Yersinio' s Nimue VH-28184
gotlanninruss, tamma
s. 23.01.2007, 4-vuotias 23.02.2007
126cm, vprt
he A, Re 90cm, yleispainotteinen
maahantuoja/omistaja: yersinio

KILPAILUKALENTERI

Nimue kuoli vanhuuteen lokakuussa 2013

Nimue on ensimäisiä Topparin poneista ja hain sen itse ruotsista. Päätin ostaa tämän ponin jo silloin kun se oli äitinsä vatsassa, kunhan se vain olisi terve ja terve tammavarsa sitten syntyikin tammikuussa. Ensimäisen elinvuotensa Nimue asusteli synnyintallillaan Ruotsissa jonka jälkeen kävin hakemassa sen Suomeen. Muutos oli aika iso sillä varsa saapui meille isosta siittolasta missä on paljon muita hevosia ja varsoja ja meillä hevosia on paljon vähemmän. Aika kului kuitenkin nopeasti ja sopeutuminen sujui ilman ongelmia. Suurin osa ajasta menikin tamman kouluttamiseen.

Nimue on rautaisi ponitamma joka ei pienistä hätkähdä. Äärettömän kiltin luoneensa vuoksi tamman kanssa voi toimia niin lapset kuin aloitelijatkin. Nimue seisoo rauhallisesti harjatessa ja kiukuttelee ainoastaan kun mahan alta harjataan. Myöskin korviin koskeminen on neidille ylitsepääsemätön juttu, joten korvakarvojen leikkaaminen ei tulisi missään nimessä kysymykseenkään. Kavioiden putsaaminen sukuu ongelmitta kuten myöskin kengittäminen. Itseaissa kengittäessä tamma näyttää siltä kuin se nukkuisi koko toimituksen ajan. Nimuen peseminen on helppoa. Tamma on kuitenkin ottanut tavakseen nostella jalkoja aina ylös kun vesi osuu niihin. Eli pääasiassa tamman käsitteleminen on helppoa, mutta sillä on omia pieniä tammamaisia oikkuja mitä se silloin tällöin toteuttaa.
Neiti on hyvin ihmisrakas ja kiintyväinen. Hän tervehtii aina hoitajaansa höristen, varsinkin jos tietää taikka luulee saavansa makupaloja. Rapsuttelutuokiot ovat aina pitkiä ja tamma pitää huolen siitä, että myös hoitaja on hoidettu harjauksen jälkeen. Ainoastaan hoitajan käsi taikka olkapää saattaa tuntua hieman aralta jos tyttö on innostunut rapsuttamaan oikein kunnolla. Nimue jyrsii hyvin mielellään kaiken mitä hoitajalla vain on käsissään; harjat, kaviokoukut, kännykät... kaikki kelpaa. Myöskin hiusten hamuaminen ja pureskeleminen kuuluu tytön jokapäiväiseen ohjelmaan. Hoitaja käydään joka päivä moneen kertaan läpi jos häneltä vaikka sattuisi löytymään jotain herkkuja. Aivan kuten kaikki muutkin ihmiset jotka vain sattuvat Nimueta rapsuttamaan.

Ratsastaessa Nimue on hieman hidas pohkeelle, mutta herkkä suusta. Vaikkakin tamma on kiltti ja tottelevainen, niin se on silti vaikea ratsastaa oikein päin. Tytöllä kun on tapana hieman luistaa työnteosta. Mutta kukapa sitä töitä haluaisikaan tehdä jos voi vain köpötellä eteenpäin hikoilematta pisaraakaan :) Koulu sujuu tytöltä hieman esteitä paremmin. Kuitenkin ensimäisissä koulukisoissa tuomari oli Nimuelle aivan ylitsepääsemätön juttu vaikka tuomaria päästiin moikkaamaan useaan otteeseen ja siihen pyrittiin totuttelemaan hyvissä ajoin. Etenkin alkutervehdyksestä tuomariin päin ratsastaessa tuntui kun tyttö olisi liikkunut juoksuhiekassa edeten metrin minuutissa. Tästä tavasta päästiin onneksi eroon. Esteillä Nimue vaatii kunnon alkuverkan, missä tammaa joutuu hieman virittelemään. Alku on yleensä todella takkuista ja vauhtia ei tunnu löytyvän millään tarpeeksi jotta päästäisiin ylittämään esteitä. Vauhdin löydyttyä Nimue hyppää esteen kuin esteen. Olen nähnyt Nimuen kieltävän vain muutaman kerran meillä oloaikanaan ja silloinkin on testattu, että kuinka paljon poni hyppää ja esteet ovat alkaneet olemaan jo liian suuria tämän ponin hyppykapasiteetin huomioon ottaen. Tamman hyppytekniikka on hyvä, mutta nyt vanhemmalla iällä se on alkanut välillä vetämään takajalkojaan kippuraan mahansa alle hypätessä, mikä on aiheuttanut pudotuksia. Tammalla pidettiinkin pitkä hyppytauko juuri tämän takia ja yritettiins selvittää olisikohan jokin paikka mahdollisesti kipeä.
Estekisoissa Nimue on rauhallinen ja käyttäytyy siellä aina kuin vanha tekijä. Kisat ovat olleet sille aina rutiininomaisia suorituksia minne mennään, siellä ratsastetaan ja lähdetään pois. Tamma ei ikinä ole sressannut niistä eikä huomioinut senkään enempää muita hevosia kuin oman tallinkaan kopukoita.

Ogift
gotlanninruss
Blåst
gotlanninruss
Rik
gotlanninruss
Yr
gotlanninruss
Pilkoger
gotlanninruss
Lugn
gotlanninruss
Apelträ
gotlanninruss
Morgontidning
gotlanninruss
Gran
gotlanninruss
Livad
gotlanninruss
Lurig
gotlanninruss
Skada
gotlanninruss
Brott
gotlanninruss
Krona
gotlanninruss

Nimuen suvussa on pääasiassa ratsuja. Ainoastaan isovanhemmat Rik ja Yr ovat olleet aikaisemmin ravikäytössä ja kilpailleet muutamat ravit. Heidän orivarsastaan Blåstista haviteltiin myös ravuria, mutta sillä oli enemmänkin ratsun rakenne eikä tarpeeksi nopeutta. Blåst päätyi yksityiseen käyttöön lähinnä lemmikkiponiksi ja se sai yhden varsan Ogiftin. Ogift osottautui lupaavaksi kouluratsuksi, mutta kilpailu-ura kerkesi katketa jo ennen kuin se kerkeasi alkaakaan sillä ori loukkasi jalkansa tarhassa ja näin ei enää kestänyt treenaamista. Ogift päätyi siitosoriksi ja periyttääkin jälkeläisilleen hyvät rotuominaisuutensa ja kiltin luonteen. Orin syntymä ei kuitenkaan sujunut ilman ongelmia vaan emä, Pilkoger kuoli synnytyksen aikana. Ogift oli Pilkogerin ainut jälkeläinen. Pilkogerin vanhemmat Lugn ja Apelträ toimivat molemmat nuorempina yksityiskäytössä kilpaillen, mutta siirtyivät aika piakkoin siitoskäyttöön. Heitä pidetään kotitallillaan pariskuntana ja he elävät omalla laitumellaan eikä kummallakaan ole jälkeläisiä kenestäkään muusta.

Nimuen suku äidin puolelta ovat kotoisin kaikki samasta suuresta siittolasta missä Nimue on syntynyt. Kaikki isovanhemmat kuolivat kymmenisen vuotta sitten tapahtuneessa tallipalossa, mistä selvisivät vain murto osa siittolan sen hetkisistä asukkaista. Nimuen äidin, Morgontidningin, vanhemmat olivat onnekkaita ja selvityivät. Gran oli isänsä tavoin muutaman vuoden ajan yksi suosituimmista ja käytetyimmistä siitosoreista Ruotsissa ja se omaa hyvän rakenteen ja loistavat rotuominaisuudet. Skada auttoi monet nuoret aloittelevat lapset kilpailu-uransa alkuun toimimalla ensimäisenä ponina ties kuinka monella nuorelle. Se myytiin siittolasta nuorena, mutta päätyi sinne vielä viettämään eläkepäiviään ja näinä aikoina se varsoi kaksi varsaa vaikka kukaan ei uskonut sen varsovan enää varsoja. Nimuen oli emänsä ensimäinen varsa ja Morgontidning astutettiin hyvin pian uudestaan Nimuen synnyttyä. Tulipalossa menehtynyt emänisänisä Livad oli tulipalon sattuessa jo miltein 30 vuoden ikäinen ja lopettanut aikapäiviä sitten kilpailu -ja siitosorin. Se oli kahtena vuotena peräkkäin suosituin siitosori Ruotsissa ja lopulta sille kertyi yli 200 varsaa ympäri maailmaa. Sen varsat olivat laadukkaita ja useimmiten perivät isältään hyvän periyttäjän ominaisuudet. Emänemänisä Brott ei ollut ihan niin suosittu ori ja se sai jälkeläisiä vain kymmenen kappaletta. Ori oli menestyvä pieni esteponi, mutta ei edustanut kovinkaan hyvää russponi tyyppiä ja se ominaisuus periytyi myös usein sen varsoille. Isoisääidit Lurig ja Krona olivat osa siittolan tammalaumaa jonka pääasiallinen tavoite oli laiduntaa ja kantaa varsoja. Molemmat tammat olivat oikeita russponin perikuvia ja omasivat kauniin ruunikon värityksen.

23.4.2007, PÄIVÄKIRJA
Käytiiin Nimuen kanssa maastoilemassa kun oli pitkästä aikaa taas kaunis sää. Ilma oli vielä kylmä, mutta paikka paikoin aurinko jo yritti lämmittää. Nuoren tamman koulutus oli lähtenyt hyvin käyntiin ja ratsastus tammalla oli mielyttävää. Siirryimme hiekkatieltä metsäpoluille ja kiipeilimme siellä jyrkkiä mäkiä. Tälläinen treeni sopi Nimuelle nyt paremmin kuin hyvin. Sen mielenkiinto oli koko ajan maisemissa ja annoin sen kulkea suht vapaasti, mutta samalla se teki töitä koko ruumiillaan. Pääasiassa teimme käynti ja ravityöskentelyä. Hiekkatiellä otimme pienen laukkapätkän ja tyttö innostui hieman pukittelemaankin.

1.5.2007, PÄIVÄKIRJA
Nimuella oli tarkoutus teettää varsoja ennen varsinaista kilpailu-uraa ja haeskelin kuumeisesti sille sopivia oreja. Päädyin siihen, että tamma astutettaisiin kahdella vieraan tallin orilla; Blaise B:llä ja Drönare's Melvinillä. Lisäksi halusin käyttää omia tuontiorejani Yersinio's Trollia ja Yersinio' s Torania. Tein tammalla astutuskalenterin jota noudattaisimme jos jokainen varsominen menisi suunnitelmien mukaan. Pistin vieraiden orien omistajille sähköpostia ja sainkin vastaukset pian. Molemmat astutukset olivat ok joten näin ei edes alkuvaiheessa tullut mitään mutkia matkaan. Hieman olin epäilevä saako Nimue vielä oreja sen kisaamattomuuden ja kokemattomuuden vuoksi.

6.6.2007, PÄIVÄKIRJA
Nimue on nyt astutettu orilla Blaise B ja odottelee ensimäistä varsaansa. Tamman vatsa oli kasvanut kaksinkertaiseksi ja se söi kahden ison hevosen edestä. Varsan synymisen laskettuun päivään ei ollut enää kovinkaan pitkä aika ja kaikki odottivat jännittyneinä milloin ensimerkit varsomisesta alkaisivat. Eivät ainakaan tänään. Nimue laidunteli rauhassa tallin nurmilaitumella ja kävi välillä hakemassa rapsutuksia sitä tarkkailevilta ihmisiltä. Se selkeästikin nautti saamastaan huomiosta, mutta lähti usein kärttyisenä pois kun ei saanut makupaloja töllistelijöiltä. Syntyvä varsa oli jo varattu Espergardeen.

9.6.2007, PÄIVÄKIRJA
Tänään syntyi Nimuen ensimäinen varsa Topparin Blini. Pieni, suloinen tammavarsa käyskenteki emänsä jaloissa aika ajoin hamuten maitoa. Varsa oli täysin terve ja yhtä utelias kuin emänsäkin. Ilmoitin varsan tuleville omistajille, että nyt on rautias pikkutamma syntynyt ja sovimme, että varsa on meillä vuoden ikäiseksi asti jonka jälkeen se muuttaa uuteen kotiinsa. Nimue on heti alusta asti näyttänyt olevat esimerkillinen äiti. Ehkä kuitenkin hieman mmustasukkainen varsan saamasta huomiosta, sillä kun varsaa tullaan rapsuttelemaan niin Nimue kyllä tekee itsensä myös läsnäolevaksi ja vaatii rapsutuksia.

26.8.2007, PÄIVÄKIRJA
Olin aikaisemmin ilmottanut Nimuen mukaan Yleislaatuarvoselun tilaisuuteen ja tänään aamulla yritimme sitten valmistautua siihen mahdollisimman hyvin. Nimue vaikutti rauhalliselta, mutta itse olin aivan hermoraunio. Olin jännittänyt tilaisuutta viimeisen viikon ja nukkunut todella huonosti. Nimue osallistui luokkaan neljä, B-ponitammat ja siihen oli osallistunut myös viisi muuta ponia. Kolme gotlanninrussia, yksi welsh mountain ja yksi islanninhevonen Nimuen lisäksi. Itse päivä meni kiireellä juosten esittäen tammaa ja sen ominaisuuksia. Illalla vasta ruvettiin laskemaan lopullisia pisteitä ja lopulta Nimue oli luokkansa toinen saaden YLA 2 palkinnon ja 123p. Tässä vaiheessa olin erittäin tyytyväinen tamman saamaan palkintoon.

30.8.2007, PÄIVÄKIRJA
Hain Nimuen tarhasta tänään illalla ja huomasin, että se oli tapellut tarhakaverinsa Yersinio' s Tirinan kanssa ja tamman vasemmassa takapolvessa oli iso, verta vuotava vekki. Vein Nimuen talliin ja se ontui selkeästi. Huuhtelin haavan haalealla vedellä ja koitin puhdistaa sitä. Haavaa tutkiessani tulin siihen tulokseen, että se on niin syvä, että se vaatii tikkaamista. Kutsuin eläinlääkärin paikalle. Onneksi tämän sai vielä näin iltasellakin kiinni. Nimue sai jalkaansa neljä tikkiä ja sairaslomaa. Peruin kaikki kilpailut mihin tamma oli ilmoitettu ja nyt vain toivomme, että neidin jalka paranee mahdollisimman pian.

10.9.2007, PÄIVÄKIRJA
Nimue ontuu edelleen. Tikit poistettiin seitsemän päivän jälkeen tikkauksesta ja haava oli lähtenyt parantumaan todella hienosti. Se putsattiin päivittäin jotta se ei tulehtuisi. Haavan ympärys turvottaa ja kävimme viikko sitten varmuuden vuoksi röntkenissä ja onneksemme jalasta ei löytynyt murtumia. Olemme parillakin eläinlääkärillä käyneet tutkituttamassa tamman, mutta kukaan ei ole löytänyt mitään. Näin ollen voimme vain odotella, että jalka paranee jos se on parantuakseen ja toivoa, ettei tamman kilpailu-ura ole ohi yhden tarhakinastelun takia.

14.12.2007, PÄIVÄKIRJA
Vihdoin ja viimein Nimuen jalka on alkanut näyttämään paparenisen merkkejä ja saimme eläinlääkäriltä luvan alkaa taas ratsastaa tammalla ja alkaa hiljalleen vahvistamaan sen lihaksistoa ja kuntoa. Tähän asti tamma on pääasiassa kävellyt ja tarhaillut joten se on miltein lihakseton. Pyrimme kohottamaan fyysistä kuntoa vähitellen, jotta lihaksisto ei kipeydy. Nimue vaikuttaa olevan yllättävän mielissään siitä, että sillä ruvetaan taas työsentelemään. Kotona loikoilu, muiden mennessä ympäriinsä on varmaankin ollut sille ajoittain hieman tylsää ja kun ruokaakin on vielä vähennetty jotta tamma ei liho.

2.2.2008, PÄIVÄKIRJA
Nimuen kuntoutus lähti hyvin käyntiin ja eteni myös nopeasti. Tamma ei ollutkaan ihan niin rapakunnossa mitä pelkäsin. Olemme jo päässeet hyppäämäänkin. Päätin tänään, että ilmoitan Nimuen taas pitkästä aikaa kisoihin mukaan. En kuitenkaan vielä kuukauteen, mutta olen ottanut sen mukaan nuorempien hevosten kisarinkiin missä se saa aloittaa hieman helpommasta ja toimia samalla rauhoittavana tekijänä meidän nuorille villikoille. Tämä järjestelmä on toiminut paremmin kuin hyvin ja sairauskuukausillaan hieman masentuneeksi muuttunut Nimue on taas eloisa oma itsensä.

ESTEVALMENNUS, valmentaja: eva
Alkuverkassa pyysin sinua ratsastamaan tammaa reippaasti eteen. Ensimmäisenä esteenä oli hieman alle 80 senttinen ristikko. Ylititte sen Nimuen kanssa aivan loistavasti ja saittekin paljon kehuja niskaanne. Muutin esteen pystyksi ja korkeus oli siinä 80 sentin paikkeilla edelleen. Tulitte esteelle rauhallisessa laukassa ja itse hyppykin onnistui maltilla ja hyvin. Vauhtia voisi olla lisää, jos haluatte ajan puolesta hyviä ja nopeita suorituksia. Korotin esteen nyt 80 senttiin ja pyysin sinua tulemaan sen hieman reippaammassa laukassa. Nimue oli mukana jutussa ja laukkasi innokkaana estettä kohti ja hyppykin sujui hienosti. Yksittäisinä hypätyistä esteistä suoriuduitte hienosti. Ratana oli neljän esteen hieman hankalampi rata, joka sisälsi tiukkoja kaarteita ja lyhyitä lähestymisiä. Suoriuduitte ensimmäisellä kerralla radasta aika täpärästä, mutta jo seuraavalla kerralla suoritustanne oli kiva katsella ja onnistuitte hyvin. Yhteistyönne oli hienoa ja hallitsit Nimunia hyvin.

ESTEVALMENNUS, valmentaja: Juli
Ruunikko russtamma käveli kenttää ympäri, kun saavuin tallille. Olin jo eilen illalla rakentanut esteradan valmiiksi Yersinioa ja ponia varten, Yersinio olikin jo mukavasti aloittanut alkulämmittelyt ennenkuin ehdin edes tallille. Olitte ehtineet jo hypätä pari harjoitusestettäkin, mikä helpotti työtäni hurjasti. Huomasin, että Nimue vaikutti hieman tahmealta ja jopa laiskalta, mutta annoit ponille tomerasti käskyjä, joita se sitten kuuliaisesti totteli. Tarkkailin hetken teidän työskentelyä, mikä vaikutti tosiaan tamman puolelta hieman vastahakoiselta, mutta muuten oikein hyvältä. Niimpä annoin teille käskyn lähteä esteradalle, missä esteet olivat kaikki korkeudeltaan 70-80 senttisiä. Nimue luimisti hieman korviaan kun koitit saada sitä ripeästi liikkeelle. Sait pienen työnteon jälkeen tamman nostamaan suoraan laukan ja ohjasit sen hienosti kohti ensimmäistä pystyestettä. Nimue hyppäsi todella hienolla hypyllä sen ja myös kaksi sen jälkeistä estettä; toinen pysty, sekä trippeli. Tamma selvästi piti hyppäämisestä ja sen kapasiteetti oli loistava. Se ei myöskään kiihdytellyt turhia, eikä siis täten karannut käsistäsi. Lopulta kolmen esteen jälkeen Nimue löysi myös vauhtia hommaan ja ylitti esteet vieläkin liitävämmin askelin. Radalla oli yhteensä kahdeksan estettä, enkä kertaakaan nähnyt kieltäytymisen tai pudottamisen elkeitäkään, mahtavaa!

Kommentti valmennuksesta: Nimue on selvästi osaava ja taitava poni, mutta hieman haasteellinen. Vaatii todella hommaa saada tamma kunnolla liikkeelle ja syttymään esteisiin, mutta kun se onnistuu, homma luistaa kuin valettu! Yersinio käytti apuja todella hallitusti, mutta tehokkaasti, mistä olin todella kiitollinen. Se teki hommasta helppoa, ettei tarvinnut ratsastajaa erikseen vielä patistella. Vielä kun muistaa pitää katseen ratsastettavilla teillä, niin homma on täydellistä! Nimuesta vielä sen verran, että selvästi todella mukava poni, kunhan ratsastaja osaa olla tomera ja määrätä. Hienoa, tsemppiä teille molemmille!

ESTEVALMENNUS, valmentaja: Emmu
Nimue tuli maneesiin rauhallisen ja puoliksi unessa olevan oloisena, joten se ei selvästikään stressannut turhista. Alkukäyntien aikana se mateli, joten pyysin sinua lisäämään siihen vauhtia. Tamma kuuntelikin, mutta hetken päästä vaipui taas puolivalveiseen tilaansa. Alkuverryttelyjen aikana Nimue oli melko laiska pohkeelle, mutta en ehtinyt tähän hirveämmin puuttua, sillä kokosin tällä välin esteitä maneesiin. Alkuverryttelyiden jälkeen aloitimmekin heti siitä, että löysimme tahdikkaan, eteenpäinpyrkivän ja rullaavan laukan. Sait tehdä paljon töitä ponin vain laiskotellessa, mutta hiljalleen se alkoi reipastumaan, joten siirryimme verryttelyhyppyihin. Verryttelynä hyppäsitte alkuun pientä ristikkoa, jonka tamma ottikin alas usein epätarkkuuttaan. Kuitenkin, kun sait sen taas hereille, sait sen hyppäämään hyvin ja välikäyntien aikana selitin ensimmäisen tehtävän. Tarkoituksena oli hypätä suhteutettu väli kuudella laukalla, mutta Nimuen taas laukatessa omaan, epätarkkaan tapaansa väliin tuli seitsemän askelta. Niimpä pyysinkin sinua huomauttamaan raipalla hieman ja se sai ponin tarkkaavaiseksi, eikä se enään nuokkunut. Saittekin laukan terävöitymisen jälkeen välin oikealla laukkamäärällä ja pääsitte tekemään kahdeksikolla olevia esteitä. Nimue vaihtoi laukat hienosti aina esteen päällä, eikä tehtävä tuottanut teille vaikeuksia. Tunnin jälkeen ponitamma oli hikinen, sillä se joutui oikeasti työskentelmään. Ratsukkona teiltä löytyy vielä parannettavaa, mutta olette erittäin kehityskelpoinen pari.

ESTEVALMENNUS, valmentaja: Wamp.
Aloititte tunnin lämmittelemällä kevyesti. Nimue kulki hieman laiskasi mutta heräteltyäsi sitä alkoi vauhtiakin jo löytyä. Katselin vielä hetken kun ravailitte ja pystytin samalla esteet. "Nyt hyppäämään. alotetaan ristikoilla ja ihan 60 senttiä on korkeus", ilmoitin. Nyökkäsit ja ohjasit Nimuen ensimmäiselle esteelle. Vauhdin otto takkuili selvästi ja puomit kolahtivat alas. Kärsivällisesti kävin nostamassa ne ja katselin kun suuntasitte seuraavalle esteelle. Tämäkin meni harakoille, mutta viimeiselle petrasitte selvästi ja yli mentiin. Nostin esteet pystyesteiksi ja korotin ne oikealle tasolle. Kehotin teitä siirtymään jälleen radalle. Ensimmäiselle esteelle tuli harmillinen kolahdus, mutta puomi pysyi paikoillaan. Vauhti ehti juuri ja juuri karttua oikeaan muotoon ennen toista estettä, josta pääsitte yli. Viimeinen ylittyi mallikkaasti. "Oikein hyvä! Vielä kerran ja sitten lopetellaan", huikkasin. Ensimmäinen este oli helppo ja yli mentiin - vauhdilla. Toiselle esteelle Namue epäröi ja kieltäytyi - syy säilyi tuntemattomana. Ohjasit voltin kautta ponin uudestaan ja tällä kertaa se hyppäsi - liian myöhään. Puomit putoilivat alas. Viimeiselle esteelle Namue kokosi voimansa ja hyppäsi yli täydellisesti. Loppuverryttelyjen aikana kerroin kommenttini: "Olette oikein hyvä pari. Kaasua kannattaa treenailla ja ruuvailla niin pääsette vielä pitkälle! Kiitos mukavasta valmennuksesta!

ESTEVALMENNUS, valmentaja: Heidi L.
Tamma käveli tahdikkaasti maneesin uraa pitkin ja kuunteli hyvin Yersinion pieniäkin apuja. Nimuen kanssa näin aluksi aloiteltiin lämppääminen ravi laukka siirtymisillä ja pienen pienillä koulu ja puomi sarjoilla. Kun oltiin tehty muutamat vaihdot pyysin hiukan pohkeen väistöä jonka tamma suoritti hienosti. Sitten vielä muutaman kerran laukassa puomeille ja rakensin samalla esteitä. Kun ensimmäiselle esteelle päräytetiin rupesi tamma jo heti kuumumaan ja meinasi muutaman kerran kieltääkkin, mutta pyysin ratsastajan pysymään mahdollisimman kovana ja vain ohjaamaan kannustaen tamman esteen yli. Seuraava este menikin kuin unelma ja tamma rupesi toimimaankin kuin mielen voimalla. Sarjalla tamma paukutteli todella hienosti menemään jonka jälkeen hurraa huudot kuuluivat myös ratsastajalla. Pyysin tamman käyntiin ja Yersio taputti tammaansa kaulalle. Eiköhän tämä ollut tässä kun hypättiin samat esteet vielä väärinpäinkin. Pitkät ohjat ja käynnissä uraa pitkin.

ESTEVALMENNUS, valmentaja: daivis
Tänään aloitimme treenin lämmittelemällä Nimuea erinlaisilla ravi-käynti siirtymisillä ja erikokoisilla voilteilla ja kiemuraurilla. Yerisinio sai alkuun tehdä kovasti töitä saadakseen Nimuen kuuliaaksi pohjeavuille, mutta tamman tajutessa että nyt mennään eikä meinata, niin alkoi sekin hieman piristyä. Kun yerisinio oli tehnyt oman määränsä voltteja, opastin ratsukkoa tekemään kolmikaarista kiemurauraa toiselle pitkälle sivulle. Kun tamma alkoi taipua yerisinion reittien mukaan, pyysin ratsukkoa siirtymään keskiympyrälle ja nostamaan oikean laukan. Keskiympyrällä työstimme laukan pyöriväksi ja samalla Nimuen pehmeämmäksi ja taipumaan kauniisti ympyrän mukaan. Laukkaharjoitus tektiin kumpaankin suuntaan jonka jälkeen jatkoimme laukassa uraa pitkin. Pitkillä sivuilla tehtiin vielä muutamat laukka-ravi siirtymiset, ennen kuin ratsukko jatkoi muutaman kierroksen verran kevyesä ravissa uraa pitkin ja sitten pitkin ohjin loppukävelyt. Nimue toimi oikein reippaasti tänään, kunhan vain yerisinio sai tamman kunnolla kuulolle.

00/00
Yleislaatuarvostelussa 1 palkinto
00/00
ERJ laatuarvostelussa II palkinto