Tonistaro

lopetettu 21.8.2017 / virtuaalihevonen

Nimi Tonistaro Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 12.02.2015
VH-tunnus VH15-013-0074 Säkä, väri 172cm, rautias Ikä 3v 13.02.2015 8v 12.03.2015
Koulutustaso Grand Prix Omistaja yersinio Maahantuoja Oldfinion Dressage


VSN Ch., KTK-III, KRJ-II, YLA3


VSN Champion arvonimi myönnetty 13.10.2016
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 66p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 92,5 p.
Palkittu YLA:n tilaisuudessa 69,5p., YLA3


Toni on hyvin rauhallinen ori. Sen selkään voi laittaa perheen pienimmänkin. Vaikka poika onkin rauhallinen, ei se tarkoita ettei siltä luonnetta puuttuisi.

Hoidot sujuvat leikiten. Silmät usein ummistuvat kiinni asti ja Toni näyttää oikein nauttivan tilanteesta. Varusteet voi laittaa selkään koska vain. Satulavyön kanssa kannattaa varautua pullisteluun ja tahtojen taisteluun. Poika ei nimittäin helposti luovuta. Vaikka kiltti hän onkin, on vesi on kuitenkin yksi kamalimmista asioista. Silloin kannattaa pysyä poissa alta ja pitää kunnolla kiinni. Poika steppailee paikallaan ja kiertää usein taluttajansa ympäri. Siksi kannattaakin aloittaa rauhallisin merkein ja pysyä itse yhtä rauhallisena.

Ratsastettavana ori ei ole herkimmästä päästä, vaan saattaa olla jopa hieman kova kuolaimelle ja jäädä helposti pohkeen taakse. Mutta kun sen saa korjattua, on meno hyvin mukavaa. Silloin laukastakin tulee pyörivämpää ja näyttävämpää. Esteet sujuvat myös paremmin, kun Toni on kunnolla ratsastettu läpi. Sen hyppytyyli on ihan hyvä. Poika kyllä pääsee esteistä yli, mutta tarvitsee hiukan rohkaisua. Muuten saattaa rata jäädä lyhyeksi. Kouluratsastus on enempi tämän hevosen/ponin juttu. Sen liikkeet ovat hyvällä ratsastajalla hyvin näyttävät ja kauniit. Vaikka koko ajan joutuu hieman kannustamaan eteenpäin.

Trailerissa matkustaminen käy helposti. Toni on yksi rauhallisimmista matkustajista. Sen näkee usein jopa nukkuvan automatkoilla ja katsoo ihmeissään sekä hämmästyneenä kun trailerin ovi aukeaa. Verryttelyissä saa siis hieman herätellä sitä ja katsoa että ori liikkuu eteenpäin. Radalla ratsastajalla on kaikki työ pitää Toni keskittyneenä ja motivoituneena. Tonittäin siellä täällä on paljon ihmeteltävää. Onnistunut rata on kuitenkin aina niin ratsastajan kuin hevosenkin mieleen. Toni nauttii saamastansa huomiosta ja siitä että hänet suorituksesta palkitaan.

Maastoratsuna Toni on siitä parhaimmasta päästä ja sen voi laitta jonoon vaikka johtohevoseksi/poniksi. Se ei nimittäin turhia hätäile tai näe mörköjä jokaisessa puskassa. Punaiset postilaatikotkin ohitetaan vanhoina tekijöinä. Silloin voi kuka vaan hypätä tämän hevosen selkään! luonne © Augusta

Taryn
old, 171cm, rt
Tennant
old, 169cm, rt
Tarquin
old, m, 163cm
Bess Fay
old, rt, 163cm
Flossie
old, 163cm, m
Valentino
old, m, 170cm
Bethel
old, rt, 164cm
Ottilie
old, 166cm, rt
Princeton
old, 174cm, rn
Purcell
old, rt, 164cm
Rosana
old, rn, 166cm
Oneida
old, 160cm, m
Nopadon
old, rt, 168cm
Ouida
old, m, 169cm


i. Taryn edustaa perinteikästä kouluratsastukseen painottunutta orilinjaa, jonka hevoset ovat tunnettuja laadukkaista ja näyttävistä liikkeistään. Jo nuorena oriin kohdistettiin suuria odotuksia sen vanhempien menestyksen takia. Joidenkin mielestä Tarynin ensimmäiset vuodet kilpakentillä olivat pettymyksiä. Vaikka ori sai hyviä sijoituksia, jäivät suurimmat voitot saavuttamatta. Tarynin kasvattaneen siittolan kokenut valmentaja oli kuitenkin sitä mieltä, että ori tarvitsee lisää aikaa näyttääkseen todelliset kykynsä, eikä kilpailemisen kanssa sopinut kiirehtiä. Samaan aikaan useampikin ratsastaja sai kokeilla, kuinka yhteistyö oriin kanssa lähtisi sujumaan. Myös oriin isän Tennantin kanssa useita sijoituksia napsinut saksalainen ratsastaja Michael Kramer valikoitui joukosta Tarynin varsinaiseksi ratsastajaksi. Hiljalleen kaksikon yhteistyö kantoi hedelmää ja sijoitukset kohenivat huomattavasti. Taryn teki lopulta läpimurtonsa Grand Prix -tasolla. Taryn on myös kantakirjattu II-palkinnolla. 171 cm korkean rautiaan oriin kilpaura katkesi ennen aikojaan loukkaantumiskierteeseen, minkä jälkeen ori sai jättää kilpakentät taakseen.

ii. Tennant oli näyttävän näköinen ja raamikas ori, joka voitti pitkän kilpauransa aikana lähes kaiken, mikä oli voitettavissa. Se on mm. kantakirjattu I-palkinnolla. Oriin kyvyt huomasi jo varhain Tennantin kasvattaneen siittolan kokenut ratsuttaja, joka oli työskennellyt joitakin vuosia myös Tennantin isän kanssa. Isäori Tarquinista odotettiin aikoinaan suurta lupausta, joka ei lopulta koskaan lunastanut siihen kohdistuneita odotuksia. Isäänsä verrattuna Tennant oli luonteeltaan kuuliaisempi ja se omasi näyttävämmät liikkeet. Oriin varsinainen läpimurto kouluratsastuksen kirkkaimpaan kärkeen tapahtui Saksan kovatasoisissa mestaruuskilpailuissa, joissa se saavutti ratsastajansa Michael Kramerin kanssa silloiset ennätyspisteet. Yhtäkkiä kaikkien huomio kohdistui ammattitaitoisen, mutta rauhallisissa maalaismaisemissa sijaitsevan pienen siittolan kasvattiin. Mestaruuskilpailuista alkoi oriin suosio jalostuskäytössä. Isänsä tavoin monet Tennantin varsoista ovat väriltään rautiaita. Säkäkorkeudeltaan 169 cm korkean oriin jälkikasvua voi jo nähdä kilpakentillä, mutta toistaiseksi yksikään niistä ei ole ylettänyt yhtä hyvälle tasolle kuin isänsä.

ie. Flossie oli kaunis musta oldenburgtamma, joka oli koko elämänsä ajan kasvattajansa omistuksessa. Tamman kanssa kierrettiin ahkerasti näyttelyitä, joissa se sai useita palkintoja. Flossie valittiin pariin kertaan koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Flossie oli luonteeltaan erittäin lempeä ja hyvätapainen hevonen, jonka kanssa kokemattomammatkin hevosharrastajat saattoivat touhuta. Esimerkiksi Flossien omistajan pienet lapset oppivat ratsastamaan tämän kiltin tamman perehdyttäessä heitä ratsastuksen saloihin. Omistaja itse kilpaili Flossiella helpoissa luokissa, mitä jotkut kateelliset paheksuivat, sillä se oli heidän mielestään hyvän hevosen heittämistä hukkaan, kun tamman kanssa ei edes pyritty korkeamman tasoisiin luokkiin. Helpoissa luokissa ja näyttelyissä kiertämisen lisäksi Flossie toimi siitostammana. Tamma sai kuusi varsaa, joista puolet oli tammoja ja puolet oreja. Jälkikasvulleen se on periyttänyt kauniin ulkomuotonsa lisäksi erinomaisen hyvätapaista, nöyrää ja ihmisläheistä luonnettaan. Tamma menehtyi lopulta vanhuuteen omassa karsinassaan kunnioitettavassa kahdenkymmenenkolmen vuoden iässä.

e. Ottilie on säkäkorkeudeltaan 166 cm korkea rautias tamma, joka kilpaili nuorempana Prix St Georges -tasolla. Aluksi erittäin säpsyn ja helposti säikkyvän luonteen omaavalle tammalle ei meinannut löytyä ratsastajaa, joka olisi halunnut ottaa sen ratsastettavakseen. Moni kokeili sitä, mutta totesi, ettei hommasta taida tulla mitään. Ottilie sai hankalan hevosen leiman, vaikka todellisuudessa se oli vain luonteeltaan äärimmäisen epävarma. Usean mutkan kautta ratsastajaksi löytyi nuori parikymppinen Belgiasta Saksaan muuttanut ratsastajalupaus Nadine Beaumont, joka otti haasteen vastaan, kun sitä hänelle tarjottiin. Ratsastaja teki paljon työtä sen eteen, että sai Ottilien luottamaan itseensä. Loppu onkin melkoinen tuhkimotarina epäonnistuneeksi nimitetystä hevosesta, joka pystyi oikean ihmisen tullessa kohdalle nousemaan menestyväksi kilparatsuksi. Kilpauran loputtua Ottiliella teetettiin kolme varsaa, minkä jälkeen Nadine osti sen omakseen. Ottilien hermoilevan luonteen takia katsottiin parhaaksi, että tamma pääsisi tutun ihmisen luokse rauhalliselle pikkutallille suuren kilpatallin kuhinan sijasta.

ei. Princeton oli säkäkorkeudeltaan 174 cm korkea oldenburgori. Ruunikko ori kilpaili kouluratsastuksessa Intermediate II-luokissa. Oriin kyvyt eivät riittäneet Grand Prix -luokkiin asti, vaikka sen omistaja niin kovasti toivoikin. Sen sijaan upean rakenteensa ansiosta Princeton on menestynyt hienosti näyttelyissä ja se on kantakirjattu peräti I-palkinnolla. Näyttelymenestys ja erinomainen luonne siivittivät Princetonin kysyntää siitoskäytössä. Monet sen jälkeläisistä ovat perineet isältään hyvän rakenteen. Princeton myytiin vielä viisitoistavuotiaana omaa valmennustallia pitävälle, takavuosina menestystä niittäneelle kouluratsastajalle, joka etsi parikymppiselle tyttärelleen tasokasta kilparatsua. Kovaa vauhtia yhä vain korkeamman tason luokkiin nousua tehnyt tytär ehti kilpailla Princetonin kanssa melkein kolmisen vuotta, ennen kuin ori päästettiin ansaitusti viettämään eläkepäiviään. Pitkään jatkunut kilpaura vaikutti oriin loppuelämään siinä määrin, että sillä oli vanhemmiten paljon jalkavaivoja. Lopulta vaivat koituivat jopa oriin kohtaloksi, sillä jouduttiin lopettamaan niiden takia.

ee. Oneida oli pienikokoinen ja siro tamma, jolla oli säkäkorkeutta tasan 160 cm. Väriltään se oli musta. Oneidalla keskityttiin lähinnä näyttelyissä kiertämiseen. Kotimatkalle tamma pääsi monet kerrat lähtemään palkintoruusukkeiden kera. Se valittiin kaksi kertaa koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Kantakirjaustilaisuudessa Oneida palkittiin II-palkinnolla. Oneidalla kilpailtiin myös kouluratsastuksessa helpoissa luokissa. Tamma pärjäsi niissä hyvin ja sillä olisi riittänyt kykyjä vaativampiinkin luokkiin, mutta tamman kasvattaja ja omistaja, joka tunnetaan kouluratsastuspiireissä erittäin topakkana ja vaativana henkilönä, ei löytänyt tammalle omasta mielestään sopivaa ratsastajaa korkeamman tason luokkiin. Tämän takia Oneidan kilpailemiset jäivät helpommalle tasolle. Näyttelyiden ja kouluratsastuksen lisäksi Oneida toimi siitostammana. Sen kerrotaan olleen hyvä emä jälkikasvulleen, joista useampikin on jo ehtinyt startata kilparadoilla. Oneida on periyttänyt varsoilleen hyviä liikkeitä ja hyvää rakennetta, mutta toisaalta varsoissa on ollut havaittavissa helposti hermostuvaa luonnetta, kuten Oneidalla itselleen oli.Jälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
tamma Oldfinion Dancia VSN Champion
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Kantakirjatu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Myönnetty KRJ:n jälkeläispalkinto: Laatumaininta AB
Myönnetty KV:n jälkeläisarvonimi A
ori Oldfinion Totoro


Kilpailut


VSN näyttelyt
03.08.2015, Adina, Champion
20.08.2015, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
02.07.2016, Alondra, Reserve Champion
01.08.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
31.08.2016, Alondra, Reserve Champion

NJ näyttelyt
30.06.2016 Oldfinion Dressage, irtoSert (Päätuomari: Jannica) 01.10.2016 Oldfinion Dressage, irtoSert (Päätuomari: Zafiro)
Ori on kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Grand PrixPäiväkirja

13.02.2015, päiväkirja

Toni saapui omistukseeni ehkä hieman itsekkäistä syistä. Kaipasin nimittäin talliini tuontihevosta, oria, joka olisi vain minun ja vielä enemmän vain minun. Tämä nuori pojankloppi oli hyvin valmiin ja raamikkaan näköinen vaikka oli niin nuori ja tavallaan se valmius vähän herätti mielenkiintoni juuri tähän hevoseen. Pidin erityisesti Tonin rakenteesta. Se näytti hyvin ryhdikkäältä, ehkä pystympi lapa ja iso säkä sai sitä vaikutelmaa vielä enemmän aikaiseksi. No, etujalkojen liike oli vähän sen mukainen. Polvet nousi korkealle, mutta ehkä treenillä saamme askeleen myös venymään. Erityisplussa orille sen isosta ja leveästä takaosasta ja sitä se myös käyttää. Oli todella mahtava tunne kun tuntui jo heti ensimmäisestä kerrasta, että tämä hevonen polkee takaosallaan hyvin ja kaikki voima tulee nimenomaan takaosasta.

Toni matkasi Suomeen talvella ja en oikeastaan edes halua muistella kuinka kipeäksi jouduin itseni maksamaan, että sain hevosen itselleni. Mutta kun tämä täti keksii, että jokin hevonen on saatava niin sehän on saatava. Ja kun hevosta hankitaan vain itselleen niin se tarve oikein korostuu. Toni on hyvin poikkeuksellinen ori tallissa, sillä en aio tarjota sitä ollenkaan ulkopuolisille tammoille. En vielä tässä vaiheessa osaa päättää mikä se jälkeläismäärä tämän orin kohdalla tulee olemaan. Aika sen näyttää, mutta alkuun todennäköisesti vain yksi ja katsotaan miten ori tulee näkymään hevosten sukutauluissa. Ehkä voisi sanoa, että Toni toimittaa pientä koekaniinin virkaa kun tutkiskelen miten hevosten kauppa käy.

13.07.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Sani

Valmennettavani oli tänään hieman laiskanpuolinen oldenburgori ratsastajanaan yersinio. Annoin ratsukon tehdä alkuveryttelyt rauhassa, mutta kehotin ratsastajaa tekemään reilusti temmonvaihteluita sekä siirtymisiä. Alkuverkkojen jälkeen aloitimme työskentelyn sulkutaivutuksilla ensin käynnissä. Toni kulki jo hieman reippaammn kuin aivan alussa, mutta se vaikutti silti vielä jäykältä eikä oikein näyttävyyttäkään liikkeistä löytynyt. Annoin ratsastajalle vinkkejä miten käyntiä saisi paremmaksi ja kehotin taivuttamaan välillä myös ulospäin. Vähitellen ori alkoikin notkistua. Ratsukko tuli sulkutaivutuksia myös laukassa ja ravissa. Laukka oli alkuun melko temmotonta, eikä tehtävä meinnannut onnistua millään. Kehotinkin ratsastajaa tekemään muutamat laukkalisäykset, jonka jälkeen se alkoikin näyttää paremmalta. Lepokäyntien jälkeen jatkoimme laukkatyöskentelystä. Siirryimme treenaamaan laukanvaihtoja, sillä tekniikalla että minä aina huusin kuinka monta piti milloinkin tulla. Helpot vaihdot sujuivat ratsukolta hyvin, mutta pidemmissä alkoi olla jo hieman vaikeuksia. Neuvoin ratsastajaa ylläpitämään laukkaa koko ajan, koska hän jäi helposti vain istumaan kyytiin vaihtojen ajaksi. Kun lopulta pitemmätkin vaihdot saatiin onnistumaan jatkoimme piaffen harjoittelulla. Toni oli jo virkistynyt ja vetreä, joten tehtävä ei ollut kovinkaan hankala. Keskityin siis korjaamaan enemmän ratsastajan virheitä. Yersiniolla jäi helposti pohkeet puristamaan, vaikka ori liikkuikin reippaasti. Piaffen jälkeen otimme vielä hieman passagea. Se olikin ratsukolle hieman vaikeampaa, mutta muutamien toistojen jälkeen siitäkin suoriduttiin hyvin. Loppuun harjoittelimme piruettia, ensin puolikkaana sitten täysnäisenä. Piruetissa ei enää ollutkaan ongelmaa, joten päästin nopeasti ratsukon loppuveryttelyn pariin.


virtuaalihevonen
hevosen sukuselvitys © Cin