Oldfinion Dampen

virtuaalihevonen / lopetettu 1.11.2014


Nimi Oldfinion Dampen Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 03.11.2011
VH-tunnus VH12-013-0046 Säkä, väri 172cm, musta Ikä 3v 03.12.2011, 8v 03.04.2012
Koulutustaso Ko Grand Prix, re 100cm Omistaja VRL-06303, Oldfinion Kasvattaja Oldfinion Dressage

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 105p. / KRJ-I
Palkittu YLA:n tilaisuudessa II-palkinnolla, 89p. / YLA2

Dapi on ehdottomasti tutustumisen arvoinen hevonen. Oriksi se on aikamoinen mammanmussukka, lehtien kiiltokuvapoika. Oria harjatessa se oikein nojaa harjaa vasten alahuuli lörpällään ja nauttii suurieleisesti kun hoitaja löytää oikean kohdan lavasta jota rapsuttaa. Käytävällä tai vesiboksissa seistessään Dapi on rauhallisesti aina niin pitkään kun joku on vieressä seurana. Saman tien kun ratsastaja lähtee hakemaan varusteita tai tekemään jotain muuta, aloittaa Dapi raastavan etukaviolla kuopimisen ja jatkaa sitä niin kauan kunnes joku tulee taas häntä hoitamaan. Myöskin pitkät päivät karsinassa saavat Dapin kuopimaan lattiaa ja yleensä kun ori aloittaa meuhkaamisen niin helpoimmalla pääsee kun pistää sen tarhaan tai kävelykoneeseen vähäksi aikaa purkamaan energiaansa.

Dapi on kevyestä ulkomuodostaan huolimatta ratsuna hieman jähmeä ja patisteltava. Orin vanhempien herkkyys ja vauhdikkuus ei ole periytynyt, mutta se on myös positiivinen asia, sillä Dapi on vanhempiinsa nähden miellyttävämpi ratsastaa vaikka sitä saakin välillä ajaa kunnolla eteenpäin, että se löytää itseensä vauhtia. Dapin alkuverryttelyyn kannattaakin aina sisällyttää avaavia harjoituksia ja temponvaihteluita. Etenkin vauhdikas laukka villinä ja vapaana saa oria hieman heräämään niin, että siihen saa taas ryhtiä ja tomeruutta mitä orista kyllä löytyy. Dapi on kuitenkin näyttävän näköinen kouluratsu. Sillä on erityisen hyvä ravi joka on lennokasta ja tasapainoista.

Tallin ensimmäisenä kasvattina Dapi on saanut oikein ekstrahuomiota ja sitä on pienestä pitäen käsitelty kyllästymiseen asti. Oria on myös rahdattu mukaan kaikkiin mahdollisiin tapahtumiin ja kissanristiäisiin. Ehkäpä tästä johtuen ison orin käsiteltävyys on myöhemminkin ollut helppoa ja Dapin kanssa kilpailu ura lähti mukavasti käyntiin ilman suurempaa draamaa. Sitä on usein kehuttu kilpailuissa rauhalliseksi esiintyjäksi joka kuitenkaan ei jää seinäruusuksi upeasta ulkomuodosta ja tahdikkaasta esiintymisestä johtuen.Dontare
KRJ-I
Daission
old, 170cm, m
Doberssen
old, 165cm, rn
Avete
old, 167cm, trn
Florella
old, 163cm, trt
Seliano
old, 165cm, rn
Karonta
old, 170cm, rt
Tevean Sina
KRJ-I
Flocio
old, 169cm, m
Foderete
old, 166cm, trt
Estiano
old, 167cm, m
Aiphilia
old, 161cm, km
Beretto
old, 170cm, m
Thiatre
old, 168cm, km

Daission oli luonteeltaan hyvin vaikea vaikka oriin luonnetta yrittiin aina kaunistella suurempien tammamäärien toivossa. Se jätti luonnetta myös jälkeläisilleen ja usea oriin jälkeläinen on aiheuttanut harmaita hiuksia niin amatööreille harrastajille kuin alan ammattilaisillekin. Daission on kuitenkin jättänyt jälkeen useamman Grand Prix-tason kilpahevosen joten se oli jonkun aikaa erittäin suosittu ori kun kasvattajat halasivat itselleen varsaa jonka saisi kilpakentille keräämään mainetta. Ehdottomasti siis yksi aikansa huippuperiyttäjä kouluhevosista, mutta ikävänä piirteenä jätti jälkeläisilleen myös luonnetta. Ori itse ei juurikaan kilpaillut. Jonkun aikaa vaativan tason luokissa, mutta omistajalle oli helpompaa toimia hankalan hevosen kanssa kun se pysyi kotona astutuspuuhissa.

Doberssen on hevonen josta on lähtenyt oldenburgien D-kouluhevoslinja. Ori on nimetty isänsä Dubinin mukaan ja jättänyt yli 400 jälkeläistä ympäri maailmaa. Pääasiassa Doberssenin jälkeläiset vaikuttavat Euroopan alueella, mutta suosittuna jalostusoriina sitä käytettiin mielellään myös pidemmälläkin. Ori on hyväksytty oldenburg, hannover ja dwb kantakirjaan eikä taida maailmasta löytyä tällä hetkellä puoliverikantakirjaa jota Doberssenin nimi ei jollain tavalla edustaisi. Ori voitti nuorten hevosten MM-kilpailut ollessaan 6-vuotias jonka jälkeen se siirtyi kokonaan täysipäiväiseksi jalostusoriiksi. Luonteeltaan Doberssen oli vahva, mutta silti käsiteltävissä.

Aveten osti nuori perheenäiti itselleen tulevaisuuden kouluhevoseksi ja kilpakumppaniksi. Tamma muutti heti vieroituksen jälkeen omakotitalon kotitalliin kahden muun hevosen kanssa. Kaikki sujuikin tamman kanssa loistavasti. Siitä kasvoi hyväkäytöksinen ja nopeasti oppiva hevosenalku. Ratsutus sujui jouhevasti ammattilaisten silmän alla ja Avete starttasi nuorten hevosten luokissa sijoittuen. 7-vuotiaana Avete kaatui tarhassa liukkaalla mutapohjalla ja vaikka röntgenissä ei näkynyt murtumia niin tamma liikkui epäpuhtaasti. Avete jäi pitkälle sairaslomalle, mutta jäykkyys tuntui jäävän tammaan vaikka se muuten terveeltä vaikuttikin. Avetella päätettiin tehdä varsa ja oriiksi valittiin sen hetken myyvin muotiori Doberssen.

Florella oli kaunis tamma. Sillä oli sysimusta karvapeite ja päätä koristi suuri läsi joka ulottui turpaan asti. Värin osalta Florella kuitenkin päästi orin ominaisuudet läpi ja kaikki tamman kahdeksan jälkeläistä ovat olleet saman värisiä kuin oriit ja kenelläkään ei ollut yhtä suurta läsiä vaikka merkkejä päästä saattoi löytyä. Florella varsoi viisi oria ja kolme tammaa. Kaikki kolme tammaa on kantakirjattu sekä kaksi tamman orijälkeläistä kilpailee GP-tason kilpailuissa. Toinen siis meidän tallin Dontare. Florella syntyi saksassa Wiesenheimin Oldenbursiittolassa jossa se varsoi ensimmäiset varsansa. Myöhemmin tamma myytiin pienemmälle kasvattajalle jolla on suhteita jonkun verran myös pohjoismaihin ja heidän kasvattejaan on näkynyt täällä Dontaren lisäksi kilpailuissa.

Seliano kilpaili nuorten hevosten mestaruuksissa sijoittuen vuonna 2001 kolmanneksi mikä nosti orin nimen kaikkien huulille. Tämän jälkeen Selianon kanssa jatkettiin kilpailu-uraa vielä pitkään. Sen omistaja piti Seliaanoa erityisen hyvänä kilpahevosena, mitä se olikin, mutta ei juuri ollut innostunut oriinpitäjän työstä. Viimeisen mitalinsa Seliano kävi hakemassa Lontoon olympialaisista missä se sai hopeamitalin joukkuekilpailusta ja yksilötasolla sijoittui kolmanneksi. Tämän meriitin jälkeen Selianon omistajalle lähes sateli ostotarjouksia hevosesta, jotta tämä saataisiin aktiivisesti jalostuskäyttöön. Ori liisattiin Saksalaiselle oriasemalle, missä se tänäkin päivänä viettää vanhuuspäiviään ja kuntonsa mukaan jättää vielä jälkeläisiä jälkeensä.

Karonta on suurilinjainen jalo tamma. Siitä löytyy täysiveriverta niin isän kuin emänkin puolelta ja tamma on jättänyt jaloa ilmettä myös jälkeläisilleen. Tammasta on yksi Herningin oripäivillä hyväksytty jalostusorii sekä kaksi samasta oriista olevaa elite-palkittua tammaa. Karontan jälkeläiset ovat perineet emältään aina ulkonäköä. Tammalle on käytetty oreja joista löytyy liikettä ja se on päästänyt oriin ominaisuuksia vaihtelevasti läpi. Kolme edellä mainittua jälkeläistä ovat muunmuassa saaneet ravista kahdeksikkoa ja yhdeksikköä. Kuitenkin Karontan jälkeläistä löytyy muutama selkeästi ahtaampaa liikettä tarjoavia hevosia.

Flocio on ollut erinomainen periyttäjäori. Sen jälkeläiset ovat olleet loistavia kilpahevosia ja kilpailleet niin koulu- kuin esteratsastuksessa kansainvälisellä tasolla. Raamikas ori liiteli vuoden 2008 Saksan oripäivien tähtiorina ja sen työskentely kuvattiin "voimakkaaksi, lennokkaaksi ja kauniiksi katseltavaksi". Ei siis ihme, että orilla on jo yli 60 jälkeläistä.

Foderete on pitkän linjan kouluhevoskasvattajan varsa. Varsana ori palkittiin BIS sijalla tamma -ja varsanäyttelyssä ja kolmevuotiaana se sai vuodeksi astutusluvan ja erityisesti oriin käynti sai paljon kehuja. Ori astui yhden kauden jonka jälkeen se myytiin kouluratsastajalle kilpailemaan Grand Prix luokissa. Ori esiintyi myös kerran olympialaisissa ja oli voittamassa pronssia joukkuekilpailussa.

Estiano myytiin eliittihuutokaupassa ollen kallein kaksivuotias myyty tammavarsa. Kaunis tamma mustana, läsipäisenä, neljällä tasaisella sukalla lisättynä kohtuulliseen koulusukuun sai niin kilparatsastajat kuin kasvattajatkin kiinnostumaan tammasta. Jo ennen huutokauppaa tamman hinnan povattiin nousevan korkeaksi, mutta tamman kasvattaja ei osannut odottaakaan, että lopulta hinta kipusi ja kipusi ylemmäs ostajien taistellessa kuka hevosen talliinsa saa.

Aiphilia oli syy siihen miksi Dapin emä Tevean Sina aikoinaan herätti minun kiinnostukseni. Tammalla on kiiltävä väritys ja kaunis tammamainen ilme jonka toivoisin näkeväni jokaisen oman varsani silmissä. Ensimmäisen kerran tamma tuli vastaani kun se hyväksyttiin Oldenburg kantakirjaan, mutta päätös saada tammasta varsa tuli vasta muutama vuosi myöhemmin kun sen kuva kiilteli hevosjalostuslehden kannessa.

Beretto on hyvin tyypiltään hyvin vanhan ajan kouluhevonen ja edustaakin jo edesmenneenä hevosena vanhoja kouluhevossukuja. Ori itsessään kilpaili menestyksekkäästi Grand Prix tasolla ja jätti jälkeensä useita kantakirjaan hyväksyttyjä oreja. Orin nimi komeili pitkään, vuodesta toiseen, parhaana periyttäjäoriina top 10 ranking listalla.

Thiatre suoritti tammatestin Saksassa hienosti hieman päälle kahdeksan keskiarvolla. Se sai kaksi ori jälkeläistä ja tamman siirryttyä suomalaisomistukseen se siemennettiin oriilla Beretto. Suomessa tamma on saanut vielä viisi jälkeläistä jotka ovat olleet korrekteja hyvinliikkuvia kouluhevosia.


Jälkeläiset

Pakasteita tarjolla KRJ palkituille oldenburgtammoille sekä KRJ ja KTK palkituille puoliveritammoille, kysy sähköpostilla
  sukup. Nimi   Menestys
  o       Oldfinion Donys   KRJ:n laatuarvostelussa 104,5 p., KRJ-I
  o       Suprant Cole  
  t      Oldfinion Nouveau   KRJ:n laatuarvostelussa 83 p. KRJ-III
  o      Don Divinio   KRJ:n laatuarvostelussa 102,5 p., KRJ-I
  t      Arkham Candice   Sijoituksia GP-tasolla
  t      Suprant Lulu  
  o      Oldfinion Danton   Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
  Palkittu Kouluvarsojen -ja nuorten laatuarvostelussa II-palkinnolla.
  Sijoituksia GP-tasolla.


Kilpailut

KRJ:n alaiset - 60 sijoitusta - 16 voittoa
04.06.2012, Suprant, KRJ, Grand Prix, 3/30
26.05.2012, Duren, KRJ, Grand Prix, 2/30
27.05.2012, Duren, KRJ, Grand Prix, 2/30
28.05.2012, Duren, KRJ, Grand Prix, 2/30
31.05.2012, Duren, KRJ, Grand Prix, 4/30
26.05.2012, Jadessa Warmbloods, KRJ, Grand Prix, 5/50
15.06.2012, Moana part breds, KRJ, Grand Prix, 7/50
10.06.2012, Kilva JK, KRJ, Grand Prix, 4/22
11.07.2012, Bailador, KRJ, Grand Prix, 5/70
20.07.2012, Freistingar, KRJ, Grand Prix, 3/30
21.07.2012, Freistingar, KRJ, Grand Prix, 1/30
18.07.2012, Skurvash, KRJ, Grand Prix, 7/50
19.07.2012, Skurvash, KRJ, Grand Prix, 6/50
23.07.2012, Skurvash, KRJ, Grand Prix, 6/50
26.07.2012, Lilygreen, KRJ, Grand Prix, 2/50
30.07.2012, Skurvash, KRJ, Grand Prix, 7/50
16.08.2012, Hurmeen KK, KRJ, Grand Prix, 1/30
19.08.2012, Hurmeen KK, KRJ, Grand Prix, 5/30
10.09.2012, Praya, KRJ, Grand Prix, 1/30
13.09.2012, Praya, KRJ, Grand Prix, 1/30
14.09.2012, Praya, KRJ, Grand Prix, 4/30
12.09.2012, Eton Stud, KRJ, Grand Prix, 4/50
24.09.2012, Arkham, KRJ, Grand Prix, 1/30
24.09.2012, Arkham, KRJ, Grand Prix, 1/30
26.09.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 5/40
28.09.2012, Venice, KRJ, Grand Prix, 4/40
03.10.2012, Satulinna, KRJ, Grand Prix, 3/30
04.10.2012, Suprant, KRJ, Grand Prix, 7/50 71.634%
02.10.2012, Painswick, KRJ, Grand Prix, 6/50
13.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 1/40
20.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 1/40
20.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 5/40
23.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 5/40
24.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 3/40
25.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 5/40
26.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix 2/40
26.10.2012, Malsamo, KRJ, Grand Prix, 2/40
28.10.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 1/40
02.11.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 4/40
04.11.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 3/40
13.11.2012, Kaylee Stables, KRJ, Grand Prix, 1/30
14.11.2012, Kaylee Stables, KRJ, Grand Prix, 1/30
15.11.2012, Kaylee Stables, KRJ, Grand Prix, 3/30
20.11.2012, Jade Dressage, KRJ, Grand Prix, 2/50
24.11.2012, Jade Dressage, KRJ, Grand Prix, 1/50
25.11.2012, Jade Dressage, KRJ, Grand Prix, 4/50
19.11.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix 5/40
20.11.2012, Cabin 21, KRJ, Grand Prix, 2/40
24.11.2012, Championtalli, KRJ, Grand Prix, 2/50
25.11.2012, Championtalli, KRJ, Grand Prix, 4/50
24.11.2012, Raden Stal, KRJ, Grand Prix, 5/30
26.11.2012 , Kaylee Stables, KRJ, Grand Prix, 1/30
02.12.2012, Jade Dressage, KRJ, Grand Prix, 3/30
20.11.2012, Nonshein, KRJ, Grand Prix, 5/40
20.11.2012, Nonshein, KRJ, Grand Prix, 4/40
28.11.2012, Nonshein, KRJ, Grand Prix, 5/40
15.11.2012, Oldfinion Dressage, KRJ, Grand Prix, 1/50
16.11.2012, Oldfinion Dressage, KRJ, Grand Prix, 2/50
30.11.2012, Oldfinion Dressage, KRJ, Grand Prix, 1/30
30.11.2012, Oldfinion Dressage, KRJ, Grand Prix, 1/30


Päiväkirja

30.11.2011, juoksutin Dapia tänään juoksutusaitauksessa sivuohjien kera. Alkaa lähestymään päivä, että oria olisi tarkoitus alkaa myös ratsastaa ja nyt olemme tasaiseen tahtiin ruvenneet kohottamaan sen kuntoa ja lihaksistoa elämän koitoksia varten. Ennen juoksutusta kävimme kävelemässä pienen lenkin tallimestarimme seurassa joka oli lähdössä maastoon yhden tallimme tamman kanssa. Dapi käyttäyty yllättävän hyvin vaikka kuljimme tamman kanssa melkein rinta rinnan. Ajoittain se pörhisteli suurieleisesti, mutta varmaan nuoruuden epävarmuus ei saanut sitä mesoamaan enempää. Varsinkin kun tammamme ei osoittanut minkäänlaista huomiota nuorelle pojanklopille. Juoksutus sujui Dapin kanssa hyvin. Se on oppinut hyvin siirtymiset ja ymmärtää milloin hidastetaan ja milloin on tarkoitus mennä reippaammin. Ehkä vähän malttamaton poika on vielä alkuun, mutta pääasia, että se liikkuu omalla moottorilla eteenpäin ja työhalukkuutta löytyy.

06.12.2011, ratsuttajamme nousi tänään ensimmäisen kerran Dapin selkään. Olin jo itse esivalmistellut tätä hetkeä pitkään totuttamalla poikaa satulaan, hölskyviin jalustinremmeihin ja nojaillut satulaan penkin päältä. Onneksi ratsuttajamme on sitkeä liimatakapuoli sillä vaikka selkäännousu sujui hyvin ja saimme otettua hyvän pätkän käyntiä päätti poika sitten ykskaks kokeilla irtoaako ylimääräinen möhkäle selästä. Se hyppäsi etuosallaan suoraan ilmaan, laskeutui alas ja pukitteli suuren pukkisarjan paikoillaan. Tämän episodin jälkeen oli ori taas niin kuin ei olisi mitään tapahtunut ja se käveli rauhallisesti eteenpäin ja hamuili käsistäni sokeripaloja. Tänään ainoastaan kävelimme kentällä, tavoitteena saada kerrasta Dapille mahdollisimman positiivinen mielikuva omistaja vierellä tukemassa uusia apuja mitä se selästäkäsin sai.

10.06.2012, vaikka Dapi ei ole vielä kantakirjassa eikä meriittienkään puolesta tarjolla ulkopuolisille tammoille niin omalle tammalleni olen sitä jo käyttänyt. Tamma Regent SS siemennettiin ennen kilpailu-uran aloitusta ja tänään se varsoi Dapin ensimmäisen jälkeläisen. Vaikka ehkä hiljaa mielessäni olin toivonut itselleni Dapista siitostammaa niin en voinut kuin haukkoa henkeä kun näin pienen mustan tähtipäisen orivarsan syntyneen. Varsa oli aivan isänsä näköinen otsassa olevaa merkkiä lukuun ottamatta. Varsa valloitti heti koko tallihenkilökunnan sydämet ja ristittiin ennen virallisen nimen keksimistä kliseisesti Uljas Mustaksi.

21.07.2012, hienon hieno Dapi! voitti tänään ensimmäistä kertaa Grand Prix luokan Freistingarin islanninhevostallilla. Sijoituksia on tullut muutamia jo aikaisemminkin ja useampi kakkosiakin, mutta kyllä silti voitto aina tuntuu parhaimmalta. Tämä päivä oli ehkä sellainen, että sitä voisi kuvailla niin, että kaikki meni nappiin. Esivalmistelut, eli aiempien viikkojen valmennukset ovat sujuneet hyvin ja ori on ollut rento ja energinen. Lähdin kisaan siis melko luottavaisin mielin ottamaan riskejä ja tällä kertaa riskin ottaminen kannatti. Onnistuimme suorittamaan kauniin ja harmoonisen radan joka ei kuitenkaan ollut missään nimessä tylsä.

20.11.2012, Dapi on kilpaillut nyt aktiivisesti KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Sen verran jo, että alan valmistelemaan sitä joulukuun laatuarvostelutilaisuuteen. Kunhan saan orista arvostelun niin teen päätöksen siitä tarjoanko sitä ulkopuolisille tammoille siitokseen ja jos tarjoan niin minkälaisille tammoille. Joka tapauksessa laatuarvostelun jälkeen Dapi jää hetkeksi lomalle kilpailuista ja vasta myöhemmin rupeamme aktiivisemmin kilpailemaan villejä kouluratsastuskilpailuja. Jostain syystä vaikka olen aiemmin esittänyt useita hevosia laatuarvosteluissa, tuntuu tämä kerta nyt pitkästä aikaa erityisen jännittävältä. Dapi kuitenkin edustaa kouluhevostyyppiä jota minun olisi tarkoitus kasvattaa pienessä mittakaavassa ja arvio siitä on myös kasvatuksemme näkökulmasta erityisen tärkeä.

22.09.2013, Holsteinhevosyhdistys avasi ovensa ja tutustuin siellä etenkin yhdistyksen kantakirjaan. Holsteinhan on osittain avoin kantakirja joten siitä syystä lähdin sivuja tutkailemaan enemmänkin. Tilaisuus näytti sen verran mielenkiintoiselta, että jos se jonain päivänä saadaan järjestettyä niin aion varmasti ilmoittaa Dapin sinne. Minulla on suuri usko meidän D-orilinjaan josta ollaan nyt tähän mennessä saatukin kaksi KRJ-I oria. Miksei siis tarjota hyviä kouluhevosia muillekin kantakirjoille käytettäväksi. Vielä ei näkynyt tilaisuutta järjestettävän ja tuomaritkin näyttävät olevan hakusessa. Tämä on meidän kannalta hyvä, sillä etenkin nyt syyskuussa Dapilla on täysi työ kilpailla Oldfinion Dressagen omissa kilpailuissa. Olemme siis järjestäneet suuren kouluratsastuskuukauden villejä kilpaileville ratsukoille ja tietenkin myös tallin omat hevoset ottavat osaa kilpailuihin. Kantakirjaan palatakseni, pisteytyksiä laskiessani en osannut yhtään arvioida tuleeko Dapi oritestiä läpäisemään ja millaisilla pisteillä. Kun yhtään hevosta ei ole arvosteltu on hieman hankala saada muista hevosista vertailupohjaa. Tilaisuuteen kuitenkin aiomme osallistua avoimin mielin.


virtuaalihevonen