Oldfinion Kadine

kuollut 28.9.2015 / virtuaalihevonen


  

Nimi Oldfinion Kadine Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 13.03.2013
VH-tunnus VH13-013-0079 Säkä, väri 169cm, ruunikko Ikä 4v 13.07.2013 8v 13.11.2013
Koulutustaso Ko Int II Omistaja yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 114,5 p.
Tilaisuuden parhaat pisteet & parhaimmilla pisteillä palkittu hevonen

Myönnetty KRJ:n jälkeläispalkinto: Laatumaininta AB
Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi AB 24.09.2016

Palkittu YLA:n tilaisuudessa I-palkinnolla, 102.
YLA1, AP3 & parhaat rakennepisteet jaettu sija

Jos kysyy millainen hevonen Kadine on niin kuvaavimman käsityksen hevosesta saa varmasti kun ajattelee herkkänahkaista ja nyrpeää diivaa joka omistaa kaikki ja kaiken. Kadine on erittäin tammamainen tamma. Sen vatsanaluseen ei kosketa ilman luimistelua ja satula tuleekin laittaa selkään varovasti ja vyö kiristää ajan kanssa yksi nappula kerrallaan. Muuten voi kokea tuta tamman hampaat olkapäässään. Komentaminen ei tämän tamman kanssa johda minkäänlaiseen yhteistyöhön vaan tuloksia saavuttaakseen on mentävä suostuttelemalla ja palkkaamalla eteenpäin. Kun ihminen toimii oikein ja reilusti, löytyy Kadinestakin se kuuliainen mammanmussukka joka ottaa itselleen tutun ihmisen vastaan iloisella ilmeellä, höristen tervehdykseksi.

Ratsuna Kadine on totuttuun tapaan herkkänahkainen, mutta myös kuuliainen. Se aina ensimmäisenä yrittää miellyttää ratsastajaa ja herkkänahkaisuus tulee esiin yleensä jos ratsastajan avut ovat epäselvät tai ristiriidassa keskenään. Silloin tamma hämmentyy ja näyttää itse, pukittamalla tai potkimalla sivuille, kaapin paikan. Tammalla on isot liikkeet ja se usein kiirehtii ratsastajan alta pois jos ratsastajalla ei ole narut kädessä ja istunta vakaa. Sänkipellolla laukatessa Kadinen vauhti on tullut todettua oikein kunnolla ja hieman raskaanpuoleisesta rakenteesta huolimatta se on todella nopea. Niin nopea, että se päihittää tallin jokaisen hevosen laukkakisassa. Varmastikin hyvä laukka tulee sieltä suvusta, missä on täysiveriverta.

Pienessä diivassa asustaa myös hyvin leikkisä hevonen. Kadine esimerkiksi rakastaa kaikkia hevosille suunnattuja leluja. Ne ovat olleet kovassa kulutuksessa niin tarhassa kuin karsinassakin. Erityissuosikki on varsasta asti ollut suuri jumppapallo minkä kanssa Kadine on paininut. Ja kuinkakohan monta niitä on mennyt rikki, sillä Kadine antaa niille kovaa kyytiä kavioillaan ja hampaillaan. Meno on joskus jopa niin rajua, että onneksi Kadine purkaa villin puolen leikkipalloihin eikä muihin hevosiin tai ihmisiin.




Heartbreaker II
KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, YLA2
Southern Smoke
tra, prn, 172 cm
Southern Strike xx
tra
Adine
tra
Heartbreaker
tra, rt, 160 cm
Gingsen
tra
Daylight Dixie
tra
Kamilla
KRJ-I, YLA2
Yohan
old, 169cm, m
Ritter
old, 166cm, trt
Laura R
old, 167cm, m
Karinia
old, 161cm, km
Heino
old, 170cm, m
Katrina
old, 168cm, km

ii. Southern Smoke on punaruunikko kantakirjattu trakehnerori, jolla oli mahtava ura esteratsastuksen parissa. Kilpavuosinaan Southern Smoke kilpaili 150 cm rataesteradoilla ratsastajansa kanssa. Southern Smoke vedettiin pois kilparadoilta vain 11 vuoden ikäisenä lievän loukkaantumisen vuoksi. Ori on jättänyt jälkeläisilleen ehdottoman järkevää ja ystävällistä luonnetta, sekä rautaisia hermoja.

iii. Southern Strike oli aikansa huippunimiä kenttäkilpailuissa. Tältä orilta ei vauhtia, rouhkeutta ja kestävyyttä puuttunut. Orilla kilpailtiin monet kansainväliset arvokilpailut ja yhdessä ratsastajansa Carolyn Jamesin kanssa sijoituksia ja voittoja tuli huomattava määrä. Southern Strikea käytettiin erittäin paljon jalostukseen ja sillä onkin useita huippujälkeläisiä.

iie. Adinesta ei ole paljoa kerrottavaa. Tällä trakehnertammalla kilpailtiin aluetason koulu- ja esteratsastuskilpailuissa ilman mitään mainittavaa menestystä. Tammalla kuitenkin oli erinomainen luonne ja se onkin saanut 3 jälkeläistä jotka ovat kaikki luonteeltaan yhtä miellyttäviä kuin Adine.

ie. Heartbreaker on rautias trakehnertamma. Heartbreaker on luonteeltaan kuumempi kuin jälkeläisensä, mutta on kuitenkin ihmisille erittäin ystävällinen ja kiltti. Ratsastettavuudeltansa tamma on melko vaativa ja tamman kanssa kilpailtiinkin aikoinaan kenttäratsastuksen parissa. Heartbreaker on pieni (160 cm) erittäin ketterä pikkutamma, joka ylitti kilparadoilla esteen kuin esteen ja tuli vaivattomasti maaliin pitkän laukkaosuuden jälkeen. Heartbreaker toimii nykyään kasvattajansa omistuksessa siitostammana. Tamma on jättänyt Heartbreaker II:n lisäksi kolme muuta orijälkeläistä.

iei. Gingsen loukkaantui jo nuorena orina niin ettei orilla kilpailtu kuin 5 ja 6 vuotiskausina helpoissa kenttäratsastusluokissa. Tämän jälkeen ori jäi perheen lemmikkihevoseksi ja sillä teetettiin muutama varsa. Gingsen on harvinaisesta suvusta josta ei ole montaakaan oria enään jäljellä.

iee. Daylight Dixie oli luonteeltaan erittäin helposti kuumuva kilparatsu. Dixiellä kilpailtiin rataesteratsastuksessa erinomaisin tuloksin usean vuoden ajan. Dixie ehti saada vain yhden varsan ennen traagista onnettomuutta jonka takia Dixie oli lopetettava.

ei. Yohan, tunnettu musta 169cm korkea oldenburgori oli – monen ihmisen sanoin – yksinkertaistettuna jämpti kokonaisuus. Vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan mitenkään erityisen jytky, oli Yohanilla sellaista ryhtiä ja karismaa, että se vaikutti kokoistaan suuremmalta ja jämäkämmältä. Myös luonteeltaan ori oli varsin jämäkkä, se ei turhia sosiaalisuuksia harrastanut, oli hieman sulkeutunut luonteeltaan ja vääti määrätietoista käsittelyä kunnioittaakseen ihmisiä. Yohan oli kuitenkin hyvä suoritushevonen ja se kilpaili menestyksekkäästi pääasiassa kansallisilla kouluradoilla, sijoittuen pari kertaa myös kansainvälisillä radoilla. Yohan oli suosittu jalostusori aikanaan ja vaikka sitä käytettiin pääasiassa puoliverijalostukseen, niin oldenburgeille kuin muillekin puoliveriroduille, käytettiin sitä tuomaan myös ratsuponeihin ryhdikkyyttä ja kokoa. Suurin osa orin reilusta seitsemästäkymmenstä varsasta on kouluratsuja. Yohan jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana kun se katkaisi jalkansa tarhassa.

eii. Ritter on tummanrautias korkeasukkainen (säkä 166cm), mutta ulkonäöltään muuten kovin mitäänsanomaton yksilö. Paikallaan seistessä Ritteriä harvemmin erottaa sahapukista, sanovat asiasta jotain tietävät, mutta ori liikkuu kyllä näyttävästi ja saa heti lavakarismaa lähtiessään radalle – Ritter on nimittäin parantumaton linssilude. Luonteeltaan ori on oikein leppoisa ja lunki kaveri, jonka saattaa antaa hoidettavaksi vaikka naapuripihan pikkulapsille. Ratsastaessa pitikin sitten jo osata enemmän, sillä Ritter harvemmin antoi ilmaiseksi yhtään mitään, mikä onkin oletettavissa kun on kyse gp-luokkia kansainvälisesti kisanneesta hevosesta. Kisauransa lopetettuaan ori siirtyi jalostukseen ja sitä käytettiinkin erittäin ahkerasti sen lavakarisman ja hyvän luonteen vuoksi. Ritter periyttikin molempia hyvin, mutta valitettavasti seurassa tuli – jos tamma ei ollut erityisen näyttävä – orin varsin mitäänsanomaton rakenne. Nykyisellään Ritter viettää leppoisia eläkepäiviä syntymäkodissaan ja pitää hallussaan pihan kuninkaan asemaa.

eie. Laura R on musta 167cm korkea kouluratsu, joka on tehnyt asiat hieman nurinkurisessa järjestyksessä. Tamma on varsotettu tähän mennessä kolme kertaa ilman yhtäkään kisanäyttöä ja vasta sen jälkeen Laura R laitettiin kouluradoille. Hyvärakenteinen ja kiltti, joskin hieman liian lepsu ja kaiken anteeksi antava tamma ei ole paha niilläkään, vaativaa tasoa kansallisilla radoilla kisaava tamma ei ehkä säväyta erityisemmin, mutta tekee tasaisen tappavaan tahtiin tasaisen hyvää tulosta. Myös Laura R:n varsat ovat olleet kouluradoilla menestyneitä ja ainakin näyttävämpiä kuin mitäänsanomaton emänsä. Laura R on jo osoittanut periyttäjänkykynsä, sillä vaikka siltä ei saakaan näyttävyyttä tai luonnetta edes sen vertaa, että se olisi mainitsemisen arvoista ovat tamman jälkeläiset olleet suoritushevosia sanan varsinaisessa merkityksessä. Tamma periyttää varsoilleen mukautuvaisuutta ja miellyttämisenhalua ja luonteikkaamman orin kanssa tuloksena on yleensä luonteikkaampi ja näyttävämpi, mutta aivan yhtä nöyrä kilpahevonen.

ee. Karinia on rautiaankimo 161cm korkea koulutamma tunnettua K-tammalinjaa oldenburgien kantakirjassa. Karinia jatkaa emälinjansa hienoa työtä ja siitä onkin pidetty emänemänemänemänsä jälkeen parhaana K-linjan tammana. Karinian kanssa kiiteltiin erityisesti ennakkoluulotonta, tuntemattomamman orin käyttöä, joka osoittautui nappivalinnaksi. Tammasta tuli emäänsä raamikkaampi, mutta sille jäivät kevyemmät liikkeet kuin isälleen. Karinia menestyi erinomaisesti kansainvälisillä kouluradoilla hurmaten tuomariston toisensa perään, Olympialaisiin asti tamma ei povailuista huolimatta lähtenyt omistajan päätöksen vuoksi. Herkkä, mutta päättäväisiä otteita vaatinut Karinia siirtyi jalostuskäyttöön 17-vuotiaana. Jalostuksessa Karinia vaikutti myös erinomaisesti. Se teki omistajalleen yhden varsan kotiin, muut huutokaupattiin jo ennen niiden syntymää kovaan hintaan. Tamman kaikki viisi varsaa ovat oldenburgeja ja toimivat kouluratsuina. Karinia periytti hyvin rakennettaan ja herkkää luonnettaan ja näitä ominaisuuksia varsoissa onkin kehuttu.

eei. Heino on komea musta 170cm korkea oldenburgori, joka edustaa vanhaa, mutta hieman tuntemattomammaksi jäänyttä linjaa isänsä puolelta. Raamikas, suurikokoinen ori ei ollut yhtä jykevää tekoa kuin isänsä kevyemmän emänsä vuoksi, mutta näyttävyyttä ja kokoa siltä löytyi yhtä kaikki. Heino kilpaili kouluratsastuksessa Intermediaire I -tason luokissa menstyksekkäästi pääasiassa kansallisella tasolla, muutaman kerran sijoittuen myös kansainvälisillä radoilla. Luonteeltaan ori meinasi olla taipuvainen turvanmutristeluun ja kyselyyn, oliko nyt aivan pakko tehdä sitä, tätä tai tuota, mutta jämäköillä ja päättäväisillä otteilla sen sai kyllä tottelemaan erittäin kuuliaisesti. Heino toi isälinjaansa hieman tunnetummaksi jalostuksen saralla, sillä orista itsestään pidettiin melko paljon. Vaikka ori ei koskaan ollutkaan aikansa suosituimpia jalostusoreja, sitä käytettiin suhteellisen ahkerasti sekä ratsuponi- sekä puoliverijalostukseen ja jakauma Heinon kuudessakymmenessä jälkeläisessä onkin melko tasainen.

eee. Katrina oli tummanpunarautiaankimo 168cm korkea raamikas, näyttävä tamma jolta ei puuttunut liikettä eikä kapasiteettia. Katrina kantakirjattiin erinomaisin arvosteluin oldenburgien kantakirjaan ja siitä povattiinkin K-tammanlinjan aloittaneen sukulaisensa veroista suorittajaa. Sellaista Katrinasta ei kuitenkaan koskaan tullut, erinomaisen kouluratsun uran tehnyt herkkäluonteinen, seurastaan ja ihmisistään tarkka tamma loukkaantui vain 14-vuotiaana ja päätyi pois ratsukäytöstä, sillä sen jalat eivät enää kestäneet kilpailukäyttöä. Ura kilpakentillä oli kuitenkin jättänyt lähtemättömän jäljen oldenburgpiireihin. Katrina siirtyi jalostukseen parannuttuaan ja se astutettiinkin vain tarkasti valituilla kouluoreilla, jotka edustivat samaa rotua. Tuloksiin oltiin erittäin tyytyväisiä sillä tamma periytti loistavasti liikettään sekä rakennettaan. Katrina teki jalostusuransa aikana peräti kahdeksan varsaa ennen kuin se lopetettiin kotonaan.



Jälkeläiset

  sukup. Nimi   Menestys
  ori Don Divinio   Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
  Palkittu YLA:n tilaisuudessa II-palkinnolla.
  ori Oldfinion Danton   Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa II-palkinnolla.
  Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
  tamma Oldfinion Caisa   Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla.
  ori Oldfinion Sir Kodet   Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
  Palkittu YLA:n tilaisuudessa III-palkinnolla.
  tamma Oldfinion v. Kamini   Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa II-palkinnolla.

Kadinelle on myönnetty KRJ:n jälkeläispalkinto 'Laatumaininta AB' Don Divinion, Oldfinion Caisan ja Oldfinion Sir Kodetin palkintojen johdosta.






Kilpailut

KRJ:n alaiset - 43 KRJ sijoitusta - 6 voittoa - 1 CUP sijoitus
30.11.2013, Oldfinion Dressage, KRJ, Intermediate II, 5/30
18.12.2013, Airlea Sporthorses, KRJ, Intermediate II, 2/30
01.01.2014, KK Ginger, KRJ, Intermediate II, 1/58
04.01.2014, KK Ginger, KRJ, Intermediate I, 5/48
06.01.2014, KK Ginger, KRJ, Intermediate I, 1/48
10.01.2014, KK Ginger, KRJ, Intermediate I, 1/48
27.01.2014, KK Stewart, KRJ, Prix St. Georges, 1/19
27.01.2014, KK Stewart, KRJ, Intermediate I, 2/22
30.01.2014, KK Stewart, KRJ, Intermediate I, 2/22
01.02.2014, KK Stewart, KRJ, Prix St. Georges, 2/19
03.02.2014, KK Stewart, KRJ, Intermediate I, 4/22
01.04.2014, Marvellous Herrings, KRJ, Intermediate II, 2/50
03.04.2014, Marvellous Herrings, KRJ, Intermediate II, 1/50
03.04.2014, Las Vegas, KRJ, Intermediate II, 5/50
05.04.2014, Marvellous Herrings, KRJ, Intermediate II, 5/50
07.04.2014, Marvellous Herrings, KRJ, Intermediate II, 5/50
08.04.2014, Marvellous Herrings, KRJ, Intermediate II, 2/50
01.04.2014, Las Vegas, KRJ, Intermediate II 4/50
03.05.2014, Breawa, KRJ, Intermediate I, 2/50
12.06.2014, Fiktio, KRJ, Vaativa B, 2/40
16.06.2014, Fiktio, KRJ, Vaativa B, 4/40
16.08.2014, Devilsfair, KRJ, Intermediate I, 2/15
16.08.2014, Devilsfair, KRJ, Intermediate II, 3/14
21.08.2014, Rêve de Haussea, KRJ, Vaativa A, 3/30
24.08.2014, Rêve de Haussea, KRJ, Vaativa A, 2/30
24.08.2014, Rêve de Haussea, KRJ, Vaativa A, 4/30
05.09.2014, Shangri La, KRJ, Intermediate II, 3/30
05.09.2014, Rêve de Haussea, KRJ, Vaativa A, 1/30
02.09.2014, Devilsfair, KRJ, Intermediate II 3/1
04.09.2014, Devilsfair, KRJ, Intermediate I, 2/22
04.09.2014, Devilsfair, KRJ, Intermediate II, 2/19
28.10.2014, Gestüt Elkenburgh, KRJ, Vaativa A, 3/30
29.10.2014, Gestüt Elkenburgh, KRJ, Vaativa A, 3/30
02.11.2014, Gestüt Elkenburgh, KRJ, Vaativa A, 2/30
03.11.2014, Gestüt Elkenburgh, KRJ, Vaativa A, 4/30
15.11.2014, Mörkövaara, KRJ, Helppo A, 2/30
19.11.2014, Mörkövaara, KRJ, Helppo A, 4/30
18.10.2014, KK Reiter, KRJ, intermediate I, 2/17
22.10.2014, KK Reiter, KRJ, intermediate II, 5/26
24.10.2014, Vanima, KRJ, vaativa B, 2/24
25.10.2014, Vanima, KRJ, vaativa B, 4/24
28.02.2015, KRJ CUP, Intermediate I, 7/112

15.12.2014, Marvel Ponies, helppo A, KRJ, 4/16 tarina
20.06.2015, Mallaspuro, vaativa B, 1/9 tarina


Päiväkirja

20.08.2013
Elokuussa Kadine varsoi suurikokoisen varsan. Varsominen sujui ihan hyvin, vaikkakin ensisynnyttäjää avustettiin ponnistamaan varsa ulos. Talliin syntyi komea, oikein raamikas ori Divi, joka on toinen orini Oldfinion Dressagen kasvatista Oldfinion Dampenista. Minulla oli Dampenista jo yksi ykköspalkinnon kisahevonen ja nyt hain itselleni uutta suoritushevosta. Koska tarkoitus oli saada hevonen jolla riittää liike Grand Prix-luokkiin, oli selvää, että valitsen itselleni hevosen tallin D-linjasta. Se on tuottanut monta vaikean tason kilpahevosta joten ainakin sukutaulun puolesta uusi varsa on vahva suorittaja. Kadinesta itsestään ei vielä tiedä millaisia hevosia se jättää, mutta mielelläni otan sen riskin, että pidän tämän hevosen itselläni ja lähden tekemään siitä uutta luottoratsua itselleni.

06.06.2015, kesänavajaismaasto Metsälammella
Metsälammella järjestettiin lauantaina 6.6.15 kesänavajaismaasto – tai oikeastaan vaellus, jonka tarkoituksena oli tuoda kesäfiilistä ja ottaa kesäaurinko vastaan isolla porukalla! Maasto kesti noin 2,5 tuntia, ja sen aikana pidettiin yksi evästauko nuotiopaikalla. Maastoreitti kiersi Viitaniemen alueen lähes kokonaan ja tarjosi ratsastajille paljon ihailtavaa.

Aloitimme vaelluksen Metsälammen pihasta kello 18. Lähdimme isoa tietä vasemmalle kohti Kaarossaden ravitallia, jonka ohitimme pian. Jatkoimme kaupungin suuntaan risteyksestä, ja Glass Horsen tallin takaa käännyimme vasemmalle, Punapellon reunaa kulkevalle pienemmälle polulle. Punapellon jälkeen ylitimme pienen niityn ja palasimme takaisin Viitaniemen kylälle johtavalle isolle tielle. Revenance Studin kohdalta kaarsimme vasemmalle, Harjupolulle. Harjupolulta haarautuu pieni kinttupolku kuusimetsään; pian eteemme avautui aukea alue, jonka keskellä virtaa Rajajoki ja Viitapolku jolle suuntasimme. Jatkoimme Viitapolkua vasemmalle aina Rajasillalle asti. Sillan vieressä oli nuotiopaikka, jolle jäimme syömään eväitä ja keittämään pannukahvia. Matkaa jatkettiin nuotiopaikalta oikealle, Jokipolulle. Kuljimme pitkää Jokipolkua aina isolle tielle asti. Sivusimme isoa tietä vasemmalle hetken, kunnes käännymme pienelle polulle Pirunmetsään. Polku avautuu hiljalleen ja päättyy Metsälammen laidunmaille. Tästä palasimmekin tallille purkamaan vaellusratsuja.

15.06.2015
Kouluratsastusjaoksen jälkeläispalkinto on vihdoinkin saavutettu. Kadine on ensimmäinen hevonen jolla olen tuota palkintoa lähtenyt tavoittelemaan ja sen kohdalla tähtäimessä oli AB maininta. Siihen vaaditut tittelit tulivat jälkeläisille täyteen nyt kun Oldfinion SIr Kodet kävi korottamassa kolmospalkintoaan ykköspalkintoon. Sitä ennen Don Divinio oli käynyt tekemässä saman homman. Oldfinion Caisa on palkittu kakkospalkinnolla joten näiden jälkeläisten perusteella Kadine sai itselleen jälkeläispalkinnon. Kadine on ensimmäinen tamma mitä on ikinä tuolla tittelillä palkittu. Ainoastaan yksi suomenhevosori on tätä ennen palkittu jälkeläispalkinnolla. Tässä voisi mainita myös Kadinen oman upean suorituksen tältä vuodelta. Tamma nimittäin kävi korottamassa omaa laatuarvostelupalkintoa ja ollut nyt huhtikuusta lähtien parhaimmilla pisteillä palkittu hevonen.

30.06.2015: Tallityöntekijä Ronjan kalenterimerkintä Kadinesta:
Tehtyäni tallihommat olin lähtenyt viettämään pientä ruokataukoa pihalle. Oli hyvä ilma, linnut lauloivat ja hevoset mussuttivat heinää tarhoissaan. Sitten kuuluikin eräs toinen ääni, joka ei ollut yhtä ihana, sillä yleensä se enteili lisätyötä. Kaivoin puhelimen taskustani katsoakseni, kuka oli lähettäny viestin. Se oli Kadinen omistaja Yersinio, joka pyysi minua laittamaan tammansa valmiiksi... puolen tunnin sisään! Iski lievä paniikki, rivakasti mutta rauhallisesti oli nyt toimittava. Hain riimunnarun tallista ja lähdin kävelemään tarhoja kohti. Taskussa oli vähän heppanameja Kadinen mielistelyyn, ja ne tekivät tehtävänsä jälleen kerran. Diiva vaikutti jopa tyytyväiseltä päästessään ulos aitauksestaan. Kiinnitin sen käytävälle puunausta varten, hain harjat ja kävin kehon läpi parilla eri harjalla. Selvitin jouhetkin pikaisesti, jonka jälkeen käärin pintelit Kadinen jalkoihin. Aikaa oli kulunut jo roppakaupalla, mutta kokemuksen äänikin kertoi, että satulointi oli suoritettava tämän hevosen kanssa rauhallisesti. Säästyin kuin säästyinkin tamman purukalustolta, ja suitsien laitossahan ei sitten ollut mitään ongelmaa, kuten yleensäkin. Pian Yersinio jo tulikin. Kadine sai vielä pienen herkunmurusen, ennen kuin me molemmat lähdimme omiin töihimme.
kirj. Omppu VRL-12675

25.07.2015: Tallikissa Miskan turinointia:
Satoi, oikein saavista kaatamalla. Täydellinen koiranilma, ja minut oli jätetty ulos. Kuinka pöyristyttävää! Jouduin siis valitettavasti, likomärkänä, menemään talliin sateensuojaan. Ja voi sentään, satulahuoneenkin ovi oli lukossa! Missä kaikki palvelijanikin olivat, ne kaksijalkaiset? No, ei auttanut muu kuin mennä hevosen päälle lämmittelemään. Kiipesin lähimmän karsinan oven yli sisään, ja hyppäsin kevyesti nukkuvan Kadinen selkään. Purr, kun siinä oli mukavaa! Mutta mitä, selän omistaja ei ilmeisesti pitänytkään ajatuksesta! Tarrasin kynsillä kiinni nahkaan, ja siitäkös tammojen tamma Kadine vasta suuttuikin. Onnistuin nipin napin väistämään sen hampaita. Apua, palvelijat, missä olette kun teitä tarvitaan? Tulkaa ottamaan tämä elikko kimpustani! Aivan törkeää kohtelua, suoraan sanoen! Aina sen saa kaiken itse tehdä. Sähisin ja huitaisin Kadinea kynsilläni, ennen kuin pakenin nokkiinsa ottanutta tammaa naapurikarsinaan. Olisi varmasti paras pysyä tuosta elikosta erossa. Hmph, kuvittelee kai olevansa minua parempi. Sehän on ihan selvää, että se olen minä, joka määrää!
kirj. Omppu VRL-12675



15.12.2014, tarinakilpailut Marvel Poniesin tiloissa
Kirjoita enintään 300 sanan kirjotelma, jossa kuvaat sinun ratsusi mielipidettä joulukoristeista.
Kadinella on vahva viha-rakkaussuhde joulukoristeisiin. Kun joulukuun ensimmäinen päivä lyö kalenteriin, iskee tiloihin joulumieli joka pölähtää ympäri tallin koristellen sen kauniiksi ja tunnelmalliseksi. Ja mikäs sen maukkaampaa hevoselle kuin ympäri ämpäri ripustetut kuusenoksat joita voi napostella. Sattuipa kerran niinkin, että Kadine nappasi käytävällä olevan parimetrisen joulukuusen matkaansa ja säikähti kun jalusta kolisi maata vasten. Se laukkasi kiitolaukkaa kuusi perässään, koliseva jalusta kannoillaan, vartin verran pitkin pihoja, ennen kuin ymmärsi päästää maukkaasta ja petollisesta herkkupalastaan irti. Sen jälkeen on joulukuuset ohitettu kiltisti, vaikka edelleen karsinoiden reunoja koristavat kuusenoksat löytävät tiensä parempiin suihin heti kun tulee tilaisuus.

20.6.2015, Villit tuotoskoulukilpailut some-teemalla
Millaisen tviitin julkaiset suorituksesi jälkeen? Twitter-päivityksen maksimipituus on 140 merkkiä.
"Kadilla oli ilmeisesti "olen GP-hevonen"-päivä kun laukanvaihtoja tehtiin yhden sijaan sarjassa useampi. Ei taida tulla lisäpisteitä?"



16.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: mokkamasiina
Yersinio toi Kadinen maneesiin, jossa oli tarkoitus pitää kouluvalmennus ratsukolle. Tamma oli hieman ehkä kankea jo maneesiin tullessa, mutta päätin siltä seisomalta saada Kadinen kulkemaan rennosti. yersinion noustessa selkään, Kadine näytti olevansa kuulolla. Ratsastajan oli helppo ohjata hevosta melko hellillä avuilla, olihan tamma melko herkkänahkainen. Aloitimme alkuverryttelyllä, johon kuului muutama voltti ja muutakin taivuttelua. Kadine kiirehti liikkeissä, jonka takia jouduimme jankkaamaan liikkeitä melko kauan. Lopulta ne onnistuivat. Pääsimme jatkamaan ravityöskentelyyn ja tässä otimme hiukan siksak-sulkutaivutuksia. Tamma kulki kuuliaisesti, pää kaarella. Sulkutaivutukset menivät hyvin, joten siirryimme pohkeenväistöihin. Pohkeenväistöissä tamma ei meinannut suorittaa annettua tehtävää. Lopulta jouduin hetkeksi antamaan yersiniolle raipan, jotta hän saisi tamman tottelemaan. Raipan kanssa sujui tehtävä jo paremmin. Pohkeenväistön jälkeen alkoi varsinainen työ, tosin vielä ravissa. Otettiin piaffea ja passagea. Kadine pyrki suorittamaan liikkeet täydellisesti. Ne menivät ihan nappiin. Koska ravissa oltiin tehty niin paljon töitä, otimme välikäynnit. yersinio antoi raipan takaisin minulle. Pian alkoi laukkatyöskentely. Laukassa otettiin pohkeenväistöä ja taivuttelua. Pöhkeenväistö sujui mallikkaasti, samoin taivuttelut. Lopulta otettiin myös laukanvaihtoa joka askeleella. Laukanvaihto oli ehkä hiukan tönkköä, mutta kuitenkin sujuvaa. Otimme hetken laukanvaihtoja. Yllätykseksi hetken jankkauksen jälkeen tamma vetreytyi. Tämän jälkeen oli aikaa ottaa vielä loppuravit ja tähän kehitin vielä muutaman piaffe -ja passageaskelsarjan. Kadine ei oikein innostunut tästä, joten lopeteltiin vielä loppukäyntien kautta.

20.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: Noreen
Saapuessani maneessiin, näin ratsukon tekevän itsenäisesti alkuverkkaa, jotta pääsisimme nopeammin kiinni itse asiaan. Kaunis ruunikko tamma liikkui ratsastajansa alla kevyesti ja ilmavasti eteenpäin kuin liitäen. Ehdin hetken pohtia, että mitä korjattaa noinkin upeassa parivaljakossa on, mutta pian se selviäisi. Pyysin ratsukkoa pääty-ympyrälle reippaaseen käyntiin, samalla pääsin puhuttelemaan ratsastajaa, jotta saisin tietää heistä jotain. Tamma näytti olevan varsin nyrpeällä päällä, mutta eihän sitä kauempaa huomannut.

Kadine näytti olevan jo hyvin lämmitelty, joten pääsimme suoraan asiaan. Aluksi halusin nähdä kuinka hevonen liikkuu kaikissa kolmessa askellajissa sekä kuinka hyvin se kuuntelee ratsastajan antamia apuja. Tammalla oli varsin nopea tempoinen laukka, jossa ratsastaja joutuu tekeään paljon pidätteitä saadakseen sen hitaampaan tempoon. Ravi näytti sujuvan varsin sutjakkaasti, sekä ratsastaja näytti tietävän mitä tehdä tämän tapauksen kanssa. Keskittyisimme harjoittelemaan laukanvaihtoja sekä piruetteja piaffessa Ohjeistin ratsukkoa tekemään piruetit keskihalkaisijan keskiosassa. Seurasin ratsukon etenemistä, joka näytti varsin mallikkaalta - he tosiaan tietävät mitä tehdä. Muutamien onnistuneiden suoritusten jälkeen siirryimme laukanvaihtoihin, jotka tullaan suorittamaan myös keskihalkaisijalla. Upea tamma suoritti puhtaat laukan vaihdot molempiin suuntiin, vaikka ratsastaja joutui tekemään jälleen pidätteitä saadakseen hevosen pysymään temmossa.

Kadine kuunteli ratsastajansa apuja taukoamatta, josta hienot suoritukset juontavat juurensa. Todella upea suoritus molemmilta osapuolilta, mitä hienompaa on saada valmentaa näin hienoa parivaljakkoa, jolta yhteistyö sujuu mutkattomasti. Toivon näkeväni tämän ratsukon vielä joskus, ehkä vielä joskus saan heitä vielä valmentaa.

23.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: Mirks
Olin saapunut valmentamaan Yersiniota ja hänen ratsuaan Kadinea. Yersinio oli ratsastanut jo itsenäisesti lämmittelyt joten pääsimme heti tosi toimiin. Valmennuksen aiheena olisi laukanvaihdot. Aloitimme kuitenkin ravi tehtävillä johon kuuluin muunmuassa haastavia pohkeenväistö harjoituksia. Ratsukko selviytyi kuitenkin näinkin vaikeista tehtävistä helpolla. Kadine kuunteli Yersiniota herkeämättä ja avut menivät helposti läpi. Seuraavaksi aloitimmekin laukanvaihdot, tarkoituksen olis vaihtaa joka askeleella laukkaa ratsastaen koko-rata leikkaa. Ratsukon laukanvaihdot olivat hyvin onnistuneita ja tempo oli täydellinen. Toiseen suuntaan ne tosin olivat vähän tökerömpiä joten harjoittelimme toista suuntaa enemmän. Lopputunnista molempien suuntien laukanvaihdot näyttivät jo tosi hyviltä. Yersinion oli saanut ratsunsa hyvin lämpenemään ja Kadine oli kuin sulaa vahaa hänen käsissään. Rankan reenin jälkeen ratsastettiin toki palauttavat ravit ja loppukäynnit.

25.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: Lotte
Yersinio oli juuri nousemassa kauniin oldenburgtammansa Kadinen selkään, kun saavuin maneesiin valmentamaan ratsukkoa. Tervehdin ratsukkoa ja kyselin aluksi, oliko Yersiniolla jotain toiveita valmennuksen suhteen. Hän kertoi, että he tarvitsisivat tamman kanssa kertausta ihan helpoissa kouluratsastusjutuissa. Ratsukko aloitti lämmittelyn erilaisilla kiemuraurilla ja volteilla. Pyrimme saamaan Kandineen hyvän vetreyden ennen kuin aloittaisimme varsinaiset harjoitukset. Kadine vaikutti melko herkkänahkaiselta diivamaiselta. Tamma yritti kuitenkin miellyttää parhaansa mukaan Yersiniota. Yersinion ei kuitenkaan tarvinnut kovin tammaa käskeä eteenpäin, Kadine oli nimittäin erittäin nopea ja isoliikkeinen. ¨

Kun ratsukko oli lämmitellyt sekä käynnissä, ravissa että laukassa, aloitimme itse pääharjoitukset. Aloitimme harjoittelemaan hevosen takajalkojen liikkeiden tuntemista ratsastajalle. Kadinen ollessa hyvin herkkä, se hermostui helposti hieman ristiriitaisiin apuihin tai niiden epäselvyyteen. Ratsukon työskentely näytti hyvältä, Yersinio keskittyi todella hyvin tehtävään ja selvästi alkoi tuntea tamman liikkeet paremmin. Tästä hyvästä myös esimerkiksi pohkeenväistö helpottuisi.

Laukassa puolestaan harjoittelimme temponvaihteluja, sillä Kadine oli hyvin reipasliikkeinen ja Yersinion täytyi tehdä kovasti töitä tamman kanssa erityisesti laukassa. Päätin toteuttaa ratsukolla harjoituksen, jossa aluksi ratsastettaisiin keskihalkaisijalla keskilaukkaa ja tämän jälkeen pääty-ympyrällä siirryttäisiin koottuun laukkaan. Keskilaukka sujui ratsukolla hienosti mutta tamma ei tahtonut malttaa lyhentää laukkaansa tämän jälkeen koottuun laukkaan. Lopulta kuitenkin tehtävä onnistui paremmin ja Kadine malttoi mielensä Yersinion tehdessä kovasti töitä. Yersinio oli ratsastanut koko valmennuksen selkein avuin, eikä Kadine ollut hermostunut juuri lainkaan. Tähän oli hyvä päättää valmennus, hienosti työskentelevä ratsukko kyseessä!

01.06.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Tuulia T.
Kadine vaikutti olevan tänään menevällä päällä saapuessanne kentälle ensimmäiseen valmennukseenne. Sait tamman kuitenkin nopeasti hallintaasi tekemällä sen kanssa paljon erilaisia kiemuroita ja ympyröitä eri askellajeissa. Välillä alkulämmittelyjen aikana, jouduin käskemään sinua hellittämään otettasi ohjista Kadinen alkaessa viuhtoa vihaisesti hännällään. Lopulta löysit kuitenkin sopivan pehmeän ohjastuntuman ohjista, jolloin Kadinekin rentoutui silmiinpistävästi ja lopetti hännällään huiskimisen. Lämmiteltyänne tarpeeksi annoin teille luvan kävellä uraa pitkin, sillä aikaa kun selitin teille tunnin teeman. Tänään harjoittelisimme laukanvaihtoja lävistäjälle. Selitettyäni teille haluavani nähdä seitsemän laukanvaihtoa joka toisessa askeleessa lävistäjällä annoin teille luvan nostaa kootun laukan. Kääntäessäsi Kadinen uralta lävistäjälle istuntasi oli hieman jäykkä, jolloin tammakin jännittyi ja laukanvaihdoista tuli jäykän näköisiä. Huomautettuani sinulle asiasta rentouduit hieman, jolloin laukanvaihdotkin alkoivat sujua. Parin onnistuneen suorituksen jälkeen halusin teidän vielä tekevän 11 laukanvaihtoa askeleessa lävistäjää pitkin. Tämä sujui teiltä heti hyvin ja annoinkin teille parin onnistuneen suorituksen jälkeen luvan siirtyä ravailemaan uraa pitkin. Ravattuanne muutaman kierroksen uraa pitkin harjoitusravissa annoin sinulle luvan hidastaa Kadinen kanssa käyntiin.

01.06.2015, kouluvalmennus, valmentaja: Tuulia T.
Toisella valmennuskerrallamme harjoittelimme maneesissa, sillä yön aikana oli satanut reippaasti, minkä seurauksena kenttä oli yhtä sohjoa. Kadine taisi olla vielä hieman aamu uninen, sillä sait tunnin aluksi herätellä tammaa ihan kunnolla ennen kuin sen moottori lopulta lähti kunnolla käyntiin. Lämmiteltyänne tarpeeksi eri askellajeissa kutsuin teidät luokseni maneesin keskelle kertoakseni tämän kertaisen tunnin teemasta. Tällä kertaa harjoittelisimme piaffesta passageen siirtymisiä ja toisin päin. Selitettyäni teille tehtävän kulun annoin teille luvan siirtyä uralle kootussa ravissa. A-kirjaimen kohdalle tultuanne tarkoituksena oli, että siirtäisit tamman passageen, mistä jatkaisitte lävistäjälle. Lävistäjän keskelle X-kirjaimen kohdalle saavuttuanne hidastaisit tamman 15 askeleen ajaksi piaffeen, mistä jatkaisitte D-kirjaimeen asti passagessa. Siirtyminen kootusta ravista passageen sujui teiltä sujuvasti, mutta Kadine ei olisi oikein halunnut jäädä X-kirjaimen kohdalla polkemaan paikoillaan piaffessa. Jouduittekin yrittämään muutaman kerran ennen kuin Kadine jäi polkemaan kunnolla paikoillaan piaffessa. Siirtyminen 15 piaffe askeleen jälkeen passageen sujui teiltä heti vaivatta, joten kun piaffe alkoi sujua teiltä parin yrityksen jälkeen annoin teille luvan siirtyä ravailemaan harjoitusravissa uraa pitkin kunnes parin ravikierroksen jälkeen annoin teille merkin siirtyä käyntiin loppuveryttelyjen ajaksi.









  



virtuaalihevonen
hevosen kuvat © yersinio
hevosen sukuselvitys © narri, Yogi, Suprant