kuva      kuva      kuva      kuva
kuva
Kouluvalmennus Oldfinion Dressagen kasvateilleJärjestäjä Vastuuhenkilö Valmentaja Päivämäärä VIP
Oldfinion Dressage yersinio Jean Clayworth 01.02.2015 23.01.2014


OSALLISTUMISET: sähköpostilla [email protected], otsikolla "Kouluvalmennus"
Ryhmä
Ratsastaja - <a href="http://hevosen osoite">Hevosen nimi</a>

Pitkän kinuamisen ja suostuttelun jälkeen sain kuin sainkin brittiläisen kouluratsastusguru Jean Clayworthin pitämään valmennuspäivän Oldfinion Dressagen kasvateille. Tilaisuudessa on kolme ryhmää joista toivottavasti löytyy mahdollisimman monelle sopiva. Jotta voit tilaisuuteen osallistua tulee hevosen sivuilla olla edes pieni muutaman lauseen mittainen pätkä luonnetta josta saa hieman kiinni millainen hevonen on. Ryhmille kirjoitetaan yhteinen tehtävänkuvaus ja Clayworthilta saa ratsastaja ja hevoskohtaisen palautteen.

Ryhmät ratsastetaan tallin maneesissa ja tilaisuus on avoin katsojille. Nuorten hevosten ryhmän aikana maneesin ovi pidetään suljettuna, joten silloin katsojia pyydetään sitoutumaan paikoillaan istumiseen.

Ryhmä 1, nuoret hevoset (iältään 4-6v). Laitathan osallistumisen perään hevosen iän.
Ryhmä 2, tehtäviä tasolta helppo A - vaativa B
Ryhmä 3, tehtäviä tasolta vaativa A - Int II. Ryhmä avoin ainoastaan hevosille jotka valmistautuvat KRJ:n laatuarvosteluun ja kisanneet maksimisijat.

Osallistujat:
Ryhmä 1
Jean oli painottaa nuorten hevosten ratsastamisessa etenkin työn mielekkyyttä ja eteenpäinpyrkimystä. Vaikka valmennuksissa työskennellään sileällä, kannustaa hän jokaisen ratsukon kanssa lähtemään maastoon, kentälle, ulos ja näytille. Kaikkialle mikä pitää mielen virkeänä niin hevosella kuin ratsastajallakin. Alkukäynnit pidettiin lyhkäsinä ja päätyö aloitettiin ravissa. Jean pyysi ratsukot ratsastamaan uraa pitkin ja tekemään molempiin päätyihin suuret pääty-ympyrät. Asetusta vaihdetaan jokaisen kulman ja ympyrän jälkeen. Sopivassa kohtaa tehdään siirtyminen käyntiin ja heti takaisin raviin. Ajatus koko ajan eteenpäin. Ravin jälkeen riittävä hengähdystauko pitkin ohjin. Käynnin jälkeen siirrytään takaisin raviin. Keventäen, mutta ennen laukannostoa istutaan alas. Laukka nostetaan lyhyen sivun keskeltä ja laukataan pääty ympyrä sekä pitkä sivu. Ennen kulmaa siirtyminen takaisin raviin. Ravataan ympyrällä ja uusi laukannosto ympyrällä sopivassa kohtaa ja laukataan ympyrä ja pitkäsivu. Sama tehtävä molempiin suuntiin.

Tuulia T. - Oldfinion Danton (4v)
Dan vaikutti valmennuksen alussa virkeältä ja kiireisenä. Ravityöskentelyssä missä se joutui keskittymään uralla molempiin suuntiin sai sitä paremmin hereille ja keskittymään Tuulian apuihin. Siirtyminen käyntiin tapahtui usein viiveellä, joten tarkkuutta niihin. Ratsastajan on hyvä keskittyä enemmän jarruttamaan istunnalla. Liikkeelle lähtö oli sujuva ja Dan lähti reippaasti eteenpäin. Ajoittain hieman kiireisenä, mutta tämän Tuulia sai nopeasti paikattua. Laukka on selkeästi tälle hevoselle helppo ja vahva askellaji. Siinä orista tuli kuitenkin todella vahva ja se laukkasi ratsastajan apuja vasten. Kaarteissa sisälapa luisui ratsastajan pohjetta vasten. Kun Tuulian suoristi hevosen selässä istumaan paremmin ja vaatimaan hevoseltaan pohkeen läpi, jaksoi Dan taas keskittyä paremmin tähänkin tehtävään ilman kaahottamista.

Otterley - Oldfinion Don Miro (4v)
Miro liikkuu ikäisekseen todella hyvässä tasapainossa. Se oli koko valmennuksen ajan hyvin kuulolla ja tehtävien suorittaminen näytti olevan sille helppoa. Ori kaipaa kuitenkin vielä paljon voimaa ollakseen näyttävämmän näköinen. Ravissa oikea kierros oli hevoselle hankalampi ja se näkyi jonkun verran myös laukannostoissa. Nostot eivät tulleet aina aivan pyynnöstä, mutta Jean lohdutteli Otterleytä, että kyllä se siitä korjaantuu ajan myötä kunhan työskentely kotona pysyy oikeanlaisena. Kotitreeniin Mirolle paljon avotaivutuksia niin etuosan saa paremmin hallintaan ja ori siitä ajan myötä sitten vahvistuu ja suoristuu. Hevonen selkeästikin yrittää miellyttää ratsastajaansa ja tehdä pyydettyjä asioita, se on vain vielä lihaksistoltaan kesken. Muistakaa myös riittävät lepotauot harjoittelun välissä.

Inga Lillbacka - Oldfinion Amalie (5v)
Amalie sai Jeanilta paljon kehuja rakenteen puolesta. Tamma on sopusuhtaisen ja ryhdikkään näköinen. Tamma oli valmennuksen alkuun villillä tuulella ja esitteli muutaman räjähtävännäköisen pukkiloikan. Amalielle teetettiin asetusten vaihteluiden yhteydessä myös avotaivutus lyhyille sivuille. Tamma selkeästikin vaati paljon nopeita tehtävänvaihtoja pysyäkseen paremmin kuulolla. Viisivuotiaana Amalie oli valmennuskumppaneihinsa nähden hieman valmiimpi ja laukkatehtävää vaikeutettiin sille ikäisensä tasolle. Jean pyysi Ingaa ratsastamaan pitkällä sivulla loivan kiemurauran. Hyvä harjoitus kun aletaan harjoittelemaan vastalaukkaa ja helppo säädellä vaativuusastetta. Amalie kuumeni tehtävästä todella paljon, mutta Jean piti sitä vain hyvänä asiana, että tammasta löytyy eteenpäinpykimystä. Pää vain kylmäksi ja ratsastaja nauttikoon menosta kun hevonen tarjoaa energistä laukkaa.

Ryhmä 2
Amanda - Oldfinion Rueful
Ruutu oli valmennusryhmänsä ainut osallistuja joten se saikin yksilöllistä valmennusta. Jean oli todella ihastunut tähän oriin ja ihmetteli suuresti kuinka se on aiemmassa kodissaan jäänyt niin vähälle huomiolle. Jean arvioi oriin jokaisen jalan kymppitonnin arvoiseksi, niin hienot liikkeet oriilla oli. Amanda arvioi oriin laukan olevan sen parasta antia, mutta ravi ei jäänyt missään nimessä huonoksi kakkoseksi. Kun työskentely aloitettiin selvisi ehkä syykin siihen miksi Ruutu on aikoinaan jäänyt vähälle käytölle. Se ei tosiaan ollut helppo ratsastaa. Amanda sai tehdä hiki hatussa töitä, että ori pysyi kuulolla. Jean pyysi heti alkuun Amandaa itse hellittämään ja rentoutumaan, kuitenkin pysymään valppaana. Tehtävänä oli ravissa avo -ja sulkutaivutus. Avotaivutusta puoleen väliä pitkää sivua josta vaihdetaan suoraan sulkutaivutuksella. Keskihalkaisijan kohdalla suoristetaan, suunnan muutos ja jatketaan samalla tavalla toiseen suuntaan. Tehtävä oli omiaan Ruudulle. Vetreydyttyään se kokosi itseään paremmin ja sen ratsastaminen näytti huomattavasti miellyttävämmältä kuin alkutunnista. Laukkatyöskentely aloitettiin ympyrällä. Ruutu sai laukata alkuun melko pitkänä ja pikkuhiljaa sitä lähdettiin lyhentämään. Harjoitus tehtiin molempiin suuntiin ja sen jälkeen jatkettiin kahdeksikolla. Ennen suunnan muutosta laukanvaihto. Laukanvaihdon paikkaa ei suoraan määritelty vaan Jean vaati, että vaihto valmistellaan hyvin ja sen on tultava Amandan pyynnöstä. Ruutu kuumeni tehtävästi nopeasti, joten tehtävää vaihdeltiin myös siirtymällä käyntiin ja vaihtamalla laukka käynnin kautta. Ruutu teki hyviä vaihtoja ja työskentely lopetettiin hyvään puhtaaseen vaihtoon. Isot kehut Ruudulle hyvästä suorituksesta ja Amandalle jolta löytyy rahkeet ratsastaa näinkin vaativaa hevosta.


Ryhmä 3