Suprant Leodian

lopetettu vanhuudenvaivojen vuoksi 18.6.2016 / virtuaalihevonen

  
Lisää kuvia sivun alareunassa

Nimi Suprant Leodian Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 15.11.2014
VH-tunnus VH14-013-0197 Säkä, väri 171cm, musta Ikä 3v 15.12.2014, 8v 15.05.2014
Koulutustaso Grand Prix Omistaja yersinio, VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Suprant

VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1, KV-II

VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 17.3.2016
VSN champion arvonimi myönnetty 25.04.2016
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 105p.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolle, 73p.
3-vuotiaat: Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa 25p. KV-II
Palkittu Yleislaatuarvostelun tilaisuudessa YLA1-palkinnolla, 97,5p.


Leo on isänsä tapaan melko herkkä ori ja epämiellyttävät tilanteet saavat sen usein lähes lamaantumaan tai vaihtoehtoisesti ottamaan jalat alleen. Tallissa ori seisoa nököttää paikoillaan eikä varmasti liiku mihinkään jos ei ole pakko. Selkeästikin siis kengittäjän unelmahevonen. Joskin jalan lepuuttaminen kengittäjän varassa saa ajoittain kenkääjänkin turhautumaan. Eläinlääkärin unelma-asiakkaana voisi Leolle ehkä jo hankkia kanta-asiakas kortin. Ori on ollut koko elämänsä melko tapaturma altis ja usein on ollut jotain pientä joka on vaatinut eläinlääkärin toimenpiteitä. Mutta Leota ei nämä ole haitanneet. Ja miksi olisikaan, kun rauhoittavalla humautetaan nuppi sekaisin. Siinä menee hyvin useampi tunti omissa oloissaan torkkuen.

Ratsuna tämä komea uljas musta on varsin näyttävä kaveri. Söpöt valkoiset töppöset jaloissa ovat olleet varsin kiva lisä kun Leo on lähtenyt esittelemään keskiaskellajejaan. Ja mikä parasta, keskiaskellajit eivät ole edes Leon parhainta antia. Parhaimmat pisteet on kouluradalla napattu aina siirtymisistä. Ja sehän kertoo sitä, että Leo on varsin herkkä avuille ja meille pilkuviilaajakouluratsastajille se sopii paremmin kuin nenä päähän. Kilpailumatkat ovat olleet tämän herran kanssa usein melko rasittavia. Kotona niin rauhallinen tapaus muuttuu hetkessä kaikkea tiirailevaksi ja kaikkeen reagoivaksi pupuksi.Gerrodian
VIR MVA ch., VSN ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1
old, 169cm, mrn
Accordian KTK-III
old, 173cm, rn
Castle Squire
old, rn
Duntally Honey
old, rn
Kamilla KRJ-I, YLA2
old, 165cm, rn
Yohan
old, 169cm, m
Karinia
old, 161cm, km
Imaginär Luise Libelle
KTK-II
old, 167cm,
Rachmaniaoff OLD, mrn, 170 cm Rosenkrieg
old
Wanderfalke
old
Libelle OLD, trn, 167 cm Silizium
old
Lilibeth
old

iii. Castle Squire on ruunikko suuri ori, jolla on liki 50 jälkeläistä elämänsä ajalta. Ori on poikkeuksellisen hyvä periyttäjä, vaikkei itse olekaan kantakirjassa, sillä sen jälkeläisistä peräti 15 on kantakirjattuja! Castle Squire on enemmänkin kisaheppa, joka säväytti etupäässä kouluradalla. Castle Squiren isä Owen on huippuori kotimaassaan Venäjällä, missä sitä käytetään siitokseen jopa sata kertaa vuoden aikana! Castle Squire emä Village Star on pienikokoinen tamma, jolla on myös hyviä jälkeläisiä ihan mukava määrä.

iie. Duntally Honey on keskikokoinen ruunikko tamma jolla on kaksi orivarsaa. Tamma on melko nuori, joten se ei ihan vielä ole päässyt oikeuksiinsa kisauraa silmällä pitäen. Duntally Honey isä Smokey Duncan on ruunikonkimo ori, jolla on kiva määrä jälkeläisiä ja ori on suosittu käyttöori kotimaassaan Saksassa. Emänemä Sadie on ruunikko tamma jolla on myös pari jälkeläistä.

iei. Yohan, tunnettu musta 169cm korkea oldenburgori oli – monen ihmisen sanoin – yksinkertaistettuna jämpti kokonaisuus. Vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan mitenkään erityisen jytky, oli Yohanilla sellaista ryhtiä ja karismaa, että se vaikutti kokoistaan suuremmalta ja jämäkämmältä. Myös luonteeltaan ori oli varsin jämäkkä, se ei turhia sosiaalisuuksia harrastanut, oli hieman sulkeutunut luonteeltaan ja vääti määrätietoista käsittelyä kunnioittaakseen ihmisiä. Yohan oli kuitenkin hyvä suoritushevonen ja se kilpaili menestyksekkäästi pääasiassa kansallisilla kouluradoilla, sijoittuen pari kertaa myös kansainvälisillä radoilla. Yohan oli suosittu jalostusori aikanaan ja vaikka sitä käytettiin pääasiassa puoliverijalostukseen, niin oldenburgeille kuin muillekin puoliveriroduille, käytettiin sitä tuomaan myös ratsuponeihin ryhdikkyyttä ja kokoa. Suurin osa orin reilusta seitsemästäkymmenstä varsasta on kouluratsuja. Yohan jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana kun se katkaisi jalkansa tarhassa.

iee. Karinia on rautiaankimo 161cm korkea koulutamma tunnettua K-tammalinjaa oldenburgien kantakirjassa. Karinia jatkaa emälinjansa hienoa työtä ja siitä onkin pidetty emänemänemänemänsä jälkeen parhaana K-linjan tammana. Karinian kanssa kiiteltiin erityisesti ennakkoluulotonta, tuntemattomamman orin käyttöä, joka osoittautui nappivalinnaksi. Tammasta tuli emäänsä raamikkaampi, mutta sille jäivät kevyemmät liikkeet kuin isälleen. Karinia menestyi erinomaisesti kansainvälisillä kouluradoilla hurmaten tuomariston toisensa perään, Olympialaisiin asti tamma ei povailuista huolimatta lähtenyt omistajan päätöksen vuoksi. Herkkä, mutta päättäväisiä otteita vaatinut Karinia siirtyi jalostuskäyttöön 17-vuotiaana. Jalostuksessa Karinia vaikutti myös erinomaisesti. Se teki omistajalleen yhden varsan kotiin, muut huutokaupattiin jo ennen niiden syntymää kovaan hintaan. Tamman kaikki viisi varsaa ovat oldenburgeja ja toimivat kouluratsuina. Karinia periytti hyvin rakennettaan ja herkkää luonnettaan ja näitä ominaisuuksia varsoissa onkin kehuttu.

Emän puolelta Leodianin suku on melko tuntematonta. Emänisänisä Rosenkrieg oli oldenburg jonka isä oli Coubertin ja emä Fregola. Emänisänemä taas oli nimeltään Wanderfalke jonka vanhemmat olivat Varenta ja Schatzie. Imäginär Oldenburgissa asuvan Rachmaniaoff on tuontihevonen Saksasta ja sen on kasvattanut Caecilia Rothschild. Siitä voisi siis päätellä, että ainakin emänisänemä Wanderfalke on jossain vaiheessa elämäänsä vaikuttanut siellä suunnalla ja ollut jollain tavalla Caecilia Rothschildin hallussa. Emänemänisä Silizium oli puhdas oldenburg ja sen isä oli Silberfischchen ja emä Louise GER ja emänemänemä Lilibeth oli oldenbur vanhemmista Betrüger ja Lissabon. Emänemä Libelle asuu myös Imäginär Oldenburgissa joka on tuonut sen maahan. Tämän tamman kasvattajaa ei ole tiedossa.
sukuselvity © iii & iie: Adina / iei. & iee.: narri (Oldfinion Dressage) / emän 3-polvi: Oldfinion DressageJälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
ori Oldfinion Serdian Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
2v Kouluvarsojen- ja nuorten laatuarvostelussa II-palkinto.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
tamma Oldfinion Sacnite FWB KTK kelpoinen.
tamma Olympia Aeris Myönnetty champion arvonimi.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
tamma Adeline Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
2v Kouluvarsojen- ja nuorten laatuarvostelussa I-palkinto.
Kilpailee porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.
ori Lorenzo von Gateaway Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
ori Carina's Leord KRJ sijoituksia.
ori Leominor von Lark


Kilpailut

Tarina & arvokilpailut: 1 cup sijoitus VSN & NJ näyttelyt
31.03.2015, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Vaativa B, 5/146

Leo on kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 105p.

30.11.2015, Ventos, 80cm, ERJ, 55/76 tarina
14.02.2016, Hukkapuro, KRJ, Helppo C, 6/24, tarina
28.02.2016, Katriinan talli, KRJ, helppo B, 1/31, tarina
NJ Näyttelyt
21.12.2014 Danve, irtoSERT (Päätuomari: Kerppa)
06.02.2015 VSPY, irtoSERT (Päätuomari: Vibaja)
10.03.2015 Oldfinion Dressage, BIS5, MVA-SERT (Päätuomari: Vibaja)
05.04.2015 Oldfinion Dressage, irtoSert (Päätuomari: Jannica)
06.12.2015 Oldfinion Dressage, irtoSert (Päätuomari: Jannica)
17.02.2016 Thirteen, BIS5, MVA-SERT (Päätuomari: Vibaja)
Champion arvonimi myönnetty 22.6.2015
VIR MVA arvonimi myönnetty 17.3.2016

VSN Näyttelyt
11.04.2015, Oldfinion Dressage, SW3, tuom. Cannabia


Päiväkirja

15.11.2014 Puoliverisiittola Suprant ilmoitti sulkevan ovensa ja heillä oli tallissa kantakirjaukseen osallistuva oldenburg tamma Imaginär Luise Libelle. Oldenburgit ovat virtuaalimaailman harvinaisuuksia joten itselleni tuli kiire saada tammasta vielä varsa omaan talliin, ettei hyvä oldenburg jää unholaan. Orivalinnassa itselleni selkeää oli, että oriin tulee olla kantakirjattu, joten niinpä oriiksi valikoitui oma ori Gerrodian. Tänään Pulmu soitti minulle, että varsa on syntynyt aamulla. Lähdin ajamaan Suprantin tiloihin ja karsinasta minua kurkisti tomeran näköinen ruskea varsa jolla oli neljä pientä sukanaihetta jalassa. Näyttäisi siis siltä, että saisin talliini tumman komistuksen kunhan varsa vaihtaa varsakarvansa. Varsan nimesin huomioiden niin isän kuin emän nimen. L kirjaimella alkava nimi emän mukaan ja -dian päätteinen isän mukaan ja näin varsasta tuli Suprant Leodian.

01.12.2014 Leolle tulee kiireinen kolmivuotiskausi sillä olen ehtinyt ilmoittamaan sen kantakirjaustilaisuuteen sekä kouluvarsojen laatuarvosteluun. Lisäksi olen laittanut sen mukaan NJ näyttelyihin. Kantakirjaustilaisuuteen osallistumme vanhempien kantakirjaustulosten oikeuttamana, mutta en usko, että Leolla on mitään ongelmia pärjätä näyttelyissä saati sitten KTK tilaisuudessa. Ori on sopivasti ottanut kasvupyrähdyksen, joten pahin nuoruuden takakorkeus näyttää olevan takanapäin. Vielä saisi kuitenkin hieman kasvaa, että ei jäisi alle 170cm. Jalostusoriin, varsinkin kouluoriin, kun olisi suotavaa olla vähän isompia kun isot hevoset ovat ne tämän hetken hittituote kouluradoilla. Muutenhan Leolla on ulkonäkö puolellaan. Musta ori neljällä sukalla vetää varmasti katseet itseensä. Ja vaikka väri on kaunis, ei ole liikkeetkään hassummat.

15.12.2014 Palattiin takaisin Leon vanhoille kotikonnuille ja syntymäkotiin kun matkasimme Suprantin tiloihin osallistumaan kantakirjaustilaisuuteen. Tilaisuudessa oli mukana peräti kahdeksan oldenburgia jotka kaikki palkittiin. Myös yksi Oldfinion Dressagen omista kasvateista oli mukana. Leo oli tilaisuudessa pörheällä päällä ja keskittyminen oli hieman hakusessa. Tammoille piti jatkuvasti esitellä itseään ja omaa egoaan. Onneksi tuomareille päästiin esiintymään rauhallisessa paikassa. Virallisessa mittauksessa Leon säkäkorkeudeksi saatiin 171cm eli ei jääty alle 170 sentin jota hieman pelättiin. Leo sai tuomarilta pisterivin "17 - 19 - 20 - 17 = 73 p. KTK-II" eli kakkospalkinnolle päästiin. Kaksi tuomaria piti oria kolmospalkinnon orina, yksi kakkospalkinnon ja yksi myös ykköspalkinnon orina. Hyvä tulos nuorelle oriille joka oli ehkä vanhempiin ja lihasmassaltaan valmiimpiin oreihin nähden vielä hieman kuikelo.

II nuorten kouluhevosten laatuarvostelu 20.12.2014
Jännittävä päivä nuorelle hevoselle kun kotitila muuttuu vuorokaudessa aivan toisen näköiseksi. Leo oli alkuun aivan täpinöissään, mutta rauhoittui onneksi pian kun tuttu esittäjä nappasi sen käteensä. Itse harvoin esitän omia hevosia maastakäsin vaan jätän homman nopealle ja pitkäjalkaidelle handlerilleni joka tuli aikoinaan friisiläispiireistä tutuksi. Siellä kun on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että näyttelyissä hevoset juoksuttaa näyttelyiden järjestäjien hankkimat esittäjät. Jokatapauksessa! Leo oli ilmoitettu 3-vuotiaiden luokkaan jossa oli yhteensä 20 osallistujaa. Koko tilaisuudessahan oli yli 50 hevosta joten siitä voi päätellä millainen kuhina tallilla on ollut. Liikepisteethän meitä tottakai kiinnostaa eniten ja Leo sai käynnistä vaatimattomat kaksi pistettä, mutta ravista ja laukasta neljä pistettä. Ei hassumpaa! Sukupisteet jäivät mataliksi, mutta se oli odotettavissakin sillä ainoastaan oriin isänemä Kamilla on KRJ palkittu hevonen ja muut ovat sitten kilpailleet enemmän tai vähemmän. Palkinto on kuitenkin KV-II ja loppulausunto näyttää seuraavanlaiselta:

Rakenne: 10+1 Käynti: 2 Ravi: 4 Laukka: 4 Lisäpisteet: 1 Suku: 2,5
Yhteensä: 24,5 = 25p. KV-IIValmennukset

19.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: Veera R.
Tänään sain valmennettavakseni upean mustan orin Leon ja tämän omistajan, joiden kanssa oli kouluratsastuksen vuoro. Ratsukko sai alkukäynnit ja -ravit mennä aluksi ihan normaalisti, mutta otimme lisäksi alkuverkkaan myös hieman tötsien pujottelua ja asettelin tötsiä myös muutaman pääty-ympyrälle, sillä ori meinasi oikoa ympyrät soikioiksi. Aluksi tötteröiden pienet välit aiheuttivat Leolle päänvaivaa sillä ori meinasi aluksi, että hän ei tälläiseen ryhdy, mutta kyllä sekin taipui hienosti. Tämän pujottelun jälkeen pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja aina lyhyellä sivulla tekemään pääty-ympyrät ja keventämään, mutta pitkällä sivulla tuli ratsastajan istua satulaan, tulla pohkeenväistöä n. 5 askelta keskelle päin, muutama metri suoraan ja takaisin uralle pohkeenväistöä. Leolta tämä tehtävä onnistui upeasti! Tänään emme Leon kanssa sen ihmeellisempiä laukkatehtäviä ottaneet, vaan ratsukko laukkasi muutaman kierroksen valvovan silmäni alla ja korjasimme hieman vain ratsatajan istuntaa. Muuten meni oikein hienosti!

35.04.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Minni
Ratsukko oli jo valmiiksi kentällä saapuessani sinne. Annoin ratsastajalle vapaat kädet alkuverryttelyn suhteen ja seurasin samalla ratsukon menoa, välillä antaen neuvoja ratsastajalle. Tämän päivän aiheena olisi avotaivutus. Ratsukko sai aloittaa tehtävän suorittamisen käynnissä, niin että C päädystä ratsukko kääntyi pituushalkaisijalle. Halkaisijalle päästyään, tuli ratsastajan huolehtia Leon suoruudesta. Kun ori kulkisi suorassa, saisi aloittaa avotaivutuksen teon. Taivutukset sujuivat ratsukolta ihan hyvin, mutta aluksi Leo meinasi valua toispuoleiseksi, joten käskin ratsastajan pitämään huolta orin suoruudesta. Muutaman onnistuneen avon jälkeen ratsukko sai vaihtaa suuntaa ja tehdä tehtävän käynnissä myös toiseen suuntaan. Kun tehtävä sujui käynnissä molempiin suuntiin, sai ratsukko siirtyä raviin ja aloittaa tehtävän teon ravissa. Aluksi Leon suoruuden kanssa meinasi olla ongelmaa, mutta kun ratsastaja sai korjattua orin suoraksi sujui tehtävä mallikkaasti molempiin suuntiin. Tämän jälkeen ratsukko sai suorittaa itsenäiset loppuverryttelyt.Tuotosluokat

15.10.2014 tarinakilpailut Ventoksen ERJ Cupissa


Tehtävänanto: Aivan yllättäen kesken suorituksenne ratsusi päättää heittää sinut tavalla tai toisella selästään, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Alastulosi on kuitenkin sen verran pehmeä, ettei sinulle satu mitään vakavampaa. Mitkä ovat ensimmäiset sanasi, kun kipuat jaloillesi? Sisällytä vastauksesi yhteen lauseeseen.

"Voltin kautta laskeutuminen suoraan jaloille, näin sen oli tarkoitus mennäkin!"

14.02.2016 tarinakilpailut Hukkapurossa


Tehtävänanto: Verryttelyalueella ratsuasi vastaan tulee komea ori tai kaunis tamma. Millaisen iskulauseen se lohkaisisi, jos osaisi puhua?

"Hei humma, maistuisko kaurakeksit?"

28.02.2016 tarinakilpailut Katriinan tallilla


Tehtävänanto: Lisäät kuvan Instagramiin jossain vaiheessa kisapäivää. Suoritus: Kuvateksti sekä hashtagit. Tuomari ei ole varma minkälaisella suorituksella tässä luokassa menestyy: on sinun päätettävissäsi pyritkö valloittamaan realistisuudella vai huumorilla.
Tuomarin kommentti: Tuomariston huumorintajuun osui voittajan rohkea veto, joka huvitti vielä kakkosratsukonkin osalta.

"Tässä on kuva palkintojenjaosta. Ja lisäksi fossiilivanhukselle vieraat merkit joita pyydettiin tehtävänannossa = #entiedamitanaillarisukoillapitaatehda###+risurisu"
virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Hengstenstation van Uytert