammassa kymmenessä Grand Prix tasoisessa koulukilpailussa ja orilla on kolme jälkeläistä, joista kaikki ovat kisanneet kansainvälisellä tasolla. Bart ei ehkä ole se hyvätapaisin hevonen, mutta sisua ja potentiaalia orilta löytyy. Talliporukassa Bartia arvostetaankin sen pitkäkestoisten hermojen ja matalan virhesuodattimen takia.

iee. Schon in die Schulesta ei ole muuta tietoa kuin, että se on puhdas oldenburg. Ilmeisesti tamma on asunut Saksassa, sillä sen jälkeläinen Sekretär der Wunder on syntynyt siellä.

eii. Southern Smoke on punaruunikko kantakirjattu trakehnerori, jolla oli mahtava ura esteratsastuksen parissa. Kilpavuosinaan Southern Smoke kilpaili 150 cm rataesteradoilla ratsastajansa kanssa. Southern Smoke vedettiin pois kilparadoilta vain 11 vuoden ikäisenä lievän loukkaantumisen vuoksi. Ori on jättänyt jälkeläisilleen ehdottoman järkevää ja ystävällistä luonnetta, sekä rautaisia hermoja.

eie. Heartbreaker on rautias trakehnertamma. Heartbreaker on luonteeltaan kuumempi kuin jälkeläisensä, mutta on kuitenkin ihmisille erittäin ystävällinen ja kiltti. Ratsastettavuudeltansa tamma on melko vaativa ja tamman kanssa kilpailtiinkin aikoinaan kenttäratsastuksen parissa. Heartbreaker on pieni (160 cm) erittäin ketterä pikkutamma, joka ylitti kilparadoilla esteen kuin esteen ja tuli vaivattomasti maaliin pitkän laukkaosuuden jälkeen. Heartbreaker toimii nykyään kasvattajansa omistuksessa siitostammana. Tamma on jättänyt Heartbreaker II:n lisäksi kolme muuta orijälkeläistä.

eei. Yohan, tunnettu musta 169cm korkea oldenburgori oli – monen ihmisen sanoin – yksinkertaistettuna jämpti kokonaisuus. Vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan mitenkään erityisen jytky, oli Yohanilla sellaista ryhtiä ja karismaa, että se vaikutti kokoistaan suuremmalta ja jämäkämmältä. Myös luonteeltaan ori oli varsin jämäkkä, se ei turhia sosiaalisuuksia harrastanut, oli hieman sulkeutunut luonteeltaan ja vääti määrätietoista käsittelyä kunnioittaakseen ihmisiä. Yohan oli kuitenkin hyvä suoritushevonen ja se kilpaili menestyksekkäästi pääasiassa kansallisilla kouluradoilla, sijoittuen pari kertaa myös kansainvälisillä radoilla. Yohan oli suosittu jalostusori aikanaan ja vaikka sitä käytettiin pääasiassa puoliverijalostukseen, niin oldenburgeille kuin muillekin puoliveriroduille, käytettiin sitä tuomaan myös ratsuponeihin ryhdikkyyttä ja kokoa. Suurin osa orin reilusta seitsemästäkymmenstä varsasta on kouluratsuja. Yohan jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana kun se katkaisi jalkansa tarhassa.

eee. Yohan, tunnettu musta 169cm korkea oldenburgori oli – monen ihmisen sanoin – yksinkertaistettuna jämpti kokonaisuus. Vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan mitenkään erityisen jytky, oli Yohanilla sellaista ryhtiä ja karismaa, että se vaikutti kokoistaan suuremmalta ja jämäkämmältä. Myös luonteeltaan ori oli varsin jämäkkä, se ei turhia sosiaalisuuksia harrastanut, oli hieman sulkeutunut luonteeltaan ja vääti määrätietoista käsittelyä kunnioittaakseen ihmisiä. Yohan oli kuitenkin hyvä suoritushevonen ja se kilpaili menestyksekkäästi pääasiassa kansallisilla kouluradoilla, sijoittuen pari kertaa myös kansainvälisillä radoilla. Yohan oli suosittu jalostusori aikanaan ja vaikka sitä käytettiin pääasiassa puoliverijalostukseen, niin oldenburgeille kuin muillekin puoliveriroduille, käytettiin sitä tuomaan myös ratsuponeihin ryhdikkyyttä ja kokoa. Suurin osa orin reilusta seitsemästäkymmenstä varsasta on kouluratsuja. Yohan jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana kun se katkaisi jalkansa tarhassa.
sukuselvitys © Rothkeller, Neverland Dressage, Suprant, narri

Jälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
tamma Kendel Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Sijoituksia KRJ, ERJ, KERJ.
ori Oldfinion Sir Midnight 43 KRJ sijoitusta


     

Päiväkirja

16.01.2015, niinpäniin! Mitä käy kun astutat tammasi viimeisen kerran ja ajattelet, että tämän varsan voit myydä pienemmillä ostoehdoilla, esimerkiksi vaikka ratsastuskouluun jos se sinne luonteen puolesta sopii? No siinä käy tietysti niin, että tämä yksilö on se valioyksilö joka on pakko jättää talliin. En voi oikeasti edes uskoa silmiäni minkä näköisen jälkeläisen Kadine on minulle jättänyt. Varsalla on rautias väri isän puolelta ja sukat tulevat emän puolelta. Mutta katsokaapa tuota yhdennäköisyyttä Kodetin ja sen emänisän Heartbreaker II:n välillä! Laitoin tämän varsan vielä julkiseen myyntiin, mutta arvata saattaa, että katumus iski päälle ja nyt ratsutusvaiheessa se oli pakko ottaa sieltä pois. Tätä hevosta ei vain voi myydä! Tehdään siitä siis minulla (jälleen) uusi kilpahevonen talliin ja katsotaan tuoko tulevaisuus GP-kehät mukanaan. Ori on nimetty isänsä Oldfinion Sir Adolphin mukaan joka taas on nimetty Sir Astonin mukaan. Pidän melko paljon Sir Astonista, se on menestynyt hienosti vaativalla tasolla ja jätti meillekin tosiaan tämän Kodetin isän joka myöskin kilpailee vaativalla tasolla. Kodet on selkeästi raskaampirakenteinen kuin isänsä, oikein ihmetyttää, että mites siitä nyt näin raskasrakenteinen tuli. Onneksi jalat näyttävät olevan höyhenenkevyet kun liikkeissä ei ole moitittavaa. Aivan kelvolliset vaativiin luokkiin siis! Luulen kuitenkin, että kokoamiskyky tällä hevosella se juttu. Se on jo valmiiksi hyvin ylämäkeen rakentunut ja ylälinja on todella kaunis. Ohjat vain käteen ja takapuoli satulaan niin tämä hevonen kulkee kuin automaatti ryhdikkäässä muodossa polkien tajakaloillaan alleen.

13.02.2015, ihan GP kentille emme ole Kodetin kanssa vielä päässeet, mutta ollaan hyvässä vaiheessa kansallisissa kilpailuissa. Koulutan oriin nyt ensin vaativa A tasolle. Pidemmällekin varmasti riittäisi rahkeet, mutta minun täytyy hetkellisesti keskittyä tallin muihin hevosiin ja näin ollen Kodet jää hieman vähemmälle huomiolle. Joka tapauksessa olen suunnitellut, että ori kävisi pyörähtämässä helmikuun KRJ laatuarvostelussa. Ok, jälkeläispisteet jäävät nollaksi kun jälkeläisiä ei ole, mutta enhän minä oria itselleni siitoskäyttöön olekaan jättänyt. Olen kyllä hetkellisesti sitä tarjonnut julkisesti muille kasvattajille, mutta silloin ei tullut yhtään astutuskyselyä. Voi olla, että laatuarvostelupalkinnon myötä tilanne on toinen tai sitten ei. Olen laskeskellut, että pisteet riittäisivät kolmospalkintoon joten käydään hakemassa se. Vielä en ole osannut päättää, että yritänkö tämän hevosen kanssa myöhemmin korottaa palkintoa vai en. Riippuu ehkä siitä, innostuvatko muut kasvattajat käyttämään oria jalostukseen. Itselläni on ainakin juuri nyt vähän huonosti sopivia tammoja.


virtuaalihevonen
hevosen kuvat © VRL-09562